Ţepeş a demisionat silit?!

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 aprilie 2011

Ţepeş a luat "ţeapă".

Ţepeş a luat "ţeapă".

Altfel decât am crezut pare că stau lucrurile în cazul demisiei lui Daniel Ţepeş (la 25 martie) din Consiliul de administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), subiect căruia ziarul "BURSA" i-a dedicat, deja, patru articole şi a fost invocat în altele trei.

În baza declaraţiilor lui Grzegorz Konieczny, "fund manager" al Fondului Proprietatea (care a recunoscut că nu a fost cooptat spontan în Consiliul BVB), dar şi a unor mărturii din surse de primă mână, din care reiese că o demisie din Consiliu era anticipată de unii "cunoscători" din piaţă (cu mai bine de o săptămână înainte ca Ţepeş să demisioneze), am exprimat opinia că vânzările de acţiuni BVB, la care a procedat demisionarul înainte de momentul demisiei, s-ar încadra la infracţiunea folosirii de informaţii privilegiate.

Ei bine, îmi menţin opinia, deşi este probabil ca faptele să fi avut o altă desfăşurare decât mi-am închipuit.

Ceea ce urmează nu are statut de asertare categorică, ci de variantă (foarte) probabilă.

Ţepeş nu prevăzuse că va demisiona!

Omul n-avea de gând să părăseas-că scena atunci când şi-a vândut acţiunile, aşa că trebuie să se fi simţit extrem de nedreptăţit de articolele din "BURSA".

O demisie din Consiliul Bursei fusese programată cu ceva timp înainte, dar nu demisia lui Ţepeş.

Conform unor relatări de la rădăcina faptului, cel care ar fi trebuit să-şi dea demisia din CB era..."omul lui Ţepeş", Cosmin Gheorghiu, iar nu Daniel Ţepeş, însuşi!

Varianta merge pe ideea că "maes-trul combinaţiilor", Ţepeş şi-ar fi lichidat acţiunile BVB în favoarea administratorului "Fondul Proprietatea" (cumpărarea de acţiuni BVB de către "Franklin Templeton" este dată drept certă), la un preţ superior celui afişat.

Surplusul plăţii ar fi fost cerut pentru un "supliment" oferit lui "Franklin Templeton", la pachet: un loc în Consiliul Bursei.

După ce şi-a luat banii pe acţiuni, Ţepeş mai trebuia "să-i dea" cumpărătorului şi un loc în Consiliul Bursei.

Dar Cosmin Gheorghiu l-a refuzat pe Ţepeş, atunci când aces-ta, în calitatea sa de angajator, i-a cerut să-şi dea demisia din Consiliu.

Silit de împrejurări, Daniel Ţepeş şi-a dat, el însuşi, demisia, sacrificându-se ca să-i facă loc lui Grzegorz Konieczny, de la "Franklin Templeton".

Cum, necum, şi-a ţinut cuvântul dat.

Urmarea o cunoaşteţi: după week-end-ul succesiv propriei demisii, Ţepeş l-a dat afară imediat pe Cosmin Gheorghiu (sau l-a silit să-şi dea demisia) de la HTI.

Poate că, dincolo de furia împotriva angajatului rebel, să-şi fi făcut şi o socoteală rece: că, aşezându-l pe Gheorghiu în poziţia să nu mai reprezinte o societate de brokeraj, va determina înlocuirea lui din Consiliul Bursei cu un altul, al lui, eventual, chiar cu el - Daniel Ţepeş -, caz în care şi-ar recupera locul.

"M-am răzgândit", a spus Ţepeş la demisia precedentă.

Foarte posibil şi acum (câtă dreptate a avut ziarul "BURSA" să dea titlul "Nu te mai credem...", la 25 martie, când a dat ştirea demisiei lui Ţepeş, la nici o oră după ce şi-a depus-o!)

Până una, alta, HTI, de unde avea două locuri în Consiliul Bursei, nu mai are niciunul.

Încăpăţânarea lui Gheorghiu să rămână în Consiliul Bursei i-ar putea dejuca planurile lui Ţepeş să-şi recupereze locul, căci fostul lui angajat ar putea găsi un angajament, între timp, la o altă casă de brokeraj, astfel ca să îndeplinească criteriul de "reprezentativitate".

Eventual, să se ducă la una ai cărei şefi se găsesc în opoziţie cu "gaşca" majoritară de acum.

Ce-aţi zice să se angajeze la Mircea Botta, sau la Siminel Andrei, sau la Dan Paul?!

Puterile s-ar mai echilibra, la BVB, nu-i aşa?

Precizez, încă o dată, că nu am deloc pretenţia că aş fi spus adevărul în articolul de faţă şi că textul nu reprezintă decât o dezvoltare logică a unor premise factuale.

Aş dori din tot sufletul ca tot articolul să fie greşit, iar demisia lui Ţepeş să nu se încadreze într-un articol de lege prevăzând infracţiuni, aşa cum cred că, de fapt, este.

Cosmin Gheorghiu a fost ales în conducerea BVB în februarie anul trecut, pe când lucra la casa de brokeraj "Delta Valori Mobiliare" a lui Alexandru Elian. La scurt timp, Cosmin Gheorghiu a părăsit "Delta" şi s-a transferat la casa de brokeraj "HTI Valori Mobiliare" a lui Daniel Ţepeş.

Anonimii ştiu ceva

În subsolul articolului "Plouă cu demisii la "HTI Valori Mobiliare" (29.03.2011), pe site-ul ziarului "BURSA", a apărut următorul comentariu anonim, ca răs-puns dat altui anonim, care-l numise "slugoi" pe Cosmin Gheorghiu:

"anonimule, pare că gheorghiu are totuşi coloană vertebrală că altfel ar fi rămas slugoi în continuare, ca ivan, nu crezi? după demisia din CA al BVB pare că ţepeş şi-a luat ţeapă cu acest "slugoi", iar dacă cosmin gheorghiu i-a rezistat lui ţepeş are respectul meu până una alta. dar e oficial că nu mai lucrează pt ţepeş că poate vorbim aiurea?"

Observăm că, în pofida lipsei certitudinii asupra adevărului informaţiei, anonimul este foarte bine orientat în interpretare.

Contactat de ziarul "BURSA", Gheorghiu nu a dorit să comenteze plecarea de la HTI, precizând, în schimb, că rămâne în Consiliul BVB şi că îşi va face mai departe treaba.

(BURSA/"Plouă cu demisii la "HTI Valori Mobiliare"/29.03.2011)

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. Putem interpreta raminerea lui Cosmin Gheorghiu, ca pe sindromul SEVERIN. Si pina la urma asta micu' (are doar doauzeci si de ani) este sluga perpetua. Pentru ca e de vanzare tot timpul. Adicatelea are un viitor de aur in tara asta. Iar despre treaba care o face la CA...ce sa mai vorbim. Toata experienta lui este aceea de a porni si opri calculatorul. Si de a numara becuri arse...De fapt "mizerabilitatea" gastii pe care Gogoasa prezidentiala(farmachidonul) a adunat-o pe linga el, este nesfirsita.E ca o pata de grasime... Astia sunt toti rude cu Dinel Nutu fost Staicu.

    Domn Make, daca cititi cu atentie comunicatele BVB, o sa vedeti ca un alt corifeu al pietei de zarzavaturi, Domn' ULEA, a vandut si el actiuni, in exact aceiasi perioada. De ce? Pai pe asta il tot lasase Tepes pe dinafara. Si acum l-aluat si pe el in gasca, ca probabil nu avea suficiente actiuni pentru a-si onora angajamentele.

    Iar Tepes nu de onoare si-a dat demisia. Daca rata, rechinii cei mari il papau pe "coco" cu fulgi cu tot. Si pe fratii lui...inclusiv ULEA zis BIO... 

    1. Daca e asa, nasol pentru tepari...bine pentru piata...poate dispar cu totii.Cit mai repede!

      Ce limbaj folosesti Make ? ma refer la "gasca" majoritara; asa iti educi cititorii ??. 

      De ce nu te iei si de altii; sunt cu duiumul ! , sau doar aici ai fost "deranjat". 

      Ti-ai uitat de promisiunea cu regiile statului; parca te dadeai mare: citez la intamplare: "este greu dar ne vom lupta si cu astia...." 

      Care lupta ? caare astia ? acolo nimic nu s-a clatinat/ nu se clatina. 

      Barbi Make, barbi; oi fi avnd o "barba mare", dar nu mai tine.

      Inca un pic di deveniti "antenele" din presa. Pacat, sunt dezamagit. 

    greg are limitele lui (ati observat ca ride ca prostul tot timpul?) dar de aici pina la a cumpara un loc la vedeta internationala bvb e cale lunga, ca de de la coada vacii la stampila primariei.

    scrisul despre bursa e o activitate continua, nu merge dupa ureche 

    1. Mie nu mi se pare disproportionat.

      GREG?!, vai,draga, sintem intimi! S-a bagat la vedeta internationala Fondul Proprietatea si nu se baga la BVB? Dumitre, observi ca ride prosteste, dar nu observi ca stampileaza cu coada vacii...

      Uneori nu scriu nici dupa ureche, ci doar dupa miros.

      SI NU TE DERANJEAZA CA PUTE ? SI INCA URAT DE TOT?! 

    de unde stie make toate chestiile astea?

    1. Make stie pentru ca unii dintre ei "vorbeste in somn si altii vorbeste singuri pe strada"....

      Cum de unde stiu? Citesc ziarul BURSA.

      Bursa ar trebui sa-si schimbe numele in BRESA !! 

    adaugati la rudele gogoasei si pe vara prima a lui Giurgiumica. tot mica si fara experienta si ea. dar cu ce panorama de la 14-lea domnele...asa-i cu secretele astea narcisiste

    Vai de mine....e posibil asa ceva? Eu sunt nou la bursa....daca asta e adevarat nu e mai bine sa ma retrag?

    1. Nu, nu te retrage, altfel cum mai ajungi vechi?

    Ceea ce se intampla acum este urmare procesului de demutualizare care a avut foarte multe caracteristici simillare cu procesul de privatizare al oricarei societati de stat, dar unde nu su fost respectate principiile privatizarilor.

    Nucrectitudunirea procesului -desi poate ca aici sunt discutii care se pot purta- cat mai ales eficienta lui, scopul pt care a fost facut: sa ridice bursa din marasmul in care era, sa o deschida, da o dezvolte etc... lucru imposibil cu aceeasi oameni din svm-urile din asociatia bursei.  

    Cateva asemanari cu procesul de privatozare: capital initial de stat, returnat (amintim tinerilor ca orice intreprindere de stat contribuia la fondul de investitii si returna astfel orice imprumut in per comunista), capital care dupa aceea apartine societatii si este "subscris" doare de svm-uri-de ce, bvb este din punct de vedere fiscal si contabil considerat un agent de stat(nu plateste impozit iar contabilittaea este "tinuta" ca la societatile de stata). 

    Poate ca implicare si altor actori din piata de capital (societati listate fara de care svm-urile nu au ce tranzactiona), stafful- cun un procent similar oricaror privatizari, managementul, si poate nu era rau daca mai retinea si statul un anumit procent. S-ar fi putut asigura un echilibru de forte, de interese si poate se mai ridica un pic "nivelul "pietei. Restul, sunt doar principii de guvernanta care trebuie implementate si respectate si de catre BVB nu doar "propovaduite" emitentilor.

    In concluzie, nu aveam un Tepes, sau oricum pleca mai devreme din cadru. 

    1. OOOOOOOAAAAAUUUUU!

    Nu exista "asertare" in romana, ce naiba ?!? Poate afirmatie, sustinere, prezumtie... Limba e un organism viu, dar sa-l lasam totusi sa creasca natural, fata anabolizante!

    Moare capra ca brokerii si statul nu au facut nimic pt ea de 15 ani. Curios e ca toti se lupta sa fie propritari pe un cadavru. Ridicol. In loc sa se lupte sa aduca noi emitenti si investitori... Penibil !!!

    Am dori ca Boardul BVB sa analizeze situatia a doua angajate BVB ref la situatuatia contratelor lor de munca: Rodica Morariu, care si-a luat vreo 2 ani sabatici, postul i-a fost blocat (de ce cand se fac restructurai; primul an a spus ca este la un master in Brussela la sora sa, dar nu a prezentat nici un document oar daca o intrebai de universitatea cu pricina schiba vorba), sa se analizeze daca a fost platita in aceasta perioada si daca mai figureaza ca angajata a BVB dar este la adapost in Belgia

    - a doua angajata este Elena Marchidann, o alta "valoare" a bvb, plecata la stuii in straintate: de ce , platite de cine, ca sa obtina ce anume; amai fost plecata 1 an si innUSA si a reusit sa downloadeze forma contractului futures dupa vreo 2 ani de cercetari. Cei care lucreaza pe derivate stiu mai multe... dar este in conducerea CCB etc etc . Daca piata derivatelor nu merge, de ce a plecat. Sau doar le-a pus la adapost farmache pe amandoua... Cei vechi din bursa stiu povestile... 

    1. Pentru o comunicare bazata pe decenta si respect reciproc solicitam tuturor utilizatorilor respectarea acestor reguli:

      - Nu utilizati un limbaj indecent care sa aduca lezarea moralitatii sau personalitatii oricarui alt utilizator. Injuriile de orice fel nu sunt premise. 

      - Nu sunt permise mesajele care incita la actiuni ilegale. 

      - Nu sunt permise mesajele care au tenta antisociala. 

      - Nu sunt permise postarile cu caracter obscen, incitarile la ura rasiala sau xenofobie. 

      - Nu sunt permise discriminarile referitoare la sex, varsta, ori alte discriminari personale. 

      - Toate mesajele exprima punctul de vedere si opiniile autorilor si nu ale administratorului (exceptie facand mesajele scrise chiar de catre el) de aceea nu ne asumam responsabilitatea pentru materialele postate pe acest site de catre alte persoane decat cele autorizate de Bursa.

      - Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui regulament. 

    Asteptam la AGA BVB un raport complet asupra acestui eveniment, care a fost sopul lui, ce audienta a avut, ce s-a obtinut si care au fost CHELTUIELILE.

    De asemenea, cine a prezentat din partea BVB si ce anume a prezentat. Care au fost membrii CB care au participat la acest eveniment? Ca doar nu s-au dus la plimabare pe banii nostru!!!

    Multumim. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb