TradeVille: Bittnet-Fort, a doua cea mai mare companie de cybersecurity din România

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 septembrie 2023

TradeVille: Bittnet-Fort, a doua cea mai mare companie de cybersecurity din România

Bittnet îşi expirmă dorinţa de a lista compania de cybersecurity Fort, parte a grupului, devenind astfel ce-a de-a două companie din acest sector după Safetech pe piaţa de capital autohtonă. Fort a demonstrat în ultimii ani creşteri atât la nivelul veniturilor, cât şi la nivelul profitabilităţii, clasându-se pe locul al doilea la finalul anului 2022, în ceea ce priveşte cota de piaţă, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al Tradeville.

Bittnet Group este organizată în patru piloni de business, care au înlocuit structura vehce cu două divizii: educaţie şi tehnologie. Aceşti patru piloni sunt educaţie (Bittnet Training şi Equatorial), cloud & infrastructure (Dendrio, Dataware, TopTech, 2Net, Optimizor), cybersecurity (Fort) şi business applications & software (Elian şi Nenos). Această schimbare a fost făcută pe de-o parte de creşterea businessului de cloud & infrastructure şi de nevoia de specializare şi autonomie a companiilor din grup.

Fort este un brand românesc de cybersecurity, alcătuit din trei companii care oferă servicii de securitate cibernetică clienţilor persoane juridice publice şi private din România. Din grupul Fort fac parte Global Resolution Experts S.A., GRX Advisory SRL şi ISEC Associates SRL.

Compania este condusă de Vladimir Ghiţă, care deţine şi funcţia de CEO. Printre principalele tipuri de servicii livrate se numără consultanţa, auditul de securitate şi penetration testing pentru zona de securitate cibernetică.

În ceea ce priveşte capitalul social al companiei-mamă, Global Resolution Experts S.A., 60% din acesta este deţinut de către Bittnet Systems S.A. Printre acţionari se mai regăsesc şi fondatorii companiei, având o deţinere de 20%, prin intermediul MCS Assets SRL, dar şi fondul de investiţii Agista Investments, cu o cotă de 5%. De asemenea, CEO-ul companiei, Vladimir Ghiţă, deţine 3% din drepturile de vot.

Bittnet îşi menţine obiectivul principal, şi anume acela de a lista compania de cybersecurity, Fort, pe piaţa AeRO a BVB, până la sfârşitul anului.

Informaţii despre sectorul de securitate cibernetică

Odată cu debutul războiului din Ucraina, nevoia pentru securitate cibernetică a crescut considerabil, în special în zona corporate. Se estimează că, până în 2025, pierderile din infracţiuni cibernetice vor atinge valoarea de 10.500 miliarde dolari.

Cel mai mare segment al pieţei este cel al serviciilor de securitate, cu un volum de piaţă estimat pentru 2023 la 188 miliarde dolari, peste jumătate din întreg nivelul industriei.

În ceea ce priveşte evoluţia viitoare, se preconizează că veniturile vor înregistra o rată anuală de creştere compusă (CAGR) de 9,6% pentru perioada 2023-2028. Cel mai mare impact va fi din partea SUA, care se estimează că va genera venituri de peste 68 miliarde dolari în 2023.

Securitatea cibernetică tinde să fie un domeniu de maxim interes pentru investitori la nivel mondial, cu un potenţial de dezvoltare major. Acest context va conduce la accelerarea investiţiilor realizate de companii în aria securităţii cibernetice şi la dezvoltarea pieţei la nivel global.

Conform raportului dezvoltat de e-Governance Academy Foundation, România se situează pe locul al şaselea în indicele NCSI, ce măsoară nivelul de securitate cibernetică al unei ţări, cât şi gradul de pregătire al acesteia, pentru a întâmpina potenţiale ameninţări cibernetice. Saltul este unul solid, după ce, în anul 2020, România ocupa locul 20, în prezent depăşind ţări importante precum Spania, Marea Britanie sau Polonia.

De asemenea, costul mediu al criminalităţii cibernetice, un indicator global de pe piaţa securităţii cibernetice, este preconizat să crească în perioada 2023-2028 cu 5.700 miliarde dolari, marcând o creştere de aproape 70%. După 11 ani cosnecutivi de creştere, indicatorul este aşteptat să atingă un vârf de aproximativ 13,82 miliarde dolari în 2028.

Evoluţia companiilor de cybersecurity în ultimii ani

Companiile de cybersecurity la nivel internaţional au înregistrat creşteri substanţiale în ultimii ani, în privinţa vânzărilor şi a profitabilităţii, impactând totodată şi preţul acţiunilor. Astfel, în ultimii cinci ani, Fortinet, Palo Alto Networks şi Crowdstrike, principalele companii din sectorul de securitate cibernetică, au înregistrat o dinamică pozitivă a preţului acţiunilor, depăşind cu mult randamentul obţinut de investiţia în indicele S&P 500. Fortinet şi Palo Alto au marcat o creştere de 265% repsectiv 216%, în timp ce Crowdstrike se află în topul clasamentului, cu cea mai semnificativă creştere din ultimii cinci ani (+394%).

TradeVille: Bittnet-Fort, a doua cea mai mare companie de cybersecurity din România

Toate companiile principale din sectorul de cybersecurity au depăşit cu mult evoluţia indicilor S&P 500 şi NASDAQ, care au marcat creşteri de 54%, respectiv 65% în ultimii cinci ani, oferind investitorilor randamente solide pe termen lung.

Din punct de vedere al rezultatelor financiare, atât Crowdstrike, cât şi Fortinet au reuşit, în ultimii doi ani, să îşi crească veniturile cu 156%, repsectiv 71,5%, ca urmare a trendului pozitiv urmat de industria de cybersecurity. Acest lucru se poate observa şi la Fort, unde, conform termene.ro, compania a reuşit să îşi crească cifra de afaceri în ultimii doi ani cu 116%, fiind cu mult peste majoritatea companiilor competitoare din România. De asemenea, la nivelul profitabilităţii nete, Fort reuşeşte să peformeze suficient pentru a se afla în topul clasamentului, înregistrând o creştere de peste 294%, din 2020 până anul trecut.

Perspective

Conform datelor furnizate de termene.ro, în anul 2022, Fort înregistrează o cotă de piaţă de 17,09%, situându-se pe locul secund, în urma Safetech, compania menţinându-se pe podium în perioada 2020-2022. Comparativ cu creşterea sectorului, Safetech a reuşit, din anul 2021 până în prezent, să îşi crească preţul acţiunii cu peste 170%, depăşind cu mult randamentul obţinut de indicii principali de la BVB, BET şi BETAeRO.

Fort a demonstrat capacitatea de creştere accelerată atât a cifrei de afaceri, cât şi a profitului net, comparativ cu principalii competitori din România în perioada 2020-2022, indicând o performanţă.

TradeVille: Bittnet-Fort, a doua cea mai mare companie de cybersecurity din România

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Fort

Oportunităţi

- Contextul geopolitic incert şi creşterea dramatică a numărului de atacuri cibernetice sporesc nevoia companiilor de a se proteja împotriva unor ameninţări cibernetice;

- Dividende: Compania şi-a propus pentru perioada viitoare o rată de alocare din profit de 50% pentru distribuirea de dividende acţionarilor;

- Extinderea la nivel internaţional: Compania îşi propune să se extindă nu doar pe plan local, cât şi pe plan internaţional, având ca obiectiv încheierea de colaborări cu minimum trei clienţi noi din afara României.

- Revenirea pieţei de IPO: Recent, producătorul de cipuri Arm Holdingds deţinut de SoftBank şi-a expirmat intenţia de listare pe piaţa din US, urmând să devină cea mai mare ofertă publică inţială din ultimii doi ani. Acest lucru poate contribui la creşterea apetitului companiilor de a se lista în perioada următoare şi la dezgheţarea pieţei IPO-urilor.

- Cota de piaţă: Compania înregistrează, în 2022, o cotă de piaţă de 17,09%, situându-se pe locul al doilea în topul companiilor de cybersecurity din România.

Riscuri

- Retenţia angajaţilor: Se observă în continuare o nevoie de recrutare, specializare şi retenţie a experţilor de securitate cibernetică. Această situaţie este valabilă şi pentru Fort, creşterea companiei fiind mai mult o provocare din punct de vedere al echipei de livrare şi mai puţin din punct de vedere al identificării şi fructificării de noi oportunităţi de vânzare.

- Incertitudinile economice globale ar putea genera un impact negativ asupra companiei, prin majorarea ciclurilor de vânzare şi reduceri ale duratei şi valorii contractelor încheiate cu clienţii.

- Concurenţă intensă pe piaţă de cybersecurity - piaţa de cybersecurity înregistrează o perioadă de ascensiune semnificativă, contribuind la apariţia tot mai multor companii în acest sector, fapt ce poate contribui la creşterea concurenţei şi pe plan local.

TradeVille: Bittnet-Fort, a doua cea mai mare companie de cybersecurity din România

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: Raport companie, Risco, Fort.com, Statista, Fort.ro, termene.ro.

---------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Logofetii au prostit lumea cu bitnett si code, cine mai crede minciunile lor isi merita soarta.

    ...

    1. logofetii afla si ei ca increderea se castiga greu si se pierde usor,asa ca trebuie sa inventeze noi metode de a pacalii investitorii,dar cine aude acum doar numele lor,fuge de ei

    vreodata in asa ceva? ce mai conteaza riscurile si oportunitatile? nu pot sa am incredere in managementul bnet dupa comportamentul dovedit fata de proprii actionari.

    1. exact.

    Involutia pretului bitnet pe bursa arata ca cine a investit in bitnet s-a pacalit! In astia nu poti avea incredere ...

    1. corect.

    Pun și eu câteva întrebări de novice, deci fiți îngăduitori...

    Fort nu e deja listat pe bursă ca parte a grupului Bittnet? Cum și cine va stabili cât valorează Fort? Cum se va stabili cât mai valorează Bittnet după listarea separată a Fort? În cazul în care se listează Fort și acțiunea Bittnet scade (cu siguranță, că așa e normal), nu ar trebui ca banii care provin din listare să se împartă acționarilor Bittnet? Că la H2O așa a fost, nu? Apoi, de ce aș vrea să încasez un dividend care provine dintr-o vânzare de activ, ca să plătesc impozit și CASS?  

    1. 1. nu, pe bursa se listeaza entitatea juridica, nu grupul.

      2. la o companie de asa "anvergura", pretul va fi determinat prin discutii intre emitent si broker. apoi piata va cumpara sau nu la acel pret 

      3. Piata 

      4. Nu este normal ca actiunea BNET sa scada daca se listeaza Fort. Daca se face o emisiune cu participare proportionala a actionarilor existenti? Probabil nu va fi asa, dar chiar si asa, vor intra bani noi in grup. Nu se va imparti nimic in grup, decat inn cazul in care BNET isi vinde din participatie SI are profit. Daca este o marire de capital banii se incaseaza in FORT si vor fi folositi de catre acestia. Banii vor ajunge la BNET ulterior, prin dividende (daca vor fi vreodata). La H2O a vandut FP

      5. Nu vei plati tu nimic. Daca BNET vinde, profitul il face BNET iar ei nu vor plati impozit si nici CASS pe aceasta vanzare. Doar cand iti vor distribui ei dividend, adica la sfantu' asteapta 

      profit /pierdere evolutie este de -870%

      ebit marja este de 0,28% 

      ebitda marja este de 1,52% 

      ulciorul nu merge de multe ori la apa.

    in timp ce actiunea BNET nu a crescut decat de 10 ori de la listare.

    Tineti-o tot asa baieti!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb