TRADEVILLE: "Importurile din China, mai scumpe cu 17-18%"

Valentin Busuioc
Internaţional / 3 februarie 2015

Importurile din China ar trebui să se scumpească în total cu 17-18%, dacă se iau în calcul atât evoluţiile cursurilor valutare din ultimul an, cât şi cele anticipate pentru 2015, potrivit unei estimări a Tradeville, trimise astăzi redacţiei.

Astfel, ajustările valutare din ultimul an ar trebui să se reflecte într-o scumpire cu 12-13% a produselor chinezeşti în Europa, dar anticipările privind cursurile de schimb arată o majorare de preţ suplimentară de aproximativ 5%.

Importurile locale în dolari americani, inclusiv cele din China şi alte economii asiatice, vor deveni tot mai scumpe, în condiţiile în care aprecierea globală a dolarului este abia la debut, iar deprecierea euro faţă de dolar va rămâne mai puternică decât cea a monedelor asiatice. Astfel, deşi un dolar tot mai puternic va cumpăra mărfuri chinezeşti tot mai multe, un euro tot mai slab va cumpăra tot mai puţini dolari şi tot mai puţine mărfuri chinezeşti, se mai arată în comunicat.

Potrivit Tradeville, este foarte probabil ca deprecierea yuanului în raport cu dolarul să continue şi în 2015, dar aceasta nu se va traduce într-o ieftinire a produselor chinezeşti în Europa, întrucât autorităţile de la Beijing nu vor putea tolera o ajustare pronunţată a monedei locale faţă de valuta americană, de calibrul celei înregistrate de euro. Mai degrabă se va repeta scenariul din ultimul an, când yuanul s-a depreciat în faţa dolarului pentru prima dată în cinci ani, dar ajustarea a fost de puţin peste două procente, în timp ce euro a pierdut 15% faţă de dolar în doar câteva luni. Prin urmare, China va continua să piardă în termeni de competitivitate în Zona Euro, cea mai importantă piaţă de desfacere pentru exporturile sale.

Autorităţile chineze încearcă să instrumenteze o alunecare controlată a economiei, care nu mai aleargă la rate procentuale de creştere formate din două cifre. Aceasta impune o relaxare a politicii monetare (inclusiv via dobânzi mai mici) şi o oarecare depreciere a yuanului, favorabilă şi din punctul de vedere al competitivităţii pe pieţele europene, punctează documentul citat.

Anunţul BCE din ianuarie privind startul unui program masiv de relaxare monetară cantitativă ("QE") a reprezentat un motiv de îngrijorare pentru autorităţile de la Beijing şi un argument în plus pentru deprecierea yuanului faţă de dolar, în pofida regimului valutar semi-flotant declarat oficial, în care moneda chineză este ancorată de cea americană. Totuşi, nu se poate vorbi de o depreciere de mare anvergură a yuanului faţă de dolar. Dacă Beijingul ar accepta acest scenariu, piaţa financiară chineză - şi chiar cele globale - ar suferi turbulenţe severe, prin ieşiri masive de capital din China, în condiţiile în care oricum se aşteaptă o inversare a fluxurilor la nivel global. După ce au urmărit miracole economice în Asia de Sud-Est, America Latină şi chiar în nordul Europei, banii se vor întoarce acasă, în America. Un nou ciclu de restricţionare monetară va începe în SUA cândva pe parcursul acestui an, când vom vedea prima creştere a dobânzii cheie după 2006, amplificând atractivitatea activelor financiare denominate în dolari americani, iar creşterea economiei americane va antrena investiţii străine directe tot mai mari, conchide comunicatul citat.

Tradeville este o companie care activează în online trading. Firma pune la dispoziţia clienţilor o gamă variată de produse - acţiuni, obligaţiuni, contracte futures, opţiuni sau derivate CFD (contracte pentru diferenţă) pe acţiuni şi indici internaţionali, perechi valutare şi mărfuri, fonduri de investiţii precum ETF BET Tradeville, adecvat pentru o politică pasivă de investiţii, printre altele - ceea ce le permite acestora să investească în instrumentele şi portofoliile de instrumente financiare care li se potrivesc cel mai bine, în funcţie de profilul lor de risc.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb