Tinerii antreprenori sunt nemulţumiţi de modul în care Guvernul a aprobat modalitatea de sprijinire pentru capitalul de lucru a întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) care au fost afectate de măsurile restrictive luate din cauza pandemiei Covi-19. Ei acuză că din cauza plafonului de 150.000 euro acordat pentru fiecare solicitant, fondurile alocate s-au epuizat prea repede şi că măsura nu şi-a atins scopul iniţial, acela de a sprijini IMM-urile cu probleme.
"În alte state occidentale precum Germania, Franţa, Italia sau Spania, fondurile pentru capital de lucru sunt plafonate la suma de 35.000 de euro. Daca ar fi existat un astfel de plafon şi în ţara noastră, fondurile ar fi ajuns pentru cât mult mai multe companii afectate de criza sanitară. Atât noi, cât şi Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi numeroşi antreprenori şi firme de consultanţă am solicitat plafonarea fondurilor la 35.000 euro, pe modelul altor state occidentale, dar Ministerul Economiei şi Guvernul au ignorat profund orice fel de solicitare şi au ales să lase pe dinafară peste 17.000 de companii, ca să nu mai vorbim de alte zeci de mii de companii, care nu au reusit să îşi ia certificatul de urgenţă, pentru că au avut la dispozitie doar o zi şi nu au ştiut de obligativitatea obţinerii certificatului de urgenţă pentru aplicarea în cadrul acestui program", a declarat George Velcea, Preşedintele Asociaţiei Europene a Tinerilor Întreprinzători, conform unui comunicat de presă remis, ieri, Redacţiei.
Atitudinea tinerilor antreprenori este în acord cu declaraţiile făcute, luni, de Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR care susţinea: "A fost greşită abordarea de a da 150.000 euro capital de lucru, în condiţiile în care în Germania acest ajutor se situează între 15.000 şi 20.000 de euro. Acum Guvernul trebuie să suplimenteze bugetul, să treacă sumele necheltuite - 40 milioane euro - de la măsura 1 la măsura 2 şi să transfere şi o parte din fondurile alocate pentru măsura 3 privind investiţiile. (...) Eu aş face o analiză şi aş încerca un dialog cu fiecare firmă pentru coborârea pragurilor prevăzute de actul normativ. În unele cazuri, 150.000 de euro reprezintă profitul pe un an întreg al firmelor respective. Noi am fi văzut ca limita maximă să fi fost stabilită la 35.000 de euro sau programul respectiv să fi fost spart în două direcţii: una destinată IMM-urilor şi alta destinată companiilor mari".
În comunicatul trimis ieri de tinerii antreprenori se arată că Procedura programului Capital de lucru (măsura 2) - măsură aprobată stabilită prin OUG 130/2020 şi OUG 174/2020 - , a fost publicată în consultare publică pe site-ul Ministerului Economiei, în seara zilei de 14 septembrie 2020, în condiţiile în care 15 septembrie era ultima zi în care se mai puteau lua certificatele de urgenţă, necesare aplicării la acest program.
Prin Măsura 2 (capital de lucru), Guvernul promitea acordarea a 10.000 de finanţări pentru firmele aflate în dificultate din cauza crizei Covid-19. După prima zi în care s-au depus aplicaţii, în urma unei evaluări efectuate de site-ul termene.ro, a reieşit câă fondurile s-au terminat la primele 4567 de companii aplicante, care s-au înscris până la ora 10:06:27. Practic, în aproximativ 6 minute, s-au terminat fondurile pentru firmele afectate de Covid-19 şi, aşa cum specifica şi Florin Jianu, vor obţine finanţare cei care au dat mai repede nişte clickuri.
Pe lânga asta, mii de antreprenori au semnalat diverse erori ale aplicaţiei şi faptul că în urma unor astfel de erori a trebuit reluat procesul, reluarea scoţându-i din cele şase minute de accesare maximă a aplicaţiei. Confomr informaţiilor din comunicat, până ieri au aplicat pentru Măsura 2 peste 21.800 de companii.
"Întregul proces de acordare al acestor fonduri a fost extrem de viciat. Dupa ce în data de 1 iulie, la Clubul Diplomatic, Preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat cu mare fast aceste programe de 1 miliard de euro, în 5 luni de zile Ministerul Economiei şi Ministerul Fondurilor Europene nu au fost în stare să se organizeze şi să anunţe o dată a lansarii acestui program. Anunţul lansării programului a venit cu doar trei zile înainte de lansarea efectiva, în data de 19 octombrie, în conditiile în care de pe 22 octombrie, ora 10:00 s-a dat drumul la depunerea aplicaţiilor, iar fondurile au fost epuizate în 6 minute", a precizat Eduard Răpiţeanu, consultant pentru accesarea fondurilor nerambursabile, conform sursei citate.
El acuză şi faptul că pentru Măsura 3 prevăzută de cele două ordonanţe de urgenţă, privind sprijinul pentru investiţii, nu există în acest moment o grilă finală de punctaj şi nicio procedură finală, chiar dacă Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a dat drumul primei etape de înscrieri.
"Noi, antreprenorii, solicităm suplimentarea fondurilor pentru măsura 2 (capital de lucru), astfel încât să ajungă pentru minimum 20.000 de companii afectate de Covid-19, care au depus aplicaţia. De asemenea, solicităm transparenţă în momentul lansării măsurii 3 (granturile pentru investiţii cuprinse între 50.000 şi 200.000 euro). Solicităm publicarea grilei finale de punctaj şi a datei exacte când va fi lansată depunerea proiectelor, cu minimum 30 de zile înainte, nu pe repede-înainte - cu 2-3 zile înainte -, timp în care antreprenorii nu au cum să se pregătească pentru depunerea aplicaţiei", a arătat George Velcea, Preşedintele Asociaţiei Europene a Tinerilor Întreprinzători.
Mihai Todos, preşedintele Asociaţiei Conseil en Entreprise susţine că antreprenorii aşteaptă şi programele guvernamentale pentru IMM-uri, cum ar fi Start-up Nation sau Start-Tech Inovation, cu finanţarea aferentă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.10.2020, 10:12)
Poate cineva sa ma lamureasca de ce se dau 2000 de euro pentru firme fara angajat si firmele cu angajati nu primesc nimic?
1.1. Pentru ca: (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.10.2020, 18:54)
Se considera ca micii intreprinzatori, care nu au contract de munca, nu au alta sursa de venituri si trebuie ajutati ca sa supravietuiasca.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.10.2020, 11:18)
S-a vazut clar, din avion sau chiar de pe luna ca interesul nu a fost pentru sustinerea firmelor mici si mijlocii... Prin plafonul ridicat la 150000de euro, cu un plafon mai mic ar fi ajutat mai multe firme, ca asta a fost scopul lui, nu sa faci profit din ajutorul de stat...
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.10.2020, 13:32)
Nu te-ai prins că aceste fonduri au fost cu dedicație?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.10.2020, 15:23)
Pai dacă cu adevărat vrem sa ajutam pe cei mici atunci trebuie anunțat totul din timp ca să aibă timp suficient fiecare sa pregătească documentele necesare. Ar fi bine sa se separe firmele mari de cei mici și discutat în parte cu fiecare. Dar asa se vede ca era interes pentru anumite firme sa primească ajutor gratis care și fără ajutor ar fi supraviețuit. Ca deobicei cum este la noi în tara cei mici sunt prosti și lor și asa nu trebuie nici un ajutor ca se descurca singuri sau pot pleca în alta tara la cules de căpșuni....
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.10.2020, 16:43)
Ce ajutoare gratis ,despre ce vorbim ca sa obții grantul de capital de lucru trebuie sa vii tu de acasa cu cofinantare ,nu ai bani stai cuminte in banca ta ,descurcate cum te-ai descurcat si pana acum.Trebuia sa se faca o analiza cu ajutorul ANAF sa vada cine are pierderi si sa fii luat legatura cu fiecare firma in dificultate ,aia insemna ajutor gratis.Tot cei care au primesc asa zisele ajutoare ( adica jmecheri).
4. fără titlu
(mesaj trimis de Viorel Grigore în data de 29.10.2020, 17:38)
Buna ziua,
Păi de ce sa sprijine firavă economie a IMM când dau bani țiganilor
Cat de idiot poti sa fii ca iti face cineva bransament gratis când până acum in conditii de concurență era de la 1000 la10000 de euro. Acum furnizorul îl face la costul lui cu mult peste 10000 de euro și îl baga in costul gazului si mai scade si profitul.
Din gândirea cartitei economiei catu.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.10.2020, 17:50)
De ce se acorda ajutor doar la anumite coduri caen, adică la foarte multe coduri care nu produc sunt doar de paravan
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.10.2020, 18:38)
Am pfa înființată în ianuarie. Si ma lovit acest blocaj economic ,din păcate nu am nici o sansa sa împrumut bani fără garanții de la stat.asa ca las sa treaca anul sa depun bilanțul si închid
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.10.2020, 22:05)
Ar fi trebuit sa lase firmele sa ceara cat au nevoie, in limita plafonului de 35000 EURO. Multe firme nu au nevoie de toti banii, dar trebuie sa aplice pt fix 15%. In loc sa lasati loc pentru mai multi. Aberatii, ca de obicei
8. Antreprenor de ceva ani, opinie
(mesaj trimis de anonim în data de 29.10.2020, 22:14)
Nu au fost erori semnificative. Cunosc si utilizez platforme de toate tipurile. Surprinzator de interesanta realizarea de aceasta data. Exceptie acea cerinta neclara a extrasului revisal care nu exista ca document tip si nici nu a fost exemplificat cu poze ca sa fie clar ce si cum.
Sunt mai multi antreprenori decat "cei noi".
Sensul masurii este sa sprijine companiile care CHIAR vor intoarce taxe si impozite catre buget, nu fiecare plan care nu duce nicaieri. Tineri antreprenori? Dar restul ce au? Redistribuirea de fonduri continua catre aceiasi perdanti nu are sens economic. Pana acum, logica a fost buna. Si suplimentarea se va face probabil tot in baza unor date efective, nu din poigner, dat fiind ca resursele sunt limitate si trebuie folosite acolo unde are sens. Sa nu mai aruncam cu noroi unde nu este cazul. Sa incetam cu cereri de bani publici pentru cei care nu dovedesc ca si achita impozite. Si da, nu suntem intre cei care au depus in primele 10 minute. Si totusi aceasta este opinia mea.
9. Cine va beneficia de suplimentarea granturilor pen
(mesaj trimis de anonim în data de 29.10.2020, 23:25)
Daca nu am depus aplicația pentru granturi de capital de lucru, masura 2, deoarece nu am obținut la timp certificatul digital de semnătura electronica și nici nu am CSU de pe platforma, prevenire.gov.ro, menționez ca am un CSU albastru obținut prin iulie cred, în situația în care se vor suplimenta fondurile pentru granturi de capital de lucru voi putea depune aplicația sau vor beneficia de suplimentare fondurilor doar cei care au depus în perioada 22-28 octombrie 2020