Tot mai mulţi investitori vin către BVB

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 noiembrie 2021

Tot mai mulţi investitori vin către BVB

Circa 13.000 de investitori şi-au deschis conturi în ultimele douăsprezece luni, reiese din datele Fondului de Compensare a Investitorilor  Dragoş Mesaroş, Goldring: "Dobânzile depozitelor bancare sunt real negative, astfel încât oamenii caută randamente mai bune pentru banii pe care i-au economisit" "În ultimul an, am făcut investiţii în marketing mai mari ca niciodată", spune brokerul de la Goldring

Numărul investitorilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este într-o continuă creştere, relevă datele culese de noi din rapoartele Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI) şi Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

La finele lunii septembrie a acestui an, numărul maxim de investitori se ridica 74.436, conform datelor FCI, cu aproape 13.200 mai mulţi decât cei de la finalul lunii septembrie 2020, echivalentul unei creşteri de 21,5%, şi cu 3.680 peste numărul investitorilor de la jumătatea anului curent. Mai mult decât atât, dinamica din perioada iunie - septembrie reprezintă al şaptelea trimestru de creştere a numărului de investitori de la BVB, după cum arată datele Fondului.

Tot mai mulţi investitori vin către BVB

Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul casei de brokeraj Goldring, ne-a declarat: "În perioada pandemiei, oamenii au cheltuit mai puţin, aşa că economisirile au crescut destul de mult. Vedem că dobânzile depozitelor bancare sunt real negative, inflaţia este destul de mare, astfel încât oamenii caută randamente mai bune pentru banii pe care i-au economisit".

Brokerul de la Goldring a adăugat: "În acelaşi timp, s-a făcut o reclamă mult mai mare investiţiilor. Bursa de Valori Bucureşti s-a promovat mai mult, iar noi, ca intermediar, am făcut în ultimul an investiţii în marketing mai mari ca niciodată.

Inclusiv la cele mai mari posturi de televiziune se vorbeşte zilnic despre economie, piaţa de capital, investiţii, ceea ce aduce mai mulţi oameni către bursă (...).

Nu mai spun despre tineri sau chiar adolescenţi, în rândul cărora există o febră a «criptomonedelor», care nu sunt reglementate, dar reprezintă tot un fel de bursă. Sigur că între ei sunt şi tineri care caută să investească în instrumente reglementate, mai ales că aproape zilnic avem ştiri despre mari companii precum Tesla, Apple etc".

FCI împarte investitorii în compensabili integral, a căror portofolii sunt sub plafonul de 20.000 de euro, investitori compensabili în limita plafonului şi investitori necompensabili. La finele lunii septembrie, existau 53.323 de investitori compensabili integral (în creştere cu 18% faţă de finalul lunii septembrie a anului anterior), în timp ce numărul investitorilor compensabili în limita plafonului era de 20.071 (cu 38% mai mare decât cel din septembrie anul trecut), adică maximul din decembrie 2010, cele mai vechi date furnizate de FCI, conform analizelor noastre.

Portofoliul mediu al unui investitor compensabil integral era de 3.868 de euro, la finele lunii septembrie, în timp ce portofoliul mediu al unui investitor compensabil în limita plafonului s-a ridicat la 215.775 de euro, în uşoară urcare faţă de finele lunii iunie.

Pe lângă numărul investitorilor şi activitatea de tranzacţionare s-a intensificat la BVB, în ultimele trei luni. La jumătatea anului, existau 26.054 de conturi active la Societăţile de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF) conform datelor din ultimul raport semestrial privind evoluţia pieţei de capital al Autorităţii de Supraveghere Financiară, în creştere cu 43,5% faţă de cele de la jumătatea anului trecut. De menţionat că, ASF nu precizează cum defineşte un cont activ.

Note

- Informaţiile publicate de Fondul de Compensare al Investitorilor sunt construite pe baza datelor raportate de membrii fondului şi nu iau în calcul dacă un investitor apelează la unul sau mai mulţi intermediari, astfel încât probabil numărul total de investitori este mai mic.

- Un investitor poate avea simultan conturi deschise la mai mulţi intermediari, ceea ce înseamnă că, în realitate, sunt mai puţini investitori activi decât numărul conturilor catalogate astfel, conform datelor ASF.

Opinia Cititorului ( 25 )

  1. Mesaros de la Goldring constata cu bucurie cum "marketingul" in care a investit compania sa da roade, contribuind la cresterea investitorilor pe bursa. As paria ca o parte dintre acesti 'noi' investitori, sunt de fapt 'vechi' investitori, clienti ai altor SSIF, atrasi de mirajul plasamentelor private.

    Daca Tradeville are 'book-making' foarte concurential si nu mai prinzi loc in plasament, te duci la cei care te primesc cu bratele deschise, printre care si Goldring. 

    Odata ajuns la Goldring, primesti oportunitati pe alese printre care: 

    1. AirClaim - companie venita practic "de nicaieri" si prezentata intempestiv investitorilor. Ca intotdeauna, daca ceva pare prea bun sa fie adevarat, de regula nu este. La fel si AirClaim, unde directorul general este ba director, ba speculator pe bursa la propria-i companie, dinamitand astfel capitalul de incredere de care se bucura societatea. 

    2. Vifrana - companie cu patron avand trecut penal, executata silit de ANAF si cu capitaluri proprii negative in 2019. 

    3. Adiss - companie "de familie" care de fapt nu e una, ci 'e' multe, adica grup de firme. Ca investitor deja prajit cu CLAIM si BIOW de la Goldring stai sa te intrebi ce ingeniozitati financiare o putea sa faca si Adiss intre firmele din grup. Nu cumva sa ne gandim la export de profit de pe o firma pe alta, nu domnule Mesaros? 

    Bravo Goldring: voi ati muncit, iar investitorii au patimit! 

    Ceea ce descopera intermediarul Goldring si "antreprenorii" veniti la bursa este ca increderea se castiga greu si se pierde repede, nefiind clar daca mai poate fi apoi redobandita. 

    Vii cu prostii pe bursa, pierzi portofoliu de clienti care sa-ti participe in plasamente viitoare. 

    Faci prostii in societate (a se vedea Norofert, o alta companie adusa de Goldring), vezi apoi daca actionarii mai au incredere sa intre la cumparare pe bursa si/sau sa vina cu bani de acasa in viitoarea majorare de capital social. Iar daca aceasta majorare esueaza, adio imagine si incredere in companie, adio perspective de crestere. 

    Pacat ca nu putem sa vedem dincolo de smechereala de moment si ratam astfel povesti de crestere bazate pe incredere, din care daca stai sa te gandesti, cel mai mult de castigat ar avea de fapt tocmai antreprenorii, ei avand cea mai mare detinere procentuala in respectivele societati. 

    Concluzie: 

    Pierza nd increderea micilor actionari, principalii perdanti sunt tocmai actionarii majoritari.

    De ce sa fii un viitor Teraplast cu capitalizare bursiera de 2,5 miliarde lei, cand poti sa dai un tun sau o smechereala in situatiile contabile si sa ramai astfel o firma de duzina pe bursa?? 

    1. Investițiile implica riscuri. Dacă toate companiile ar merge numai în sus, n-ar mai exista bursă. In ultima vreme au venit multe companii in piata ceea ce este îmbucurător. Cu timpul lucrurile se cern și rămân căteva. Așa e in SUA, cea mai mare piata. Cu cât entuziasm a început tranzacționarea Uipath la New York și ce pierdere barosana au luat aia care au cumpărat. Uipath e pierdere și prețul acțiunilor tot scade, așa că .. Fiecare investește în ce vrea și trebuie să își facă bine temele. Chiar și așa trebuie sa se ia tot timpul in considerare poate lucrurile nu o să meargă așa cum speri ..

      Foarte buna postarea! De vreo 2 zile scriau unii pe la niste articole cum la AG e o mare golanie cu profitul raportat, veniturile, nu iese bottom line dupa nicio matematica.

      M-am uitat si aveau dreptate aia, e vraiste totul in P&L. 

      Se vinde ieri cu spor pe niste rezultate pe care compania le da intr-un fel eronat dar le stie corect! 

      Incredere?! Cine e nebun sa mai bage bani in asa companie care vine cum spui tu dupa altele cu exact acelasi stil-mult zgomot dar fix la concret, raportari o dau de gard grav. 

      Deja sirul celor care fac grosolanii se contureaza mai mare decat al celor ok pana acum.

      La AG nu mai ai cum. sa scrii la articol dedicat pentru ca ce sa vezi, firma nu mai trimite comunicate pompoase la ziare cu rezultatele, le gresesste intentionat si merge pe burta poate nu se prind fraierii!  

      Cel cu opinia 1 pare sa fie investitor patit.

      Cel cu opinia 1.1 pare sa fie broker, care duce discutia in derizoriu afirmand truisme.  

      Evident ca fiecare isi face temele si evident ca lucrurile nu iti ies mereu cum speri.  

      Ce teme ar trebui insa sa-si faca unul ca sa anticipeze un audit bomba ca cel din primavara la NRF sau lichidarea completa a detinerii directorului de la CLAIM ?

      E foarte tentant ca broker sa te speli pe maini pasand riscurile in capul investitorilor, care nu si-au facut temele, dar pana la urma cine se aseamana se aduna.  

      Goldring ne mai face o "bucurie" aducand pe AeRO compania Chromosome Dynamics. In cazul acesteia, treaba este aproape la fel de subtire precum la Air Claim. Mie mi-a fost rusine sa vad cum s-au prezentat si cum au derulat plasamentul privat. Dar lor nu le-a fost, asa ca o noua "bucurie" le va fi servita amatorilor de senzatii tari dar ieftine ...

      Regula numarul 1, in gunoi nu se investeste "decat" maxim 1 % din portofoliu, atat timp cat "specialistii" in tunuri misuna cu nerusinare si fara absolut nici o jena, pentru speculatii pana si criptomonedele sunt mai "serioase"...

      daca uipath scad nu inseamna ca e pierdere!

      poate sa fie din cauza ca EI au facut o cota de exit... ca sa poata valorifica banii /capitalul in piata reala (economia reala) prin etc dezvoltari-angajar-cercetari ce nu se vad imediat in bursa. 

      Ele consuma pe moment resurse. 

      semnat comenturi "cretine" 

    eram curios cand mai au tupeul astia de la Goldring sa apara cu pansee despre bursa dupa tot ce au facut cu plasamentele de petarde

    acum nu mai vorbeste zahan,el si-a pus semnatura pe memorandum cu bugete de zeci si sute de milione in iulie cand ei stiau ca la CLAIM nu au fost deloc venituri un semestru

    astia au impresia ca mai au vreo credibilitate 

    au intrat in ring porcii care vor fi macelariti anul viitor

    fragment de intelepciune:  

    "In the market bears make money, bulls make money and pigs get slaughtered".  

    ...cand intri pe ultima suta de metri.... soriciul e gros si va fi bine rumenit la focul pietei!  

    1. Eu am cam trecut pe cash dar nu mi-e clar la anul ce va fi de luat.

      Energy all-in, preferabil monopol (SNP, Chevron, SNN, SNG, Gazprom) 50%, restul cash dacă se intra în bear market.

      Sa iei energie acum e ca si cum ai lua BitCoin la maxim. Ma astept mai degraba ca la anul sa fie surprize si preturile sa-si mai revina.

      la anul va fi de luat in brate un pahar de vin fiert iarna si vara o limonada rece cu menta :) ca o sa fie bear market vreo 12 luni ...

    Sa vedem la anul cati mai raman dupa petardele, CLAIM, BIOW, RKOT, FRB, AG, MAM, HAI si altele de pe AERO, unde au incasat pierderi frumoase, si au primit gratuite si mult bla bla, in loc de rapoarte corecte si profit net realizat, nu cel visat.

    din pacate romanii (majoritatea) au o foarte scazuta cultura financiara.

    daca au fost mintiti si ademeniti anul asta sa intre pe piata in maxime or sa inregistreze pierderi enorme si or sa si recupereze bani peste inca 10-12 ani ca dupa criza din 2008 daca nu vand in pierdere si or sa renunte la bursa pt toata viata. 

    si din pacate nu e numai asta, mai sunt si hotii care masluiesc datele financiare, fura legal sau cu ajutorul autoritatilor. 

    am iesit de pe bvb, aveam peste 250 000 euros investiti, acum mai sunt doar in mine (de metale pretioase), cripto si mult cash. 

    pt 5-10 % cresstere nu se merita sa risti 50-80% pierdere 

    dar se merita pt 5-10 % pierdere o posibila crestere de 50%+ 

    pe termen scurt sunt posibile pierderi, nu e nimeni clar vazator sa cumpere pe minime si sa vanda pe maxime, dar investitiile la bursa trebuie sa aduca profit pe termen mediu si lung nu e cazinou

    investitii profitabile si multa sanatate va urez 

    După prapadul de la Harinvest şi sechestrul DNA-ului asupra proprietăţilor deţinute de investitori la SSIF Harinvest afirmaţia din titlu îmi pare mie ca neadevărată ...

    1. harinvest a insemnat o colectie de hoti si tepari - am doua cunostinte care au fost acolo .... vai de steaua lor de brokerii ... sufletului

    Pe ultimii intrati ii asteptam la coborare.

    1. da, ultimii intrati sunt ultimii iesiti ... extaz si disperare ... ei sunt oamenii emotiilor!

    Aceeași indivizi la butoanele pietii de capital din RO, care prin 2007-2008 îi 'sfatuiau' pe fraieri sa bage bani în sife ca vor da lovitura vieții...Bineînțeles imediat si teapa barosana...vinovați?

    1. pai ce?

      acum nu sunt sirene din astea marine care canta pro-SIF-uri ?  

      eu am identificat deja vreo doua...

      semnal de reversare: cand auzi nume vizibile laudand si recomandand SIF-uri !  

    Foarte multi dintre aia au cate 3-4 conturi active la Societăţile de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF).

    Unde este cresterea? 

    1. De ce? Sa se protejeze prin pragul de 20K euro garantat?

    "investitori" - vin ca oile cand totul creste!

    Mai interesant ca multe companii listate nu au crescut randamentele si profitabilitatea in termeni reali... dar oi buluc sa tot intre... 

    semnat comenturi "cretine" 

    Bursa... ar trebui sa dati comisioane lui stiinta si caruta!! pentru carnea de tun!

    oricum am anuntat si eu de mult pe aici in comenturi ca bursa este jos in raport cu murile varsate in piata... doar ca a deventi treptat putin cam sus in raport cu gdpul romaniei... sa vedem cum se corecteaza asta: inflationist sau deflationist (vedem ce grupe financiare va prelua masa monetara si inflatia preturilor din piata si o vor con vertii in raportari financiare pozitive sau negative -atat in nominal cat si in real). 

    oricum e o problema grava intre cotatia bvb - profiturile interne exprimate prin salarii si cheltuiei a celor din bursa de valori bucuresti - modul in care este tinuta cladirea in degradare - miroase grav a sifonareala de bani pe foarte multi ani. 

    Sper sa se schimbe in bine situatia... sper.. oricum eu nu am toate ouale pe bvb caci INCA se perinda multe "hiene" atat in ipiouri cat si in indici. 

    semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb