Republica Moldova este expusă la acţiunile hibride ale Moscovei, de aceea România va continua sprijinul său în domeniile în care Chişinăul are cea mai mare nevoie, a afirmat, luni, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, informează agerpres.
Angel Tîlvăr, alături de şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, s-a întâlnit cu ministrul Apărării al Marelui Ducat de Luxemburg, Yuriko Backes şi cu şeful luxemburghez al Apărării, generalul Steve Thull, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită "Getica", din Cincu, Braşov, informează un comunicat MApN transmis AGERPRES, potrivit sursei menţionate.
Întrevederile au avut loc cu prilejul vizitei pe care oficialii aliaţi au efectuat-o la trupele luxemburgheze din cadrul Grupului de Luptă NATO, dislocat în facilitatea românească de pregătire, relatează sursa indicată.
În context, ministrul Tîlvăr a prezentat eforturile multidimensionale depuse de România pentru sprijinul Ucrainei încă din primele zile ale declanşării invaziei ruse, precum şi hotărârea Guvernului de la Bucureşti de a continua acest sprijin, potrivit agerpres. Angel Tîlvăr a subliniat importanţa sprijinirii procesului de instruire a militarilor armatei ucrainene, reliefând, în acest context, importanţa Centrului European de Instruire F-16 inaugurat la Feteşti, la sfârşitul anului trecut, unde se pot pregăti piloţi români, dar şi din ţări aliate şi partenere, inclusiv Ucraina, precizează sursa.
În context, cei doi oficiali au analizat modalităţile concrete prin care cele două ţări pot colabora pentru sprijinirea instruirii piloţilor ucraineni în cadrul Centrului, menţionează sursa citată.
În ceea ce priveşte stadiul actual al relaţiilor militare bilaterale, ministrul apărării naţionale a mulţumit omologului luxemburghez pentru contribuţia importantă a Marelui Ducat la dezvoltarea Grupului de Luptă de la Cincu, un element important al posturii de descurajare şi apărare din regiunea Mării Negre, aceasta fiind o dovadă a solidarităţii şi unităţii aliate, transmite sursa precizată. De asemenea, a fost reiterată invitaţia pentru participarea militarilor luxemburghezi la exerciţiile de instruire găzduite de România, informează sursa indicată.
Potrivit agerpres, "România găzduieşte unul dintre cele mai mari contingente luxemburgheze dislocate în afara graniţelor, în ultimii ani, aceasta fiind o dovadă a unei cooperării excelente în cadrul unui proiect esenţial pentru postura aliată de descurajare şi apărare în regiunea Mării Negre. Apreciem relaţia foarte bună de cooperare pe care o avem cu toţi aliaţii care participă la Grupul de Luptă al NATO din ţara noastră - Franţa, Belgia şi Luxemburg. Împreună depunem eforturi pentru dezvoltarea continuă a acestuia, inclusiv a infrastructurii", a spus Angel Tîlvăr, citat în comunicat.
În context, ministrul român a propus omologului său ridicarea substanţială a nivelului colaborării militare, prin încheierea unui acord de cooperare bilaterală, apreciat de către partea luxemburgheză, relatează sursa menţionată.
Potrivit sursei precizate, "Suntem interesaţi inclusiv de aprofundarea componentei de apărare cibernetică a colaborării noastre bilaterale în domeniul militar, în care Luxemburg are realizări de vârf", a arătat ministrul român.
Generalul Gheorghiţă Vlad a remarcat că prezenţa militarilor luxemburghezi în ţara noastră reprezintă un mesaj foarte important al unităţii statelor NATO în faţa deteriorării situaţiei regionale de securitate, conform agerpres. "În continuare, sunt planificate antrenamente şi exerciţii pentru creşterea capacităţii comune de reacţie, precum şi a interoperabilităţii Grupului de Luptă cu capabilităţi ale Forţelor Terestre Române", a afirmat şeful Statului Major al Apărării din România, informează sursa menţionată.
Cei doi miniştri au discutat şi despre importanţa Summit-ului NATO de la Washington, care va avea loc în acest an, Angel Tîlvăr subliniind necesitatea menţinerii unei prezenţe aliate consolidate în regiunea Mării Negre, precum şi importanţa creşterii sprijinului pentru partenerii vulnerabili din zonă, în special a Republicii Moldova, precizează agerpres.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2024, 18:41)
Cooperarea în cadrul NATO European se extinde Este încă un pas spre ceea ce numim armata Europei
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2024, 21:42)
Rep Moldova trebuie protejata sub toate aspectele ca fiind teritoriu al Romaniei ! (si am perfect proprietatea cuvintelor cand zic asta)
Ban.Cher.Vali
2.1. Lasa propaganda (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Avatar de straja patriei în data de 09.01.2024, 06:48)
Ai cerut parerea lor,a moldovenilor ex sovietici?ori te crezi si tu un nou Antonescu?
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2024, 16:19)
A "moldovenilor"? dupa ce i-a spalat pe creier si schimbarea denumirilor romansesti in ruse... la institutii de stat?
Sau dupa ce au pus bariera peste pod si au varsat rusnaci de garda?
s c c r e t
3. Acest lacheu al vestului
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2024, 08:11)
Acest lacheu al vestului nu stie sa inchege doua vorbe. Cand erau alde Dancu mai inchegau doua fraze sa convinga publicul de ce Romania are nevoie de arme, cand nu are suficienta mancare pe masa.
Asta e ca Iohannis, nici macar nu se mai oboseste sa salveze niste aparente. In doare in cot.