Indicele Nasdaq 100 a înregistrat o creştere de aproape 30% de la începutul anului până în prezent, depăşind cu mult performanţa indicelui S&P 500 (+10,75%), respectiv a indicelui Dow Jones (+1,56%). Diferenţa mare dintre performanţa acestor referinţe de piaţă ridică semne de întrebare referitoare la evoluţia viitoare a burselor americane, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
Nasdaq Stock Exchange este cea mai mare bursă de valori electronică din lume şi a doua cea mai mare bursă de valori la nivel global, după New York Stock Exchange, în ceea ce priveşte capitalizarea de piaţă.
Înfiinţată în 1971, Nasdaq Stock Exchange deţine, în prezent, peste 3.500 de companii listate, cu o capitalizare totală de piaţă de 25,3 trilioane dolari. Peste 4,3 miliarde acţiuni sunt tranzacţionate zilnic pe această bursă, în valoare medie de peste 200 miliarde dolari.
Cel mai mare indice de pe piaţă Nasdaq şi, totodată, al doilea cel mai mare indice bursier din lume, după S&P 500, este indicele Nasdaq Composite, care cuprinde toate acţiunile naţionale şi internaţionale listate pe această piaţă.
Nasdaq 100 este un indice bursier format din cele mai mari 100 de companii americane listate la Nasdaq şi cele mai tranzacţionate în mod activ. Indicele cuprinde companii din diverse industrii, cu excepţia industriei financiare. Expunerea cea mai mare a indicelui este în sectorul tehnologic, care reprezintă aproape 60% din compoziţia indicelui, urmat de consumul discreţionar, cu o cotă de aproximativ 19%, şi sectorul medical, cu o expunere de 6%.
Nasdaq 100 acoperă marile companii din Big Tech, care se află în fruntea celor mai inovative teme ale economiei actuale: realitatea augumentată, cloud computing, big data, plăţi mobile, servicii de streaming, maşini electrice şi multe altele. Top 10 deţineri, în funcţie de cota deţinută în coşul indicelui, includ*: Microsoft (13,25%), Apple (12,16%), Amazon (6,83%), Nvidia (6,68%), Meta Platforms (4,17%), Alphabet Clasa A (4,07%), Alphabet Clasa C (4,02%), Tesla (3,66%), Broadcom (2,31%) şi PepsiCo (1,75%).
Investiţiile în indicele Nasdaq 100 pot fi realizate prin intermediul ETF-urilor care replică compoziţia indicelui, cum ar fi Invesco QQQ Trust, care datează din 1999, fiind unul dintre cele mai tranzacţionate titluri de valoare, şi iShares Nasdaq 100 UCITS, care a fost listat în 2010, fiind prezent şi în platforma TradeVille.
*Notă: la data de 5.06.2023
* Evoluţia burselor americane în 2023 vs 2022
Anul 2022 a fost un an dureros pentru investitiorii de pe Wall Streat, fiind cel mai slab an bursier din 2008 încoace, întrerupând o serie de trei ani de creşteri importante. Indicele Dow Jones s-a descurcat cel mai bine dintre principalii indici globali în 2022, înregistrând o scădere de aproximativ 8,8%. S&P 500, pe de altă parte, s-a prăbuşit cu 19,4%, în timp ce Nasdaq Composite a marcat o scădere de peste 33%.
Situaţia geopolitică, restricţiile sanitare din China, inflaţia ridicată şi creşterile agresive ale ratelor dobânzilor au afectat creşterea acţiunilor, în special pe cele din sectorul tehnologic, impactând negativ sentinemtul investitorilor pe parcusul întregului an.
Situaţia a început să se schimbe în 2023, când Nasdaq a încheiat luna ianuarie cu o creştere de 10,7%, marcând cea mai bună performanţă a lunii ianuarie din ultimii 20 de ani, potrivit Dow Jones Market Data. Sentimentul pieţei a fost ajutat, pe de o parte, de decizia Fed de a încetini creşterea ratelor dobânzilor, iar, pe de altă parte, de începerea sezonului de raportări, care a dezvăluit rezultate peste aşteptări pentru companiile de tehnologie. La acestea s-au adăugat şi valurile de concedieri la care companiile din Big Tech au recurs pentru eficientizarea costurilor.
În contrast cu ceea ce s-a întâmplat în anul 2022, pieţele bursiere au început să-şi revină, înregistrând din ce în ce mai puţine abateri de la cursul obişnuit. Se consideră abatere orice zi de tranzacţionare pentru S&P 500 care depăşeşte +/-1,50%, fiind considerată un semn de emoţie ridicată sau de iraţionalitate în rândul investitorilor. În 2022, S&P 500 a înregistrat o abatere în medie o dată la trei zile de tranzacţionare. În acest an, abaterile au fost înregistrate doar o dată la două săptămâni şi jumătate.
• Sectorul Tehnologic sub amprenta AI
Acţiunile din domeniul tehnologiei au reprezentat de departe cel mai performant grup din 2023, în timp ce toate celelalte sectoare ale pieţei au fost în stagnare sau în scădere de la începutul anului. Companii precum Meta Platforms şi Nvidia şi-au văzut preţul acţiunilor mai mult decât dublat în 2023. Alţi giganţi ai industriei, precum Apple, Microsoft şi Alphabet, au înregistrat creşteri puternice, rapide şi, cel mai probabil, nesustenabile în ultimele câteva luni, alimentate de euforia AI şi de cererea în creştere pentru serviciile de cloud computing.
Cele cinci companii amintite mai sus reprezintă peste 44% din capitalizarea de piaţă a Nasdaq 100 şi 23% din capitalizarea S&P 500. În medie, în 2022, aceste acţiuni au scăzut cu 42%, în timp ce, în acest an, creşterea înregistrată de aceste acţiuni variază între 37% şi 160%.
În 2022, acţiunile din sectorul tehnologic au fost cele mai afectate şi mai puţin performante. Prin urmare, se pune întrebarea dacă această creştere bruscă, "parabolică" a preţurilor va continua sau dacă aceste creşteri se vor sfârşi, în cele din urmă, urmând traictoria oricărei curbe parabolice, adică realizând o mişcare bruscă în direcţia opusă.
• Nasdaq vs Dow Jones
Diferenţa mare de performanţă din primul trimestru dintre indicii de referinţă, Nasdaq şi Dow Jones, este îngrijorătoare pentru pieţele de capital. În timp ce Dow Jones a crescut cu doar 0,4% în primele trei luni ale anului, indicele Nasdaq a crescut cu 16,8%. Diferenţa de 16,4 puncte procentuale depăşeşte diferenţa înregistrată în toate trimestrele de la lansarea indicilor, cu excepţia a patru cazuri. De la crearea indicelui Nasdaq în 1971, diferenţa mediană din cele 208 de trimestre este de doar 0,9 puncte procentuale.
În general, acţiunile americane nu au performanţe bune atunci când apare o discrepanţă atât de mare în piaţă. În trei dintre cele patru cazuri anterioare amintite anterior, piaţa a fost mult mai jos un an mai târziu.
• Sentimentul investitorilor măsurat prin indicele VIX
Indicele CBOE VIX, care măsoară volatilitatea, acţionând ca un "indicator al fricii" pentru Wall Streat, s-a prăbuşit marţi, 6 iunie 2023, cu -22% faţă de valoarea din 31 mai 2023, ajungând la cel mai scăzut nivel din februarie 2020, înainte de declanşarea blocajelor pandemice.
• Riscuri şi oportunităţi
Oportunităţi
- Nasdaq 100 nu include acţiuni financiare: Din cauza crizei bancare declanşată în martie, odată cu prăbuşirea Silicon Valley Bank, sectorul financiar a generat printre cele mai slabe performanţe, fapt care a afectat evoluţia indicelui S&P 500 (+10,75% în 2023 vs aproape +30% înregistrat de incele Nasdaq 100).
- Inteligenţa artificială - un trend care susţine optimismul investitorilor în ceea ce priveşte sectorul tehnologic în 2023.
- Istoric, indicele Nasdaq 100 a dovedit o performanţă superioară indicelui S&P 500: Volatilitatea potenţială pe termen scurt nu ar trebui să creeze îngrijorări pentru investitorii pe termen lung. În ultimii cinci ani, indicele Nasdaq 100 a înregistrat o creştere de 98,31%, în timp ce S&P 500 a avut o creştere de doar 53,79%.
- 10.000 de dolari investiţi în ETF-ul Invesco QQQ Trust acum zece an, ar fi valoarat astăzi puţin peste 50.000 de dolari. Rata cheltuielilor este de doar 0,2%, ceea ce înseamnă că doar doi dolari dintr-o investiţie de 1.000 de dolari ar merge către comisioane.
Riscuri
- Preţurile acţiunilor din sectorul tehnologic tind să fie mai volatile decât întreaga piaţă bursieră şi înregistrează performanţe deosebit de slabe în timpul recesiunilor, fapt care afectează evoluţia indicelui Nasdaq 100.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt Forbes, MacroTrends, invezz, Nasdaq, CNBC, Barrons, Investopedia, InvescoQQQ, iShares.
-----------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu reprezintă un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. Apple anunţă, în cadrul Conferinţei Mondiale a Dezvoltatorilor Apple (WWDC), mult aşteptata cască de realitate mixtă, Vision Pro, care deschide drumul către o nouă piaţă pentru Apple - piaţa de calcul spaţial, intrând în competiţie directă cu Meta Platforms, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille îşi propune să actualizeze raportul cel puţin anual Lista potenţialelor conflicte de interese research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.06.2023, 10:58)
articol bun in proportie de 90 %
partea slaba este = comparatia nasdaq 100 cu dow jones =
partea aceea are valoare 0 = de sarit la citire ( pierdere de timp )
cea mai buna parte din articol =
"- Istoric, indicele Nasdaq 100 a dovedit o performanţă superioară indicelui S&P 500: Volatilitatea potenţială pe termen scurt nu ar trebui să creeze îngrijorări pentru investitorii pe termen lung. În ultimii cinci ani, indicele Nasdaq 100 a înregistrat o creştere de 98,31%, în timp ce S&P 500 a avut o creştere de doar 53,79%."
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.06.2023, 11:00)
as adauga ceva ce lipseste din articol =
pentru cei care au cont in euro = nasdaq 100 se poate tranzactiona si in euro pe bursa de la frankfurt si tot prin tradeville
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.06.2023, 11:05)
Xtb comison 0
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Cornel în data de 12.06.2023, 12:53)
dupa cum scrie pe site-ul XTB 79% din clienti pierd bani; de ce? pentru ca sunt atrasi sa joace pe CFDuri - banii sunt castgati de contraparte adica de XTB!
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.06.2023, 14:57)
Am fost acolo. Închideau ordine la câteva minute după deschidere. Ultimul ordin l-am închis eu, a acoperit toate găurile, retras bani in corpore și mens sana in corpore sano
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.06.2023, 11:29)
Ce urmeaza? Urmeaza o recesiune mondiala , asta urmeaza. China e in recesiune, exporturile au scazut in luna mai, piata imobiliara e in pioneze, Europa aproape de recesiune, cu motorul Germania in recesiune, mai urmeaza US care-i mai rezilienta pur si simplu din motivul ca inca nu s-au consumat cei 6 trl dolari pompati in economie in pandemie 2020-2021. Deocamdata M2 a acazut cu doar 1 trl dolari, din 2022 pana azi. Dar continua sa scada.
Sigur ca se astepta recesiunea sa inceapa in primavara 2023, dar suntm in vara si inca e ok. Faptul ca s-a amanat nu inseamna ca s-a anulat. Sigur ca bursa creste momentan. Pt ca piata a ajuns la concluzia ca nu va fi recesiune, si ca totul e ok, inflatia va scadea, fed va reduce dobanzile si ne lansam pe orbita.