Fostul preşedinte PNL, Theodor Stolojan, critică iniţiativa de boicotare a supermarketurilor lansată de Călin Georgescu, considerând-o "o prostie" care contravine intereselor românilor şi ale industriei locale. Stolojan susţine că ideea este copiată din Croaţia, unde a fost abandonată rapid, transmite news.ro.
"Acest domn, Georgescu, care a lansat această iniţiativă, copiază şi el ce a văzut în Croaţia. Acolo a apărut prima dată o asemenea treabă, dar s-a potolit repede. Băieţii au înţeles că nu asta e calea şi în niciun caz în România. Noi ne străduim de câţiva ani şi s-au făcut progrese substanţiale pentru ca în supermarketuri să avem o pondere tot mai mare a produselor româneşti. Şi s-a reuşit acest lucru", a declarat Stolojan la Digi24.
Stolojan a subliniat că, în cazul unor suspiciuni privind practici anticoncurenţiale, există instituţii competente, precum Consiliul Concurenţei, care monitorizează piaţa şi aplică sancţiuni severe acolo unde este cazul.
"Dacă sunt suspiciuni privind anumite practici necomerciale, Consiliul Concurenţei, la ora actuală, lucrează foarte profesionist. Cum depistează o anomalie în respectarea concurenţei libere, dă amenzi foarte mari, iar firmele contestă imediat în justiţie. Cu toate acestea, Consiliul Concurenţei are o rată mare de succes în instanţă, pentru că de ani de zile a devenit foarte profesionist. Avem o instituţie care poate analiza dacă există înţelegeri între supermarketuri", a explicat fostul premier, potrivit news.ro.
Întrebat dacă această iniţiativă este un gest populist, Stolojan a fost categoric:
"E o prostie. Să fim foarte clari, această iniţiativă este o prostie. Este contrară intereselor oamenilor, în primul rând intereselor industriei româneşti", a concluzionat el, pentru news.ro.
Reacţia lui Stolojan vine în contextul în care Călin Georgescu a îndemnat românii să boicoteze supermarketurile şi să cumpere produse doar de la producătorii locali, o iniţiativă care a generat dezbateri aprinse în spaţiul public, notează news.ro.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.02.2025, 21:29)
Asta să o spui la mutu, nene Stolojan . Ce bine era să o fi spus atunci cînd trebuia si erai ascultat în birourile lui CEAUSESCU !! La ARAD se produce dublu la ha fata de 89 . CAI Curtici realizează 9000 de kg/ha si plăteste de ani buni cu 3000 euro .lunar tractoristii . La Timisoara ,COMTIMUL ,combinatul de carne de la BEREGSAU e ...kaput ,in județ încă cîteva nu mai exista. La Arad la fel !! Ce prostii vorbesti matale acolo intre liberalii dumitale comuniști ??? Gata , nu mai ai pe cine să faci să plîngă ca si pe BASESCU !
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.02.2025, 22:05)
Am uitat să precizez , că nu sunt georgescian, nene STOLO , așa de tare mai supărat ! Vorbesti si de industria de prelucrare ?! Păi , atunci pot să o iau pe înde lete !! In jud ARAD nu mai exista nici o fabrică de lactate din cele 7 cîte erau , nici un FNC din cele 10, nici o fabrică sau atelier de impletituri traditionale de nuiele, de covoare etc , fabrica de păpusi de la ARAD e dusă demult si păpusile sale se vînd acum colectionarilor straini cu sutele de euro per bucata, bombonăriile KANDIA de la TIMISOARA , mai e vreuna ?Celebra fabrică de pantofi GUBAN de la TIMSOARA unde e ?Unde e fabrica de cristaluri de la MEDIAS ? Dar cele de cratite, si alte ustensile de bucătărie ? Unde sunt zecile da fabrici de cărămizi si țigle de laJIMBOLIA ? sau TURDA ? Unde e celebra fabrică de ceramică sanitară de le LUGOJ ?Dar fabricile de masini agricole ? Tractoarele de la BRASOV? In loc sa te lupti pe unde au fost prin functiile ale ĂNALT COMUNISTE să le faci piață de desfacere in occident , ai falimentat mai bine fabrica de anvelope DANUBIANA(TOFAN) ! ASTA AI FACUT ,nene STOLO !!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.02.2025, 21:59)
Voi merge să mă aprovizionez în cea mai mare piață din București, respectiv Piața Obor, unde "PRODUCĂTORII LOCALI " nu mai au loc la tarabe și își vând marfa chiar pe trotuare sau din mers.
Deși suntem în plină iarnă, este o ofertă bogată de produse " autohtone " începând cu fructe de tot felul - lămâi, portocale, mango, avocado, banane, etc. precum și de legume -roșii , ardei, vinete, dovlegei,( Turcia / Grecia / Olanda /Spania) . În completare, poți cumpăra și câteva pachete ( încălzite natural ) de Țiga-Țiga, oferta este generoasă.