TradeVille: An bun pentru companiile Dividend Aristocrats

F.A
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 iunie

TradeVille: An bun pentru companiile Dividend Aristocrats

Începutul de an este unul bun pentru companiile distribuitoare de dividende - ETF-ul Dividend Aristocrats s-a apreciat cu 4,7% în 2024, randamentul dividendelor fiind de 2,1%, potrivit unui studiu elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille Anul 2024 poate aduce un nou record pe piaţa globală a dividendelor, plăţile acestora fiind estimate să ajungă la 1,72 trilioane de dolari.

ETF-ul SPDR S&P US Dividend Aristocrats replică performanţa indicelui S&P High Yield Dividend Aristocrats

SPDR S&P US Dividend Aristocrats este un ETF care replică performanţa indicelui S&P High Yield Dividend Aristocrats. Acesta din urmă este compus din acţiunile incluse în indicele S&P Composite 1500 care oferă cel mai ridicat randament al dividendelor de pe piaţa de capital americană.

Pentru ca o companie să fie inclusă în grupul Dividend Aristocrats, aceasta trebuie să îndeplinească câteva condiţii: să fie inclusă în indicele S&P 500, să aibă cel puţin 25 de ani consecutivi de creştere a dividendelor, capitalizarea de piaţă să fie de cel puţin 3 miliarde de dolari, iar valoarea medie zilnică de tranzacţionare să se ridice la cel puţin 5 milioane de dolari. Dividend Aristocrats pot ajunge, în cele din urmă, Dividend Kings, dacă ajung la 50 de ani de creşteri consecutive ale dividendelor. Cu toate acestea, doar un număr restrâns de companii ajung la această performanţă. Din cele 4.000 de companii listate în SUA, doar 54 îndeplinesc criteriile în 2024 pentru a fi considerate Dividend Kings.

ETF-ul cuprinde 136 de companii, dintre care cele mai mari expuneri sunt pe 3M Co. (2,44%), Realty Income Corp. (2,01%), Edison International (1,82%), International Business Machines Corp. (1,76%), Chevron Corp. (1,71%, industrial 20,61%), urmat de consumer staples (17,64%) şi utilităţi (16,44%). Pe tehnologia informaţiei, expunerea este mult mai mică, de numai 5,85%, în timp ce energia deţine procentul cel mai mic, de 3,39%.

Randamente şi performanţe în 2024

Conform celor mai recente date, SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats ETF se mândreşte cu un randament de la începutul anului (YTD) de 4,67% şi un randament actual al dividendelor de aproximativ 2,11%. Acest randament reflectă plăţile consistente de dividende de la acţiunile componente de bază, care sunt cunoscute pentru generarea fiabilă de venituri. În ultimii cinci ani, ETF-ul a avut un randament de 52,63%, demonstrând o performanţă puternică în raport cu piaţa, în general.

Atunci când este comparat cu alte ETF-uri axate pe dividende, SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats ETF are în general performanţe bune datorită criteriilor sale stricte de creştere a dividendelor, asigurându-se că sunt incluse doar companii solide din punct de vedere financiar. De exemplu, performanţa sa de la înfiinţare a fost puternică, cu un randament total de 270,96%, depăşind multe alte ETF-uri de dividende care ar putea să nu aibă criterii de includere atât de stricte.

Dacă facem referire la alocarea sectorială, ETF-ul este diversificat în mai multe sectoare, cu cele mai mari alocări în Consumer Staples (17,92%), Industrials (20,16%) şi Utilities (17,02%). Această distribuţie sectorială ajută la atenuarea riscurilor asociate cu scăderea unui singur sector.

Printre cele mai mari ponderi ale expunerilor în companiile din componenţa ETF-ului se numără 3M Co., cu un procent de 2,67%, urmat de Reality Income şi Chevron, cu ponderi de 2,58%, respectiv 1,85%.

TradeVille: An bun pentru companiile Dividend Aristocrats

Perspective în 2024

Anul 2024, potrivit analizei Janus Henderson, ar putea aduce un nou record pentru plăţile globale de dividende, estimate la 1,72 trilioane de dolari (+5% faţă de 2023). Creşterea solidă a dividendelor în SUA în trimestrul al patrulea din 2023, împreună cu o situaţie sănătoasă a bilanţurilor companiilor, creează premisele susţinerii creşterii distribuirii de dividende şi în anul în curs.

Totodată, pe măsură ce rata inflaţiei a încetinit la sfârşitul anului 2023, cu o prognoză de 2,4% în 2024, potenţialul pentru reduceri ale ratelor dobânzilor în 2024 pare mai plauzibil. Recent, BCE a redus rata de politică monetară cu 25 de puncte de bază, conducând la o apreciere pe bursă a principalilor indici europeni. S&P Global Market Intelligence estimează, de asemenea, o creştere cu 4% a plăţilor globale de dividende şi cu 6% pentru cele din SUA, care este şi cea mai mare piaţă a dividendelor. Prognoza se bazează pe optimismul crescut privind redresarea economică a SUA, analiştii aşteptându-se ca toate cele 20 de sectoare să mărească sumele distribuite ca dividende către acţionari cu 6%, în medie. Creşterea este susţinută, în parte, de companiile care au reintrodus plăţile de dividende în 2023 după ce au fost suspendate o perioadă din cauza pandemiei. Alte companii sunt aşteptate să reia plăţile în 2024.

"Investitorii caută dividende pe termen lung, cu randamente mari, deoarece volatilitatea pieţei se aşteaptă să continue", spun analiştii de la Morgan Stanley.

De ce să investeşti în ETF-ul Dividend Aristocrats?

ETF-ul SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats rămâne o alegere solidă pentru investitorii care caută un venit din dividende stabil şi o apreciere a capitalului. Concentrarea sa asupra companiilor cu un istoric îndelungat de creştere a dividendelor asigură stabilitate, chiar şi în condiţii de volatilitate a pieţei, notează TradeVille Deşi se confruntă cu concurenţa altor ETF-uri de dividende, criteriile sale de selecţie riguroase şi performanţa istorică îl fac să fie o opţiune demnă de luat în seamă pentru investitorii care se axează pe dividende.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în SPDR ETF US Dividend Aristocrats

Oportunităţi

-Diversificare & Stabilitate: Expunerea pe un ETF cu investiţii pe diverse sectoare conduce la o diversificare a sumelor investite, şi deci, prin urmare, o minimizare a riscurilor. Totodată, companiile din cadrul ETF-ului SPDR oferă dividende atractive construind o bază constantă de venituri pentru investitori/fond.

-Investiţii pe termen lung: Investiţia într-un ETF trebuie privită pe termen lung, performanţa pe termen lung fiind mult mai accentuată faţă de cea pe termen scurt. ETF-ul SPDR U.S Dividend Aristocrats înregistrează o creştere cumulată pe ultimii cinci ani de 40%, şi de 10% pe trei ani. Totodată, randamentul dividendelor indicelui se situează la 2,98%, în prezent aproximativ echivalentul ratei inflaţiei din SUA.

-Volatilitate scăzută: Fiind un instrument care se concentrează pe investiţiile în companii ce oferă dividende pe termen lung, acestea tind să înregistreze o rată de creştere mai mică, majoritatea capitalului fiind distribuit către acţionari.

Riscuri

-Creştere lentă: Rata de creştere a companiilor de dividende este inferioară celor care înregistrează o rată a cheltuielilor de investiţii mare. Acest lucru se întâmplă în general la companiile care au ajuns la maturitate şi marchează o cotă de piaţă importantă în industria în care activează.

-Expunere scăzută pe sectorul IT: Inteligenţa artificială, împreună cu optimizarea operaţiunilor prin digitalziare pentru reducerea costurilor au contribuit la creşterea pe bursă a companiilor IT, care au înregistrat aprecieri accentuate în anul 2023. Expunerea scăzută pe acest sector poate genera un randament scăzut pentru investitori, în comparaţie cu indicii S&P 500, Nasdaq 100, Stoxx 600.

Sursele menţionate de TradeVille ) în acest raport sunt: ssga.com, spglobal.com, suredividend.com, time.com, Barron's, CNN Business, CNBC, Financial Times, marketwatch, Nasdaq.

----------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb