Viitorul nu arată bine pentru oamenii care "practică" telemunca. Munca de acasă a reprezentat o soluţie salvatoare în perioada pandemiei. Mulţi oameni "au îmbrăţişat-o" şi acum a devenit o normalitate. Pe termen lung, însă, poate produce modificări majore în ceea ce priveşte aspectul exterior al oamenilor (fără a mai vorbi de ce se întâmplă în interior). "Furniture At Work" a prezentat felul în care ar putea arăta persoanele care lucrează de la domiciliu în anul 2100. Relatarea este înfricoşătoare, susţine Daily mail. Modelul numit Anna, care va trăi şi lucra de acasă peste 80 de ani, are o cocoaşă, ochi întunecaţi şi umflaţi şi mâini asemănătoare cu ghearele, ca urmare a lucrului de acasă la computer. "Anna prezintă multe efecte fizice din cauza utilizării consecvente a tehnologiei, a expunerii la ecran şi a posturii proaste, precum şi potenţiale probleme de sănătate mintală", afirmă cercetarea "Furniture at Work". Echipa care a creat-o pe Anna în urma cercetărilor de la Universitatea din Leeds susţine că o treime dintre lucrătorii la domiciliu din Marea Britanie nu au spaţiu de lucru dedicat acasă: "Pentru a vizualiza efectele lucrului de acasă, fără a avea un loc adecvat, Furniture At Work a folosit cercetări ştiinţifice şi a lucrat cu experţi în domeniul sănătăţii". Lucrul din pat i-a trasnformat modelului spatele care a devenit cocoşat cu umerii ridicaţi, ecranul în care priveşte non-stop i-a făcut ochii roşii şi umflaţi, mouse-ul i-a făcut degetele să se îndoaie asemănător unei gheare. De asemenea, sedentarismul a dus la creşterea în greutate, sistemul imunitar a devenit foarte slab ca urmare a aerului proaspăt insuficient, a anxietăţii şi a depresiei. Experţii în sănătate îi îndeamnă pe cei care lucrează la domiciliu să ia măsuri pentru a rămâne sănătoşi în timp ce lucrează de acasă. Brian Clark, fondatorul United Medical Education, a declarat: "persoanele care muncesc de la distanţă ar trebui să facă pauze regulate pentru a-şi întinde şi a mişca corpul pentru a evita durerile de spate şi de gât". Sarah Gibson, directorul Proactive Healthcare, recomandă regula "20-20-20": "Respectarea regulii 20-20-20 este o modalitate excelentă de a vă îngriji ochii dacă petreceţi perioade lungi privind ecranele. Luaţi-vă ochii de la ecran la fiecare 20 de minute timp de 20 de secunde şi concentraţi-vă pe ceva aflat la 20 de metri distanţă". Sfatul specialiştilor pentru cei care lucrează de acasă este să-şi creeze un spaţiu de lucru adecvat, dotat cu mobilier ergonomic.
Telemunca va transforma, la propriu, oamenii
O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 20 iunie 2023
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2023, 16:56)
Foarte interesant la ce au ajuns "angajatorii". Au platit niste aberatii ca sa ii sperie pe oameni sa vina la birou.....
NU VENIM BAAAI PATRONILOR LA BIROU.
Lucram de acasa pentru ca avem si viata personala. Nu suntem slugile voastre (cumparati-va un animal de companie). Si nu vrem sa poluam planeta cu 2 ore de trafic urban pana si de la scarbiciu.
Nimeni dintre cei care lucreaza de acasa nu o face ca sa stea leguma in pat pana ajunge diform. Din contra. Stam acasa ca sa putem lucra, sa putem face pauze utile (dat cu aspiratorul), sa putem face miscare fizica in jurul casei, in parcuri, si apoi sa venim repede sa facem dus, sa putem manca mancare sanatoasa si ieftina de acasa, sa putem sta in haine de casa, in picioarele goale, sa putem sa bem o gura de vin dupa masa de pranz.... SI MAI ALES sa putem dormi o siesta de 30 de minute in timpul unei sedinte plicticoase.
AUZITI PATRONILOR? NU VENIM INAPOI LA SCARBICIU.