TEODOROVICI: Strategia naţională de achiziţii publice, finalizată până în iunie

Ziarul BURSA #Internaţional / 23 martie 2015

Strategia naţională de achiziţii publice va fi finalizată până în luna iunie, termen agreat de România cu Comisia Europeană, împreună cu alte patru proiecte de legi în domeniu, de la 1 ianuarie 2016 dorindu-se aplicarea noului cadru legislativ în domeniul achiziţiilor publice, a declarat, la finalul săptămânii trecute, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Domnia sa a spus: "În achiziţiile publice, luna iunie reprezintă termenul la care ne-am angajat în faţa Comisiei Europene să punem pe masa Guvernului strategia naţională de achiziţii publice, document esenţial fără de care Comisia chiar poate să oprească toţi banii în România, toţi banii pe toate programele operaţionale. În acelaşi timp, vom prezenta şi acel pachet de acte normative, ca şi proiect pe care îl vom trimite Parlamentului pentru o primă analiză. Vor fi patru proiecte de legi foarte simple - cum ar trebui să fie făcute legile în România, nu stufoase şi absolute prevederile la nivel de lege cum, din păcate, este meteahna la nivelul administraţiei publice... Vor fi patru acte normative foarte simple, exact cum spune şi directiva, nimic mai mult, iar restul se pune în secundar şi în terţiar dacă este cazul".

El a precizat că până la sfârşitul anului 2015 cele patru proiecte vor fi supuse dezbaterilor publice, vor fi trecute prin Parlament, astfel încât de la 1 ianuarie România să aplice noul cadru legislativ în achiziţiile publice.

"Până la final de an va fi o consultare publică agresivă, în sensul bun, astfel încât, în Parlament, la finalul celei de-a doua sesiuni din acest an, să fie trecute cele patru acte, astfel încât, de la 1 ianuarie 2016, să putem aplica noul cadru pe achiziţii publice. Acesta este planul Guvernului pe partea de achiziţii publice", a precizat ministrul Teodorovici.

Potrivit acestuia, cele patru proiecte reprezintă implementarea unor noi directive europene care schimbă legislaţia pe achiziţii publice.

"Vor fi patru acte. Sunt trei directive europene noi, care schimbă legislaţia pe achiziţii publice, iar noi am decis la nivel naţional că vom face patru, care să privească următoarele lucruri: prima va fi cea legată de achiziţiile clasice, a doua cea de concesiuni, a treia de utilităţi şi a patra pentru a remedia acele contestaţii. Deci, patru acte normative care vor avea în secundar alte prevederi", a explicat ministrul.

Şeful Fondurilor Europene a subliniat că partea cea mai importantă a acestui pachet legislativ este un îndrumar solicitat de foarte mulţi ani de Comisia Europeană, care va ajuta aplicanţii să înţeleagă textul de lege.

"Cea mai importantă parte este şi acel îndrumar pe care Comisia l-a tot cerut de foarte mulţi ani. Adică, fiecare articol în parte spart, detaliat şi explicat ce a fost în intenţia legiuitorului atunci când a făcut fiecare articol în parte, pentru ca fiecare aplicant să înţeleagă exact la ce se referă acel text de lege", a spus Teodorovici, citat de Agerpres.

Oficialul de la Fonduri Europene a atras atenţia că, la fel de important ca legislaţia, este profesionalismul celor care lucrează în domeniul achiziţiilor publice, dând ca exemplu negativ un caz în care o licitaţie lansată de CFR a avut peste 2.500 de clarificări.

Ministrul FE a spus: "Lumea vorbeşte de foarte multe contestaţii, dar ele nu vin doar dintr-o legislaţie foarte neclară sau prost aplicată. Pe de o parte, este important să avem legislaţia clară, pentru ca oricine să o înţeleagă şi să o aplice, dar pe de altă parte am nevoie de oamenii care să ştie să facă lucrurile, la modul în care se face documentaţia de atribuire. De exemplu, la CFR, unde, din păcate, a fost o licitaţie lansată cu peste 2.500 de clarificări. Oamenii aceştia trebuie agăţaţi în piaţa mare şi arătaţi cu degetul, să nu mai facă astfel de documente toată viaţa lor pe achiziţii publice. Deci, când ai peste 2.500 de clarificări la o documentaţie de atribuire este clar că e şi contestată şi întârziată şi cu alte hibe în ea. Deci, cei care fac documentaţia să zbârnâie, să înţeleagă exact. Cei care fac evaluarea, la fel, sunt luni de zile de evaluare pe fiecare contract în parte şi ne întrebăm de ce. Pentru că omul ăla nu ştie, îi este teamă să îşi asume răspunderea".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb