Ţintirea inflaţiei nu mai este decât vânare de vânt

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 mai 2019

Ţintirea inflaţiei nu mai este decât vânare de vânt
CĂLIN RECHEA

Oficialii Băncii Naţionale trebuie să-şi amplifice semnificativ retorica privind lupta împotriva inflaţiei. Ghidarea în avans, ameninţări directe împotriva unor "terorişti" cum sunt cartofii sau orice alt mijloc este binevenit.

Bineînţeles că este vorba despre orice alt instrument "uşor" prin care, teoretic, ar putea fi modelate aşteptările populaţiei, însă nicidecum despre dobânda de politică monetară, care nu poate fi crescută din motive electorale dar şi de prăbuşire iminentă a iluziei creşterii economice.

Indicele preţurilor de consum (IPC) şi-a accelerat neaşteptat creşterea anuală în aprilie 2019, până la 4,11%, de la 4,03% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,61%, după o creştere de 0,49% în luna anterioară.

De la începutul anului, creşterea lunară medie a fost de 0,68%, comparativ cu o creştere medie lunară de 0,48% în 2018.

Cea mai mare creştere anuală s-a înregistrat la nivelul preţurilor produselor alimentare, de 5%, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,68%. Preţul cartofilor a crescut cu o rată lunară de 4,75%, iar de la începutul anului cu 32,33%.

Recordul creşterii lunare este deţinut de preţul serviciilor poştale, care au înregistrat un avans de 5,57% în aprilie şi de 5,59% faţă de începutul anului.

Creşterea anuală a preţurilor pentru produsele alimentare a depăşit creşterea anuală a indicelui total al preţurilor în ultimele patru luni, după o creştere sub cea a IPC în 2018.

În aceste condiţii, tendinţa crescătoare a dinamicii anuale a preţurilor de consum este evidentă pentru ultimii doi ani (vezi graficul), în ciuda temperării mai accentuate a preţurilor produselor nealimentare de la mijlocul anului trecut.

În ultimul raport asupra inflaţiei, din februarie 2019, Banca Naţională estimează că avansul anual al IPC va fi de 3% în T4 2019, după prognoze de 3% în T1, 2,6% în T2 şi 2,4% în T3 2019.

Conform datelor oficiale de la INS, indicele preţurilor de consum a crescut cu o rată anuală de 4,03% în martie 2019, adică diferenţa dintre prognoză şi realitate a fost de "numai" 34,3%.

IPC a crescut cu o rată lunară medie de 0,27% atât în 2017 cât şi în 2018. Dacă această rată lunară de creştere se va înregistra în lunile rămase din acest an, atunci 2019 se va încheia cu o creştere anuală a IPC de 5%, cu mult peste prognoza BNR.

Pe fondul reluării tendinţei de accelerare a creşterii preţurilor de consum în Europa de Vest, care poate fi amplificată la nivel naţional de deprecierea leului faţă de euro, în condiţiile adâncirii deficitului comercial şi de cont curent, trecerea la restricţionarea severă a politicii monetare nu mai poate fi evitată şi nu mai trebuie amânată.

Dacă Banca Naţională se teme să facă acest pas, ţintirea inflaţiei nu mai este decât vânare de vânt.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb