Teodor Baconschi: Percepţiile negative externe riscă să ne aducă izolarea

ADELINA DABU
Ziarul BURSA #Politică / 12 iulie 2012

Teodor Baconschi: Percepţiile negative externe riscă să ne aducă izolarea

Ţara noastră şi-a stricat imaginea prin dezertarea de la valorile europene, fapt ce poate atrage nu numai măsuri concrete, precum oprirea finanţării europene sau suspendarea dreptului de vot în Consiliul European, ci şi pierderea credibilităţii în raport cu actorii internaţionali, ne-a declarat, într-un interviu, Teodor Baconschi, fost ministru de externe şi fost prim-vicepreşedinte al PDL.

"Răspunsul pentru războiul fulger declanşat de USL împotriva statului de drept trebuie să vină prin solidarizarea societăţii civile", a spus domnia sa, adăugând, că pentru rezolvarea crizei actuale, unirea tuturor forţelor de centru-dreapta este un imperativ politic.

Teodor Baconschi apreciază că mediul de afaceri, intern şi internaţional, îşi pune mari semne de întrebare cu privire la rostul de a mai inves-ti într-o ţară lipsită de predictibilitate, atât la nivelul politicilor fiscale, cât şi sub raportul funcţionării instituţionale.

Teodor Baconschi este pre-şedinte al Fundaţiei Creş-tin- Democrate şi a mai fost ambasadorul României la Vatican, Lisabona şi Paris.

În luna ianuarie, Teodor Baconschi a fost revocat din funcţia de ministru al Afacerilor Externe de premierul Emil Boc după ce, pe blogul personal, a caracterizat o parte a protestatarilor ca fiind o "mahala ineptă". Domnia sa a răspuns acestor acuzaţii prin precizarea că se referea numai la cei care au participat, în timpul protestelor, la devastarea unor magazine.

Reporter: Cum aţi cataloga evenimentele recente de pe scena politică românească?

Teodor Baconschi: Mă înscriu şi eu în logica instituţiilor europene (Comisie, Parlament, Consiliul Europei, Comisia de la Veneţia) care au condamnat abuzurile şi atacurile la adresa statului de drept, consumate în ultimele săptămâni. Suntem sub o monitorizare strică, dincolo de MCV, întrucât am schimbat, brutal, prin USL, regulile jocului democratic. Trebuie reparat acest rău, trebuie restaurat statul de drept şi acest lucru se poate face doar prin conlucrarea dintre organizaţiile non-guvernamentale, partidele politice democratice (PDL, Noua Republică, PNŢCD), toate forţele politice alertate de evoluţiile recente. Avem, din fericire, ca stat membru, posibilitatea de a transmite, la Bruxelles, tot ce se întâmplă. De altfel, situaţia internă este sub observaţia tuturor ambasadelor statelor membre.

Reporter: Aţi organizat săptămâ-na trecută, împreună cu PDL şi Mihai-Răzvan Ungureanu, un protest împotriva încălcării principiilor democratice şi ale statului de drept. Cum explicaţi lipsa unor proteste spontane ale societăţii civile, ca răs-puns la acţiunile Guvernului şi Parlamentului, contrar a ceea ce s-a întâmplat în iarnă?

Teodor Baconschi: USL a declanşat un război fulger împotriva statului de drept, a atacat Curtea Constituţională, a schimbat, abuziv, Avocatul Poporului, a schimbat legea referendumului prin ordonanţă de urgenţă. Toate aceste operaţiuni s-au desfăşurat în plină vară, când lumea este, aparent, letargică sau neatentă, însă, gravitatea celor întâmplate a intrat în rezonanţă pe reţelele de socializare, pe internet; foarte multe organizaţii non-guvernamentale au ripostat deja. Sper să nu ajungem în situaţia în care doar demonstraţiile masive de stadă rezolvă ceva. Este însă nevoie de foarte multă solidaritate, a tuturor cetăţenilor liberi, a tuturor actorilor din economie, care sunt îngrijoraţi de devalorizarea leului şi de perspectiva de a primi, la rigoa-re, sancţiuni din partea Uniunii Europene. Dacă forţele vii ale societăţii civile se vor solidariza şi vor acţiona împreună, sunt convins că acest atac la adresa instituţiilor statului de drept va fi stopat la timp.

Reporter: S-au adeverit, cumva, declaraţiile făcute atunci, de dumneavoastră, la adresa protestatarilor?

Teodor Baconschi: Orice cetăţean care iese în stradă este respectabil. Într-un stat liber, eşti liber să îţi exprimi opiniile şi să protestezi împotriva a ceea ce nu îţi convine. Am văzut astfel de grupuri la Piaţa Victoriei, la Piaţa Universităţii, a fost mitingul din Piaţa Revoluţiei, cu mii de oameni, au existat protes-te civice şi în oraşe mari din ţară sau la Paris. Cred că, încet, încet, populaţia conştientizează gravitatea situaţiei în care ne aflăm şi, pe toate canalele disponibile, îşi va manifesta protestul.

Reporter: În acest context, consideraţi potrivit răspunsul venit din partea opoziţiei la acţiunile USL?

Teodor Baconschi: PDL este un partid care, pe de-o parte, a plătit costurile guvernării în criză, măsurile de aus-teritate, iar pe de altă parte, a intrat într-un proces de repliere în opoziţie. Sigur, până când PDL a înţeles că trebuie să facă opoziţie, au trecut câteva săptămâni, timp în care mai multă lume a crezut că este vorba despre un non-combat. Acum fiecare membru trebuie să intre într-o logică de insurgenţă, de critică la adresa abuzurilor puterii, şi, totodată, de dialog cu cetăţenii, care trebuie să înţeleagă faptul că agenda USL nu coincide cu interesul naţional.

Reporter: Cum credeţi că se vor reflecta aceste acţiuni politice în mediul economic şi, ulterior, în nivelul de trai al populaţiei?

Teodor Baconschi: Deja reîntregirile de salarii sunt tocate prin devalorizarea leului, milioanele de români cu credite în euro, sunt, la rândul lor, afectaţi de situaţia politică, de criză şi de abuzul acesta suprem de suspendare a preşedintelui legitim ales în urmă cu doi ani. Aceste evenimente de pe scena politică sunt percepute nu doar de instituţiile europene şi de guvernele statelor membre, ca evoluţie negativă. Şi mediul de afaceri, intern şi internaţional, îşi pune mari întrebări cu privire la rostul de a mai investi într-o ţară instabilă şi care îşi permite, din interiorul UE şi NATO, să aibă asemenea derapaje de la statul de drept. Orice inves-titor face un plan de afaceri, un studiu de fezabilitate, cerceteză piaţa şi investeşte capital doar în statele predictibile, atât la nivelul politicilor fiscale, cât şi sub raportul funcţionării instituţionale. Din păcate, în aceste luni, România nu poate fi percepută ca stat sigur şi acest lucru va inhiba apetitul inves-tiţional. Chiar astăzi (n.r. luni) a apărut o prognoză care situează leul la o cotă de schimb de 4,7 la un euro. Cu alte cuvinte, extravaganţele de tip "anii "90" ale USL vor avea costuri economice foarte mari şi ele se vor reflecta negativ în nivelul de trai al fiecărui român.

Reporter: Dar asupra imaginii Româ-niei?

Teodor Baconschi: În momentul în care preşedintele Comisiei Europene, preşedintele Consiliului European, cancelarul german, Departamentul de Stat de la Washington trag semnale de alarmă, aprind becul roşu, cu privire la ceea ce se întâmplă în România, este clar că ne-am stricat imaginea pe termen lung. Nu ne-am stricat-o pe subiecte minore, cum ar fi infracţionalitatea unor cetăţeni români pe teritoriul altor state, ci ne-am stricat-o dezertând de la comunitatea de valori europene, aşa cum spunea chiar zilele trecute ministrul german de externe. Însu-marea acestor percepţii negative riscă să producă izolarea Româ-niei, punerea ei la colţ şi aplicarea unor sancţiuni. Există în tratatele europene posibilitatea de a pedepsi un stat membru care calcă în picioare valorile comunitare: democraţia, statul de drept, libertăţile fundamentale, instituţiile statului de drept şi, totodată, alternanţa, prin vot, la putere.

Reporter: Care este, în această perioadă, rolul diplomaţiei şi cum ar putea fi, la rândul ei, influenţată de deciziile administrative?

Teodor Baconschi: Sunt convins că ministrul Marga înţelege că nu mai suntem sub Ceauşescu, când diplomaţia punea fard pe obrazul dictaturii. Ce se întâmplă acum este o lovitură de forţă între Parlament (cu majoritatea încropită) şi guvernul Ponta, aşa încât domnul Marga poate să spună orice fel de miniciună. Nu-l va crede nimeni. Lucrurile au fost văzute cu ochiul liber, în primul rând de ambasadele de la Bucureşti, transmise în cancelarii, interpretate şi soldate cu această listă, din păcate foarte lungă, cu reacţii ultra-critice. Va trebui, demonstrând contrariul, să ne îndreptăm imaginea, dar acest proces va dura foarte mult. Este greu să-ţi recâştigi credibilitatea internaţională după ce ai trecut de liniile roşii ale apărării statului de drept.

Reporter: Există şanse ca reacţiile comunităţii internaţionale să influenţeze acţiunile administraţiei de la Bucureşti?

Teodor Baconschi: Există, fără îndoială! Economia noastră este, chiar dacă nu suntem în euro, dependentă de piaţa comunitară, de fondurile europene şi de buna relaţie cu instituţiile europene. Sunt convins că, foarte rapid, USL va înţelege că nu are marjă de manevră şi trebuie să restaureze principiile şi valorile statului de drept, dacă mai vrea să fie partener cu Uniunea Europeană.

Reporter: Ce măsuri pot lua liderii şi organizaţiile internaţionale împotriva României?

Teodor Baconschi: Se pot bloca fonduri europene, se poate suspenda dreptul de vot în Consiliul European, dar dincolo de măsurile practice înscrise în Tratatul de la Lisabona, este vorba de o realitate. Mă refer la faptul că, dacă nu eşti credibil ca partener, eşti marginalizat. Sper, din toată inima, că România nu se va afla în această situaţie, una nemeritată, de care nu cetăţenii români sunt vinovaţi şi pentru care, evident, nu ei trebuie să plătească nota de plată, ci mai degrabă această alianţă conjuncturală de partide, care se comportă iresponsabil.

Reporter: Care ar fi, în opinia dumneavoastră, cel mai rapid mod de rezolvare a actualei crize politice?

Teodor Baconschi: Răul este făcut. Trebuie să rezolvăm actuala criză printr-o opoziţie masivă, atât a partidelor din opoziţie (în special PDL), cât şi prin sprijinirea noilor forţe politice curate, de dreapta, cum este Noua Republică. Sunt convins că cetăţenii lucizi din România înţeleg ce se întâmplă, nu vor fi pasivi şi vor impune, inclusiv la vot, în noiembrie, o direcţie care să nu ne ducă în prăpastie.

Reporter: Ne puteţi spune câteva cuvine despre decizia de a vă alătura iniţiativei lui Mihai-Răzvan Ungureanu, Iniţiativa Civică de Centru-Dreapta?

Teodor Baconschi: Am susţinut, de mai bine de un an, necesitatea ca toate forţele de centru-dreapta, noi şi vechi, să se unească pe o platformă comună. Este un imperativ politic de bun-simţ, mai ales în faţa acestei furtuni anti-democratice, şi voi contribui personal la cris-talizarea acestei platforme comune, în speranţa că ea nu va fi subminată de orgolii sau conflicte. Avem de făcut un nou început politic, pentru a ne opune eficient, din Parlament şi din afara Parlamentului - din societatea civilă -, la planurile USL de confiscare totală a statului român şi de îngenuchere a societăţii.

Reporter: S-a cristalizat, până în acest moment, o strategie de sus-ţinere a preşedintelui Băsescu, la referendum?

Teodor Baconschi: Zilele aces-tea aşteptăm nişte răspunsuri esenţiale de la Curtea Constituţională (n.r. şedinţa CCR s-a încheiat marţi), pentru că au creat un blocaj juridic la vârf, prin maniera extra-legală prin care au pus în aplicare planul lui Dan Voiculescu. Curtea va trebui să se pronunţe pe cinci-şase dosare apărute peste noapte, ca urmare a puciului parlamentar. Sper ca verdictele ei să fie respectate, oricare ar fi ele, şi apoi vom vedea cum ne organizăm pentru a apăra, deopotrivă, statul de drept şi pe preşedintele legitim ales acum doi ani printr-un mecanism democratic.

Reporter: În timpul şedinţei de suspendare a preşedintelui, aţi fost, din nou, acuzat de USL că, pe timpul mandatului de ambasador la Paris, aţi fi aranjat voturi în favoarea preşedintelui Băsescu. Cum comentaţi readucerea în discuţie a acestui subiect?

Teodor Baconschi: Este o calomnie marca PSD. Este ridicolă pentru că, în 2009, la comisia electorală de la Paris, la finalul zilei au semnat procesul verbal membrii PSD, şi membrii PNL şi observatorii care au fost acolo în fiecare minut. Nu s-a semnalat nici un fel de eroare, nu s-a consemnat nimic prin acel proces verbal pentru că nu a existat nimic. Mai mult decât atât, cu doi ani înainte, la un referendum, când era ambasador (n.r. tot la Paris) consilierul diplomatic al lui Adrian Năstase, s-a votat mai mult, numeric, decât s-a votat în turul doi din 2009, la prezidenţiale. Dar neavând cum să mă atace, pentru că nu am fost securist, ci am fost urmărit de securitate, am o carieră solidă, construită pe munca mea, nu am niciun fel de afaceri dubioase, trebuiau să îmi pună în cârcă orice. Au încercat astfel să-mi decredibilizeze angajamentul civic şi politic, o calomnie suficient de mult repetată pe Antena 3, ca să prindă la cei naivi. Eu sper că există, în această ţară, suficienţi oameni care mi-au urmărit activitatea şi care apreciază faptul că, numai prin muncă şi prin propriile valori, am reuşit să parcurg 15 ani de diplomaţie în serviciul României, fiind de trei ani ambasador, secretar de stat şi, în final, ministru de externe.

Reporter: Vă mulţumesc!

"Avem, din fericire, ca stat membru, posibilitatea de a transmite, la Bruxelles, tot ce se întâmplă".

"Orice cetăţean care iese în stradă este respectabil".

"Până când PDL a înţeles că trebuie să facă opoziţie, au trecut câteva săptămâni, timp în care mai multă lume a crezut că este vorba despre un non-combat".

"Din păcate, în aceste luni, România nu poate fi percepută ca stat sigur şi acest lucru va inhiba apetitul investiţional".

"Sunt convins că ministrul Marga înţelege că nu mai suntem sub Ceauşescu, când diplomaţia punea fard pe obrazul dictaturii".

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. mda, se pare ca va plac bancnotele portocalii... interviu cu infractorul asta, pffff, ce a ajuns Bursa = gazeta de perete a lui Basescu! dezolant!!!

    1. George, cind o sa te inveti sa nu mai tragi in pianist?

    Oricum ar suci-o acest domn , ratarea intrarii in Spatiul Schengen si dezolanta 'diplomatie' din timpul ministeriatului sau...il fac foarte 'competent in ochii nostrii. Poate ca acum cin nici PDL nu il mai vrea. ia omul o pauza si merge la capsuni in Spania....

    1. un lucru a fact " bun" a furat 16000 de voturi pt. bashinescu! un incompetent de mare clasa parerea mea :-(

      Maimutie useliste... omul asta a fost cel mai competent ministru de externe din ultimele decenii. Boilor!!!! uitati-va la relatia cu Moldova, Rusia, Polonia, Turcia... omul asta a avut o conceptie de politica externa.... Marga are rumegus in cap....

      Lasa ca baga Ponta, Marga si Corlatean Romania in CSI... ce nevoie mai e de Schengen... TEMBELILOR!!!

      o avea Marga rumegus, dar tu cred ca ai cenusa in cap, probabil ca desenezi un "X" in spatiile unde trebuie sa te semnezi! "cel mai competent ministru de externe"??!!!!???? ha-ha-ha-haaa! cati ministrii de externe ai prins tu, bebelusule cu creier de bebelus?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb