Grupul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a raportat rezultate financiare în scădere faţă de anul trecut. Evoluţia reflectă declinul volumelor de tranzacţionare. Totuşi, IPO-ul Hidroelectrica aduce venituri substanţiale în trimestrul curent pentru BVB, volumele tranzacţionate depăşind maximele istorice, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
Grupul BVB este format din Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi filialele acesteia, Depozitarul Central şi CCP.RO Bucharest, precum şi Institutul de Guvernanţă Corporativă, care are, totuşi, o situaţie financiară nesemnificativă. Bursa de Valori Bucureşti a fost reînfiinţată în anul 1995, ca instituţie publică. Ulterior, în 2005, aceasta şi-a schimbat forma juridică, devenind societate comercială.
Domeniul principal de activitate al BVB este reprezentat de administrarea pieţelor financiare, iar filialele societăţii-mamă asigură compensarea/decontarea tranzacţiilor cu valori mobiliare efectuate la BVB şi menţin registrele acţionarilor. În prezent, CCP.RO Bucharest, care va opera Contrapartea Centrală, este în curs de operaţionalizare.
În România, grupul nu are concurenţă.
Structura acţionariatului BVB, la 31 decembrie 2022, era după cum urmează: printre acţionarii semnificativi, cu deţineri de peste 5%, se numără Infinity Capital Investments (SIF5), Aegon Pensii şi concertul de acţionari format din Lion Capital (LION) şi SIF Muntenia (SIF4).
• Hidroelectrica - cel mai mare IPO din istoria BVB
Bursa de Valori Bucureşti a găzduit cel mai mare IPO din istoria sa, în această vară, respectiv oferta publică de 1,9 miliarde de euro cu acţiuni Hidroelectrica. Cea mai aşteptată listare a ultimilor ani a fost corelată cu creşterea numărului de investitori la un maxim istoric de peste 141.000, la sfârşitul primului trimestru din 2023.
În primele şapte luni ale acestui an, indicele BET-TR (BET Total-Return) a avut o evoluţie pozitivă de 13,4%, superioară celei oferite de indicele pan-european EUROSTOXX 600, dar inferioară evoluţiilor indicilor BUX (Ungaria) şi WIG (Polonia).
În primele şase luni, volumul tranzacţiilor a fost în scădere faţă de perioada similară a anului trecut, continuând trendul remarcat încă din trimestrul întâi. Valoarea tranzacţionată în Piaţa Reglementată la vedere a BVB pentru toate instrumentele financiare a scăzut cu 44,4% faţă de perioada ianuarie-iunie 2022. Lichiditatea mai slabă a primelor şase luni din 2023 reflectă excepţionalitatea anului 2022, marcat de debutul conflictului militar din Ucraina şi de regimul inflaţionist. Statistica anterioară nu include tranzacţiile cu acţiunile Hidroelectrica (H2O), întrucât acestea au debutat la tranzacţionare în data de 12 iulie. De altfel, în prima zi, tranzacţiile cu acţiuni H2O s-au ridicat la un nivel de 759,7 milioane de lei, cu mult peste media zilnică de tranzacţionare de la BVB. De la listare şi până la finele săptămânii trecute, valoarea tranzacţiilor cu acţiuni H2O a depăşit pragul de 1,7 miliarde de lei. Comparativ, acţiunile Băncii Transilvania, care are cea mai mare pondere în indicele BET, au făcut obiectul unor tranzacţii totale de puţin peste un miliard de lei, însă nu începând din data de 12 iulie, ci de la începutul anului.
• Rezultate financiare în declin pentru BVB
Grupul BVB a raportat rezultate financiare mai mici, atât la nivelul veniturilor operaţionale consolidate, cât şi la nivelul profitului net. Scăderea veniturilor reflectă evoluţia veniturilor din tranzacţionare. În schimb, cheltuielile operaţionale au avansat cu 7%, până la 11,2 milioane de lei. Astfel, rezultatul operaţional a scăzut cu 18% faţă de semestrul întâi din 2022, până la 2,1 milioane de lei. Totuşi, rezultatul financiar a atenuat scăderea profitului net consolidat.
În primele şase luni ale acestui an, BVB a găzduit zece runde de finanţare, totalizând peste 1,8 miliarde de euro. Dintre acestea, şapte runde de finanţare au fost realizate în primele trei luni din 2023, suma totală fiind de 428 milioane de euro, restul având loc în trimestrul al doilea. Printre ofertele aferente trimestrului încheiat în iunie se numără şi ultima emisiune de titluri de stat Fidelis, care a atras o sumă totală record de 600 milioane de euro. Oferta publică a Hidroelectrica se va reflecta în statistica aferentă celui de-al treilea trimestru din 2023. Aceasta a generat venituri de 12,53 milioane de lei pentru BVB, ceea ce reprezintă aproape jumătate din venitul realizat de grup în semestrul întâi.
De asemenea, vizibilitatea acţiunilor de la BVB a crescut în trimestrul al doilea, întrucât acţiunile Nuclearelectrica şi One United Properties au intrat în componenţa indicilor MSCI Frontier.
• BVB anticipează creşterea ponderii României în indicii FTSE Emerging şi MSCI Frontier
Pentru al treilea trimestru din 2023, BVB vede creşterea ponderii României în indicii FTSE Emerging şi MSCI Frontier, odată cu includerea accelerată a acţiunilor H2O în componenţa acestora. BVB apreciază că listarea Hidroelectrica a adus volumele de tranzacţionare la un nivel maxim istoric, propulsând şi interesul investitorilor pentru piaţa locală.
În data de 26 mai 2023, acţionariatul CCP.RO a aprobat majorarea capitalului societăţii cu suma de 3,875 milioane de lei, procesul fiind în derulare.
Companii precum Salrom sau Maib, cea mai mare bancă din Republica Moldova, ar putea fi următorii noi emitenţi prezenţi la BVB, însă termenul estimat al listarii nu a fost specificat.
La nivel individual, BVB a realizat numai 20,7% din profitul net bugetat pentru întreg anul, însă listarea Hidroelectrica ar putea creşte gradul de realizare odată cu publicarea rezultatelor financiare cumulate pentru primele nouă luni ale anului curent.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în acţiunea BVB
Oportunităţi
- Generează profituri chiar şi în perioade de crize (precum COVID-19 sau criza financiară globală) şi repartizează cea mai mare parte din profit sub formă de dividende, în fiecare an.
- 2023 este anul listării Hidroelectrica, care a influenţat evoluţia veniturilor BVB şi va creşte, estimativ, volumele de tranzacţionare.
- Nu are concurenţă în România, deci nu există presiune semnificativă pe politica de preţ sau concurenţă pentru atragerea de noi listări, în România.
- Operaţionalizarea Contrapărţii Centrale ar reprezenta o nouă sursă de venituri pentru Grup şi o creştere a ofertei de titluri de instrumente financiare pentru investitori.
- Prezenţa acţiunilor Hidroelectrica la BVB creşte şansa ca piaţa locală să fie promovată la statutul de Piaţă Emergentă conform cerinţelor MSCI.
Riscuri
- Piaţa de capital autohtonă este piaţă secundară emergentă, cu relativ puţini emitenţi noi, incompatibilă cu politicile de investiţii ale unor mari investitori instituţionali străini.
- Guvernul intenţionează să crească povara fiscală a investitorilor la bursă, fapt care s-ar putea realiza în detrimentul sporirii interesului acestora pentru piaţa locală. Guvernul vizează impozitarea cu 3% a câştigurilor aferente transferurilor titlurilor de valoare deţinute pentru o perioadă de peste un an (în prezent, cota de impozit este de 1%). Totodată, transferurile de titluri deţinute mai puţin de un an s-ar impozita cu 5% (în prezent, cota de impozit este de 5%). Totodată, guvernul planifică majorarea impozitului pe dividende la 10%, de la 8%. Măsurile privind impozitul pe dividende ar urma să fie implementate de la 1 ianuarie 2024.
- Duratele lungi de operaţionalizare a proiectelor atrag amânarea realizării de profituri semnificative.
- Gradul de alfabetizare financiară este relativ redus în România, cu o comunitate de investitori care creşte lent.
- Ratarea ţintelor de buget pentru acest an, setate la un nivel semnificativ mai mare decât în anul precedent ar putea atrage reducerea dividendului brut per acţiune. Această observaţie este făcută sub rezerva menţinerii politicii de dividend actuale a Grupului.
Printre sursele menţionate de TradeVille în acest raport se numără bvb.ro, bursa.ro, Google Finance, platforma TradeVille, analiză TradeVille.
-----------------------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.08.2023, 09:22)
Acum ca s-a listat hidroelectrica Tanase se poate concentra pe introducerea derivatelor in urmatorii 10 ani.
Totusi, cu ceva noroc pentru investitori, poateva fi demis la sfarsitul anului si adus altul mai competent care finalizeaza proiectul mai repede, ca Tanase ne tot promite de 3 ani ca o sa fie gata in toamna -iarna.
Daca nu gasesc unul sa-l aduca pe Ancuta de la Sibiu ca acolo se tranzactionau derivate de acum 15 ani.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.08.2023, 11:07)
Si unde e Bursa de la Sibiu acum? Da cu dosarele privind magariile de la Sibiu ce se mai aude? Sper sa nu existe derivate pe piata locala in urmatorii 3-4 ani pentru ca sunt prea multi magari care isi vor bate joc de oameni atacand actiunile - de asta si le vreti. Nu visati. Nu o sa va permita nimeni de data asta sa furati.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.08.2023, 12:32)
Total de acord.
Cu ASF in halul in care este, derivate la BVB ar fi bomboana de pe coliva.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.08.2023, 11:07)
"Totodată, transferurile de titluri deţinute mai puţin de un an s-ar impozita cu 5% (în prezent, cota de impozit este de 5%)."
In prezent este de 3%.
3. Actiune concertată a grupului Dragoi + Lakis
(mesaj trimis de anonim în data de 08.08.2023, 19:11)
grupul Lion + Sif 4 + Sif 5 actioneaza concertat la emitentul BVB.