TeraPlast îşi susţine dezvoltarea cu fonduri dintr-o majorare de capital

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 noiembrie 2024

TeraPlast îşi susţine dezvoltarea cu fonduri dintr-o majorare de capital

Acţiunile TeraPlast (TRP) au înregistrat o scădere de peste 7% de la începutul anului şi până acum, în contextul în care piaţa principală, reprezentată de indicele BET a crescut cu 13,9%. În ultimele 12 luni, TeraPlast a avut o scădere pe grafic de 3,6%, în timp ce indicele BET a crescut cu 22,8%. Scăderea a venit ca urmare a evoluţiei acţiunii pe un trend lateral, în cadrul căruia TRP a evoluat între o linie de suport şi rezistenţă situate la nivele de circa 0,45 lei şi 0,6 lei/acţiune, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

TeraPlast SA a raportat, săptămâna aceasta, rezultate mixte pentru primele nouă luni ale anului, anunţând o creştere a veniturilor din vânzări, în timp ce rezultatul net continuă să înregistreze pierderi. Societatea şi-a redus şi previziunile pentru anul 2024, în contextul în care noile achiziţii au crescut semnificativ cheltuielile companiei.

Grupul TeraPlast este cel mai mare procesator de polimeri din Europa de Sud-Est. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack, Palplast Moldova, companiile Grupului Wolfgang Freiler şi Somplast. Principalele linii de business ale grupului sunt sistemul de Instalaţii, Granule, Ambalaje şi Ferestre.

Acţiunile companiei sunt incluse în indicele de referinţă BET al Bursei de Valori Bucureşti, în indicii Small Cap şi Global All Cap ai FTSE Russell şi în indicii MSCI Frontier IMI (Investable Market Index).

La jumătatea anului 2024, principalul acţionar al companiei era Goia Dorel - preşedintele Consiliului de Administraţie, în timp ce Fondul de Pensii Administrat Privat NN avea o deţinere de 12%. Restul acţiunilor sunt deţinute în proporţie de 23,2% de persoane juridice şi 17,9% de persoane fizice.

Rezultate sub aşteptările analiştilor

Pentru primele nouă luni ale acestui an, TeraPlast a raportat o cifră de afaceri consolidată în creştere cu 32% faţă de aceeaşi perioadă din 2023, aceasta însumând 681 de milioane de lei, în timp ce EBITDA s-a menţinut la un nivel similar, fiind de 45,2 milioane de lei. Creşterea veniturilor a venit ca urmare a majorării cu 49% a volumelor vândute faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Volumele vândute au însumat 84.624 tone şi au fost cu peste 12% mai mari faţă de toată cantitatea vândută în cursul anului 2023. Vânzările din afara României au avut o pondere de puţin peste 25% din cifra de afaceri consolidată.

Cele mai mari creşteri procentuale ale veniturilor s-au înregistrat în zona de Ambalaje (86,8 milioane de lei; +163% în ritm anual), în timp ce linia de Instalaţii rămâne segmentul cu cea mai mare pondere în cifra de afaceri (485,7 milioane de lei; +25%). Segmentul de Ambalaje flexilibe a fost impulsionat de evoluţia foliei stretch Opal, care a reuşit să livreze în primele nouă luni circa 8.600 de tone de folie. Acestui segment i se va adăuga şi Optiplast Croaţia după ce se va aproba în AGA din 14 noimebrie.

Rezultatul operaţional al societăţii a însumat 11,3 milioane de lei, fiind în scădere cu 44,1% faţă de anul trecut, în contextul în care cheltuielile operaţionale au crescut cu 37%, totalizând 685,8 milioane de lei. Printre factorii care au dus la dinamica în creştere a cheltuielilor operaţionale au fost cheltuielile nerecurente generate de extinderea geografică şi impactul demarării business-ului de folii stretch Opal.

De asemenea, societatea a cunoscut o creştere importantă a cheltuielilor cu dobânzile, care au reprezentat acum 13,6 milioane de lei (+42,6%).

Societatea a obţinut un rezultat net în pierdere de 6,9 milioane de lei, faţă de profitul de 6,8 milioane de lei din 2023. Managementul a estimat că pierderea se va menţine şi la sfârşitul anului.

Rezultatele au fost sub aşteptările analiştilor de la Swiss Capital, care au estimat o cifră de afaceri de 697,4 milioane de lei (+2,4% vs rezultate) şi un rezultat net de 5,5 milioane de lei profit - cu mult mai sus faţă de pierderea înregistrată de companie.

Estimări actualizate pentru 2024

Printre cele mai importante ştiri se numără anunţul companiei de achiziţie a unui pachet majoritar din Optiplast - al treilea cel mai mare producător de ambalaje flexibile din Croaţia, fiind similară ca tehnologie şi produse cu TeraBio Pack. Principalul avantaj al companiei este localizarea, care se află mult mai aproape de pieţe precum Italia, Grecia şi Austria, ceea ce îi va permite Grupului concentrarea pe pieţe mai dinamice şi mature.

Acţionarii companiei au participat la o majorare de capital încheiată recent cu succes, în cadrul căreia TeraPlast a reuşit să strângă 20 de milioane de euro, în vederea susţinerii planurilor de dezvoltare, notează TradeVille.

De asemenea, în ultimele trei luni, TeraPlast a fost unul dintre participanţii la conferinţa trimestrială Quarterly Report, reprezentată de CEO-ul companiei, Alexandru Stânean. TeraPlast a discutat despre planurile sale de extindere şi achiziţii, menţionând că în perioada următoare vede o oportunitate pe piaţa europeană, pe care va dori să o valorifice inclusiv prin suma strânsă în cadrul majorării de capital. Compania a mai subliniat că se aşteaptă ca pe termen lung, achiziţiile şi extinderile din prezent, să fie recunoscute de investitori şi să se reflecte direct în preţul atiunii.

TeraPlast şi-a actualizat estimările pentru întregul an, prezentând o cifră de afaceri mai mare faţă de cea planificată iniţial, însă a anunţat că va avea pierderi la sfârşitul anului, faţă de aşteptările iniţiale de 10 milioane de lei profit. Astfel, la sfârşitul lui 2024, TeraPlast estimează că va atinge venituri din vânzări în valoare de 883,7 milioane de lei (+31,4% vs 2023), iar rezultatul net va marca o pierdere de 14 milioane de lei (vs 1,1 milioane de lei profit în 2023) şi mult mai mic faţă de estimările iniţiale de 10,6 milioane de lei profit. Această dinamică vine pe fondul extinderii Grupului prin achiziţii externe şi creşterea capacităţii de producţie, în timp ce au persistat provocări care au limitat profitabilitatea.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în TeraPlast

Oportunităţi

- Nivel de infrastructură redus în România: În România, există încă oportunităţi semnificative pe piaţă datorate lipsei de conectivitate a populaţiei la reţeaua naţională de apă şi canalizare. Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, aproape 30% din populaţia ţării nu este încă racordată la aceste servicii, iar această situaţie reprezintă o problemă cu care Uniunea Europeană insistă constant.

- Oportunităţi în exterior: TeraPlast a început să se extindă şi peste hotarele României, cumpărând deja companii din Republica Moldova, Austria şi Ungaria.

Riscuri

- Costuri cu materialele: Războiul a dus la o volatilitate foarte mare pe piaţa materialelor de construcţii, problemă cu care s-a confruntat şi compania Teraplast.

- Lipsa de materii prime locale: Industria petrochimică nu este una dezvoltată în România, ceea ce creează necesitatea de a importa majoritatea materiilor prime de care are nevoie compania. De asemena, se importă până şi materialul reciclat, întrucât la nivel naţional procesul de sortare nu este unul dezvoltat;

- Administraţia publică: Compania este puternic impactată de deciziile luate în cadrul proiectelor de infrastructură, lucru care poate influenţa rezultatele financiare ale TeraPlast, dacă instituţiile publice din România nu pot organiza aceste proiecte.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: BVB, TeraPlast, raport societate, bvbresearch, tradingview.com, platforma Tradeville.

------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. NN strica banii munciti de altii

    1. vine si scadenta pentru acesti adminstratori de fonduri care la adapostul PR desantat dirijeaza banii contributorilor in buzunare private la evaluari grotesti.vezi ultima mcs Trp sau contrapartea lui Marcu la M

    La TRP cam cat trebuie sa ajunga profitul sa sustina evaluarea hyperumflata?Cand pot face astia 100-120 milioane profit cand ei se invart in jur de 0 an de an?Cum ar putea ajunge acolo cu asemenea margini cand beneficiaza de Anghel Saligny,PNRR,fonduri de coeziune si au capacitatea de productie utilizata optim?

    In 2026-2027 se termina cu toate aceste fonduri si dupa cum se vede trimestrul 4 arata prost,2025 va fi tot ca 2024 in celmai fericit caz. 

    Deja asta cu achizitiile e facuta sa mentina justificarea investitiei fondurilor de pensii!Se vede ca nu mai are impact favorabil in afacerile companiei,investitiile sunt ineficiente.Dar se fac sa arate o crestere nominala a veniturilor fix pe modelul Arobs,BNET..Adica se umfla afacerile artificial,prin bani pompati dar firmele sunt mult mai ineficiente decat atunci cand aveau activitatea initiala.Si intr-un nesfarsit carusel de minciuni se tot promite in fiecare an ca gata,de acum ne focusam pe rentabilitate,sinergiiile,bla, bla,bla. 

    Dovada e ca trendul rentabilitatii e invers. 

    A propos,fara a compara mere cu pere Arobs e supraevaluata ,se invarte ca si TRP pe la 1 miliard + sau - si totusi face un profit la care TRP nici nu viseaza,ca se consacra ca firma de pierderi,de acum e clar! 

    Piata la noi nu mai are repere,evaluarile sunt in functie de cum se restrange freefloat si cum sunt dirijati administratori de fonduri sa mareasca potul sa nu se darame prea din scurt evaluarile. 

    la americani calculeaza aia ce sus a ajuns P/E simplu sau Shiller si le da ca 20 e mult istoric.Sau ca gigantii din tehnologie au 30-50.Pai sa vina sa vada la noi cat au firme cu business simplu,ce sa zicem disruptiv ca nici nu stiu ce-i aia.Pana si ratele de crestere nominale umflate pompand bani sunt mai mici ca in USA,ce sa spunem de core business.

    Atentie cu pianul de scari ca usa va fi doar intredeschisa. 

    1. Te plictisești nu gluma, haha.

      Ăsta e ca la psiholog, a dat totul din el. Frate sper ca ești bine, lasă ura, dacă nu îți place o companie sari peste, e balta plină.

      de ce sa sara peste?

      ideile au deranjat de a sarit unul cu 2 comment in 3 minute 

      scrie tu de ce a ajuns trp de la 1,2 la 0,46 si la pierderi de la profit

      mai bine scrie tu cum evolueaza emtentu trp 

      mai aveti de descarcat inca? :)))

      exact asa,daca in 4-5 ani merge bine,va valora macar 0,3 lei ?!?adica MSFT,NVDA au PER cat nu viseaza TRP in 5 ani si scad ca scartaie la outlook iar asta toarna plastice in niste forme in pierdere si sare de miliard mkt cap

    Ce sa dezvolti cand esti pe pierdere? poate vor sa acopere gaura neagra eventual.

    TRP cu ajutoare guvernamentale, imprumuturi bancare, beneficiari de fonduri nerambursabile, cu o conducere aleasa cindva pe sprinceana din spuma managerilor la acea vreme nu mai face fata acestor vremuri, complect rupti de realitate. Au bagat compania in mocirla iar actionarii fug mincind pamintul, nu mai stiu si nu mai au idei ce sa faca, iar expansiunea innafara tarii facuta la plesneala., niste habarnisti.

    1. Haha, asta nu știe să scrie, însă înțelege investitiile, chiar e comedie aici la comentarii.

      Ai 3 comentarii pana la ora asta,niciunul despre Teraplast.Cititorii sunt mai inteligenti decat prezumi tu.

      You the best fr om hicks. Keep up you tang I take a shit

      Esti papitoiu lingau de la TRP. Trebuia sa puna pe unul ca tine sa amelioreze situatia.

    Comunicat presa Terap rez semestrul 1,atentie dupa trecerea 1 luna din Q3 dar fix cu 1 sapt inainte de aprobarea emisiunii de actiuni.

    ''In acord cu tintele bugetate, se asteapta intrarea in teritoriu pozitiv a rezultatului net incepand cu trimestrul al treilea.'' 

    Desi trecuse o luna din 3 ei estimau asta!Aveau nevoie de banii si erau gata sa spuna oice. 

    Se termina trimestrul si observam o prabusire in teritoriul negativ,nicidecum o revenire in pozitiv.In plus bugetul brusc nu se mai poate face si inca pierderea va deveni foarte mare,parca 14 milioane estimarea noua.

    Jonglerii cu promisiuni cand trebuie urgent bani,apoi se recoaste situatia dezastruoasa care de fapt era vizibila de la semestru,doar ca atunci era nevoie de alta poveste. 

    Pe cand ne fericeste tradeville cu analiza APP plasata de ei ca sa explodeze in bratele investitorilor

    Are pierdere pe trimestrul 3 si 1-9 luni cateva sute de mii profit firma cica de 10 M!!!!!! 

    Are 10 M dar creante de la niste obscure firme ale majoritarului 

    10 M creante la 5-6 venituri anuale OMG 

    Au pus clientii sa aduca bani pentru ca sa-i duca Botis in firmele lui,BVBangladesh style 

    Datoriile cresc si ele 

    Business principal produce salariile lor,business intermediar tradeville produce cash pt.afaceri familie

    Tot raportul e -stocurile sunt x,evolutie y%,activele,creantele,totul e sec,nimic din ce sunt compuse 

    1. Ai dreptate, de aceea e mai bine sa cumperi indexul.

      E doar o problema de timp pana cand se va intampla ceva cu aceasta companie care livreaza numai pierderi si datorii in crestere. In rest succese! Si SOP! Muuuult SOP. Sunt plin de datorii, dar ma extind.

      Majorare de capital la 0,17 lei, cat e valoarea contabila?

      Trp la 3x bv cu megapierdere si FP la 05bv cu profit

    Vor vinde Birta&Stănean și la 0,20lei

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb