• Ministrul integrării susţine că vom adera la 1 ianuarie 2007
Respectarea standardelor comunitare de calitate ale produselor este esenţială pentru intrarea României pe piaţa internă a Uniunii Europene, susţine consilierul prezidenţial Theodor Stolojan. Domnia sa a arătat ieri, în cadrul seminarului cu tema "Standardizare, acreditarea şi certificarea conformităţii", că, pe de o parte, deşi majoritatea standardelor nu este obligatoriu, acestea trebuie aplicate pentru ca mărfurile româneşti să poată fi vîndute pe piaţa Uniunii Europene. Astfel, spune domnul Stolojan, pot fi evitate barierele în calea comerţului, iar oamenii de afaceri din România vor putea beneficia la maximum de avantajele concretizate în intensificarea schimburilor comerciale, reducerea costurilor de producţie, diversificarea produselor şi serviciilor şi transferul de tehnologie. "Pe de altă parte, România înregistrează, în momentul de faţă, în anumite domenii, un deficit de încredere din partea partenerilor străini, cauzat de nerespectarea standardelor practicate de aceştia", a afirmat Theodor Stolojan, menţionînd că recîştigarea încrederii este esenţială atît pentru intrarea pe piaţa europeană, cît şi pe cea globală.
Prezent la manifestarea de ieri, ministrul integrării, Anca Boagiu, a reiterat că prioritatea zero a Guvernului este aderarea ţării noastre la UE, la data de 1 ianuarie 2007. "Acest obiectiv nu poate fi atins fără parteneriatul cu agenţii economici", a subliniat domnia sa, adăugînd că aderarea reprezintă pentru companiile româneşti, în primul rînd accesul la o piaţă de peste 450 de milioane de consumatori. Anca Boagiu menţionează că mediul de afaceri trebuie să înţeleagă că există avantaje pe termen lung, dar şi riscuri pe termen scurt, care trebuie gestionate cît mai bine de către agenţii economici. În aceste condiţii, se impune o cît mai bună informare a mediului de afaceri privind modalităţile de conformare la standardele comunitare. Drept urmare, Ministerul Integrării Europene va difuza, în colaborare cu celelalte institute responsabile şi cu patronatele, expertiză privind diferite domenii ale acquis-ului comunitar.
În cadrul seminarului de ieri a fost prezentat acquis-ul comunitar care reglementează libera circulaţie a mărfurilor, atît în cadrul noii abordări, referitoare la grupuri de produse, cît şi al vechii abordări - care conţine prevederi detaliate pentru anumite produse. Printre standardele prezentate s-au numărat cele pentru gestionarea eficientă a lanţurilor de distribuţie, globale, multi-industriale, numerotarea articolelor comerciale, sisteme de management. De asemenea, au fost prezentate aspecte privind evaluarea conformităţii şi produselor, marcajele CE şi CS, drepturile de autor etc.