Thriller prezidenţial: DNA învie din morţi

Nicolae Mardari
Ziarul BURSA #Politică / 20 februarie 2006

Festivismul care a însoţit prezentarea raportului de activitate al DNA a fost cel puţin nepotrivit: atîta timp cît Senatul a votat împotriva ordonanţei de înfiinţare a Departamentului, instituţia nu mai funcţionează decît din inerţie juridică. Totuşi, chiar dacă, aparent, DNA trage să moară, preşedintele Băsescu anunţă miracole: va retrimite ordonanţa în Parlament şi Departamentul va învia precum pasărea Pheonix.

Sărbătoarea unui an de activitate a Departamentului Naţional Anticorupţie s-a transformat în sărbătorirea unei decizii prezidenţiale: şeful statului va lua în mîini soarta Departamentului muribund. Astfel se explică entuziasmul celor prezenţi, care au ignorat faptul că realizările DNA din anul 2005 se înscriu la capitolul "plevuşcă" şi că, mai grav, Parlamentul nici nu a vrut să-i aprobe ordonanţa de înfiinţare.

Cu toată situaţia delicată în care se află DNA, la raportul său desfăşurarea de forţe a puterii a fost impresionantă, atît prin prezenţa preşedintelui Băsescu şi a primului-ministru Călin Popescu Tăriceanu dar, mai ales, prin discursurile pe care ei le-au ţinut. Lăudînd curajul procurorilor şi urîndu-le mult succes în continuare, primii doi oameni din stat acordă, implicit, un vot de blam Parlamentului, care nu aprobase funcţionarea DNA. Pînă cînd nu se va găsi o altă soluţie, rămîne, însă, în vigoare hotărîrea Senatului ca ordonanţa de înfiinţare a Departamentului să fie respinsă. Mesajul preşedintelui a fost, totuşi, cît se poate de clar: DNA va fi salvat.

Şeful statului a încurajat procurorii Departamentului, spunîndu-le că votul politic de acum două săptămîni din Senat a fost infirmat de toate partidele la consultările care au avut loc la Cotroceni. El consideră că formaţiunile politice susţin funcţionarea DNA, diferenţele de opinie vizînd doar mici ajus-tări de aşezare a instituţiei în cadrul Parchetului General. În consecinţă, Traian Băsescu a promis că ordonanţa de înfiinţare a DNA se va întoarce curînd în Parlament şi că noua formă a sa ce va rezulta din consultări cu experţii partidelor nu va presupune modificări de fond, ci doar chestiuni adminis-trative.

Purtătorul de cuvînt al PSD, deputatul Cristian Diaconescu, ne-a confirmat că încrederea de care dă dovadă preşedintele Traian Băsescu are o bază reală. Referindu-se la discuţiile care au avut loc la Cotroceni pe tema DNA, domnul Diaconescu afirmă: "Discuţiile au fost interesante şi utile. Preşedintele a înţeles că sînt anumite îmbunătăţiri care trebuie făcute la Ordonanţa de urgenţă, pentru a o face constituţională şi operaţională". Deputatul PSD crede că neînţelegerile se vor rezolva, asigurîndu-ne că social-democraţii vor sprijini noul text de lege, pentru îmbunătăţirea căruia au şi făcut propuneri.

"Ne-am bucurat că pe o problemă de asemenea importanţă, există posibilitatea dialogului, care a fost normal şi civilizat" - consideră Cristian Diaconescu, referindu-se la pres-taţia de mediator a şefului statului. Legat, însă, de activitatea pe anul trecut a DNA, deputatul PSD nu are cuvinte de laudă. "Bilanţul nu spune nimic din punct de vedere al aşteptărilor europene" - ne-a declarat domnia sa, arătîndu-şi nemulţumirea că în 2005 lipsesc dosarele de urmărire penală a actelor de mare corupţie iar, în 2006, pentru a suplini această lipsă, "procurorii şi-au mutat activitatea la televizor".

Atît preşedintele Traian Băses-cu, cît şi primul-ministru sau ministrul Justiţiei au încercat să demoleze cu ocazia bilanţului DNA acuzaţiile aduse de social-democraţi la adresa politizării acestei instituţii. Şeful statului a promis procurorilor că, în calitate de preşedinte al României, nu va interveni în activitatea lor şi i-a rugat să aibă curajul să-şi facă datoria.

Societatea civilă salută aparentul consens la care s-a ajuns cu privire la activitatea DNA. Preşedintele Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului, Florentin Scaleţchi, ne-a declarat că aşa-zisele probleme de constituţionalitate ale instituţiei au fost generate de politică, şi că, dacă nu s-ar fi găsit o soluţie, aceasta ar fi însemnat falimentul întregii clase politice actuale. Domnul Scaleţchi consideră, însă, că, dincolo de entuziasmul puterii de la prezentarea raportului, rămîne şi ca DNA să demonstreze ce poate. "Atîta timp cît nu vom avea rezolvat nici un caz de mare corupţie, ci doar plevuşcă, Departamentul Naţional Anticorupţie nu prezintă încredere şi nu justifică banii care îi sînt alocaţi de la buget" - a afirmat preşedintele OADO.

Magicianul Băsescu ne-a demonstrat, totuşi, la raportul de activitate al DNA, că un prohod se poate transforma într-un cîntec de slavă. Fără a da atenţie la faptul că urează la mulţi ani unei instituţii care, cel puţin pînă în acest moment, este desfiinţată de Senat, şeful statului îşi impune voia, iar PSD aplaudă. Secretul său: o atitudine de învingător în faţa opiniei publice, dar şi recunoaşterea, în faţa partidelor parlamentare, că prima formă a ordonanţei de înfiinţare a DNA, cea respinsă de Senat, avea unele imperfecţiuni constituţionale.

Inculpaţi trimişi în judecată: 744, dintre care 127 cu funcţii de conducere sau de control. Cauze instrumentate: 2314, 1114 fiind deja soluţionate. Cifre impresionante, altfel, dacă ne gîndim că reprezintă activitatea pe un an (anul 2005) al unui singur departament, ce-i drept special, din cadrul Parchetului General: Departamentul Naţional Anticorupţie. Procurorul şef al DNA, Daniel Morar, a subliniat, însă, prezentînd raportul de activitate pe anul trecut al instituţiei sale, că, dincolo de aceste realizări, are şi o nemulţumire: aceea că au lipsit în 2005 cauzele privind marea corupţie. Domnul Morar este, totuşi, optimist, declarînd: "Acest neajuns este pe cale să se remedieze. În prezent, există dosare importante ce vizează cauze privind persoane cu funcţii înalte".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb