TradeVille: Fondul Proprietatea propune dividend după IPO-ul Hidroelectrica

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 iulie 2023

Sursa foto: tradeville.ro

Sursa foto: tradeville.ro

Din încasările realizate ca urmare a ofertei publice cu acţiuni Hidroelectrica, Fondul Proprietatea propune plata unui dividend special cu un randament de peste 79%. Data de înregistrare este propusă pentru 8 septembrie 2023, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Fondul Proprietatea a fost creat de către Guvernul României, în anul 2005, pentru a asigura resurse financiare pentru despăgubirea persoanelor expropriate abuziv de statul comunist. Fondul funcţionează ca fond de investiţii alternativ, destinat investitorilor de retail. Acţiunile Fondului Proprietatea sunt listate atât la BVB, cât şi la London Stock Exchange, sub formă de GDR-uri (fiecare GDR conţine 50 de acţiuni).

Structura acţionariatului la data de 31 mai 2023, era după cum urmează:

TradeVille: Fondul Proprietatea propune dividend după IPO-ul Hidroelectrica

În data de 14 ianuarie 2021, acţionarii au modificat durata de funcţionare a Fondului, de la o durată nelimitată la o una determinată, respectiv până la 31 decembrie 2031, cu posibilitatea prelungirii duratei de funcţionare cu câte cinci ani, sub rezerva aprobării de către AGA Extraordinară.

Administratorul Fondului este Franklin Templeton Investments Services SARL, entitate cu sediul social în Luxemburg. Franklin Templeton activează în peste 155 de ţări.

Dividend special propus, de 1,4942 lei/acţiune

Acţionarii Fondului Proprietatea sunt convocaţi la AGA ordinară pentru data de 18-19 august 2023. Pe ordinea de zi este inclus punctul prin care se solicită aprobarea plăţii unui dividend special cu o valoare brută de 1,4942 lei/acţiune. Plata se face din încasările din oferta publică iniţială de acţiuni emise de Hidroelectrica. Randamentul dividendului, calculat la ultimul preţ de închidere, este de 79,23%.

Data de înregistrare este propusă pentru 8 septembrie 2023 (dată ex-dividend: 7 septembrie 2023). Data plăţii dividendului este propusă pentru 29 septembrie 2023.

În urma ofertei de acţiuni Hidroelectrica, Fondul Proprietatea a încasat venituri brute de 8.064.301.072 de lei (excluzând orice opţiune de supra-alocare). Fondul Proprietatea a vândut aproape 87% din deţinerea sa în cel mai mare producător român de energie. Restul acţiunilor sunt rezervate coordonatorilor globali ai ofertei, respectiv Erste Group Bank, Citigroup Global Markets Europe, Jefferies şi Morgan Stanley Europe. Aceştia au primit opţiuni de supra-alocare, constând în 11.701.067 acţiuni. Opţiunile sunt exercitabile integral sau parţial într-o perioadă de 30 de zile calendaristice de la admiterea la tranzacţionare, care a avut loc în 12 iulie 2023.

În cazul în care coordonatorii globali ai IPO-ului vor subscrie acţiuni, Fondul Proprietatea îşi va vinde integral participaţia în producătorul de energie. La data de 31 mai 2023, deţinerile în Hidroelectrica reprezentau 75,51% din valoarea activului net al Fondului Proprietatea.

Astfel, în condiţiile exercitării opţiunilor, Fondul Proprietatea ar putea obţine venituri suplimentare ce vor fi repartizate sub forma altui dividend special, potrivit hotărârii AGEA nr. 3 din data de 15 noiembrie 2022. Totodată, în prima jumătate a anului, Fondul a anunţat vânzarea deţinerilor sale minoritare în cadrul unor distribuitori de energie electrică din România către societatea PPC, în schimbul a 650 de milioane de lei.

În cursul lunii iunie, Fondul Proprietatea a încasat un dividend în valoare de aproape 780,7 milioane de lei de la Hidroelectrica. Analizând situaţiile financiare istorice, dividendele oferite de Hidroelectrica constituiau principala sursă de venituri din dividende ale Fondului. Având resurse financiare importante la dispoziţie, Fondul Proprietatea se pare că a reluat programul de răscumpărare a propriilor acţiuni, după aproape trei luni de pauză. În zilele de 6 şi 7 iulie, Fondul Proprietatea a răscumpărat acţiuni şi GDR-uri plătind 5,3 milioane de lei.

În data de 29 septembrie 2023, Fondul Proprietatea va încasa circa 86,7 milioane de lei de la Hidroelectrica, în urma aprobării unor dividende speciale din rezultatul reportat al producătorului de energie.

În urma vânzării participaţiei în Hidroelectrica, Fondul Proprietatea se confruntă cu provocarea căutării de noi surse de venit, pentru a răsplăti acţionarii. Prin politica de dividend, Fondul urmăreşte repartizarea unui dividend anual de cel puţin 0,05 lei/acţiune. Totuşi, după caz, politica de dividend poate fi modificată.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Fondul Proprietatea

Oportunităţi

- Dividende speciale cu randamente ridicate, care vor înapoia acţionarilor cea mai mare parte a investiţiei realizate.

- Prin politica de dividend, Fondul vizează repartizarea anuală a minim 0,05 lei/acţiune către acţionari. Totodată, Fondul desfăşoară un program de răscumpărare a până la 3,2 miliarde de acţiuni proprii.

Riscuri

- În urma vânzării participaţiei în Hidroelectrica, Fondul Proprietatea va păstra în portofoliu acţiuni care au dat dividende relativ mici în trecut.

- În lipsă de venituri pentru recompensarea acţionarilor, Fondul şi-ar putea modifica politica de dividend.

TradeVille: Fondul Proprietatea propune dividend după IPO-ul Hidroelectrica

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: fondulproprietatea.ro, rapoarte companie, franklinresources.com, bvb.ro, cdn.hidroelectrica.ro.

--------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Daca mai impart si ceilalti bani de la h20, adica un mld din actiunile pastrate plus 800 mil din dividendele h20, mai vin vreo 0.34/act.

    Plus 1.49 fac1.83 brut, adica aproape 1.7 net.

    Eu oricum pe dividendul asta, in jur de 1.7, ma bazam. 

    1. Calculul tău corespunde cu al meu. Tot șpilul la FP e cât va mai valora acțiunea după dividend. Din păcate, există posibilitatea ca tot profitul acționarului să fie luat de stat prin intermediul impozitului (care va fi mărit la 10%) și al CASS-ului. Am pariat și eu pe FP, dar am inima îndoită.

      Mulțumesc pt.calcul. Eu pot face diferența între venituri din dividende și restituire de active către acționarii FP! Este evidentă, am increfere în FTIS S.A.R.L. NU și respect pentru evoluția lor în timp. Acum par că s-au trezit. Mulțumesc pentru calcul.

      dividendele de la h2o nu le mai pune la calcul pt ca nu nimic stabilit in aga; cu banii aia eu cred ca ar face rascumparari; maxim doar banii din vanzarea h2o vor venii ca si dividende; vom vedea

    Oare după răscumpărări, valoarea div va creste?

    1. Eu ma intreb totusi, de ce FP a inceput sa rascumpere actiuni acum , la 1,9 lei aproximativ, cand e clar ca dupa distribuirea dividendelor valoarea actiunii va fi mult mai mica.

      .1.Poate pot umbla in AGA la valoarea dividendului, fiind vorba de mai putine actiuni la care sa se imparta suma , sau

      2. Chiar daca impart suma stabilita, 1,492 sau cat este, dupa imparteala raman ei, FP, cu mai multi bani, fiind mai putine actiuni la care impart cascavalul.

      Ma gandesc... 

      Trebuie sa mai facă niște unii exit și au nevoie de suport

    Un mare fâs acțiunea asta ???????????Vb lu Dorel ....panarama rău !!!

    1. ca nu intelegi mare lucru din bursa, ce cauti?

      Cocostârcului ai spui una și el înțelege alta ... te a băut soarele n cap la tine la țara ? Stai la un loc ca nu te a băgat nimeni in seama ..

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb