Tensiuni în PDL: liderii locali îşi impun voinţa pentru votul de sâmbătă

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Politică / 19 martie 2013

Alegerile interne din cadrul PDL au stârnit pasiuni imense în interiorul, dar şi în afara acestei formaţiuni politice. O opoziţie cu o conducere puternică şi unită este foarte importantă pentru scena politică autohtonă. Înaintea alegerilor care vor avea loc duminică şi în care principala miză o reprezintă fotoliul de preşedinte, disputat de Monica Macovei, Elena Udrea şi Vasile Blaga, au început să apară primele nemulţumiri în rândul delegaţilor. Aceştia sunt deranjaţi de faptul că liderul judeţean încearcă să-şi impună voinţa şi propriile simpatii. Dacă într-un judeţ preşedintele filialei susţine moţiunea unui candidat, delegaţilor care au o altă opţiune le este recomandat să se "îmbolnăvească" brusc şi să nu mai apară la Convenţia partidului. În acest moment, bătălia se dă între Elena Udrea, care a venit foarte tare din urmă în ultima lună, şi Vasile Blaga, actualul preşedinte, Monica Macovei fiind creditată cu şanse infime. De altfel, toate socotelile sunt făcute în funcţie de simpatiile liderilor locali, care se presupune că vor reuşi să-şi convingă delegaţii.

Monica Macovei a solicitat şi s-a acceptat ca fiecare buletin de vot de la alegeri să fie semnat de un reprezentant al fiecărui candidat şi să existe un reprezentant al candidaţilor la fiecare loc unde se numără voturile: "Am fi vrut ca delegaţii să fie aleşi în mod obligatoriu dintre primari şi primii consilieri, asta ar fi însemnat că automat să ştim cine sunt şi că sunt cei mai buni care au performat în alegerile anterioare locale. Aici nu stăm chiar aşa. Şi am cerut să nu se schimbe lista de delegaţi cu câteva zile înainte de Convenţie decât în cazuri extreme şi dovedite. Singurul pericol pentru ruperea partidului sunt alegerile incorecte. Avem diverse semnale în acest sens ". De altfel, fostul ministru i-a îndemnat pe delegaţi să voteze la alegerile interne din partid cu gândul la electorat: "Am intrat în această cursă ca să o câştig. Ăsta e singurul lucru care ne călăuzeşte acum şi la care ne gândim. Dacă ajungem în această situaţie, cei care votează pentru mine sunt convinsă că sunt inteligenţi şi liberi şi deştepţi să voteze cu cine doresc ei în turul doi şi i-aş jigni dacă eu le-aş spune cu cine să voteze".

Elena Udrea mizează aproape totul pe susţinerea de care se bucură din partea preşedintelui Traian Băsescu, fiind convinsă că aceasta se bucură în continuare de o mare apreciere în rândul membrilor PDL: "Susţinerea preşedintelui Traian Băsescu este foarte importantă, pentru că PDL are un proiect de colaborare, un parteneriat cu Traian Băsescu de mai bine de 10 ani, care a însemnat tot succesul politic al acestui partid. Am pornit împreună reforme importante pe care unele dintre ele ar trebui să le continuăm. PDL trebuie să fie un partid pragmatic care să câştige din faptul că are un partener ca Traian Băsescu, cel mai mare lider politic pe care România îl are as­tăzi. Şi atât timp cât mai este la Cotroceni şi după, sprijinul lui Traian Băsescu va fi important pentru construcţia unui PDL puternic şi a unei formaţiuni de centru-dreapta puternice ". Udrea este convinsă că PDL are resurse să pornească pe un "drum de victorii" care să ducă partidul la guvernare "cel târziu în 2016", ea fiind susţinută şi de fostul lider al formaţiunii Emil Boc, care a spus că îşi doreşte ca noul preşedinte al PDL să fie capabil "să facă opoziţie la baionetă", iar Elena Udrea este un astfel de lider.

Vasile Blaga a evitat pe cât posibil confruntările directe cu contracandidatele sale, evitând fie acuzat în vreun fel de femeile din partid şi să piardă votul acestora: " Eu aş vrea să vină cât mai multe doamne în BPN fiindcă eu am reuşit să dublez numărul femeilor din Birou. Şi mă mândresc cu lucrul acesta. Dacă le dai să facă ceva, sunt mult mai harnice decât noi fiindcă ele trebuie să dovedească faptul că sunt mult mai bune, dar noi nu le băgăm în seamă. Aşa e lumea făcută. Eu cred că toată lumea are loc în acest BPN, dar cu o singură condiţie: să-i vreţi şi dumneavoastră. Eu cred că au loc reprezentanţii tuturor moţiunilor cu condiţia să vină cu oameni care au performat". La Convenţia Naţională a PDL, care va avea loc sâmbătă 23 martie, sunt aşteptaţi 5000 de delegaţi din toate judeţele ţării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb