DocuSign Inc. a încheiat cel de-al treilea trimestru al anului fiscal 2024 cu un profit net de 29,8 milioane de dolari, comparativ cu pierderea netă înregistrată în aceeaşi perioadă din anul fiscal anterior, în timp ce veniturile au marcat o uşoară creştere, de 9%. Compania se aşteaptă la o îmbunătăţire a marjei operaţionale în trimestrul următor, cuprinsă între 22,5% şi 23,5%, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
Înfiinţată în anul 2003, DocuSign este o companie care oferă soluţii digitale privind întocmirea, semnarea şi managementul actelor (contracte şi alte documente) încheiate de companii în activitatea lor de zi cu zi. Principalul serviciu al companiei este eSignature, DocuSign fiind pionierul tehnologiei semnăturii digitale. Modelul de afaceri al companiei este centrat pe generarea de venituri din abonamente.
Compania are peste un milion de clienţi care plătesc pentru serviciile sale, iar numărul global de utilizatori depăşeşte un miliard. Potrivit Deloitte, cota DocuSign este de 75% din piaţa globală a semnăturilor electronice, demarcându-se de principalii săi concurenţi, precum Adobe, PandaDoc sau signNow, printre alţii. Profitând de creşterea cererii pentru semnătura electronică, accelerată în perioada pandemiei, compania şi-a crescut vânzările anuale de la 518,5 milioane de dolari în anul fiscal 2018, la 2,5 miliarde de dolari în anul fiscal 2023.
Cel mai mare acţionar al companiei este The Vanguard Group (9,97% din total acţiuni), urmat de alte fonduri de investiţii importante precum Capital Research Management, cu deţineri de 2,27% din capital.
Allan Thygesen este în prezent CEO-ul DocuSign, acesta ocupând funcţia din octombrie 2022, timp în care acţiunea companiei a rămas la un nivel constant până în prezent. Allan a ocupat funcţia de preşedinte Americas & Global Partners la Google, conducând brandul de publicitate de peste 100 de miliarde de dolari al companiei în America de Nord şi de Sud. Anterior a ocupat funcţia de preşedinte al Google Marketing Solutions, supervizând afacerea globală a agenţiilor de publicitate mici şi mijlocii, care deserveşte milioane de clienţi din întreaga lume.
• Statista: Piaţa semnăturii electronice va trece de
43 de miliarde de dolari în 2030
Statista estimează că piaţa semnăturii electronice va ajunge la puţin peste 43,1 miliarde de dolari în anul 2030, de la circa 3,9 miliarde de dolari în 2022. O altă companie de studii de piaţă, Fortune Business Insights, coroborează aceste cifre, precizând că rata medie de creştere anuală între 2023 şi 2030 ar putea fi de 35,1%. Dinamica are la bază nevoia firmelor de automatizare a activităţilor briocratice, repetitive. Această piaţă este pătrunsă, la rândul ei, de avansul tehnologiilor AI, care pot oferi asistenţă la întocmirea şi aprofundarea conţinutului documentelor (de exemplu, prin sintetizarea punctelor esenţiale ale unui act).
• DocuSign şi-a majorat vânzările şi profitul
DocuSign a încheiat trimestrul al treilea din anul fiscal 2024 cu creşteri atât la nivelul veniturilor, cât şi în rândul profitabilităţii nete. Vânzările totale au crescut până la 700 de milioane de dolari (+9% în ritm anual), în principal ca urmare a creşterii veniturilor din abonamente, care s-au majroat cu 9,4% faţă de acelaşi trimestru fiscal al anului precedent.
În privinţa consturilor operaţionale, compania a reuşit să menţină controlul asupra acestora, înregistrând o modestă scădere de 1%. Acest lucru a contribuit la generarea unui profit operaţional de 19,7 milioane de dolari, comparativ cu pierderea operaţională de 27,4 milioane de dolari înregistrată în anul anterior.
Rezultatul financiar pozitiv, în valoare de 17,6 milioane de dolari, a propulsat profitul net al companiei la 38,8 milioane de dolari, cu mult peste pierderea netă de 29,8 milioane de dolari înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut. Acest lucru s-a tradus printr-un profit net pe acţiune diluat (EPS) de 0,19 dolari.
Pentru trimestrul următor, compania se aşteaptă la venituri totale de 700 de milioane de dolari, cu o marjă brută estimată de 82%. La nivel operaţional, compania estimează o marjă operaţională non-GAAP cuprinsă între 22,5% şi 23,5%.
Pentru a patra oară consecutiv, DocuSign a fost numită de către Gartner Lider în raportul Magic Quadrant for Contract Life Cycle Manager. De asemenea, DocuSign a anunţat noi capabilităţi de produs pentru generarea de acorduri, crearea unor experienţe de semnare mai bune şi gestionarea acordurilor end-to-end, notează TradeVille.
DocuSign a anunţat adoptarea tehnologiilor de tip generative AI încă din primăvara acestui an. Totodată, compania a anunţat noi dezvoltări ale produselor sale, în baza cărora va putea obţine venituri viitoare. Acestea sunt:
- Liveness Detection for ID Verification - utilizează tehnologii AI pentru identificarea rapidă a identităţii semnatarilor.
- DocuSign Monitor Integration with CLM - oferă utilizatorilor o perspectivă largă asupra ciclului de întocmire a unui contract, oferind, totodată, măsuri de siguranţă împotriva unor incidente precum ştergerea neautorizată a conţinutului unui document etc.
- Enhanced Comments for DocuSign CLM: facilitează lucrul în echipă asupra unui document şi modalitatea în care un document este editat.
• Randamentul acţiunii DocuSign, sub cel al S&P 500
DocuSign a marcat o evoluţie negativă la bursă, de la începutul anului până în prezent, înregistrând o dinamică a preţului acţiunii de 12,1%, sub performanţa înregistrată de principalii competitori, Adobe şi DropBox, care au înregistrat o dinamică pozitivă de 81,6%, respectiv 21,5%. De asemenea, în anul curent, randamentul acţiunii DocuSign a fost sub cel al principalului indice de referinţă, S&P 500, care a urcat cu peste 20%. După publicarea rezultatelor pentru al treilea trimestru din anul fiscal 2024, preţul acţiunii a săltat cu 8% (în şedinţa de after-hours de joi seară). Pe de altă parte, evoluţia din ultimele 12 luni este una pozitivă, DocuSign marcând o creştere de 13,7% a preţului acţiunii pe bursă, fiind pe tărâmul pozitiv, precum indicii S&P 500 şi Nasdaq 100.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în DocuSign
Oportunităţi
- Lider global: compania este lider global în industria semnăturilor electronice, o piaţă cu perspective de creştere, având o cotă de 77,64% şi o bază de peste 1,3 milioane de clienţi. Acest lucru poate constitui un avantaj, atât prin poziţia dominată pe piaţă, cât şi prin creare de bariere de intrare pentru alte companii în acest sector.
- Fiind o companie de software, marjele de profit sunt, în general, ridicate, comparativ cu marjele de profit ale companiilor din alte industrii.
- Implementarea tehnologiilor AI poate menţine avantajul competitiv al companiei şi poate reprezenta un motor de creştere a veniturilor.
Riscuri
- Cererea pentru produsul companiei poate fi afectată de impactul condiţiilor macroeconomice asupra bugetelor clienţilor actuali şi potenţiali. Odată cu încheierea pandemiei s-a ameliorat un stimulent puternic pentru digitalizarea unei bune părţi din lucrul uzual cu acte. De altfel, veniturile trimestriale ale DocuSign consemnează, momentan, o creştere din ce în ce mai lentă de la un trimestru la altul.
- Diferenţa negativă dintre rezultatele aşteptate de investitori şi performanţa efectivă a companiei a contribuit, în trecut, la scăderea semnificativă a cotaţiei la bursă. Fiind o companie cu perspective de creştere, aşteptările pieţei pot fi foarte mari, iar preţul acţiunii poate avea perioade în care fluctuează pe un interval de câteva zeci de dolari într-o perioadă relativ scurtă.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: raport companie, docusign.com, gartner.com, www2.deloitte.com, app.indigotools.com, Market Screener, Statista, globenewswire.com, SeekingAlpha, MarketBeat, Google Finance, CNBC, The Wall Street Journal.
-------------------------------------------------------------------------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.