Conducerea Alro şi-a propus investiţii de până la 250 de milioane de dolari în următorii cinci ani, dorind să-şi consolideze poziţia de furnizor de produse şi tehnologii avansate pentru industria aerospaţială şi auto. Recent, compania a inaugurat o nouă instalaţie de reciclare ecologică, investiţia ridicându-se la 11 milioane de dolari, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille .
Alro S.A. este o subsidiară a Vimetco PLC, un producător şi procesator integrat vertical de aluminiu.
Companiile care fac parte din Grupul ALRO sunt: Alro S.A. (ALR) - producătorul de aluminiu, Alum S.A. (BBGA) - producătorul de alumină, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. - societatea de extracţie a bauxitei, Vimetco Extrusion S.R.L. - producător de aluminiu extrudat, Conef S.A. - societate de tip holding şi de management, Global Aluminium Ltd. - societate de tip holding, Bauxite Marketing Ltd - marketing şi Vimetco Trading - vânzări de aluminiu. Având această structură, grupul a creat un lanţ de producţie integrat, asigurând materiile prime pentru Alro.
La data de 31.12.2022, acţionarul majoritar al companiei era Vimetco PLC Nicosia, cu o deţinere de 54,18% din capitalul social, în timp ce al doilea cel mai mare acţionar era Pavăl Holding (23,21%), vehiculul de investiţii al fraţilor Adrian şi Dragoş Pavăl de la Dedeman, care au averi de peste un miliard de dolari. De asemenea, Fondul Proprietatea deţinea, la data menţionată, 10,2% din capitalul social al producătorului de aluminiu.
• Preţul aluminiului, în continuă scădere după recordul din martie 2022
Preţul mediu al aluminiului pe Bursa Metalelor de la Londra în ultimul an (mai 2022 - mai 2023) s-a situat la 2.402 dolari/tonă, în scădere cu 16% comparativ cu perioada similară a anului anterior. Preţul mediu al aluminiului la LME a fost de 2.267 dolari/tonă în mai 2023, aflându-se pe un trend descendent în contextul scăderii preţurilor energiei.
• Planuri ambiţioase setate de conducerea Alro
În cadrul evenimentului de tip "Ziua porţilor deschise", organizat de către companie cu ocazia împlinirii a 58 de ani de la turnarea primei şarje de aluminiu, conducerea companiei, reprezentată de către Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie, şi Gheorghe Dobra, directorul general al companiei, au evidenţiat intenţia Alro de a se extinde în domeniul produselor cu valoare adăugată mare. În acest sens, compania are în plan dezvoltarea unor astfel de produse pentru industria aerospaţială şi auto, în scopul creşterii performanţelor financiare şi a competitivităţii pe piaţă. Pentru următorii cinci ani, compania are planificate investiţii de până la 250 de milioane de dolari.
Recent, compania a anunţat inaugurarea unei investiţii în valoare de 11 milioane de dolari într-o nouă instalaţie de reciclare ecologică. Această investiţie marchează angajamentul Alro de a promova sustenabilitatea şi de a reduce impactul asupra mediului înconjurător. Instalaţia de reciclare va permite Alro să recupereze şi să valorifice deşeurile şi reziduurile de aluminiu generate în procesul de producţie. Acest lucru nu numai că reduce cantitatea de deşeuri eliminate, dar şi minimizează necesitatea de a extrage şi produce aluminiu nou din surse primare, care implică un consum mare de energie şi resurse.
• Producţia de aluminiu din Europa de Vest a scăzut în 2022
Creşterea costurilor energiei în urma invaziei Rusiei în Ucraina a redus semnificativ marjele producătorilor din domeniu, deoarece în procesul de fabricare a metalelor se utilizează intensiv energia. Aluminiul este metalul de bază care necesită cea mai mare cantitate de energie pentru a fi produs, solicitând de aproximativ 40 de ori mai multă energie decât cuprul. Prin urmare, Alro Slatina este cel mai mare consumator noncasnic de energie electrică din România.
Astfel, mai multe restrângeri ale producţiei au avut loc, începând din decembrie 2021, la principalele topitorii din Europa, inclusiv Alcoa San Ciprian din Spania, Hydro Extrusion din Slovacia, precum şi la Alro Slatina.
Producţia de aluminiu din Europa de Vest a fost de 2,73 milioane de tone în 2022, în scădere cu 540.000 de tone (-12,5%) faţă de anul anterior, reprezentând cel mai mic volum din ultimii 20 de ani.
Însă, criza energetică din Europa pare că şi-a depăşit vârful, preţul energiei de bază din Germania, pentru livrarea în 2024, a scăzut de la 470 EUR/MWh în august 2022, la 138 EUR/MWh la 29.06.2023. De asemenea, preţurile energiei electrice spot în Europa au înregistrat o scădere în ultima perioadă, acest lucru fiind atribuit, în mare parte, creşterii capacităţii de producţie eoliene, condiţiilor meteo favorabile şi reducerii cererii de energie electrică.
Astfel, unele fabrici europene de aluminiu încep să se redeschidă. Uzina din Dunkerque, una dintre cele mai mari din regiune, cu o capacitate de 285.000 de tone pe an, revine asupra deciziei din ultimul trimestru al anului 2022 de a reduce activitatea.
Pe de altă parte, singura topitorie din Slovacia, cu o capacitate de 175.000 de tone pe an, şi-a închis toate operaţiunile primare la începutul anului 2023, după 70 de ani de funcţionare. De asemenea, topitoria Podgorica din Muntenegru şi-a închis ultima capacitate primară de 60.000 de tone încă de la sfârşitul anului 2021.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Alro
Oportunităţi
- Conducerea Alro îşi propune deservirea unor industrii cu valoare adăugată mai mare, fapt care ar putea conduce la creşterea marjelor companiei;
- Aluminiul este considerat metalul viitorului, fiind un material vital, uşor şi durabil, precum şi 100% reciclabil;
- Bariere mari de intrare în această industrie, în special în ceea ce priveşte integrarea pe verticală (ca o companie să poată controla procesele de extracţie a bauxitei, de prelucrare a acesteia şi de producţie a aluminiului este nevoie de investiţii semnificative).
Riscuri
- Preţul aluminiului este în continuă scădere, lucru care erodează marjele producătorilor şi poate conduce către pierderi financiare semnificative;
- Gradul de competitivitate ridicat, care vine, în principal, din China;
- Consumul mare de energie necesar producerii aluminiului.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: insee.fr, Forbes, BVB, raport companie, Reuters, aluminiuminsider.com, Yahoo Finance, think.ing.com.
----------------------------------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.