TradeVille: 62% dintre companiile din BETPlus au depăşit performanţa de anul trecut

A.F.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 septembrie

TradeVille: 62% dintre companiile din BETPlus au depăşit performanţa de anul trecut

62% dintre companiile din componentă indicelui BETPlus au reuşit să depasesca performanţă de anul trecut, în ceea ce priveşte evoluţia cifrei de afaceri în primele şase luni din 2024 faţă de prima jumătate a anului trecut, arată raportul Tradeville referitor la rezultatele din primul semestru al celor mai importante companii listate la BVB care fac parte din componenţa indicelui BETPlus.

TradeVille: 62% dintre companiile din BETPlus au depăşit performanţa de anul trecut

Safetech, Impact şi Bursa de Valori de la Bucureşti au înregistrat cele mai însemnate diferenţe, cu creşteri între 72% şi 51%. Dintre companiile care au înregistrat o evoluţie negativă a cifrei de afaceri, la coada clasamentului se află Fondul Proprietatea, Electromagnetica şi Nuclearelectrica, cu evoluţii în scădere în intervalul -85% - 45.3%. Este important de menţionat faptul că Fondul Proprietatea poate fi considerat un outlier din pricina modelului de business.

În ceea ce priveşte procentul cifrei de afaceri realizate din BVC 2024, media companiilor din eşantion este de 59%, lucru care sugerează două aspecte. Pe de o parte, companiile au bugetat corespunzător condiţiilor din piaţă, realizând în medie peste jumătate din cifra de afaceri prognozată pentru întregul an şi, pe de altă parte, faptul că, în ciuda unor variaţii mari întâlnite la nivel individual, eşantionul este suficient de mare pentru a oferi o perspectivă asupra întregii evoluţii a bursei locale. Dacă excludem companiile care sunt outliers, mediana este de 48% - un rezultat care este aşteptat să fie întâlnit la jumătatea anului. Impact, MedLife şi Fondul Proprietatea sunt cele trei companii care au surprins în acest prim trimestru, în ceea ce priveşte cifra de afaceri raportată la BVC, depăşind cu mult aşteptările pe care şi le-au setat la începutul anului, conform Tradeville.

Concluzii legate de profitabilitate

În primul semestru al acestui an, companiile care au obţinut cel mai mare profit sunt Hidroelectrica, cu un rezultat net de 2,7 miliarde lei, în scădere cu 31,8% faţă de prima jumătate a anului trecut, dar reprezentând 56% din profitul net bugetat pentru întreg anul 2024, şi OMV Petrom, al cărui profit semestrial s-a ridicat la 2,6 miliarde lei, marcând o creştere cu 178,4% faţă de S1 2023, pe fondul anulării obligativităţii de a plăti contribuţia la Fondul de Solidaritate, realizând 51% din cifrele bugetate în acest an.

În acelaşi timp, companiile cu cele mai mari creşteri procentuale ale profitului net sunt Şantierul Nava Orşova (+891%), MedLife (+249%) şi Safetech Innovations (+186%), parte din aceste variaţii mari datorându-se efectului de bază.

În semestrul întâi al anului trecut, cinci companii au încheiat primul semestru pe pierderi, în timp ce, în 2024, numărul companiilor s-a ridicat la şapte. Cele mai mari pierderi, în 2024, au fost înregistrate de Impact Developer & Contractor (-12,8 milioane lei) şi de Electromagnetica (-8,9 milioane lei).

În ceea ce priveşte procentul de profit net realizat din BVC 2024, media acestuia se ridică la 61%, în timp ce valoarea mediană este de 53%. Totodată, din cele 45 de companii din coşul indicelui BETPlus, doar 17 au reuşit să realizeze un procent de cel puţin 50% din profitul net estimat pe întregul an. Cele mai mari performanţe au fost înregistrate de Oil Terminal, care a depăşit deja cu 231% bugetul prognozat pentru 2024, şi de Transelectrica, care a raportat un profit net egal cu 169% din valoarea bugetată. Alte companii care au înregistrat un profit peste aşteptări sunt MedLife (110% din BVC) şi Transgaz (102% din BVC).

Evoluţia preţurilor companiilor din BETPlus

Din punct de vedere al evoluţiei preţului, de la începutul anului 2024 performanţele companiilor din componenta indicelui BETPlus au oscilat de la +109,3% (Antibiotice) la -31,3% (TTS). De menţionat faptul că 15 dintre acestea au reuşit să înregistreze creşteri peste cele ale indicilor BET (+15,33%) şi BETPlus (+14,94%).

TradeVille: 62% dintre companiile din BETPlus au depăşit performanţa de anul trecut

Prima poziţie în topul randamentelor YTD este ocupată de acţiunile Antibiotice Iaşi, cu o creştere de 109,3%, de aproximativ şapte ori mai mare decât cea a indicilor BET şi, respectiv, BETPlus. Performanţa Antibiotice reflectă rezultatele financiare peste aşteptări înregistrate în primul semestru al anului 2024, dar şi extinderea companiei. Antibiotice a pătruns pe patru noi pieţe europene, a realizat prima livrare în Emiratele Arabe Unite şi a intrat pe piaţa australiană, consolidând exporturile de substanţe active. Preţul a atins un nou maxim istoric în iunie 2024 (3,39 lei), în prezent evoluţia fiind una laterală, între 2,7 şi 3 lei, nivele ce reprezintă zona de suport şi, respectiv, rezistenţa în perioada următoare.

Poziţia a doua în topul aprecierilor este ocupată de acţiunile companiei Sphera Franchise Group (+55,6%), după ce primul semestru din 2024 a fost cel mai bun din istoria companiei, din punct de vedere al rezultatelor financiare obţinute. În prezent, acţiunile se tranzacţionează la un preţ de 40 de lei, următorul nivel de rezistenţă fiind 44,8 lei, ce reprezintă şi maximul istoric înregistrat în decembrie 2017.

Acţiunile Aquila Part Prod Com au adus investitorilor un randament YTD de +49,5%, pe fondul finalizării de către companie, în aprilie 2024, a tranzacţiei pentru achiziţia Parmafood Group Distribution şi Parmafood Trading, dar şi preluării Romtec Europa. Cotaţia a atins un all time high în şedinţa din 23 august - 1.440 lei, care constituie zona de rezistenţă în perioada următoare.

La polul opus, în top cele mai mari scăderi YTD, pe prima poziţie se află acţiunile Transport Trade Services, cu o depreciere de -31,3%, după un randament de 130% în anul 2003. Scăderea YTD vine pe fondul raportării de către companie a unor rezultate în scădere în primul semestru faţă de prima jumătate a anului trecut, pe fondul unei cereri şi a tarifelor reduse.

Poziţia a doua în top este ocupată de acţiunile Chimcomplex Borzeşti Oneşti (-29,4%), preţul CRC tranzactionandu-se în apropierea unui nivel important de suport, 12 lei, străpungerea acestuia poate duce cotaţia la următoarea zona de suport, de 10 lei.

Acţiunile companiei IT, Bittnet Systems au înregistrat o scădere de -28,8% de la începutul acestui an, pe fondul unor rezultate financiare mixte.

Multipli de tranzacţionare

Acest raport prezintă şi multiplii la care se tranzacţionează companiile din acest eşantion. Este important de menţionat că, în acest caz, media P/E este de aproximativ 17,1, în timp ce mediana - de 12,6. Aceste valori încep să se apropie de cele întâlnite pe bursele internaţionale, subliniind faptul că bursa locală începe să devină mai puţin atractivă comparativ cu câţiva ani în urmă. Totodată, media P/E din acest eşantion este cu 69% mai mare faţă de cea a companiilor din indicele BET, în timp ce mediana este cu 27,2% mai mare. Pentru a calcula media acestor multiplii, au fost excluse valoriile extreme ale unor companii.

Limitări

Statisticile prezentate în acest raport au câteva limitări care trebuie menţionate. În primul rând, eşantionul de companii ales (BETPlus) nu reprezintă în totalitate evoluţia bursei autohtone, dar oferă o imagine de ansamblu. Totodată, o parte dintre companiile din eşantion nu au prezentat un buget de venituri şi cheltuieli, afectând astfel media întregului grup. Din grupul de companii ales fac parte şi câteva care fie au raportat pierderi anul trecut, fie în acest an, lucru care ne-a determinat să le excludem din calculele de variaţie.

O altă limitare importantă în momentul în care am discutat despre media şi mediană grupului este dimensiunea companiilor. Pentru a pune lucrurile în perspectivă, o creştere sau scădere de câteva procente a cifrei de afaceri sau a profitului pentru cele mai mari companii listate este echivalentă cu întreaga capitalizare a celorlalte companii din acest eşantion. Totodată, acest raport nu ia în calcul motivele pentru evoluţia celor mai importanţi indicatori la nivel individual, lucru care limitează explicaţiile oferite.

Sursele Tradeville din acest raport sunt analizele proprii, rezultatele financiare ale companiilor, TradingView.

-----------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb