Teodor Atanasiu: Statul ar fi pierdut în cazul continuării privatizării "Antibiotice"

R.P.
Ziarul BURSA #Politică / 24 martie 2008

Preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, a declarat, ieri, la Alba Iulia, că statul român ar fi pierdut o sumă importantă de bani dacă se continua privatizarea societăţii "Antibiotice" Iaşi.

"Dacă preţul pe bursă a scăzut cu 15% în două săptămâni, prognozasem că investitorii vor da cu cel puţin 25% mai puţin decât preţul pieţei. La 150 milioane de euro, preţul de început al licitaţiei, 25% însemna 35-40 de milioane de euro pierderi", a afirmat Atanasiu, citat de Rompres.

Şeful AVAS a menţionat că pachetul minoritar de acţiuni care circulă pe bursă a suferit căderi spectaculoase, precizând că în momentul în care societatea a fost lansată la privatizare o acţiune era cotată cu 1,7 lei, iar în prezent este de 1,5 lei.

"După declaraţii iresponsabile făcute de parlamentari şi lideri politici, care spuneau despre ruperea contractului de vânzare-cumpărare în cazul în care s-ar fi realizat, riscurile pentru investitori au crescut foarte mult", a spus Teodor Atanasiu.

Preşedintele AVAS a adăugat că la cumpărarea unui pachet majoritar investitorul ar fi trebuit să-şi ia şi riscul blocării unei sume de 150 milioane euro, preţul de pornire la licitaţie, pe o perioadă de timp în care exista riscul ca instituţii ale statului să ia în discuţie ruperea contractului.

"Ne-am dat seama că într-o Românie anormală anul electoral aprinde patimile şi întunecă minţile şi e foarte greu să faci o privatizare de succes. Am sistat procedura până la vremuri mai liniştite, iar dacă vacanţa parlamentară înseamnă vremuri liniştite, o să o reluăm atunci, dacă nu, după alegerile parlamentare", a subliniat Atanasiu.

Comisia Europeană a anunţat, în februarie, că ar putea deschide o investigaţie cu privire la privatizarea Antibiotice Iaşi dacă procedura de privatizare conţine elemente de ajutor de stat care nu a fost notificat în prealabil şi autorizat la Bruxelles, potrivit unei scrisori a Direcţiei Generale de Concurenţă din Comisia Europeană.

Întreprinderea trebuie să fie vândută printr-o licitaţie desfăşurată în condiţii concurenţiale, deschisă tuturor participanţilor.

Antibiotice Iaşi este unicul producător din ţară de pulberi pentru suspensii şi soluţii sterile injectabile, precum şi al întregii game de tuberculostatice esenţiale. Cifra de afaceri a societăţii a crescut cu 17% în 2007, până la 229,41 milioane lei, faţă de valoarea de 195,88 milioane lei, înregistrată în anul 2006.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb