Ţara noastră şi Italia au "o relaţie economică excelentă, clădită pe două decenii de parteneriat strategic, ilustrată de frecvenţa dialogului bilateral sectorial", a declarat Teodor Meleşcanu, potrivit News.ro.
Acesta a afirmat: "Relaţiile economice dintre România şi Italia sunt excelente. Anul trecut valoarea schimburilor economice româno-italiene a ajuns la un record de aproape 14 miliarde de euro în zece ani.(...) Sunt peste 21.000 de companii cu capital italian, majoritatea intreprinderi mici şi mijlocii, care aduc în România un model de afaceri care în Italia a generat prosperitate. Prezenţa capitalului şi a know how - ului italian o regăsim practic în toate sectoarele din economia românească de la infrastructură până la servicii bancare".
Ministrul român de Externe a precizat importanţa comunităţii româneşti în Italia, "cea mai numeroasă comunitate din afara graniţelor şi în acelaşi timp cea mai mare comunitate de cetăţeni străini în Italia".
Cei doi oficiali, Meleşcanu şi Angelino Alfano, ministrul Afacerilor Externe din Italia, au abordat teme privind viitorul Europei, inclusiv din perspectiva evoluţiilor politice în desfăşurare în acest spaţiu. Situaţia migraţiei din Europa a fost un alt subiect atins de cei doi miniştri. Teodor Meleşcanu a afirmat că "România doreşte să participe activ la dezbaterea privind refondarea proiectului european şi viziunea strategică privind viitorul Europei. (...) România este deschisă participării pe baza eforturilor şi capacităţilor sale la efortul comun de gestionare a situaţiei migraţiei".
Angelino Alfano, ministrul Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale din Italia a prezentat patru dintre subiectele discutate la Bucureşti: legătura istorică dintre Italia şi România, fraternitatea noastră, diplomaţia economică, chestiunea care priveşte viziunea comună în interiorul OSCE.
Alfano a declarat: "Noi suntem ţări foarte legate din punct de vedere istoric. Căsătoriile care au loc între italieni şi români şi numeroasele întâlniri între conaţionalii noştri, fiecare în cealaltă ţară, determină o viziune spre viitor în care ne vedem din ce în ce mai uniţi".
Ministrul italian de Externe a vorbit şi despre sprijinul pe care ţara sa îl acordă României în interiorul Uniunii Europene. "Suntem şi vom fi alături de România pentru propriile ambiţii şi pentru propriile lupte în interiorul UE şi suntem alături de România în vederea unei întâlniri politice importante, şi anume preşedinţia semestrului european de anul viitor", a spus diplomatul.
Oamenii de afaceri italieni au ales să investească în România încă din anii 1990 România. Pentru societăţile italiene aceasta a reprezentat "aproape un laborator în care să se experimenteze propria capacitate de investiţie în străinătate şi propria abilitate de a trasfera în străinătate un model de succes care a funcţionat în Italia şi care a dus la bunăstarea milioanelor de italieni.
Afirmarea acestui model şi în România ne face fericiţi", a mai spus Angelino Alfano.
Un subiect important de discuţie al celor doi a fost preşedinţia OSCE, dialog care a continuat şi după declaraţiile comune. "România este puternic implicată în această organizaţie şi vom continua să discutăm şi despre flancul de Est. Am avut o întâlnire importantă şi pozitivă", s-a exprimat Angelino Alfano.
1. Curata diplomatie
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2018, 14:57)
"Relaţiile economice dintre România şi Italia sunt excelente..........avem "cea mai numeroasă comunitate din afara graniţelor şi în acelaşi timp cea mai mare comunitate de cetăţeni străini în Italia".
Ce mai conteaza ca mereu auzim ca iarasi au fost casapiti "italienii" de-ai nostri de catre mafia din peninsula.
------------------ ----------------------------
Angelino Alfano:
Oamenii de afaceri italieni au ales să investească în România............ să experimenteze propria capacitate de investiţie în străinătate şi propria abilitate de a trasfera în străinătate un model de succes care a funcţionat în Italia şi care a dus la bunăstarea milioanelor de italieni....
Isteti italienii, nu?.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2018, 14:59)
Poate ne spune Belescanu si in favoarea cui sunt schimburile economice; asa, macar in procente.