Termenul până la care conducerea Parlamentului trebuia să stabilească atât calendarul audierilor, cât şi data votului de învestitură pentru Cabinetul Negoiţă a expirat, marţi, 24 noiembrie, informează Agerpres.
Conform Regulamentului Camerei Deputaţilor şi Senatului, conducerile acestor foruri trebuiau să stabilească data şedinţei comune a Parlamentului, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului, luând măsuri pentru convocarea deputaţilor şi senatorilor.
Pe 6 noiembrie, preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat pe primarul sectorului 3 al Capitalei, Liviu Negoiţă, să formeze un nou guvern, al doilea după plecarea social-democraţilor de la guvernare, în condiţiile în care Cabinetul Lucian Croitoru nu a primit votul de învestitură al Legislativului.
După trei zile de consultări cu formaţiuni politice parlamentare, îndeosebi cu PD-L, pe 9 noiembrie, primul-ministru desemnat Liviu Negoiţă a înaintat Parlamentului structura şi programul Cabinetului său.
Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor trebuiau, astfel, să se reunească şi să stabilească, până pe data de 24 noiembrie (n.r. la cel mult 15 zile, conform Regulamentului) programul audierilor şi şedinţa de învestitură.
În primele zile de la depunerea programului de guvernare şi a noului Cabinet, conducerea Parlamentului nu s-a putut întruni pentru că preşedintele Senatului, Mircea Geoană, s-a aflat în concediu pentru candidatura la prezidenţiale.
În următoarea săptămână, Birourile Permanente ale celor două Camere s-au reunit, însă nu au întrunit cvorumul necesar şedinţei. La acea vreme, preşedintele Camerei Deputaţilor, democrat-liberalul Roberta Anastase, l-a acuzat pe omologul său de la Senat, Mircea Geoană că ignoră învestirea Guvernului, însă Mircea Geoană şi-a motivat refuzul de a participa la reuniune prin faptul că programul de guvernare Negoiţă ar fi fost similar celui elaborat de Lucian Croitoru, deja respins de Parlament.