TradeVille: Hidroelectrica, spre noi recorduri

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 septembrie 2023

TradeVille: Hidroelectrica, spre noi recorduri

Cotaţia acţiunii Hidroelectrica (H2O) a atins, la începutul săptămânii curente, un nou preţ record, aducând un plus de valoare de 9,1% faţă de primul preţ de închidere la BVB, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille. Hidroelectrica este una dintre cele mai mari companii existente din România, care activează în segmentul de producere şi furnizare a energiei electrice, pe care o generează prin intermediul celor 187 de hidrocentrale şi microcentrale pe care le administrează, o mică parte provenind şi din segmentul de energie eoliană, societatea având în întreţinere 36 de turbine eoliene de 3 MW fiecare.

Fiind o companie de importanţă strategică, societatea are o cotă de piaţă medie în producerea de energie electrică de 29% în ultimii patru ani, având cea mai mare cotă de piaţă din România pe segmentul de furnizare energie electrică către clienţii finali pe piaţa concurenţială.

Principalul acţionar al Hidroelectrica este statul român, cu o participaţie de 80%, restul de 20% reprezentând free-float-ul societăţii, dintre care 3,6% deţinut de persoane fizice şi 16,4% - de persoane juridice.

Randamente crescute pentru acţiunea H2O

Hidroelectrica a închis prima sesiune de tranzacţionare din săptămâna curentă cu un nou record al preţului acţiunii, acesta fiind de 120,5 lei, în condiţiile în care preţul de închidere din prima zi de tranzacţionare a fost de 110 lei/acţiune, societatea înregistrând după puţin peste două luni de la listare o apreciere a capitalizării bursiere de 9,1%, fiind cu 0,8 puncte procentuale (pp) peste segmentul de energie de la BVB, măsurat prin indicele BET-NG, dar cu 1,8 pp mai mic faţă de piaţa de acţiuni românească, reprezentată de indicele principal BET.

Astfel, pentru investitorii care au cumpărat în IPO la preţul cu discount, de 100,88 lei/acţiune, randamentul calculat la preţul de închidere de luni este de 19%, iar în cazul investitorilor care au cumpărat la preţul întreg din IPO, de 104 lei/acţiune, randamentul înregistrat este de 15,4%.

Pe lângă evoluţia pozitivă a preţului, venirea celei mai mari companii din România la bursă a dat un impuls semnificativ pieţei de capital locale, care s-a bucurat în ultimele două luni de un număr de tranzacţii crescut şi o lichiditate mai mare faţă de perioada anterioară.

Astfel, de la intrarea în tranzacţionare a acţiunilor şi până la preţul de închidere de luni, tranzacţiile pe acţiunile H2O au însumat un volum de 20,7 milioane de acţiuni, cu o valoare totală de 2,3 miliarde de lei - care reprezintă 4,6% din capitalizarea bursieră medie din perioada analizată.

TradeVille: Hidroelectrica, spre noi recorduri

De asemenea, compania a intrat şi în topul care măsoară valoarea tranzacţionată în ultimele şase luni, chiar dacă aceasta a apărut pe arena locală abia la mijlocul lunii iulie, depăşind concurenţi pe bursă ca OMV Petrom, Romgaz sau Nuclearelectrica.

TradeVille: Hidroelectrica, spre noi recorduri

Investitori străini de talie mare în acţionariatul H2O

Conform datelor de pe platforma Bloomberg, listarea Hidroelectrica a atras investitori internaţionali de talie mare, care acum se numără printre deţinătorii capitalului societăţii.

Astfel, la mijlocul anului 2023, printre cei mai mari acţionari străini ai Hidroelectrica apăreau Vanguard (0,64%), Goldman Sachs Bank Europe (0,26%), Fidelity (0,17%) şi East Capital (0,10%).

TradeVille: Hidroelectrica, spre noi recorduri

Expunerea marilor investitori rămâne însă redusă, cei mai mari cinci dintre ei având, cumulat, o deţinere de 1,21% din capitalul social al Hidroelectrica, ceea ce denotă faptul că România este încă percepută drept o piaţă mică, care nu poate oferi lichiditatea necesară unor fonduri foarte mari de a investi sume considerabile. În cele mai multe cazuri, marii investitori internaţionali iau expunerea pe companiile româneşti prin intermediul fondurilor mutuale.

Vanguard - fondul cu cea mai mare deţinere în H2O, este un consultant de investiţii, cu sediul în SUA, fiind cel mai mare furnizor de fonduri mutuale din lume şi al doilea cel mai mare furnizor de fonduri tranzacţionate la bursă (ETF) după iShare, deţinut de BlackRock. În aprilie 2023, fondul avea în gestiunea sa active globale în valoare de 7.700 miliarde de dolari şi circa 20.000 de angajaţi.

Profitul Hidroelectrica a crescut cu 46% în primul semestru din 2023

Dinamica pozitivă a preţului acţiunii se corelează şi cu rezultatele financiare ale Hidroelectrica, care a prezentat o situaţie bună la jumătatea anului 2023. Astfel, în primul semestru, compania a înregistrat venituri de 6,9 miliarde de lei (+42% în ritm anual), în timp ce rezultatul operaţional a fost de 4,6 miliarde de lei, având aceeaşi creştere ca veniturile.

Rezultatul net al companiei a însumat 3,9 miliarde de lei (+46% în ritm anual), impactat pozitiv atât de o creştere de 2,2 a rezultatului financiar, cât şi de o dinamică de creştere a cheltuielilor operaţionale mai mică cu 2 puncte procentuale faţă de cea a veniturilor, pe fondul scăderii cu 44% cheltuielilor cu impozitele suplimentre pe energie.

Mediul de lucru al societăţii a fost caracterizat în anul 2023 de volume de apă mai bune faţă de 2022 - an care a fost marcat de o secetă gravă, ceea ce a dus la creşterea cu 45% a producţiei de energie electrică şi majorarea cu 34% a veniturilor din vânzarea energiei.

Marja EBITDA şi marja profitului net au marcat o creştere, ajungând la 77% şi 57%, ceea ce demonstrează eficienţa operaţională a întreprinderii.

Până la sfârşitul anului 2023, societatea se aşteaptă la obţinerea unui nivel al veniturilor în sumă de 11,4 miliarde de lei - cu 20% în creştere faţă de 2022 şi un record al ultimilor cinci ani de activitate.

Sectorul energiei verzi, în plină expansiune

Hidroelectrica face parte din grupul companiilor producătoare de energie care au un impact extrem de redus asupra creşterii emisiilor de gaze cu efect de seră, ceea ce o poziţionează pe un loc favorabil în condiţiile macro prezente, când se încearcă o tranziţie relativ rapidă spre decarbonizarea sectorului de energie, iar preţurile combustibililor fosili rămân peste media din anii anteriori.

În ultimii ani, compania a început o diversificare a portofoliului sau de producţie, migrând către surse de energie regenerabilă solară şi eoliană. În primăvara anului 2023, societatea a anunţat aprobarea acordului cu Abu Dhabi Future Energy Company PJSC Masdar în scopul de a dezvolta proiecte de energie din surse regenerabile în România. Recent, preşedintele companiei, Bogdan Badea, a precizat că are în vedere implementarea unui proiect de panouri fotovoltaice flotante, împreună cu compania emirată Masdar, cu o putere instalată de 1.500 MW. În prezent, Hidroelectrica are în portofoliu 108 MW de energie regenerabilă care provine din segmentul eolian.

Masdar este unul dintre cei mai importanţi jucători la nivel global, cu proiecte realizate la nivel internaţional şi cu o experienţă de 16 ani în dezvoltarea şi construcţia de capacităţi de producţie a energiei din surse regenerabile, având un portofoliu de 23 GW instalaţi.

Planurile Hidroelectrica se corelează cu trendul general în România, în ceea ce priveşte segmentul de proiecte fotovoltaice şi eoliene, care a cunoscut o creştere exponenţială la nivel naţional în ultimii doi ani. Astfel, de la începutul anului 2022 şi până la mijlocul lui 2023, numărul de prosumatori a crescut de 5,6 ori, însumând peste 77.600 unităţi, în timp ce, comparat cu începutul anului 2023, a marcat o creştere de 93,3%.

Până la finalul anului curent, ANRE estimează că puterea totală instalată a prosumatorilor din România va creşte la 2.000 MW - dublu faţă de mijlocul anului curent, când puterea acestora a însumat 973 MW.

Opotunitati şi riscuri ale unei investiţii în Hidroelectrica

Oportunităţi

- Poziţia de lider pe piaţă - Hidroelectrica este cel mai mare furnizor de servicii de sistem din România, care sunt necesare pentru operarea reţelelor de transport şi de distribuţie.

- Costurile mici de producţie oferă un avantaj unic. În anul 2022, Hidroelectrica a înregistrat o marjă a profitului net de peste 47%.

- Capacitatea mare de producţie, mult peste media din sectorul de generare a energiei verzi. Societatea are o putere netă de operare de aproape 6.400 MW.

- Durata mare de viaţă a facilităţilor de producţie, care este estimată în medie la 100 de ani, însă poate fi extinsă prin modernizări şi retehnologizări.

- Oportunităţi de dezvoltare imense pe viitor, generate de creşterea importanţei energiei verzi în Europa şi de preţurile nesustenabile ale energiei fosile.

- Nivel înalt al randamentului la dividend. În 2023, societatea a acordat un dividend cu un randament de circa 8%, iar pentru următorii ani ar dori să distribuie dividende cu randamente situate între 10% şi 12%.

Riscuri

- Dependenţă mare de condiţiile meteo, care au devenit în ultimii ani imprevizibile. În anul 2022, care a fost unul grav marcat de secetă şi debite mici ale apelor, Hidroelectrica a avut o producţie a electricităţii cu 20% mai mică faţă de 2021.

- Durata mare şi costurile extrem de ridicate ale noilor investiţii, costul mediu de construcţie a unei hidrocentrale fiind de 1,9 milioane de euro per MW - mai mare decât în cazul instalaţiilor fotovoltaice, eoliene onshore sau termocentrale.

- Politizarea excesivă a managementului şi instabilitatea statului român în ceea ce priveşte mediul fiscal - Suprataxarea şi plafonarea preţurilor, care poate afecta semnificativ marjele de profit.

- Riscul de decapitalizare a companiei prin acordarea unor dividende excesive. În ultimii cinci ani, rata de distribuţie medie a dividendelor fost de 132,6%.

TradeVille: Hidroelectrica, spre noi recorduri

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: rapoarte Hidroelectrica, analiză Tradeville, corporate.vanguard.com, hidroelectrica.com, economica.com, focus-energetic.ro, www.in.gov, esfccompany.com.

------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Hai ca se poate...hai la 150 lei pana la sfârșitul anului.

    1. de maine va fi...racheta

      Aproape toate rachetele cad înapoi pe pământ.

      cred ca va fi 150 anul viitor inainte de dividend, care posibil sa fie cca 15 lei, dc e asa la vara hidro posibil 150.

      depinde si ce profituri mai fac pn atunci normal.

    H2O la cota 150?

    Da, dar nu asa de repede. Sa ne uitam pe actionariat. E posibil ca fondurile sa aplice o strategie diferita de dorintele noastre. Se pare ca mai intii ''rascheteaza'' metodic piata la pret mic si apoi urmeaza ''escalada'' pretului sustinuta de un previzibil dividend. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb