TradeVille: Hidroelectrica, sub presiunea analiştilor

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 februarie

TradeVille: Hidroelectrica, sub presiunea analiştilor

Hidroelectrica SA, cea mai mare companie din România, şi-a anunţat rezultatele preliminare şi propriile estimări pentru viitorul apropiat, în contextul în care presiunea din partea analiştilor de pe piaţa de capital este în creştere, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille

Hidroelectrica este una dintre cele mai mari companii din România care activează în segmentul de producere şi furnizare a energiei electrice, pe care o generează prin intermediul celor 187 de hidrocentrale şi microcentrale pe care le administrează, o mică parte provenind şi din segmentul de energie eoliană, societatea având în întreţinere 36 de turbine eoliene de 3 MW fiecare.

Fiind o companie de importanţă strategică, societatea are o cotă de piaţă medie în producerea de energie electrică de 29% în ultimii patru ani, având cea mai mare cotă din România pe segmentul de furnizare energie electrică către clienţii finali pe piaţa concurenţială. Principalul acţionar al Hidroelectrica este statul român, cu o participaţie de 80%, restul de 20% reprezentând free-float-ul societăţii, din care 3,6% este deţinut de persoane fizice, iar 16,4% de persoane juridice.

În fruntea companiei este CEO-ul Karoly Borbely, învestit în funcţie la sfârşitul anului 2023. În trecut a deţinut şi funcţii politice precum cea de secretar de stat în Departamentul Energiei, Ministerul Economiei şi funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Tineret. Înainte să vină la Hidroelectrica, a ocupat, până în 2023, funcţia de director pentru atragerea de investitori şi dezvoltare de afaceri B2B la Orange România Communications.

În ultimele 12 luni nu s-au înregistrat tranzacţii ale insiderilor.

Venituri din exploatare preliminare, în urcare cu 28,6% în 2023

Anul 2023 s-a remarcat pentru Hidroelectrica printr-o hidraulicitate înaltă a resurselor naturale, ceea ce a dus aşteptările pentru acest an în creştere faţă de 2022, perioada în care România s-a confruntat cu o secetă gravă. Astfel, estimările de pe S&P Global Market Intelligence arată că, în 2023, compania va obţine un profit net de 6,3 miliarde de lei (+41,1% faţă de 2022), în timp ce veniturile au fost prognozate la 12,2 miliarde de lei (+29,1%). Analiştii americani au estimat dividendul brut pe acţiune al companiei la 12,84 lei (+32,4%).

Estimările TradeVille privind profitul şi dividendele, care au fost emise în a doua jumătate a lunii decembrie 2023, au fost un pic mai optimiste, arătând un rezultat net pentru 2023 de circa 6,4 miliarde de lei şi un dividend brut pe acţiune de 13,8 lei, în timp ce dividendul a fost prognozat la un nivel de 13,8 lei/acţiune.

La sfârşitul săptămânii trecute, marele producător de energie verde din România şi-a anunţat propriile cifre, scoţând la iveală atât rezultatele preliminare pentru anul trecut, cât şi estimările pentru anul în curs. Aşadar, Hidroelectrica a obţinut venituri din exploatare preliminare în sumă de 12,2 miliarde de lei (+28,6% faţă de 2022), în timp ce rezultatul net se situează la un nivel de circa 6 miliarde de lei, în creştere cu 35% faţă de 2022.

Indicatorul EBITDA a atins un nivel de 8,2 miliarde de lei (+36%), în timp ce marja EBITDA s-a situat în media ultimilor cinci ani, aceasta fiind de 67,6%. Marja profitului net a coborât, şi ea, un pic mai jos de media ultimilor cinci ani, însumând 49,5%, dar s-a îmbunătăţit faţă de 2022, atunci când aceasta a totalizat 47,2%

Compania se pregăteşte să raporteze în această lună un maxim istoric în privinţa nivelului de profit net, ceea ce nu s-ar mai putea repeta şi în 2024, conform previziunilor. Compania a estimat că anul curent va aduce venituri operaţionale de 10,7 miliarde de lei, cu 12,2% în scădere faţă de 2023, însă acestea se vor menţine la un nivel înalt faţă de perioada 2019-2023, fiind cu 48% mai mari. Profitul net pentru 2024 a fost estimat la 4,8 miliarde de lei (-19,7% faţă de 2023; +45,9% raportat la media din 2019-2023).

Principalele cauze care au dus la estimarea în scădere a profitului au fost diminuarea cantităţii prognozate să fie produse în 2024 comparativ cu anul 2023, când a fost înregistrată cea mai mare producţie de energie electrică din ultimii şase ani, scădere care este parţial compensată de un preţ mediu de vânzare a energiei în anul curent estimat la +2% faţă de preţul mediu preliminar din 2023.

Analiştii devin pesimişti în privinţa dividenelor

Bugetul de Venituri şi Cheltuieli al anului 2024 menţionează, printre altele, şi nivelul dividendului pe care compania are de gând să îl ofere către investitori, acesta urmând să fie propus spre aprobare către acţionariatul acesteia în AGA anuală.

TradeVille: Hidroelectrica, sub presiunea analiştilor

Astfel, cel mai probabil, în 2024, societatea va repartiza ca dividend suma de 5,4 miliarde de lei, anticipând o rată de distribuţie de 90%, mai mică faţă de ultimii cinci ani, când aceasta a atins un nivel maxim de puţin peste 150%. Dividendul brut pe acţiune se ridică la 12,09 lei, iar randamentul acestuia, raportat la preţul mediu al acţiunii din anul 2023, este de 10,3%, notează TradeVille

De la începutul anului şi până pe 28 ianuarie, preţul acţiunii H2O s-a depreciat cu 5,5%, impactat mult de preţurile ţintă în scădere date de către analiştii care acoperă compania. În anul 2023, acţiunea a evoluat pozitiv cu 16,4%, în timp ce faţă de preţul de listare de 110 lei/acţiune, acum acesta se situează la +10% distanţă.

Băncile americane sunt mai puţin optimiste privind viitorul, acestea prognozând o temperare a evoluţiei ascendente a Hidroelectrica pe bursa locală. La mijlocul lunii ianuarie, Citi Group a emis un preţ ţintă de 109 lei/acţiune, cu 18% mai jos faţă de valoarea de atunci, de 132,7 lei/acţiune, ceea ce a provocat un val de vânzări pe bursă, acţiunea scăzând până acum la un nivel de 122,4 lei/acţiune.

TradeVille: Hidroelectrica, sub presiunea analiştilor

După Citi, şi Morgan Stanley a venit cu o reducere a estimărilor, mutând preţul ţintă la 95 lei/acţiune, de la 110 lei/acţiune, în contextul în care preţurile energiei electrice s-au redus către repere de 85 euro/MWh în ultimele luni, de la un nivel de 120 euro/MWh, schimbarea nefiind încă reflectată în preţul acţiunilor H2O, conform opiniei analiştilor băncii.

Oportunităţi şi riscuri ale unei investiţii în Hidroelectrica

Oportunităţi

- Poziţia de lider pe piaţă: Hidroelectrica este cel mai mare furnizor de servicii de sistem din România, care sunt necesare pentru operarea reţelelor de transport şi de distribuţie.

- Avantaje competiţionale: costurile mici de producţie oferă un avantaj unic. În anul 2022, Hidroelectrica a înregistrat o marjă a profitului net de peste 47%. Compania beneficiază şi de o capacitate mare de producţie, mult peste media din sectorul de generare a energiei verzi. Societatea are o putere netă de operare de aproape 6.400 MW.

- Long term: durata mare de viaţă a facilităţilor de producţie, care este estimată în medie la 100 de ani, însă poate fi extinsă prin modernizări şi retehnologizări.

- Dividend: în 2023, societatea a acordat un dividend cu un randament de circa 8%, iar pentru următorii ani ar dori să distribuie dividende cu randamente situate între 10% şi 12%.

- Analiştii Barclays rămân optimişti, acordând un preţ ţintă de 135 lei/acţiune pentru Hidroelectrica, în zona maximului istoric înregistrat de companie.

Riscuri

- Companie supraevaluată: analiştii a două mari bănci americane văd preţul acţiunii mult mai aproape de nivelul de 100 lei/acţiune, ceea ce implică o scădere accentuată.

- Costuri: costul mediu de construcţie a unei hidrocentrale este de 1,9 milioane de euro per MW - mai mare decât în cazul instalaţiilor fotovoltaice, eoliene onshore sau termocentrale.

- Pe termen lung - riscul de decapitalizare a companiei prin acordarea unor dividende excesive. În ultimii cinci ani, rata de distribuţie medie a dividendelor fost de 132,6%.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: hidroelectrica.ro, rapoarte Hidroelectrica, analiză TradeVille, bvb.ro, economica.ro, tradingview.com, www.in.gov, esfccompany.com.

-----------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Presiune pe management?

    Estimările de 145 lei/acțiune ale Erste și Wood sunt prea optimiste? Nu știu, însă clar estimările Citi si Morgan sunt rupte de realitate. Daca estimarea Barclays la 135 este optimista, atunci estimarea de preț țintă de 200 lei/acțiune data de Simplywalltreet cum este? Multi uita că din actiunile listate (20%), mai mult de 11% sunt deja parcate de fondurile de pensii și numărul de acțiuni disponibile la tranzacționare se diminuează considerabil pe zi ce trece. Noi sa fim sănătoși!

    1. Daca anul acesta ofera tot dividende de 135% din profit, atunci dividendul va fi 15,8lei.

      la un moment dat pe principiu asta, o sa i-a credit de la banca sa plateasca dividende mai mari decat profitul din anul anterior...

      Pai ce romgaz nu ia credit?

      Snn nu o sa ia credit?

      Simplywalltreet este o porcarie facuta de boti. In caz ca nu stiai. Nu au nicio legatura cu realitatea.

      2.5 - exact.

      Vz prognoza unor,, analiști,, care vor să cumpere sau invers, deci spun ce le place ca investițiile să le fie cu,, noroc,,

      Ce contează dacă ai cap să gândești sau îl ai să nu ți plouă în gât.  

    eu stiu asa:

    Cand “fondurile de pensii” cumpara - “tu” vinzi (sa vinzi)… 

    Cand “fondurile de pensii” nu cumpara (nu au cu ce) - “tu” sa cumperi (sa cumperi)… 

    s c c r e t 

    1. tot la 95 lei asteptati ? n-ati inghetat in gara?

      Ei cumpara snp, ca așa-i moda,turma, și spera sa creasca la 1 leu????,cred ca suntem Arabia saudita și omv găsește noi zăcăminte . In fiecare an omv tot mai putin petrol extrage din Ro. Aleluia!

      si snn…

      s c c r e t 

      Daca ei stau in gara si asteapta la 95 vor sta mult si bine.

      Eu stau de vreo saptamana in bid la 120 si nu prea mai am sperante.

      Ordinul l-am pus dupa ce a trantit chinezu' de la roce actiunile in piata si am sperat ca mai da o tura bolovanul ... 

      Eu mai sper la o scadere, de data asta pana pe la 117-118, dar dupa ce mai creste odata la 130 si un pic, ca sa mai descarce baietii care au cumparat la 120 si sa cumpere din nou mai ieftin si cu randament mai bun la dividend. Nu ma bazez pe nimic :) doar ca nu are nici o logica oprirea asa rapida a scaderii insuflate de cele doua rapoarte, in conditiile in care au fost urmate si de estimari in scadere la profit si la venituri, la fel cum nu are logica de ce creste de cateva zile, in conditiile in care orice cumparare pe aceasta crestere scade randamentul dividendului primit.

      Mai intai vedem peste 140. Exdividend poate sa cada la 118

    Se ia in calcul gazele din Marea Neagra

    1. Bune si h20 si snp si sng si snn

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb