Top centre regionale la închiriat de birouri moderne

R.S.
Miscellanea / 28 martie 2024

Top centre regionale la închiriat de birouri moderne

În afara Capitalei, companiile au închiriat mai puţin de o cincime din suprafaţa totală tranzacţionată în Bucureşti, conform unui studiu realizat de Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate. În total, firmele au închiriat spaţii noi moderne, la nivel regional, cu o suprafaţă totală de 37.441 mp, ceea ce reprezintă 18% din volumul înregistrat în Bucureşti, la nivelul lui 2023, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Potrivit comunicatului, acest volum este în scădere faţă de anul anterior, 2022, o parte din marile tranzacţii aflate în curs de negociere fiind amânate pentru acest an. Cel mai mare volum de spaţii noi de birouri s-au tranzacţionat în Cluj-Napoca, 33% din totalul închirierilor noi la nivelul tuturor centrelor regionale. Pe locurile următoare se află oraşele Timişoara şi Iaşi.

"În primul trimestru al anului 2024, mai multe tranzacţii de închiriere pentru spaţii de birouri în Cluj-Napoca sunt în faza finală de negociere. Recent, s-a observat o cerere crescută pentru spaţii cu un nivel avansat de amenajare, capabile să asigure o mutare rapidă. Oferta rămâne limitată, în ciuda unui număr substanţial de proiecte aflate în curs de dezvoltare. Oportunitatea de a accelera finalizarea acestor proiecte ar putea fi generată de interesul unei companii ancoră de a pre-închiria o suprafaţă semnificativă într-o clădire de birouri programată pentru finalizare între 2025 şi 2026", declară Nicolae Ciobanu Managing Partner - Head of Advisory la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate, se menţionează în comunicat.

Centrul regional Cluj-Napoca a reuşit să atragă chiriaşi noi, cu suprafaţa de 12.202 mp, de spaţii închiriate de companii care îţi căutau birouri noi. Printre chiriaşii noi se numără Sensience, Principal33, Viking Romania, Datanet Systems.

Timişoara se află pe locul doi la închirieri spaţii noi, printre companiile care au închiriat spaţii noi numărându-se Acces Group Ericsson, SomProduct, HUF.

Pe de altă parte, în oraşul Timişoara s-a înregistrat cel mai mare volum de închirieri, cu tot cu renegocieri, la nivel regional, de spaţii în care au rămas actuali chiriaşi: peste 15.000 mp. Printre aceştia se numără Continental şi Deutsche Telekom, companii care şi-u reînnoit contractele de închiriere pentru spaţiile de birouri actuale, din clădirile Electrotimiş Business Park şi AFI Park Timişoara, este notat în comunicat.

În 2024, în Timişoara se va livra o clădire nouă de birouri, ce ar putea atrage cererea nouă: Paltim Office, cu o suprafaţă de 16.000 mp.

Pe locul trei, s-a situat oraşul Iaşi, cu un total de 9.043 mp. Printre companiile care s-au mutat în spaţii noi în acest oraş se numără IBM, Cognizant, BRD, Infineon şi RINF, se arată în comunicat.

Braşovul, cu toate că în 2023 a strâns o suprafaţă totală de doar 5% din total, are premise de a-şi lua revanşa în 2024-2025, datorită faptului că aici se vor da în folosinţă mai multe clădiri noi de birouri, în proiectul Coresi Campus, Phase 4 - U1, cu un total de 9.350 mp, se relatează în comunicat.

În ceea ce priveşte domeniile de activitate ale chiriaşilor de birouri din centrele regionale, cei mai mulţi sunt din sectorul IT&C, 61%, pe locul doi, la foarte mare distanţă ca pondere, aflându-se domeniul Professional Services, cu 9,7% şi pe locul trei Manufacturing & Industries, cu 8,2%, potrivit sursei precizate.

Rata de neocupare a spaţiilor de birouri este mai mică în centrele regionale, decât în Bucureşti

Cea mai mică rată de neocupare se găseşte la Iaşi, acolo unde în 2023 s-a şi dat în folosinţă cel mai mare proiect de birouri livrat la nivel regional, fost Palas Campus, din Iaşi, cu o suprafaţă de 60.000 mp, care a avut însă multe contracte de pre-închiriere semnate înainte cu un an-doi, din 2021-2022.

În 2024 nu vom mai avea o astfel de livrare mare într-un hub regional, conform comunicatului.

"În oraşele regionale, rata de neocupare a spaţiilor de birouri este scăzută, datorită unei abordări de dezvoltare progresivă. Parcurile de birouri se extind în mod strategic, adăugând una sau două clădiri anual sau la intervale de doi ani, în funcţie de cererea pieţei. În Cluj-Napoca, mai multe proiecte au fost amânate. Trei clădiri dintr-un proiect major şi două din altul, cu o suprafaţă totală de 43.664 mp, sunt planificate pentru finalizare între 2025 şi 2026, condiţionată de nivelul cererii existente", completează Nicolae Ciobanu Managing Partner - Head of Advisory la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate, se relatează în comunicat.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb