Primele tensiuni serioase între partidele din coaliţia pro-europeană (PSD, PNL, USR şi UDMR) au apărut ieri la negocierile pentru bugetul de stat pentru anul 2025, care au avut loc la Palatul Victoria. Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a prezentat cifrele preliminare, dar acestea nu au fost pe placul reprezentanţilor USR care au acuzat lipsa de transparenţă şi majorările de taxe, în timp ce PSD şi PNL au încercat să tempereze nemulţumirile, fără a propune însă soluţii clare.
Reprezentanţii USR, Cristian Ghinea şi Claudiu Năsui, au avut reacţii dure după şedinţa în care Marcel Boloş a prezentat proiecţiile bugetare. "Am aşteptat acest moment al adevărului, dar a fost complet ratat. Ni s-au pus în faţă cifre în care nu putem avea încredere, iar scenariile includ creşteri absurde de taxe. Este inacceptabil să începem o guvernare cu minciuni", a declarat Cristian Ghinea.
Claudiu Năsui a susţinut că cifrele prezentate sunt "coafate" şi că majorările de taxe vor avea efecte negative asupra economiei. "Trebuie spus stop acestor creşteri de taxe. În loc să rezolvăm problemele bugetare prin reforme reale, vedem doar simulări care ne arată cât de gravă este situaţia, fără soluţii sustenabile", a spus domnul Năsui.
De cealaltă parte, liderii PSD au criticat poziţia USR, considerând că lipsa lor de cooperare blochează progresul negocierilor. Daniel Suciu, preşedintele Camerei Deputaţilor, a declarat: "Mi se pare extrem de contraproductiv să stai la masă, să laşi toate orgoliile deoparte şi să avansezi câţiva paşi, iar apoi să spui că nu mai eşti de acord cu nimic. Această ţară are nevoie de un buget, iar noi trebuie să lucrăm pe baza draftului prezentat".
În timp ce discuţiile pentru buget stagnează, nici asupra programului de guvernare nu s-a ajuns la un consens, deoarece reprezentanţii USR au declarat că priorităţile partidului, cum ar fi reorganizarea administrativă şi comasarea unităţilor administrativ-teritoriale, sunt tratate superficial. Ghinea a subliniat că "degeaba agreăm un text care sună bine, dacă nu există voinţă politică pentru implementare".
În contextul acestor divergenţe, timpul devine un factor critic. Pe 20 decembrie se va întruni noul Parlament, potrivit convocării decisă de preşedintele Klaus Iohannis, iar în zilele imediat următoare vor fi programate audierilor noilor miniştri şi votul de investitură al noului Guvern. Surse din cadrul PSD şi PNL au afirmat că se doreşte ca noul Guvern să fie învestit înainte de Crăciun. Referitor la acest aspect, social-democratul Daniel Suciu a declarat: "Avem o punte de câteva zile libere şi este foarte complicat în acea perioadă să constituim, dar orice variantă este posibilă, chiar începând cu 23 decembrie, iar dacă nu, imediat după Crăciun".
Cu toate acestea, divergenţele din coaliţia pro-europeană şi lipsa de coerenţă în planificarea bugetului arată că partidele pedalează în gol, incapabile să-şi sincronizeze priorităţile. Cu un buget precar şi o guvernare fără direcţie clară, riscul unui blocaj politic major devine tot mai evident.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.12.2024, 05:32)
Nu lasati USR in guvern. E mai rau daca ar fi castigan CG alegerile. Useristii sunt adevaratii extremisti ai Romaniei. Extrema stanga Uniunea Stanga Radicala.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.12.2024, 07:39)
USR a arătat ca de la anul vor creste taxele și impozitele înclusiv tva-ul și ca psd și pnl nu vor o reforma în domeniul administrației. Pana acum a fost un dezmăț bugetar, patronat de psd iar cu 40% au crescut pensiile în detrimentul creșterii productivității muncii. Psd nu dorește în nici un fel sa prezinte execuția bugetara usr-ului fiindcă situația financiara a tarii este dezastruoasa.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.12.2024, 10:01)
Ce conteaza cand avem insi care gandesc ca mai sus?Ei au un punctaj despre USR,nu despre ce zice USR ca se-ntampla in economie.Dupa scris iti dai seama ce tangenta are cu economia reala.