TradeVille: Acţiunile Hidroelectrica - dinamică negativă, în timp ce BET şi BET-NG cresc

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 noiembrie 2024

TradeVille: Acţiunile Hidroelectrica - dinamică negativă, în timp ce BET şi BET-NG cresc

Acţiunile SPEEH Hidroelectrica SA (H2O) au înregistrat, de la începutul anului şi până acum, o scădere de 5,3% în portofoliile investitorilor, în timp ce indicele BET a crescut cu 15%. Indicele care reprezintă piaţa de energie de pe BVB, BET-NG, a înregistrat în această perioadă o creştere de aproape 11%, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

În ultimele 12 luni, evoluţia acţiunilor H2O a reuşit să intre pe un teritoriu pozitiv, marcând o creştere de 1,8%, în timp ce indicele BET a crescut cu 20,5%. Indicele BET-NG a înregistrat un avans de 17,2% în această perioadă.

Printre factorii care au influenţat stagnarea preţului acţiunilor H2O în acest an ar putea fi aşteptările companiei de a avea rezultate mai slabe făţă de anul trecut, fiind afectată atât de preţurile mai mici ale energiei, cât şi de condiţiile meteo mai puţin favorabile. De asemenea, o mişcare importantă în acest an a avut loc la ajustarea preţului la data de ex-dividend, care a fost semnificativă, având în vedere că şi randamentul dividendului a fost de peste 10%.

Hidroelectrica a raportat pentru primele nouă luni din 2024 cifre în scădere făţă de anul trecut, fiind afectată de condiţiile meteorologice mult mai slabe din acest an, în timp ce reglementările pe segmentul de energie şi preţurile în scădere au contribuit la un declin şi mai semnificativ. Cu toate acestea, societatea reuşeşte să-şi respecte ţintele bugetate pentru acest an.

Hidroelectrica este una dintre cele mai mari companii din România, care activează în segmentul de producere şi furnizare a energiei electrice, pe care o generează prin intermediul celor 187 de hidrocentrale şi microcentrale pe care le administrează, o mică parte provenind şi din segmentul de energie eoliană, societatea având în întreţinere 36 de turbine eoliene de 3 MW fiecare. Fiind o companie de importanţă strategică, societatea are o cotă de piaţă medie în producerea de energie electrică de 29% în ultimii patru ani, având cea mai mare cotă din România pe segmentul de furnizare energie electrică către clienţii finali pe piaţa concurenţială.

Principalul acţionar al Hidroelectrica este statul român, cu o participaţie de 80%, restul de 20% reprezentând free-float-ul societăţii, dintre care 3,6% deţinut de persoane fizice şi 16,4% de persoanele juridice.

În fruntea companiei este CEO-ul Karoly Borbely, investit în funcţie la sfârşitul anului 2023. În trecut a deţinut şi funcţii politice precum cea de secretar de stat în Departamentul Energiei, Ministerul Economiei şi de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Tineret. Înainte de a veni la Hidroelectrica, a ocupat, până în 2023, funcţia de director pentru atragerea de investitori şi dezvoltare de afaceri B2B la Orange România Communications.

Sectorul de energie din România: producţie în declin, consum în creştere

Conform datelor de la Transelectrica, în perioada ianuarie - septembrie 2024, s-a observat o scădere cu 7% a producţiei nete de energie şi o creştere cu 3% a consumului net, România fiind în acest an un importator net de energie. Astfel, de la începutul anului şi până acum, România a importat cu 2,1 TWh energie mai mult faţă de cât a exportat.

În ceea ce priveşte mixul de producţie, s-a înregistrat o creştere a ponderii componentei termo, în timp ce componentele nuclear, hidro şi regenerabile au înregistrat scăderi cu 4%, 22% şi 4%. Astfel, cea mai mare pondere în producţia energiei în România a avut-o segmentul termo (31%), urmat de segmentul hidro (30%), nuclear (19%) şi regenerabile (18%).

Hidroelectrica: rezultate în scădere, dar peste aşteptări

Pe partea operaţională, în primele nouă luni ale anului, Hidroelectrica a înregistrat o scădere semnificativă a producţiei de energie electrică, cu o producţie brută şi netă în scădere cu 22% faţă de aceeaşi perioadă din 2023, în principal din cauza declinului producţiei hidro, influenţată de condiţiile meteorologice nefavorabile şi de modificările de reglementare. Achiziţiile de energie electrică au fost reduse cu 49%, în timp ce vânzările au scăzut cu 24%.

Întrucât compania şi-a bugetat de la bun început o scădere a rezultatelor în anul curent, piaţa era pregătită. Analiştii de la Swiss Capital au estimat că Hidroelectrica va prezenta o scădere cu 34% a profitului net faţă de primele nouă luni din 2023 şi o scădere cu 26% a veniturilor pentru aceeaşi perioadă. Totuşi, societatea a reuşit să bată estimările analiştilor, anunţând o scădere a veniturilor cu 25%, acestea însumând 7,2 miliarde de lei. Deteriorarea pe partea veniturilor a venit atât din condiţiile meteo nefavorabile, care au dus la o scădere cu 22% a producţiei nete de energie, cât şi a preţurilor energiei mult mai mici.

Veniturile de pe segmentul pieţelor angro au scăzut cu 36% în ritm anual, veniturile din segmentul de furnizare - cu 31%, iar segmentul de Alte venituri din contracte cu clienţii au suferit o pierdere de 29%. Acestea au fost totuşi compensate de o creştere pe partea de Venituri din echilibrare, care au însumat 663 milioane de lei (+97%), notează TradeVille.

Faţă de 2023, societatea şi-a crescut numărul total de clienţi cu 9%, la peste 600.000, dintre care peste 95% sunt casnici. Cota de piaţă a companiei este de aproape 13,3%, menţinându-şi şi în acest an poziţia de cel mai mare furnizor pentru clienţii finali pe piaţa concurenţială.

Cheltuielile operaţionale au fost de 3,4 miliarde de lei, în scădere cu 6,4%. Astfel, profitul din exploatare a atins un nivel de 3,9 miliarde de lei, fiind mai jos cu 33% făţă de primele nouă luni din 2023, în timp ce profitul net a însumat 3,5 miliarde de lei (-32%).

Rezultatele societăţii au fost conform aşteptărilor bugetate pentru trimestrul al treilea din 2024 şi chiar au reuşit să le depăşească un pic. Astfel, gradul de realizare a veniturilor făţă de bugetul pentru 2024 este de 102% în acest moment, în timp ce profitul brut a fost realizat în proporţie de 101%.

Pentru finalul anului, Hidroelectrica se aşteaptă să obţină venituri de aproape 10,1 miliarde de lei (-17,4% sv 2023), în timp ce profiturile au fost bugetate la 4,2 miliarde de lei (-34,8%). Totuşi, analiştii sunt mai optimişti în ceea ce ţine de rezultatele financiare, S&P Global Market Intelligence prognozând că societatea va genera la sfârşitul anului venituri de 10,3 miliarde de lei, în timp ce profiturile se vor ridica la 4,8 miliarde de lei.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Hidroelectrica

Oportunităţi

- Poziţia de lider pe piaţă: Hidroelectrica este cel mai mare furnizor de servicii de sistem din România, care sunt necesare pentru operarea reţelelor de transport şi de distribuţie. În 2024, compania are şi cea mai mare cota de piaţă pe furnizarea energiei electrice către clienţii finali pe piaţa concurenţială.

- Avantaje competiţionale: Costurile mici de producţie oferă un avantaj unic. În anul 2023, Hidroelectrica a înregistrat o marjă a profitului net de peste 50%. Compania beneficiază şi de o capacitate mare de producţie, mult peste media din sectorul de generare a energiei verzi. Societatea are o putere netă de operare de aproape 6.400 MW.

- Termen lung: Durata mare de viaţă a facilităţilor de producţie, care este estimată în medie la 100 de ani, însă poate fi extinsă prin modernizări şi retehnologizări.

- Dividend: În 2024, societatea a aprobat un dividend cu un randament de circa 11%, iar pentru următorii ani ar dori să distribuie dividende cu randamente situate între 10% şi 12%. Randamentul dividendului plătit în 2023 a fost de 8,3%.

Riscuri

- Companie pe "Hold": Consensul analiştilor în privinţa acţiunilor H2O este de "Hold", preţul ţintă mediu fiind de 127,43 lei/acţiune în prezent.

-Multipli mai mari decât piaţa: Hidroelectrica are un P/E de x10,8, fiind peste media segmentului companiilor de energie electrică de la BVB, de x9,2.

- Costuri: Costul mediu de construcţie al unei hidrocentrale este de 1,9 milioane de euro per MW - mai mare decât în cazul instalaţiilor fotovoltaice, eoliene onshore sau termocentrale, ceea ce îngreunează proiectele de investiţii ale companiei.

- Termen lung: Riscul de decapitalizare a companiei prin acordarea unor dividende excesive. În ultimii cinci ani, rata de distribuţie medie a dividendelor fost de 132,6%.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: rapoarte Hidroelectrica, analiză Tradeville, BVB, BVBResearch, energy-charts.info, MarketScreener, TradingView, www.in.gov, esfccompany.com, FactSet.

------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 25 )

  1. H2O la 80 lei! OMV, TLV, SNG, astea sunt companii de avut în portofoliu! H2O este varza pe o întreținere, sa nu mai zic pe investiții, zero!

    1. Absolut. Totushi, eu de ieri am inceput sa cumpar Hidro. SNP va ajunge la 0.67.

      Și eu o aștept la 80 lei cel târziu până în August .

      Salut. De ce vezi scadere asa mare la SNP?

      Fondurile de pensii deja detin peste 50% din free float si vor mai cumpara. Ca sa scada pretul trebuie sa ai vanzatori. H2O este pe redresare continua si crestere in ultimii zece ani. De la insolventa, pe profit. Singura companie care poate opera instant pe echilibrare. N-ai sa vezi la 80 de lei.

      snp nu scade. doar variaza. sa nu uitam ca 1% din actiunile din cadrul privatizarii Petrom vor veni imediat pe bursa. mai raman astfel 7% din actiuni de distribuit in anii urmatori.

      actiunile alea din privatizare tot vin de 20 de ani, au murit titilarii, iar mostenitorii au uiat de ele ...

      -2,77% Tlv. sa vedem daca tine 27,5. to the moon

      Ia BRD, ca merge spre 15.

      TTS catre 3 lei!!!!Oleee

      Tts 3,3 lei.

      tts 3,3 sa nu exageram! tlv 26,5 unde a vandut BERD, care sunt mai destepti ca noi

      TTS merge incercat maine o cumparare si dat in 3-4 zile cu un 7-10% profit ca prea a cazut ca bolovanul, pana si pisica moarta tot sare un pic in sus

    În multe domenii de producție și servicii suntem în declin, pierdem competitivitate, iată că am ajuns să subperformăm și la energie. Din păcate H2O pierde momentum..nu văd cu încredere viitorul pe termen lung al acestei companii, impresionante de altfel ca și potențial și ca istoric.

    Oare să nu fie managementul de vină? Dacă ajunge prețul la 100 ar trebui înlocuit, ținând cont de efervescența care a urmat listării și a unui mare gol de anunțuri sau dezvoltări ulterioare.  

    profitul merge in jos, pretul in jos.

    1. Sunt in picaj și instalațiile H2O!! Nu se investește nimic, doar ce s.a moștenit, iar moștenirea deja incepe să iasă din garanțiile de punere în funcțiune! Cu alte cuvinte grupurile generatoare sunt precum Dacia 1300! Lacurile de acumulare colmatate aproape toate!

      Cu colmatarea m-ai facut sa pufnesc in ecran. Vinde Hidro daca ai. Au inca hibe, sigur, dar problema mare e in alta parte. Daca tot comparam cu Dacia, sunt in etapa Logan, prima versiune.

      lucrezi in domeniul hidro de stii aceste lucruri? sau te pricepi si tu la toate??

      fa plimbari prin tara si mai pune cap la cap diverse stiri.

      partea ca lucreaza cu 2 grupuri pe minus la portile de fier 1 stiai ?  

      si ca alea s-au defectat din motive "necunoscute" ce duc la inlocuirea tuturor turbinelor de la portile de fier in urmatorii ani. incearca sa resurciteze resita pt a face turbinele ca pe vremuri aka rezistente la conditiile de la portile de fier. 

      plus colmatarea lacurilor de acumulare, stirile referitoare la curatarea lor lipsesc de ani de zile. 

      directivele ue referitoare la repunerea albiilor raurilor in starea de acu X ani nu ii ajuta iarasi. 

      plus seceta pedologica in amontele dunarii. 

      so au probleme mari de surmontat, faliment nu vor da, dar insa profituri ca in 2022-2023 vor aparea doar dupa ce inlocuiesc toate turbinele si curata lacurile. 

      Toate astea indica un dividend in scadere. 

      FP a vandut pe varf si fondurile de pensii vor juca actiunea intr-un interval de ele stiute

      Compania ta are un management care mă face pe mine să pufnesc în râs. Arată-ne un operator economic care își permite să nu factureze după 14 luni.

    Lovitura de baros la BENTO!Isi dau fondatorii sute de mii actiuni SOP dupa hotarari aga date inaintea listarii ,prin 2021 chestii amanate de care nu stia nimeni,pomenite acum prin scrisori intre ei si societate.Cam cat au vandut prin vanzare accelerata acum cateva luani iau inapoi!E socant!Actiuni cu valoare de 4.500.000 aproximativ.

    E absolut socant cum procedeaza.Cade unul dinre ultimele bastioane de tratat civilizat actorii din piata.Erau pe buna dreptate laudati.

    Bataie de joc,umilinta.SOP ata e doar la 5 fondatori.Jucaria lor personala. 

    1. Fara rusine.La anu poate mai scot niste acte de la infiintarea firmei si o sa aiva ei toata firma la loc.

      Hai cu televeul! La Sud!

      Nicio lovitura de baros la BENTO. Numai neinitiatii nu stiau. Marfa se descarca la orice pret

      Neinitiati la scoala Logofatu poate

      poate aia de descarca de cateva zile stiau

      Am citit comunicatul un bambilici cu telegrame de la ei la ei,cred ca erau pe jos de ras cand au scris .Sa faca tot la niste luni din astea ca doar un avocat poate vedea cum sunt actele alea 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb