Tendinţa de creştere a indicilor BVB s-a împotmolit

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 septembrie 2023

Tendinţa de creştere a indicilor BVB s-a împotmolit

Creştere de 0,22% pentru BET şi declin de 0,41% în cazul BET-NG

Acţiunile Hidroelectrica au încheiat luna august la preţul unitar de 113 lei, peste cel la care s-a încheiat oferta publică, de 104 lei

English Version

Mişcarea ascendentă viguroasă dezvoltată de către principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) în iulie a suferit o corecţie în august, în ton cu evoluţiile pieţelor internaţionale la care s-au adăugat elemente interne, precum incertitudinea fiscală.

Într-o perioadă în care companiile şi-au publicat rezultate obţinute în prima jumătate a anului, indicele BET, ce reflectă dinamica celor mai lichide 20 de acţiuni ale pieţei noastre, a avut două jumătăţi de lună cu evoluţii diametral opuse, încheind până la urmă luna august cu o creştere de 0,22%. Indicele energetic BET-NG s-a depreciat cu 0,41%, în august, în vreme ce indicele BETAeRO, al companiilor considerate reprezentative pentru Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, a avut un recul de 1,69%.

Scăderi în Statele Unite şi Europa

În Statele Unite, indicele S&P 500 s-a depreciat cu 1,77%, luna trecută, în timp ce indicele Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în domenii intensive în cunoaştere, a avut un recul de 2,17%. În principal, declinul a apărut în condiţiile în care indicii ajunseseră la maxime anuale iar din minuta ultimei şedinţe a Rezervei Federale a rezultat că sunt posibile noi creşteri ale dobânzilor, dacă inflaţia nu dă semnale suficinte de calmare. Chiar dacă nu vor mai urma majorări de dobândă, se preconizează ca banca centrală din Statele Unite să menţină dobânda ridicată pentru o perioadă îndelungată, ceea ce a dus, la un moment dat, randamentul titlurilor de stat americane pe zece ani la maximul din 2007 încoace.

În Europa, unde banca centrală a început ciclul de înăsprire monetară mai târziu decât Fed şi probabil vor mai urma creşteri de dobândă, indicele Stoxx 600 s-a depreciat cu 2,79%, luna trecută, în timp ce indicele DAX 40 al bursei din Frankfurt a avut un recul de 3,04%.

Guvernul are în vedere modificarea cadrului fiscal pentru investitorii de la BVB

La Bursa de Valori Bucureşti, indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a avut un declin de 0,85%, în vreme ce indicele BET-XT, la celor mai lichide 30 de titluri ale pieţei noastre, a încheiat luna la acelaşi nivel la care a terminat-o pe cea anterioară.

La începutul lui august a apărut în presă un "draft" privind o serie de modificări fiscale avute în vedere de coaliţia PSD- PNL, despre care ministrul Finanţelor Marcel Boloş a spus ulterior că nu reprezintă forma actualizată a propunerii legislative care va schimba unele reguli fiscale din economia noastră. Între măsuri, cu impact direct asupra portofoliilor investitorilor se numără creşterea impozitelor pentru câştigurile de capital la 3% sau 5% (de la 1% şi 3%) în funcţie de perioada de deţinere şi majorarea impozitului pe dividende la 10% (în condiţiile în care acesta a crescut deja la începutul acestui an de la 5% la 8%). Conform unui alt draft "scurs" ulterior în presă, impozitele pe câştigurile din tranzacţiile bursiere ar urma chiar să scadă, la 0,5% (pentru deţineri de peste un an) şi 1,5% (pentru deţineri de sub un an), dar dobânzile titlurilor de stat nou emise vor fi impozitate cu 10%. După cum scrie mai sus, acestea sunt "draft-uri", ceea ce înseamnă că nu sunt finale şi pot suferi modificări.

Tot luna trecută, principalele companii de la BVB şi-au prezentat rezultatele obţinute în prima parte a anului, dar privind în ansamblu, secvenţa creşterilor şi descreşterilor preţurilor arată o corelaţie ridicată între indicii pieţei noastre şi bursele internaţionale, ceea ce sugerează că mediul extern a avut o influenţă mai mare asupra acţiunilor de la BVB.

Nuclearelectrica, Transport Trade Services şi Electrica - cele mai bune evoluţii din BET

Cu o creştere de 4,44%, la 47,05 lei, acţiunile Nuclearelectrica (SNN) au avut cea mai bună evoluţie din BET, luna trecută. Aprecierea este datorată, în mare parte, creşterii din ultima zi a lunii, de 3,18%, apărută pe fondul unor volume cu mult peste cele obişnuite pentru titlurile SNN, ceea ce arată achiziţii făcute de investitori instituţionali. În prima jumătate a anului, compania şi-a majorat cifra de afaceri cu 20%, în vreme ce profitul net a crescut uşor, cu doar 5%.

Tendinţa de creştere a indicilor BVB s-a împotmolit

Acţiunile Transport Trade Services (TTS) au avut o apreciere de 4,26%, la 19,6 lei, într-o lună în care a anunţat noi contracte de peste 31 milioane de euro şi a raportat un profit cu 153% peste cel din primele şase luni ale anului trecut. Activitatea de operare portură a depăşit-o pe cea de transport fluvial, iar încheierea de către Rusia a acordului de liberă trecere a exporturilor de cereale dinspre Ucraina pune compania într-o poziţie favorabilă.

Titlurile Electrica (EL) s-au apreciat cu 3,26%, la 9,5 lei, în condiţiile în care, furnizorul şi distribuitorul de energie electrică a raportat, pentru cel de-al doilea trimestru al anului, un profit net de 173 milioane lei, faţă de o pierdere de 18 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Acţiunile Hidroelectrica (H2O) au încheiat luna la preţul unitar de 113 lei, în creştere cu 0,71% faţă de cel de la finele lunii iulie, şi peste cel la care s-a încheiat oferta publică, de 104 lei.

Bursa de Valori Bucureşti, TeraPlast şi Transgaz - cele mai mari scăderi din principalul coş de acţiuni al pieţei noastre

La capitolul scăderi, topul este condus de titlurile Bursa de Valori Bucureşti, care au coborât cu 9,93%, luna trecută, până la 52,6 lei, în contextul în care operatorul pieţei noastre de capital a raportat, un declin de 59% a profitului, în prima jumătate a anului, comparativ cu cel din primele şase luni ale lui 2022. Preţul acţiunii BVB a avut o creştere puternică pe tot parcursul anului trecut şi în acest an, pe fondul perspectivelor listării Hidroelectrica dar mai ales a apropierii alegerilor pentru un nou Consiliu, ceea ce a făcut ca investitori instituţionali români să cumpere acţiuni BVB, pentru a avea o putere mai mare de vot.

Acţiunile TeraPlast (TRP) s-au depreciat cu 9,56% luna trecută, până la 0,454 lei, după ce la finele lui iulie, producătorul de materiale de construcţii raportase o pierdere în prima jumătate a anului, faţă de un profit de 16 milioane de lei, în primele şase luni ale anului trecut. Titlurile Transgaz (TGN) au coborât cu 9,39%, până la 16,6 lei, în condiţiile compania a raportat o diminuare a profitului cu 60%, în primul semestru din an .

Titlurile Sphera Franchise Group (SFG) s-au depreciat cu 4,37%, luna trecută, până la 19,7 lei în vreme ce acţiunile MedLife au coborât cu 3,44%, la 18,54 lei. Titlurile Transelectrica s-au depreciat cu 3,68%, până la 26,2 lei.

Într-o lună în care indicele Euro Stoxx Banks a avut o scădere uşoară, acţiunile Banca Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 1,94%, la 21 de lei, în vreme ce titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) au coborât cu 0,14%, până la 14,68 de lei. Instituţia de credit din Cluj a propus acordarea de dividende cu un randament de circa 5%, şi a raportat o creştere a profitabilităţii cu 40%, pentru primele şase luni ale anului. În cazul BRD, profitabilitatea a crescut cu 24%, la jumătatea anului, dar banca nu a propus alocarea de dividende.

Discounturi de tranzacţionare situate între 67% pentru Lion Capital şi 50% în cazul SIF Muntenia

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 0,16% în august, datorită evoluţiei acţiunilor FP, care s-au apreciat cu 1,46%, până la 1,946 lei. Luna trecută, acţionarii fondului au aprobat distribuţia unui dividend special de 1,7225 lei, din încasările de 9,28 miliarde de lei provenite din vânzarea pachetului de acţiuni deţinut la Hidroelectrica. Faţă de preţul acţiunii FP din momentul aprobării, valoarea dividendului echivalează cu un randament brut de 90%.

La finalul lunii, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 66,6% pentru Lion Capital (fosta SIF Banat-Crişana) şi 50% în cazul SIF Muntenia, în timp ce FP avea un discount de 18,2%.

Am intrat în luna septembrie, iar la Bursa de Valori Bucureşti urmează ca o serie de companii importante din Piaţa AeRO să îşi publice rezultatele aferente primelor şase luni ale anului.

În Statele Unite, istoric, septembrie a fost cea mai slabă lună din an, iar contextul actual este dificil pentru activele riscante. Rezerva Federală are în continuare o abordare "hawkish" (ce denotă o politică monetară agresivă) chiar şi după unsprezece creşteri ale ratei dobânzii, iar investitorii şi-au extins orizontul de aşteaptare privind potenţiale reduceri până în anul viitor. Prima de risc a acţiunilor, care cuantifică randamentul suplimentar la care se pot aştepta investitorii pentru deţinerea de acţiuni în detrimentul obligaţiunilor, s-a redus până la cel mai mic nivel din 2009, ceea ce pentru unii analişti reprezintă un semnal de alarmă pentru acţiuni. În străinătate, problemele economice ale Chinei induc temeri în pieţele din întreaga lume, în vreme ce Rusia îşi continuă războiul împotriva Ucrainei, conform Business Insider.

Rămâne de văzut cum va evolua piaţa americană în această lună şi care va fi impactul asupra dinamicii preţurilor acţiunilor de la Bursa de Valori Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Discounturile de la SIF- uri nu mai au sens,sifurile au murit , dar pt uni nu.

    e normal ca s-ampotmolit. deocamdata impotmolit. statul trebuie sa-si reduca deficitul si deficitul e pib. adica pib ul se stie ca, creste ori din cauza cresterii productivitatii, si/sau cresteriii populatiei active sau a cresterii datoriei guvernamentale si/sau private. populatia din cate stiu nu creste, productivitatea da dar in timp nu de pe un an pe altul, datoriile scad, sau cresc mai lent= crestere pib mai mica = crestere vanzari si profituri companii mai mica, = poate si ceva somaj, sau oricum stagnari de salarii in raport cu inflatia= NOT GOOD Pt piata de actiuni.

    la asta se mai adauga si optiunea de a imprumuta statul cu "risc zero" pe dobanzi de 6-7% deci faceti un calcul unde vor merge banii in viitor. cred ca dupa impotmoliri urmeaza scaderi. piata imobiliara e la fel impotmolita. sigur, ca si la actiuni, vanzatorii tin de pret, cumparatorii tin de bani, pretul nu scade semnificativ (deocamdata). am participat si eu la marirea de capital social la REIT , chiar in varful cresterii pietei imobiliare. tgrebuiau sa cumpere cu banii respectivi apartamente de inchiriat. n-au luat inca nimic, e mai mare dobanda la banca pe banii respectivi decat chiria. si cam asa gandeste toata lumea. 

    cand va scadea inflatia, va scadea pt ca lumea nu mai cumpara. ca ne place nu ne place noi toti am creat aceasta inflatie. in china de ce nu e inflatie? in japonia de ce nu e inflatie? pt ca oamenii economisesc nu risipesc ce au in plus. ei si cand lumea nu mai cumpara , posibil sa intram in recesiune si somaj. deci cum sa creasca actiunile. a ca dup-aia vor scadea dobanzile ok. dar mai intai recesiune/somaj asa cred. mica, mare, habar n-am , cred ca mai degraba mica va fi recesiunea, dar suficienta sa sperie cumparatorii bvb.

    1. Din păcate, aveți dreptate. Vine o recesiune pe care, într-adevăr, noi românii o vom simți mai puțin din mai multe motive: an electoral/creștere economică. Așa puțin cum o vom simți, mulți vor fugi de pe piața de capital, ceea ce va duce acțiunile în jos. Până atunci, însă, să ne bucurăm de raliul care va urma intrării în piață a dividendului FP, apoi de raliul specific sf. de an. Din 2024 vedem noi ce facem... Zic bine?

      Pe de alta parte "this time is different" pt ca avem inflatia. si poate cei cu imobiliarele nu dau mai ieftin pt ca, inflatia, iar la bvb la fel pt ca, da e dobanda 6,6 sau cat e pe un an dar de fapt real e minus. si atunci de ce sa vinzi sa zicem snp sau h20 care ti dau dividende peste 10%?

      mai vedem 10% la snp?

      Si dc nu, vine dividendul in sept-oct. deci tot e bn.

      adica, si o crestere e posibil, cine vinde inainte de dividend, nu multi, iar petrolul tot creste. zi de zi cate putin dar creste.

      Dividende la anul. cred ca da. depinde la ce pret le-ai luat. acum au doar 900 mil profit, dar de fapt a fost cca 2,5 mld lei, cu tot cu taxa pe 2022. tinand cont ca petrolul brent a crescut de la 70-75 in vara la azi 90, pretul benzinei, de la 6,7 la 7,2 si supa cum merge petrolul s-ar putea sa urce, plus faptul ca iarna se vinde mai mult gaz, cred ca vor face macar 4 mld anul asta profit net. asta ar fi cca 0.065 /actiune eps. poate si un pic mai mult in functie de petrol si gaz. deci ar avea de und e da un 0,4 dividend normal, si , in functie de cum va merge anul viitor, si un dividend special. dupa cum vad arabii cu rusii sunt pusi pe marirea pretului la petrol. strategie de razboi? strategie de profit pt ei ? cine stie. dar petrom va avea de castigat din asta.

    Ce actiuni mai short-eaza politicienii nostri / insideri?

    s c c r e t 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb