TRADEVILLE: Apple Inc. - vânzări în scădere

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 februarie 2023

Apple Inc. - vânzări în scădere

Apple este o companie americană de tehnologie cu sediul în Cupertino, care proiectează, produce şi comercializează smartphone-uri, tablete, computere personale (PC) şi alte accesorii. De asemenea, compania oferă soluţii software şi servicii conexe. Portofoliul de produse Apple include Iphone, iPad, iMac, Apple Watch si Apple TV.

Analiza ultimelor rezultate financiare

Apple a anunţat rezultatele financiare aferente primului trimestru al anului fiscal 2023, încheiat la 31 decembrie 2022. Este pentru prima data când gigantul tehnologic ratează previziunile analiştilor, în ultimii şapte ani, , conform unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al Tradeville.

Vânzările totale au fost de 117,2 miliarde dolari în trimesrul întâi fiscal din 2023 (-5,4% vs T1 2022), sub estimările analiştilor care preconizau vânzări totale de 121,1 miliarde dolari. Este pentru prima dată când vânzările globale ale Apple sunt în scădere de la an la an, din 2019 până în prezent. Marja brută înregistrată în primul trimestru din 2023 a fost de 43%, în linie cu estimările analiştilor, dar în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (43,7%).

Profitul operaţional a marcat o contracţie de 13,% în T1 2023 vs T1 2022, până la valoarea de 36 miliarde dolari, în timp ce profitul net al companiei a fost de 30 miliarde dolari (-13,3% vs T1 2022).

EPS a fost de 1,88 dolari, în scădere cu 10,4% şi sub estimările analiştilor de 1,94 dolari.

De asemenea, Consiliul de Administraţie al companiei a anunţat un dividend de 0,23 USD/acţiune, plătibil acţionarilor la data de 16 februarie 2023.

Apple Inc. - vânzări în scădere

Conform declaraţiilor directorului general Apple, Tim Cook, principalele trei cauze care au afectat rezultatele financiare au fost cursul valutar, problemele de producţie din China, cât şi mediul macroeconomic incert.

Conform analiştilor, se estimează că vânzările de Iphone din acest an vor scădea în principal din cauza problemelor din lanţul de aprovizionare, cât şi a încetinirii vânzărilor modelului iPhone 14.

Performanta acţiunilor companiei

De la începutul anului şi până în prezent, acţiunile companiei au marcat o apreciere de 20,5%, peste performanţa indicelui S&P 500, care a crescut cu doar 9,3%, dar sub performanţa indicelui NASDAQ 100, care s-a apreciat cu peste 22%.

În urma publicării rezultatelor financiare aferente primului trimestru al anului fiscal 2023, acţiunile companiei s-au depreciat cu peste 4%, în şedinţa de after-hours. De notat este, însă, faptul că, în şedinţa de vineri, investitorii au revenit la sentimente mai bune şi preţul acţiunii a recuperat pierderile din after hours şi a depăşit din nou bariera de 150 de dolari, în ciuda unei căderi de aproximativ 2% a Rasdaq. Motivul principal este legat de percepţia analiştilor de pe Wall Street, potrivit căreia, în următorul trimestru, compania ar putea reveni la creşterile cu care erau obişnuiţi investitorii.

Apple Inc. - vânzări în scădere

Perspective

Apple mizează, în viitor, pe un nou produs inovator, căştile de realitate mixtă, dispozitiv care ar putea fi lansat în acest an, oferind optimism in rândul companiei. Astfel, Apple ar intra în competiţie directă cu Meta Platforms, în segmentul de realitate virtuală, într-o industrie care se aşteaptă sa depăşească 450 miliarde dolari până la finalul decadei.

Apple este încrezătoare în viitorul produs, căştile de realitate mixtă, care ar putea înlocui laptop-ul sau iPhone-ul în viitor, in ciuda preţului ridicat (aproximativ 3.000 de dolari). Totodată, există incertitudini cu privire la comportamentul consumatorilor, care vor avea nevoie de convingere pentru a achiziţiona noul produs, precum si de felul în care compania va reuşi să rezolve problema duratei bateriei.

Apple Inc. - vânzări în scădere

Analiza TradeVille poartă următorul disclaimer:

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. TradeVille îşi propune să actualizeze raportul cel puţin anual. Lista potenţialelor conflicte de interese

Sursele articolului menţionate de TradeVille în acest raport sunt: Bloomberg, SeekingAlpha, CNBC, Reuters, raport companie, Reuters, CNBC, Apple.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb