Timişoara riscă să piardă o investiţie austriacă de 5 milioane de euro

Ziarul BURSA #Companii / 4 august 2005

Timişoara, oraşul care a produs primul calculator românesc din mediul academic, riscă să rămînă fără Parcul de Tehnologie a Informaţiei pentru că primăria nu a reuşit să identifice o locaţie corespunzătoare realizării acestui proiect, transmite Rompres.

Prefectul de Timiş, Ovidiu Drăgănescu, a fost atenţionat de consulul onorific al Austriei la Timişoara, Vasile Onofrei, asupra riscului ca Timişoara să piardă o investiţie austriacă de 5 milioane de euro în domeniul tehnologiei de vîrf tocmai din această cauză. Austriecii doresc să construiască în capitala Banatului un parc de tehnologie a informaţiei, investiţie pentru care Guvernul de la Viena a alocat cele 5 milioane de euro încă din 2002, iar de atunci, în fiecare an, prinde suma în buget dar rămîne cu banii pentru că primăria Timişoara nu a găsit spaţiul. Un milion de euro din aceşti bani urmează să fie destinaţi construirii incubatorului informatic propriu- zis, iar 4 milioane de euro- pentru dotarea cu echipamente electronice de ultimă generaţie. Parcul de Tehnologie a Informaţiei Timişoara are, printre principale obiective dezvoltarea potenţialului ştiinţific, tehnic şi economic la nivel regional, dezvoltarea sectorului industrial al tehnologiilor de vîrf din domeniul IT, sprijinirea creării de noi firme în domeniul IT prin crearea unui mediu de incubare, crearea unor alternative pe piaţa muncii, dar şi integrarea studenţilor şi a absolvenţilor de învăţămînt superior în mediul socio-economic, stabilizarea specialiştilor cu performanţe profesionale ridicate în domeniul cercetării şi al învăţămîntului superior.

În evidenţele Registrului Comerţului Timiş figurează peste 300 de firme ale căror principale domenii de activitate sunt legate direct de tehnologia informaţiei, multe dintre acestea fiind firme cu capital străin, producînd software (SW) pentru export. Printre principalele companii producătoare de SW sunt Alcatel, Siemens VDO, Lasting, Saguaro, Romita, Caatooseqct, şi altele. Timişoara nu poate fi vitregită de un parc IT, mai ales dacă se ţine seama de vocaţia academică în acest domeniu. La Institutul Politehnic Traian Vuia s-a construit primul calculator romînesc din mediul universitar, în anul 1962, iar în 1966 s-a înfiinţat prima secţie de calculatoare electronice din Romînia, în 1971 a luat fiinţă secţia de informatică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, iar astăzi, facultăţile de specialitate din Politehnică şi Universitate produc anual în jur de 400 de absolvenţi în domeniul IT, din care 100 se specializează prin studii de masterat.

Partenerii locali ai Institutului e-Austria în acest proiect sunt Consiliul Judeţean Timiş, Consiliul Local Timişoara, Universitatea de Vest şi Universitatea Politehnica. Reprezentaţii instituţiilor menţionate se vor întîlni joi pentru a discuta acestă problemă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb