TESTUL NUCLEAR NORD-COREEAN: Coreea de Sud îşi reia campania de propagandă la frontiera cu Coreea de Nord

Ioana Dogaru
Internaţional / 8 ianuarie 2016

Actualizare 11:52 Discuţii telefonice între şefii diplomaţiilor de la Beijing, Washington şi Paris

Ministrul chinez de externe Wang Yi a avut convorbiri telefonice cu omologii săi de la Washington şi Paris, respectiv John Kerry şi Laurent Fabius, pentru a discuta problema legată de ultimele declaraţii ale Phenianului privind testul său nuclear, a anunţat vineri diplomaţia de la Beijing, potrivit Interfax.

''Şeful Ministerului de Externe al Chinei, Wang Yi, a avut, la iniţiativa părţii americane, o convorbire la telefon cu secretarul de stat John Kerry. Ei au făcut schimb de opinii în legătură cu problema nucleară a Coreii de Nord'', a precizat instituţia diplomatică de la Beijing într-un comunicat.

Wang Yi a subliniat cu această ocazie că Beijingul va depune toate eforturile pentru denuclearizarea peninsulei coreene şi este gata de contacte pe acest subiect cu toate părţile interesate, inclusiv cu SUA.

Conform aceluiaşi comunicat, ministrul chinez de externe a purtat o convorbire telefonică şi cu şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, discuţiile fiind axate pe aceeaşi problemă.

Wang Yi urmează să aibă vineri o videoconferinţă cu omologul său din Coreea de Sud, Yun Byung-Se.

Coreea de Nord a anunţat miercuri că a efectuat primul test reuşit al bombei sale cu hidrogen, ceea ar însemna intrarea sa în rândul statelor cu program nuclear avansat.

Testul nuclear nord-coreean a fost condamnat de comunitatea internaţională, Consiliul de Securitate al ONU anunţând pregătirea unor 'măsuri suplimentare' împotriva Phenianului, o ameninţare ce ar însemna extinderea sancţiunilor.

China, principalul aliat al Coreii de Nord, a protestat ''în mod ferm'' faţă de efectuarea de către Phenian a unui nou test nuclear şi i-a cerut ''insistent'' Coreii de Nord ''să-şi respecte angajamentul privind denuclearizarea şi să se abţină de la orice acţiune care ar agrava situaţia'' în regiune.

(A.L.)

----------------

Coreea de Sud a reluat vineri difuzarea mesajelor de propagandă la frontiera sa cu Coreea de Nord, ca răspuns la ultimul test nuclear desfăşurat de Phenian, a anunţat Ministerul sud-coreean al Apărării, potrivit AFP.

"Emisiunile au fost reluate la prânz" (03.00 GMT), a declarat un responsabil din cadrul ministerului, transmite France Presse.

Reluarea acestei campanii, care în august a suscitat ameninţări cu represalii militare nord-coreene, intervine în timp ce comunitatea internaţională încearcă să găsească răspunsul eficient la anunţul făcut de Phenian, miercuri, că a testat cu succes o bombă cu hidrogen, precizează sursa citată.

Puternicele difuzoare situate la frontiera intens militarizată dintre cele două ţări difuzează un program eclectic alcătuit din muzică pop, buletine meteo, informaţii sau critici la adresa regimului nord-coreean, informează AFP.

Aceste mesaje de propagandă din vara trecută, într-un context de puternice tensiuni între cele două Corei, au înfuriat Phenianul, care a ameninţat cu tiruri de artilerie pentru a face să tacă difuzoarele, potrivit France Presse.

În cele din urmă, Seulul le-a oprit în cadrul unui acord, la sfârşitul lunii august, care a permis stoparea unei escaladări periculoase ce ameninţa să degenereze într-un conflict armat, a adăugat sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb