Tensiuni între ministrul justiţiei şi preşedintele CSM

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 2 iulie 2019

Ana Birchall: "Pentru mine, colaborarea instituţionalăeste absolut normală, firească, ne putem sfătui oricând, (...),dar agresivitatea şi a se spune altceva decât este în realitate suntlucruri pe care eu nu am de gând să le tolerez".

Ana Birchall: "Pentru mine, colaborarea instituţionalăeste absolut normală, firească, ne putem sfătui oricând, (...),dar agresivitatea şi a se spune altceva decât este în realitate suntlucruri pe care eu nu am de gând să le tolerez".

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a declarat, ieri, după ce şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii a fost suspendată din lipsă de cvorum, că tensiunile din cadrul instituţiei sunt mai vechi, se agravează şi nu are de gând să tolereze o astfel de situaţie. Ana Birchall a spus: "Eu fac apel la preşedintele CSM (n.r.- Lia Savonea), pentru că este rolul preşedintelui, de a încerca să găsească consens şi să ieşim din acest impas. (...) Am un sentiment de mâhnire. Este regretabil, pentru că, până la urmă, CSM este garantul independenţei Justiţiei. Eu sper ca acest rol să fie exercitat în continuare".

Referitor la relaţia sa cu preşedintele CSM, ministrul de resort a precizat: "Vreau să vă spun că nu prea înţeleg tonalitatea asta de agresivitate. Eu sunt dispusă să las tot ce a fost din trecut şi orice discuţie(...). Pentru mine, colaborarea instituţională este absolut normală, firească, ne putem sfătui oricând, (...), dar agresivitatea şi a se spune altceva decât este în realitate sunt lucruri pe care eu nu am de gând să le tolerez. Din punctul meu de vedere nu trebuie să fie niciun fel de neînţelegeri. (...) Nu este normal să văd în presă comunicare instituţională înainte să fie înregistrată la minister. (...) Nu este în regulă".

Lucrările şedinţei plenului CSM de luni au fost amânate pentru a treia oară din lipsă de cvorum. Plenul CSM avea pe ordinea de zi validarea rezultatelor concursului pentru numirea Adinei Florea în funcţia de procuror-şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Săptămâna trecută, şapte magistraţi din CSM au boicotat şedinţa plenului, solicitând amâ-narea luării unor decizii în ceea ce priveşte SIIJ, pe motiv că trebuie aşteptată publicarea rapoartelor GRECO şi Comisiei de la Veneţia, precum şi organizarea unei dezbateri publice asupra activităţii secţiei, deoarece în ambele documente ale forurilor europene se solicită desfiinţarea acestei noi structuri din cadrul Parchetului General.

Referitor la acest aspect, preşedintele Înaltei CurţI de Casaţie şi Justiţiei Cristina Tarcea, a spus că, dacă raportul GRECO recomandă desfiinţarea Secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor (SIIJ), ar trebui să existe "discuţii serioase".

Tarcea a precizat: "România este membră a UE şi aşa cum a ţinut cont în etapa preaderării de toate recomandările şi toată legislaţia europeană, ar trebui să procedeze în continuare la fel. Să vedem raportul GRECO, iar dacă există o asemenea recomandare cred că trebuie să purtăm discuţii serioase şi sincere cu privire la acest aspect".

Judecătoarea Anamaria Chiş, membru CSM, a declarat: "SIIJ nu este o urgenţă. S-a dovedit o urgenţă de data asta. Înainte de şedinţă, doamna ministru ne-a confirmat că raportul GRECO va fi confirmat în curând. O săptămână nu are cum să împieteze activitatea acestei secţii".

Raportat la solicitările de amânare de mai sus, Lia Savonea, preşedintele CSM a spus: "Nu cred că este corect pentru colegii care se regăsesc pe ordinea de zi, nu este corect pentru eforturile de recrutare a magistraţilor. SIIJ se confruntă cu probleme de personal. Este o imposibilitate obiectivă de a satisface nevoile aces-tei unităţi de parchet".

Ea s-a referit şi la faptul că 246 de candidaţi aşteaptă să participe la ultima probă pentru admiterea în magis-tratură, iar derularea concursului este împiedicată, de două săptămâni, de refuzul plenului CSM de întrunire în cvorumul cerut de lege.

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a anunţat, ieri, că liderii grupurilor parlamentare liberale vor solicita dezbaterea la Senat, în procedură de urgenţă, în cadrul sesiunii extraordinare, a proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei speciale de investigare a magistraţilor.

Orban a spus: "Readuc aminte că proiectul de lege iniţiat de PNL a trecut de Camera Deputaţilor prin adoptare tacită şi se găseşte la Senat. Ca atare, am mandatat senatorii şi deputaţii PNL să militeze pentru introducerea pe ordinea de zi, în sesiunea extraordinară, şi pentru adoptarea proiectului de lege al PNL, privind desfiinţarea Secţiei speciale. Readuc aminte că în urma sesizării PNL adresată către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a sesizat Comisia de la Veneţia şi Comisia de la Veneţia a prezentat un punct de vedere clar privitor la desfiinţarea Secţiei speciale de anchetare a magistraţilor, punct de vedere care se regăseşte, de altfel, şi în poziţia GRECO - Grupul Statelor Anticorupţie, şi în poziţiile exprimate de-a lungul timpului de reprezentanţii Comisiei Europene".

Pe 7 mai, Camera Deputaţilor a adoptat tacit propunerea legislativă iniţiată de PNL care prevede desfiinţarea Secţiei speciale de investigare a infracţiunilor din Justiţie. Proiectul urmează să intre în dezbaterea Senatului, care este for decizional.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. MAGISTRAȚII VREAU AUTOINVESTIGARE A INFRACȚIUNILOR : NU JUDECARE AUTENTICĂ ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb