Theresa May a anunţat formarea noului Guvern

Alexandra Cismaru
Internaţional / 10 iunie 2017

Theresa May a anunţat formarea noului Guvern

Premierul conservator britanic Theresa May a anunţat ieri că va forma un nou guvern în urma alegerilor anticipate, promiţând că acest executiv va asigura stabilitate şi va negocia cu Uniunea Europeană cu obiectivul de a obţine un acord de succes privind Brexitul, potrivit Reuters.

Premierul britanic Theresa May a mers ieri, la regina Elisabeth a II-a pentru a cere permisiunea de formare a unui Guvern înainte de începerea Brexitului, după ce partidul său a pierdut majoritatea absolută în alegerile parlamentare.

May a precizat că partidul Conservator şi-a asigurat sprijinul Partidului Democratic Unionist (DUP) din Irlanda de Nord, în parlament.

"Vom continua să lucrăm împreună cu prietenii şi aliaţii noştri din Partidului Democratic Unionist în special', a spus Theresa May într-o scurtă intervenţie în faţa presei la Downing Street 10, după ce a primit din partea Reginei Elisabeta a II-a mandatul de a forma guvernul.

'Cele două partide ale noastre şi-au construit o relaţie puternică de-a lungul anilor şi aceasta îmi dă încredere că vom putea lucra împreună în interesul întregului Regat Unit', a adăugat premierul conservator.

DUP, din Irlanda de Nord, a ob?inut 10 mandate în noul legislativ.

Theresa May a insistat că de acum înainte energia trebuie canalizată către un Brexit de succes şi că noul guvern pe care-l conduce va ghida ţara către acest obiectiv.

Acest guvern va ghida ţara în discuţiile cruciale privind Brexitul, care vor începe în zece zile şi va răspunde dorinţei britanicilor de a duce până la capăt ieşirea din Uniunea Europeană', a mai spus Theresa May, sugerând astfel că nu dă înapoi de la obiectivul părăsirii blocului comunitar.

Partidul Democratic Unionist (DUP) susţine rămânerea Irlandei de Nord în cadrul Regatului Unit şi are în chestiunile sociale o abordare asemănătoare cu cea a conservatorilor.

Tusk o felicită pe May şi cere demararea cât mai rapidă a negocierilor pentru Brexit

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a felicitat-o pe premierul Theresa May pentru obţinerea unui nou mandat la guvernare după alegerile legislative de joi şi a cerut demararea, cât mai rapidă, a negocierilor pentru Brexit, potrivit surselor din presă.

"În numele Consiliului European, aş vrea să vă felicit pentru numirea din nou în funcţia de premier", i-a scris Tusk lui May în scrisoarea publicată de Consiliul European.

Jurnaliştii BBC News atrag atenţia că oficialul european a folosit termenul "numită", nu "realeasă", conform News.ro.

Tusk a adăugat: "Responsabilitatea noastră comună şi sarcina noastră urgentă acum este să desfăşurăm negocierile pentru retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană în cel mai bun spirit posibil, obţinând cel mai puţin perturbator rezultat posibil pentru cetăţenii, companiile şi ţările noastre după martie 2019".

Conform sursei citate, Tusk a subliniat că, în condiţiile în care Londra trebuie să iasă din blocul comunitar până în martie 2019, aşa cum prevede Tratatul de la Lisabona, "nu avem timp de pierdut" pentru demararea negocierilor.

De asemenea, preşedintele Consiliului European a invitat-o pe May la summitul de luna acesta, pentru a "discuta despre contraterorism, securitate şi apărare, comerţ şi Acordul de la Paris, printre alte lucruri".

May nu a mai participat la summiturile UE după ce a activat Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, în luna martie.

Bruxelles-ul şi Londra plănuiesc să demareze oficial negocierile pentru ieşirea Marii Britanii din UE pe 19 iunie, potrivit sursei citate.

Moody's va analiza implicaţiile alegerilor, ratingul depinde de nivelul deficitului şi de majorarea datoriei publice

Agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service va evalua implicaţiile alegerilor legislative anticipate care au avut loc joi în Marea Britanie şi care nu au oferit un învingător clar, afectând negocierile privind Brexitul şi viitoarea politică economică a ţării, transmite Reuters.

"Moody's monitorizează procesul formării unui nou Guvern în Regatul Unit şi va prezenta la momentul potrivit implicaţiile asupra ratingului de credit al ţării", a explicat Kathrin Muehlbronner, vicepreşedinte Moody's.

Kathrin Muehlbronner a adăugat: "Aşa cum am anunţat anterior, viitoarea evoluţie a ratingului va fi determinată în mare măsură de doi factori: evoluţia negocierilor dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană şi implicaţiile asupra perspectivelor de creştere ale economiei ţării. În al doilea rând, evoluţiile fiscale, ţinând cont de nivelul deficitului şi de majorarea datoriei publice".

Moneda britanică s-a depreciat vineri dimineaţă cu 2%, până la 1,2697 dolari pentru o liră, după ce anterior s-a tranzacţionat la 1,2689 dolari pentru o liră, cel mai redus nivel din ultimele două luni. De asemenea, moneda britanică s-a depreciat cu 1,8% faţă de euro, până la 88,18 penny pentru un euro, se precizează în sursă.

Analiştii se tem că turbulenţele politice ar putea întârzia sau încurca negocierea termenilor ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, potrivit sursei din presa externă.

' Shane Oliver, economist şef la AMP a apreciat: 'Economia britanică şi negocierile referitoare la Brexit vor fi afectate, ceea ce va duce în continuare la deprecierea lirei sterline şi a pieţelor bursiere. Dar PIB-ul Regatului Unit este de doar 2,5% din PIB-ul global şi este dificil să vedem implicaţii semnificative pentru pieţele globale de investiţii''.

Votul din 23 iunie 2016, când alegătorii britanici s-au pronunţat în favoarea ieşirii ţării din Uniunea Europeană, a declanşat turbulenţe pe pieţele financiare globale, iar lira sterlină s-a depreciat cu 15% în raport cu dolarul, potrivit sursei citate.

Prin activarea pe 29 martie a articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, Marea Britanie a iniţiat un proces de negocieri care ar urma să dureze doi ani şi în urma căruia se vor stabili condiţiile ieşirii acestei ţări blocul comunitar.

Moody's a atribuit o perspectivă negativă ratingului "Aa1" atribuit Regatului Unit după votul din 23 iunie 2016. În noiembrie 2016, Moody's a subliniat că există riscul unei noi retrogradări dacă Marea Britanie va pierde accesul la piaţa unică europeană.

Conform sursei, o altă agenţie de evaluare, Fitch Ratings, a anunţat recent că o eventuală independenţă a Scoţiei ar creşte riscurile pentru ratingul Marii Britanii pentru că ar duce la o majorarea a raportului dintre datorie şi PIB.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. And, whatcha gonna do now, whatcha gonna do, now ? Parca asa spuneau aia doi vulturi de pa craca unui copac din Cartea Junglei, vulturi cu care seamana Teresa May cand este fotografiata din profil. Femeia este dezastru ! A obtinut din aceste alegeri exact pe dos decat ce urmarea; cred ca are rude in Caracal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb