De 10 ani, Thales şi ELI-NP colaborează cu succes în cadrul unuia dintre cele mai ambiţioase proiecte din Romania: cel mai puternic laser din lume (2x10 Petawatts), se arată într-un comunicat al Thales, remis redacţiei. ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics) a inaugurat laserul Thales în octombrie 2013, la Centrul European de Cercetare de la Măgurele, conform sursei citate. Celebrarea celor 10 ani de activitate a adus un omagiu muncii profesorului Gerard Mourou şi Donnei Strickland, câştigători ai Premiului Nobel pentru Fizică în 2018 şi iniţiatori ai proiectului Extreme Light Infrastructure, care a prefigurat crearea centrului de cercetare ELI-NP, transmite sursa menţionată.
Datorită tehnologiei Thales în domeniul laserului, ELI-NP oferă performanţe unice şi pune la dispoziţie cercetătorilor din întreaga lume un instrument care promite progrese spectaculoase în cercetare, conform datelor din comunicat.
Thales oferă încă de la începutul anilor "90 lasere bazate pe Chirped Pulse Amplification (CPA), o tehnică demonstrată în 1985 şi pentru care Gerard Mourou a fost distins cu Premiul Nobel pentru Fizică în 2018, transmite compania. Tehnica CPA este o descoperire care extinde limitele fizicii experimentale dincolo de bariera femtosecundă (o milionime dintr-o miliardime dintr-o secundă), permiţând laserului să atingă o putere de ordinul petawaţilor (milioane de miliarde de watt), se mai arată în comunicat. Acest lucru deschide calea către accelerarea particulelor laser, tehnologie care se foloseşte în beneficiul unor aplicaţii extrem de utile pentru societate, care pot include tratamente pentru diverse forme de cancer, imagistică medicală şi producţia de energie prin fuziune nucleară, potrivit sursei menţionate.