Întrebat în cadrul conferinţei "BREC Major Investors' Agenda: What's next in 2022?", cu privire la proiectele mixte, Tinu Sebeşanu, CEO Impact Developer & Contractor, este de părere că în anul 2022 se va observa o creştere a cererii, condiţionată de capabilitatea dezvoltatorilor de a se adapta la nevoile şi cerinţele consumatorilor.
" 2022 e pentru noi un an foarte efervescent pentru că suntem la începutul unui ciclu mare de producţie. 2022 ne va găşi cu 2200 de unităţi în diferite faze de construcţie, ceea ce va produce mult stoc, într-o perioada în care, cel puţîn Bucureştiul, va fi privat de aceste stocuri din cauza politicii de administraţie din acest an, deci nu ne-a prins într-o faza favorabilă. Cu toate acestea, suntem în dezvoltare. Am deschis două oraşe noi, Constanţa şi Iaşi şi urmează încă două, urmând că până la sfârşitul anului să avem 12 proiecte in paralel. Legat de piaţă, îmi place să spun că "nu putem noi să construim cât pot ei să cumpere" atâta timp cât faci produsul la preţul potrivit si respecţi cerinţele consumatorului, atunci putem spune că piaţă este foarte mare. Nu îmi fac probleme de cerere, chiar dacă preţurile cresc iar puterea de cumpărare vine greu din urmă. Cu toate acestea, noi ne aflăm pe o piaţă medie, accesibilă care nu face altceva decât să crească. Putem observa o migraţie foarte mare de la blocurile comuniste la ansambluri rezidenţiale noi. Cererea există, trebuie doar să reuşim să venim noi cu produsul potrivit " a declarat Sebeşanu.
Privind creditarea, Tinu Sebeşanu este de părere că aceasta reprezintă "motorul" pieţei, afirmând că atunci când creditele imobiliare se vor opri, piaţa va încetini.
" Din păcate, modelul pe care îl adopta băncile la noi, este acela de a finanţa construcţiile în faza finală, spre deosebire de Polonia, de exemplu. Acest model sper să se schimbe, să poată fi finanţaţi cumpărători în diferite faze ale construcţii ceea ce ar duce la scenariul în care cumpărătorul finanţează dezvoltatorul. Acest lucru ar schimbă piaţă. Cu toate că au crescut dobânzile, faţă de perioada de la începutul anilor 2000, creditele sunt mult mai accesibile şi se obţin mai rapid. Cred că şi cu aceste dobânzi mărite, partea de creditare va funcţiona. Partea de creditare este motorul pieţei. Dacă partea de creditare se va opri, atunci vom vedea o încetinire puternică a ritmului de vânzări."
Întrebat în cadrul conferinţei "BREC Major Investors' Agenda: What's next in 2022?" cu privire la proiectele sustenabile şi reducerea amprentei de carbon, Tinu Sebeşanu a afirmat că este o datorie morală a dezvoltatorilor de a reduce amprenta de carbon, însă, aceste proiecte sunt blocate deseori de neînţelegerile cu administraţia locală.
" Legat de sustenabilitate, cred că avem o datorie morală. Soluţii se găsesc. Noi trebuie să fim un exemplu, să tragem piaţă după noi.
Principalul impediment în acest segment îl reprezintă dialogul cu administraţia locală. Este absurd că într-o capitală europeană, un singur om să blocheze un întreg şir de proiecte. Cred că soluţia e că dezvoltatorii uniţi şi să fim o voce comună" a conchis Sebeşanu.