TradeVille: ETF BET Patria-Tradeville, performanţe la BVB în prima jumătate a anului - Top 3 "Best and Worst"

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 iunie 2023

TradeVille: ETF BET Patria-Tradeville, performanţe la BVB în prima jumătate a anului - Top 3 "Best and Worst"

În cursul primei jumătăţi a acestui an, companiile din componenţa indicilor BET şi BETAeRO au avut evoluţii mixte. Acest raport conţine un top atât al celor mai bune trei acţiuni, cât şi al celor mai slabe trei acţiuni din componenţa celor doi indici, din perspectiva evoluţiei cotaţiei bursiere. În plus, sunt descrise principalele evenimente care au avut loc în legătură cu companiile analizate, în perioada de la începutul anului şi până la data de 21 iunie, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Indicele BET: top 3 cele mai performante şi neperformante acţiuni

În perioada 30 decembrie 2022 - 21 iunie 2023, cele mai performante trei acţiuni din componenţa indicelui BET au fost acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB: +33.0%), Sphera Franchise Group (SFG: +30.0%) şi Transport Trade Services (TTS: +27.1%). Comparativ cu acestea, indicele BET a avut o creştere de numai 1,6%.

TradeVille: ETF BET Patria-Tradeville, performanţe la BVB în prima jumătate a anului - Top 3 "Best and Worst"

BVB. De la începutul acestui an, cotaţia acţiunilor BVB continuă trendul ascendent pe care s-a înscris în anul 2022, când a crescut cu 46,3%. În cursul anului 2022, performanţele financiare au susţinut creşterea preţului acţiunii, întrucât i-au permis companiei să plătească un dividend mai mare cu aproape 35% faţă de cel plătit în anul 2022. În prezent, perspectivele BVB ar putea explica o parte din creşterea observată de la începutul acestui an. BVB se află în aşteptarea listării Hidroelectrica, supranumită "perla energiei româneşti", evaluată la aproape 50,2 miliarde RON, în baza preţului maxim pe acţiune oferit spre subscriere, respectiv 112 RON/acţiune. De asemenea, BVB remarcă creşterea numărului de investitori la bursa locală şi face demersuri pentru operaţionalizarea Contrapărţii Centrale (CCP), care va media tranzacţii cu noi instrumente financiare derivate la bursa locală.

SFG. Grupul Sphera bugetează venituri în creştere cu 21% în 2023 faţă de anul 2022, în sumă de 320 de milioane de euro. Totodată, se estimează o creştere a indicatorului EBITDA cu 58%. În acest an, s-au deschis noi restaurante sub brandurile operate de grup. Totodată, în contextul în care inflaţia a contribuit la majorarea cheltuielilor operaţionale, Sphera a transferat, în mod etapizat, creşterea costurilor în preţuri.

TTS. Performanţa cotaţiei TTS are la bază îmbunătăţirea rezultatelor financiare, remarcată în T1 2023. De asemenea, TTS a anunţat achiziţionarea Decirom, o companie de logistică în Portul Constanţa, pentru care a plătit 21,8 milioane de euro şi în care doreşte să mai investească alte 10 milioane de euro. În contextul conflictului din Ucraina, traficul de mărfuri din Portul Constanţa s-a intensificat, atingând un nivel record în anul 2022. În T1 2023, creşterea traficul de mărfuri a continuat, acesta fiind cu 10% mai mare faţă de cel din perioada T1 2022. În plus, TTS a achiziţionat două macarale plutitoare care sunt, potrivit reprezentanţilor companiei, utilaje foarte solicitate pe piaţă.

În privinţa celor mai slabe trei performanţe, clasamentul indică acţiunile următoarelor companii: TeraPlast (TRP: -12,4%), BRD (BRD: -6,3%) şi Fondul Proprietatea (FP: -5,5%).

TeraPlast. Pentru T1 2023 şi faţă de T1 2022, TeraPlast a publicat rezultate financiare trimestriale în scădere, atât la nivelul cifrei de afaceri, cât şi la nivelul profitabilităţii operaţionale. Totodată, în această perioadă, TeraPlast a raportat o pierdere netă de 2,2 milioane RON. Performanţele slabe sunt cauzate de scăderea volumelor vândute, cât şi de creşterea costurilor operaţionale. De altfel, cotaţia acţiunilor TeraPlast a crescut foarte mult în anul 2021, ca urmare a unor evenimente excepţionale, respectiv vânzarea unor linii de business, urmate de repartizarea de dividende speciale şi de acţiuni gratuite către acţionari. Totuşi, în prezent, acţiunile TRP se tranzacţionează la un preţ cu 53% mai mare decât la începutul anului 2021.

BRD. Deşi banca a raportat performanţe financiare record, în contextul unui mediu cu dobânzi ridicate, incertitudinile economice caracteristice acestui an au determinat BRD să nu distribuie dividende, pentru prima oară după anul 2020, marcat de debutul pandemiei COVID-19.

Fondul Proprietatea. În perspectiva vânzării participaţiilor sale în Hidroelectrica, Fondul Proprietatea ar putea rămâne, în cazul subscrierii totale a numărului de acţiuni oferite, fără cea mai mare deţinere a sa. Participaţia în Hidroelectrica reprezenta 75,5% din VAN al Fondului. Deşi, va oferi dividende speciale din veniturile obţinute ca urmare a vânzării participaţiilor sale în Hidroelectrica, Fondul Proprietatea ar putea pierde o sursă importantă de venituri, care a contribuit semnificativ la realizarea unor fluxuri pozitive de numerar, în ultimii ani. Lipsa unor surse de venit pentru Fond ar putea pune sub semnul întrebării continuarea programelor de răscumpărare a propriilor acţiuni şi, in extremis, repartizarea de dividende.

Volatilitatea acţiunilor selectate

Indicatorul Beta, măsurat în raport cu evoluţia indicelui BET, de la începutul anului şi până în prezent, are următoarele valori:

TradeVille: ETF BET Patria-Tradeville, performanţe la BVB în prima jumătate a anului - Top 3 "Best and Worst"

Astfel, în perioada analizată, acţiunile BRD au fost cele mai volatile în comparaţie cu evoluţia pieţei, în timp ce restul acţiunilor au fost mai puţin volatile în raport cu evoluţia principalului indice bursier.

Indicele BETAeRO - top 3 cele mai performante şi neperformante acţiuni

În perioada 30 decembrie 2022 - 21 iunie 2023, cele mai performante trei acţiuni din componenţa indicelui BETAeRO au fost acţiunile companiilor 2B Intelligent Soft (BENTO: +52,6%), Foraj Sondele (FOJE: +44,4%) şi Air Claim (CLAIM: +36,9%) care au performat mult mai bine faţă de indicele BETAeRO, dinamica căruia a însumat de la începutul anului şi până în prezent, +4,3%.

TradeVille: ETF BET Patria-Tradeville, performanţe la BVB în prima jumătate a anului - Top 3 "Best and Worst"

2B Intelligent Soft. BENTO - companie care furnizează servicii de dezvoltare software şi servicii IT, Infrastructură şi Cloud, a avut cea mai bună evoluţie dintre companiile din indicele BETAeRO, cu o dinamică pozitivă de 52,6% şi un volum tranzacţionat de doar 16% raportat la free-float-ul companiei.

Compania a raportat la sfârşitul primelor trei luni din anul 2023, venituri din exploatare în valoare de 8,5 milioane RON - în creştere cu 102% comparativ cu anul trecut, în timp ce cheltuielile din exploatare au crescut în acelaşi ritm, însumând 7,4 milioane RON. Rezultatul net a înregistrat o creştere de 34%.

Foraj Sondele. FOJE - companie care oferii servicii în industria de producţie petrol şi gaze naturale, a înregistrat a doua cea mai bună evoluţie a preţului de pe piaţa BETAeRO, în anul 2023, cu un volum tranzacţionat de sub 1%.

Evoluţia preţului ar putea fi parţial explicată de creşterea cererii de servicii pentru industria de petrol şi gaze, care a început să investească mai mult în segmentul de Explorare&Producţie, după ce anul 2022 a fost unul excelent pentru industria petrolieră.

În timpul anului, compania a oferit şi un dividend brut de 0,014 RON/acţiune.

Air Claim. Compania a înregistrat a treia cea mai bună creştere a preţului acţiunii în 2023 dintre companiile din BETAeRO, beneficiind în anul 2023 de o redresare a industriei de aviaţie civilă şi de un număr mai mare de clienţi. Cererile din partea clienţilor, în primele trei luni ale anului curent, s-au dublat faţă de anul 2022, în timp ce sumele aprobate la plată de către companiile aeriene au fost de peste opt ori mai mari faţă de T1 2022.

La sfârşitul anului 2022, compania a raportat o cifră de afaceri netă în creştere de peste şase ori, aceasta însumând circa 3 milioane RON, în timp ce profitul net a fost de 1,6 milioane RON - cu mult peste pierderea de 43.496 RON din 2021.

Volumul tranzacţionat de acţiuni în 2023 a fost de 7% din free-float-ul companiei, în timp ce preţul a atins un vârf în a doua jumătate a lunii aprilie, de 4,48 RON/acţiune.

Pe de altă parte, printre cele mai puţin perfomante acţiuni din indicele BETAeRO, se numără Roca Industry Holdingrock1 (ROC1: -16,1%), Choromosome Dynamics (CHRD: -16,5%) şi Argus (UARG: -32%). Faţă de indicele BETAeRO, companiile au subperformat considerabil.

Roca Industry Holdingrock1 s-a confruntat în anul 2023 cu o cerere în scădere, prezentând situaţii financiare la nivel de Grup mult mai slabe la T1 2023, faţă de T1 2022, când a raportat o pierdere netă în primele trei luni ale anului curent de circa 5,5 mil. RON, faţă de un profit net de puţin peste 250.000 RON anul trecut. Diferenţa semnificativă a venit pe fondul creşterii cheltuielilor din exploatare cu 95% faţă de 2022, în timp ce veniturile operaţionale au înregistrat o dinamică de 81.9 milioane RON.

Printre principalele elemente care pot influenţa eficienţa operaţională a companiei în 2023 sunt creşterea salariilor din domeniul construcţiilor, evoluţia preţurilor materiilor prime, evoluţia consumului şi a activităţilor de creditare bancară.

Acţiunile companiei au avut o lichiditate mică, volumul tranzacţionat fiind în proporţie de 6% faţă de free-float.

Chromosome Dynamics. Compania, care activează în segmentul de dezvoltare şi cercetare în agribusiness, centrată pe soluţii inovatoare de IT şi AI, şi-a început trendul descendent în 2023 din a două jumătate a lunii februarie, atunci când a înregistrat un vârf de preţ de 34,4 RON/acţiune.

Compania a raportat bine, pentru anul 2022, atunci când a înregistrat o cifră de afaceri de 9,9 milioane RON - de peste două ori mai mare faţă de 2021, iar profitul net a fost de 1,3 milioane RON - cu 33% mai mult faţă de 2021.

Totuşi, volumele tranzacţionate au fost relativ mici, indicele de lichiditate, calculat ca volum tranzacţionat în 2023 raportat la free-float, este de 0,3 - ceea ce înseamnă că doar o treime din acţiunile disponibile au fost tranzacţionate. Această dinamică ar putea fi cauzată de instabilitatea macroeconomică, care determină investitorii să aleagă mai puţin companiile de creştere, mai mult orientându-se spre companiile mature, cu un dividend stabil.

Argus. Producătorul de ulei vegetal a înregistrat cea mai mare dinamică negativă în 2023 dintre companiile incluse în indicele BETAeRO, cu un volum de 1,9 milioane de acţiuni tranzacţionate de la începutul anulu şi până acum, la un free-float de 4,9 milioane de acţiuni.

Evoluţia companiei vine după un an record, preţurile ridicate ale uleiului din anul 2022 aducând venituri în valoare de 360,6 milioane RON - aproade de două ori mai mari faţă de 2021, iar profitul net a fost de 13 ori mai mare, însumând 31,8 milioane RON, ceea ce a contribuit la creşterea preţului acţiunii în 2022 cu 93%.

Astfel, în contextul calmării preţurilor, dar şi a instabilităţii geopolitice, preţul acţiunilor tinde să revină spre media înregistrată înainte de 2022, tranzacţionându-se cu +21% faţă de preţul înregistrat la începtul anului 2022. Scăderea preţului acţiunilor a intrat pe un trend descendent abrupt din a două jumătate a lunii martie.

TradeVille: ETF BET Patria-Tradeville, performanţe la BVB în prima jumătate a anului - Top 3 "Best and Worst"

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: baza de date TradeVille (calcule TradeVille), comunicate emitenţi, rapoarte financiare emitenţi, traficmedia.ro, BVB.

---------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb