Apple a anunţat mult aşteptatul său model, iPhone 15, precum şi noul Apple Watch şi căştile AirPods, toate actualizate cu USB-C. Majoritatea noutăţilor au fost în conformitate cu aşteptările analiştilor, deşi un detaliu i-a luat prin surprindere pe investitori, şi anume preţurile. Unii analişti se aşteptau la creşteri de preţ pe toată linia iPhone 15 Pro, însă Apple a majorat preţul doar pentru modelul Pro Max. Drept urmare, preţul acţiunilor Apple a continuat scăderea până la aproximativ 2%, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al Tradeville.
Apple este o companie americană specializată în calculatoare şi produse electronice de consum, renumită pentru crearea iPhone, iPad şi a computerelor Macintosh. Apple este cea mai mare companie listată la nivel global, având o capitalizare de piaţă de 2,8 trilioane de dolari.
Dispozitivele Apple sunt renumite pentru estetica designului şi pentru atenţia acordată detaliilor. Integrarea strânsă dintre hardware şi software conferă sistemelor lor un avantaj de performanţă faţă de sistemele concurente cu specificaţii similare.
Compania este condusă de Tim Cook, succesorul fondatorului Steve Jobs, care a decedat în 2011. În timpul mandatului lui Steve Jobs, Tim Cook a fost directorul de operaţiuni a Apple, alăturându-se companiei în 1998, după ce a lucrat pentru scurt timp la producătorul de PC-uri Compaq şi timp de 12 ani la IBM, rivalul Apple încă de la începutul anilor 1980. IBM şi Apple sunt companiile care au introdus cele două platforme standard de microcalculatoare folosite la scară largă în prezent.
• Sectorul de smarthpohone-uri
În trimestrul al doilea 2023, livrările globale de smatphone-uri au scăzut cu 9% faţă de trimestrul secund din 2022 şi cu 4% faţă de primul truimestru din acest an, ajungând la 268 milioane de unităţi.
Samsung a rămas liderul pieţei de smartphone-uri în trimestrul al doilea din 2023, cu o cotă de piaţă din totalul livrărilor de 20%, în timp ce Apple a înregistrat o cotă de piaţă de 17%, în scădere faţă de cota de 21% înregistrată în primul trimestru. Primele cinci branduri, printre care se numără Samsung, Apple, Xiaomi, OPPO şi vivo, au reprezentat aproape 70% din totalul livrărilor de smartphone-uri la nivel global, în cel de -al doilea trimestru al acestui an.
• Apple Watch Series 9
Apple şi-a început evenimentul anual de zilele trecute cu lansarea Apple Watch Series 9, care va include noul cip S9 proiectat de Apple, cu o autonomie a bateriei de 18 ore. Apple a precizat că solicitările Siri de pe ceas sunt acum procesate pe dispozitiv şi, astfel, nu sunt încetinite de necesitatea unei conexiuni la internet. Totodată, Apple a adăugat posibilitatea de a cere informaţii despre sănătate de la Siri, începând cu sfârşitul acestui an, în engleză şi mandarină.
Noile ceasuri au niveluri mai ridicate de luminozitate decât versiunile anterioare şi oferă o nouă funcţie pentru utilizarea Apple Watch în găsirea locaţiei iPhone-ului. Cea mai nouă funcţionalitate introdusă de Apple pentru ceasul său este Double Ţap - posibilitatea de a răspunde sau închide un apel telefonic sau pentru a derula prin widgeturile de pe telefon atingând degetul mare şi arătătorul de două ori.
Apple Watch Series 9 va fi comercializat începând de la 399 de dolari.
• Apple Watch Ultra 2
Totodată, Apple a anunţat lansarea unui nou Apple Watch Ultra, un ceas de înaltă performanţă. Compania a declarat că modelul Ultra 2 are cel mai luminos ecran de pornire dintre toate ceasurile Apple. Modul de noapte utilizează un senzor de lumină ambientală pentru a modifica luminozitatea afisajului în întuneric.
Apple Watch Ultra 2 are o autonomie de până la 36 de ore la o încărcare obişnuită sau 72 de ore în modul de consum redus de energie. Preţul acestui produs este de 799 de dolari, lista pentru comenzi fiind deschisă de aseară, ceasul fiind disponibil începând cu 22 septembrie.
• Apple renunţă la produsele din piele
Compania a anunţat că, începând de astăzi, nu va mai folosi pielea în produsele sale, invocând amprenta ridicată de carbon a acestui material. Acest lucru înseamă că Apple renuntă la benzile sale din piele pentru Apple Watch, înlocuindu-le cu benzi bazate pe un material textil numit "FineWoven", care are o textură specială. Compania a anunţat, de asemenea, carcase FineWoven pentru noul sau telefon iPhone 15.
• Mult aşteptatul iPhone 15 cu port USB-C
iPhone 15, ultima generaţie de smartphone-uri a Apple, a fost lansat de asemenea, cu un design reînnoit. Toate versiunile telefonului vor dispune de funcţia Dynamic Island, anunţată pentru prima dată la versiunile high-end ale iPhone 14. Dynamic Island permite afişarea notificărilor într-o mică ferească în partea de sus a ecranului, care înglobează camera frontală.
Noua generaţie de telefoane va fi disponibilă în culorile roz, galben, verde, albastru şi negru. iPhone 15, modelul de bază, va folosi acelaşi cip A16 introdus anul trecut pentru modelele high-end. Aşa cum era aşteptat, Apple a anunţat înlocuirea vechiului încărcător cu un port de încărcare USB-C pentru iPhone 15.
Apple a declarat că a îmbunătăţit calitatea apelurilor pe noile versiuni de iPhone, folosind învăţarea automată pentru a prioritiza vocea în detrimentul zgomotului de fundal. Totodată, compania a anunţat un serviciu de asistenţă rutieră prin satelit, în parteneriat cu AAA în SUA.
iPhone 15 va fi vândut la preţul de 799 dolari pentru modelul de 128 GB, iar iPhone Plus va costa 899 dolari pentru modelul de 128 GB, nivelul celor două preţuri rămânând neschimbate faţă de modelul de anul trecut.
• Modelele Pro şi Pro Max
Apple a anunţat noul iPhone 15 Pro, cu un design de titan, care înlocuieşte versiunea mai veche din aluminiu, fapt care face că telefonul să fie mai rezistent şi mai uşor. Modelul Pro are un ecran de 6.1 inci, în timp ce modelul Pro Max are un ecran de 6.7 inci. Telefoanele vor fi disponibile în patru culori: negru, alb, albastru şi natural.
Întrerupătorul de sunet silenţios de pe telefoanele mai vechi a fost înlocuit cu un buton de acţiune personalizabil, care permite realizarea mai multor comenzi: de la activarea modului silenţios la realizarea unei fotografii sau a unei înregistrări audio. Noul telefon va fi alimentat de un nou cip, numit A17 Pro.
iPhone Pro primeşte capacităţi foto actualizate, cu o cameră foto mai avansată şi performanţe îmbunătăţite în condiţii de iluminare slabă. Camera are un teleobiectiv de 3x în cazul modelului Pro şi un teleobiectiv de 5x în cazul modelului Pro Max. O altă capacitate nouă este crearea de "video spaţial" folosind o combinaţie de camere de pe telefon, care va putea fi vizualizată pe căştile Vision Pro.
Apple a stabilit preţul iPhone 15 Pro cu memorie de 128 GB la 999 dolari, în linie cu cel al iPhone 14. iPhone 15 Pro Max porneşte, în schimb, de la 1.199 dolari, cu un spaţiu de stocare de 256 GB, fiind cu 100 dolari mai scump decât modelul de bază de anul trecut, cu 128 GB. Unii analişti se aşteptau la creşteri de preţ pe toată linia iPhone 15 Pro, însă compania a decis creşterea preţului doar la acest din urmă model, fapt care a atras nemulţumirea investitorilor. Drept urmare, preţul acţiunilor Apple a înschis şedinţa bursieră de ieri cu o scădere de aproximativ 2%.
Precomenzile pentru noua gama de iPhone vor putea fi plasate începând cu 15 septembrie, urmând că livrările şi achiziţiile în magazine să înceapă pe 22 septembrie.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Apple
Oportunităţi
- Emergency software update: Apple a lansat săptămâna trecută o actualizare de urgenţă pentru sistemul sau iOS după ce a descoperit vulnerabilităţi majore de securitate asociate cu softul spion, Pegasus;
- O nouă piaţă pentru Apple - un viitor profitabil: La începutul evenimentului anual al Apple, Tim Cook, CEO-ul companiei, a menţionat faptul că dezvoltarea Vision Pro, casca de realitate virtuală prezentată iniţial în cadrul Conferinţei Mondiale a Dezvoltatorilor (World Wide Developers Conference), decurge bine şi că "va fi livrată la începutul anului viitor". Casca va fi comercializată la preţul de 3.499 dolari. La fel ca în cazul MacBook sau iPhone, Apple Vision Pro pare să-şi marcheze debutul pe o piaţă nouă ca un produs premium, greu de depăşit de către concurenţă;
- Campanie majoră de extindere a lanţurilor de magazine: Apple plănuieşte, până în 2027, deschiderea a 15 noi magazine în regiunea Asia-Pacific, 5 locaţii în Europa şi Orientul Mijlociu şi 4 puncte de vânzare suplimnetare în SUA şi Canada. Totodată, compania vizează relocarea şi modernizarea altor 28 de puncte de vânzare.
Riscuri
- Dependenţa de Qualcomm: Qualcomm a declarat luni că va furniza către Apple modemuri 5G pentru iPhone-uri până în 2026, fapt care a adeverit aşteptările analiştilor că obiectivul lui Apple de a-şi construi propriile cipuri nu e atât de uşor de atins. Qualcomm furnizează în prezent către Apple modemuri 5G pentru iPhone-urile sale. Cu scopul de a merge înspre producţie proprie şi de a renunta la cipurile Qualcomm, Apple a achiziţionat în 2019 divizia de smartphone-uri a Intel;
- O încetinire a creşterii pe piaţa smartphone-urilor ar putea afecta rezultatele companiei, dat fiind faptul că peste jumătate din cifra de afaceri totală este generată de vânzările de iPhone;
- Tensiuni între Apple şi China: Preţul acţiunilor Apple a scăzut cu 7,5%, săptămâna trecută, în urma unor informaţii potrivit cărora China a interzis ulitizarea iPhone-urilor în agenţiile şi companiile guvernamentale. Compania a pierdut aproximativ 200 miliarde dolari (capitalizare bursieră) în două şedinţe, acţiunile sale atingând cea mai slabă performanţă din Dow Jones Industrial Average. Investitorii sunt îngrijoraţi cu privire la capacitatea Apple de a face afaceri în cea de-a doua cea mai valoroasă economie a lumii, care generează aproximativ 19% din veniturile totale ale companiei. Astfel, orice restricţie mai semnificativă ar putea afecta rezultatele financiare a Apple, dar analiştii consideră că acest lucru este puţin probabil, cu excepţia cazului în care Apple începe să mute lanţurile de aprovizionare în afară Chinei într-un ritm care ar face China să se simtă inconfortabil.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: TechTarget, Forbes, Counterpoint Research, CNBC, Barrons, Bloomberg, Simfin
------------------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.