TradeVille: Factori externi nefavorabili pentru OMV Petrom

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 octombrie

Sursa foto: https://brandportal.omvpetrom.com/

Sursa foto: https://brandportal.omvpetrom.com/

OMV Petrom SA a raportat mixt pentru primele nouă luni ale anului, rezultatele societăţii fiind influenţate de factori externi nefavorabili, însă a reuşit să menţină o profitabilitate mai mare faţă de anul trecut, pe fondul unor taxe mai mici în acest an, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

OMV Petrom este cea mai mare companie integrată de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 43 de milioane barili echivalent petrol (bep) în 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane de tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 de benzinării, sub două branduri, OMV şi Petrom.

Acţionariatul OMV Petrom este majoritar austriac, OMV Aktiengesellschaft - una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria -, care deţine 50,1% din acţiuni, iar 6,4% sunt controlate de alţi acţionari străini. Acţionariatul român are o pondere de peste 45% din capitalul social al companiei, fiind reprezentat în principal de stat, prin Ministerul Energiei, care deţine 20,3%, iar restul de 24,75% sunt deţinute de fondurile de pensii din România şi de aproximativ 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi. OMV Petrom se numără printre companiile cele mai populare în rândul investitorilor de retail de la BVB.

Petrol şi macro

Ultimul weekend a adus o volatilitate ridicată pe piaţa internaţională a ţiţeiului, după ce Israelul a efectuat un atac asupra unor facilităţi militare ale Iranului. Într-un moment de cumpănă pentru piaţa petrolieră, preţurile ţiţeiului Brent şi WTI au scăzut cu până la 6% sau peste 4 dolari/baril, atingând la deschiderea de luni cel mai mic nivel de după 1 octombrie. Scăderile semnificative de preţ au venit ca urmare a faptului că Israelul nu a vizat în atacul său instalaţii nucleare sau petroliere ale iranienilor, iar ţările se pare că nu doresc la acest moment o escaladare a conflictului, ceea ce a calmat spiritele investitorilor privind viitoarea ofertă de ţiţei, în timp ce unii analiştii s-au grăbit să actualizeze în scădere estimările privind preţurile combustibilor fosili. Citi şi-a redus ţinta de preţ al ţiţeiului Brent pentru următoarele trei luni la 70 de dolari/baril, de la 74 de dolari/baril, luând în considerare o primă de risc mai mică pe termen scurt.

În prezent, ţiţeiul Brent se tranzacţionează în jurul valorii de 71 de dolari/baril, fiind mai jos cu 7,3% faţă de începutul anului şi cu 21,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

OMV Petrom - cifră de afaceri în scădere

OMV Petrom a raportat pentru primele nouă luni ale anului o cifră de afaceri de 26,7 miliarde de lei, în scădere cu 6,5% faţă de aceeaşi perioadă a anuui trecut, în timp ce rezultatul din exploatare consolidat a însumat 4,5 miliarde de lei (-18,9% în ritm anual). Rezultatele mai slabe au fost cauzate în principal de preţurile mai mici, în timp ce scăderea mai accentuată a rezultatului din exploatare a fost influenţată de schimbările legislative şi marjele mai mici la gazele naturale şi energia electrică.

Business-ul petrolier a fost afectat în principal de preţurile mai mici ale ţiţeiului. Segmentul de gaze naturale a suferit ca urmare a obligaţiei de înmagazinare mai mare în vigoare, ceea ce a dus la scăderea volumelor vândute, precum şi a oportunităţilor reduse de vânzare pe piaţă. În acelaşi timp, segmentul de energie electrică a fost afectat de schimbările legislative privind Mecanismul de achiziţie centralizată de energie electrică (MACEE), introduse în aprilie 2024.

Astfel, rezultatul net consolidat al societăţii a însumat 3,9 miliarde de lei, fiind mai mare cu 54,1%, ca urmare a lipsei obligativităţii în acest an de plată a contribuţiei de solidaritate către stat.

Societatea a raportat peste estimările de consens ale analiştilor, anunţând un profit net ajustat de circa 1,4 miliarde de lei (-32,9% în ritm anual), în timp ce piaţa se aştepta la un nivel de 1,3 miliarde de lei.

SNP nu pierde timpul

În ultima lună, compania a participat pentru prima dată la conferinţa Quarterly Report, unde printre principalele tematici abordate au fost expansiunea proiectelor verzi şi reducerea emisiilor, evoluţia proiectului Neptun Deep şi extinderea producţiei de gaze naturale, politica de dividende şi priorităţile financiare ale companiei.

OMV Petrom va investi 1,7 miliarde de euro în următorii trei ani, din care 35% sunt alocaţi proiectelor verzi, precum energie regenerabilă şi biocombustibili. Proiectul Neptun Deep, estimat să devină operaţional în 2027, va transforma România într-un exportator major de gaze naturale. De asemenea, compania planifică o creştere anuală a dividendelor de 5-10% şi distribuirea de dividende speciale, în funcţie de performanţa financiară.

Se pare că societatea nu a pierdut timpul în anul 2024. Presa de specialitate a descoperit că gigantul petrolier român şi-a crescut semnifcativ cota de piaţă în Ucraina, care, fiind afectată semnificativ de bombardamentele ruseşti, a trebuit să importe mai mult combustibil. Astfel, OMV Petrom se numără acum printre principalii furnizori de combustibil pentru ucraineni, fiind pe al doilea loc faţă de polonezii de la PKN Orlen. Împreună, cele două societăţi au o cotă de piaţă de 62% din totalul importurilor în Ucraina, fiind de două ori mai mare faţă de anul trecut. OMV Petrom şi-a crescut livrările cu 61% faţă de primele nouă luni ale anului 2023 şi a ajuns la 223.100 tone distribuite în Ucraina.

Pe de altă parte, societatea este supusă presiunilor din partea organizaţiilor ecologiste. Greenpeace România a anunţat că a sesizat autorităţile competente pentru protecţia mediului cu privire la funcţionarea fără autorizaţie de mediu valabilă a instalaţiilor offshore operate de OMV Petrom din sectorul Istria al Marii Negre, aflate sub jurisdicţia României. Sesizarea vine în urma descoperirii unor probleme la platformele de petrol şi gaz ale societăţii.

Cu toate acestea, societatea încearcă să-i împace şi pe activiştii de mediu, preluând o capacitate tot mai mare de sisteme de producţie a energiei verzi. Potrivit comunicatelor companiei din ultima lună, SNP a reuşit să finalizeze trei tranzacţii prin care a achiziţionat mai multe parcuri de producere a energiei verzi, cu o putere cumulată de 710 MW, în timp ce aproape 1.000 MW se află în construcţie. Până în 2030, societatea are în plan ca aproximativ o treime din veniturile din vânzări să fie generate de segmentele de energie verde.

Ce părere au analiştii?

Conform datelor de pe omvpetrom.com, preţul de consens al analiştilor pentru acţiunile SNP, actualizat pe 4 octombrie, este de 0,712 lei/acţiune, cu 0,1% mai mic faţă de preţul actual din piaţă, ceea ce sugerează că acţiunile ar putea fi evaluate la un preţ relativ corect în piaţă. Din cei 11 analişti care acoperă compania, trei dau recomandarea de "cumpărare" şi opt de "menţinere", notează TradeVille.

OMV Petrom - în urcare, la BVB

De la începutul anului şi până acum, preţul acţiunilor companiei a înregistrat o creştere de 23,9%, fiind peste piaţa principală de la BVB, reprezentată de indicele BET, care în aceeaşi perioadă a avut un randament de 13%. În ultimele 12 luni, acţiunile SNP au avut o creştere de 29,6%, în timp ce indicele BET a marcat o creştere de 21,8%. Cel mai probabil că printre motivele semnificative care stau la baza unei astfel de performanţe a preţului acţiunilor, în acest an, sunt creşterea procentuală a profiturilor, menţinerea angajamentului companiei de majorare a dividendului de bază, acordarea pentru al treilea an consecutiv a unui dividend special, dar şi declaraţiile companiei privind buna desfăşurare a proiectelor mari (Neptun Deep) şi a planurilor de investiţii şi dezvoltare.

Oportunităţi şi riscuri ale unei investiţii în OMV Petrom

Oportunităţi

- Statut: Cea mai mare companie de Oil&Gas din România, are o poziţie bine stabilită în piaţă, fiind şi cea mai mare companie integrată de energie din Europa de Sud-Est.

- Deep: Proiectul Neptun Deep este cel mai mare proiect de gaze naturale din zona Mării Negre, pentru care societatea a luat decizia finală de investiţie în vara anului trecut şi a acordat contracte de începere a forajelor în valoare de circa două miliarde de lei în 2023.

- Dividend: Societatea îşi respectă politica de dividend, mărind şi în acest an cu 10% dividendul de bază, acordând chiar şi un dividend special, cu randament de 4%. Randamentul total al dividendelor din acest an a fost de 12,4%, cel mai mare dintre companiile care fac parte din indicele BET. Totodată, luând în calcul şi evoluţia cotaţiei, SNP rămâne un top performer şi în 2024.

- Diversificare: OMV Petrom a anunţat planul de a ajunge la o putere de 2,5 GW de producere a energiei verzi din proiecte regenerabile şi instalarea a peste 5.000 de staţii de încărcare a vehiculelor electrice până în 2030, oferind o bună diversificare faţă de business-ul combustibililor fosili. Recent, compania a anunţat şi extinderea activităţii de furnizare de gaze naturale în Bulgaria, deschizând astfel drumul spre extinderea regională. Pe lângă aceste diversificari ale businessului, compania vede şi primele roade ale politicii de cercetare/dezvoltare, inaugurând o nouă tehnologie de foraj automat în România.

Riscuri

- Sistem fiscal şi politic instabil în România: Guvernul a introdus în 2022 mai multe suprataxe care au afectat fluxurile de numerar ale companiei. Totodată, aceste politici fiscale continuă şi în 2024.

- Dividende mai mici? În contextul unor investiţii masive în următoarea perioadă în proiectul Neptun Deep, este de aşteptat ca OMV Petrom să ofere dividende mai reduse până în momentul în care proiectul va începe să producă profituri pentru companie. Totodată, dependenţa de preţul ţiţeiului, care îşi continuă traiectoria descendentă, ar putea afecta performanţa financiară cel puţin pe termen scurt.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: OMV Petrom, comunicat companie, Reuters, FactSet, bursa.ro, economica.ro, bvb.ro, platforma Tradeville, CAPEX, Primanwes.

------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. SELL pina in 0.66.

    1. 0,51 a evaluat ipopema fair value

      Eu o evaluez la 1 leu

      Tp Ipopema nu a mai fost actualizat din nov 2023

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb