JPMorgan Chase & Co., cea mai mare instituţie bancară din SUA, a anunţat un profit anual record, depăşind aşteptările în ceea ce priveşte câştigul şi venitul pentru trimestrul care s-a încheiat la 31 decembrie 2024. Volatilitatea din piaţă, cauzată de alegerile prezidenţiale, precum şi paşii concreţi dezvoltaţi de CEO-ul Jamie Dimon şi apropierea sa de preşedintele ales Donald Trump, continuă să sprijine povestea de creştere susţinută a afacerilor, respectiv a cotaţiei JPM pe bursă, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
JPMorgan Chase & Co. este o multinaţională americană de servicii financiare cu sediul central în New York. Banca, cu o istorie de peste 200 de ani, este cea mai mare instituţie de profil din SUA şi totodată cea mai mare la nivel global prin prisma capitalizării bursiere. JPMorgan se remarcă prin faptul că este un furnizor important de servicii bancare de investiţii, de consultanţă corporativă, fuziuni şi achiziţii, precum şi pentru oferte publice (IPO). Franciza sa de private banking şi divizia de gestionare a activelor se numără printre cele mai mari din lume în ceea ce priveşte activele totale, însumând aproximativ 4 trilioane de dolari. JPMorgan face parte din categoria băncilor de importanţă sistemică din punctul de vedere al autorităţilor de reglementare din SUA.
Jamie Dimon este actualul CEO al companiei, fiind la cârmele băncii încă din 2005. Are meritul de a fi transformat banca într-un Goliat al industriei. Din momentul preluării şi până în prezent, cota de piaţă a companiei a crescut semnificativ, reuşind să depăşească concurenţi importanţi precum Bank of America. Totodată, Dimon a fost membru Fed şi este un personaj extrem de activ pe piaţa SUA. Părerile sale despre economie, inflaţie şi, mai recent, criptomonede fac înconjurul lumii şi sunt disecate atent de analiştii financiari. Părerile sale nu sunt întotdeauana cele mai ortodoxe, acesta afirmând chiar recent că economia SUA începe să semene tot mai mult cu cea din anii "70, afirmaţie care a provocat o serie de comentarii acide.
Din acţionariatul companiei fac parte cele mai importante fonduri de investiţii globale. The Vanguard Group şi BlackRock deţin, împreună, peste 16% din capitalul social. Per ansamblu, banca are în acţionariat peste 70% investitori instituţionali. O astfel de pondere indică faptul că Beta-ul acţiunii este în general mai mic decât în cazul unor companii cu o pondere mai mare de clienţi retail, făcând-o astfel mai puţin volatilă în cazul unor evenimente de tip black-swan.
• Sectorul bancar global, în expansiune
Sectorul bancar global este aşteptat să atingă venituri nete din dobânzi de 8.900 miliarde de dolari în 2025, cu o creştere anuală compusă (CAGR) de 4,91% până în 2029. În SUA, sectorul financiar a crescut cu 30% în 2024, fiind susţinut de rezultate solide, politica Fed şi victoria lui Donald Trump, ale cărui politici ar putea favoriza veniturile bancare.
Combinaţia dintre o inflaţie persistentă şi o piaţă a muncii solidă i-a determinat pe economiştii Bank of America să elimine perspectiva unor reduceri ale ratelor dobânzilor în 2025, sugerând că Fed ar putea chiar să majoreze dobânzile dacă inflaţia depăşeşte 3%. "După raportul privind locurile de muncă din decembrie, mai puternic decât se aştepta, ne-am revizuit prognoza pentru Fed: nu mai anticipăm reduceri suplimentare ale dobânzilor", a declarat Stephen Juneau, analist la Bank of America.
Totuşi, în şedinţa din 15 ianuarie, datele au arătat o creştere lunară a preţurilor de 0,4% în decembrie şi o rată anuală a inflaţiei de 2,9%, aproximativ în linie cu estimările de creştere cu 0,3% lunar şi 2,9% anual. Inflaţia de bază, excluzând alimentele şi energia, a încetinit la 3,2% anual, uşor mai bine decât prognoza de 3,3%. "Raportul CPI ar putea ajuta Fed să adopte o poziţie mai prudentă. Nu va schimba aşteptările pentru o pauză în această lună, dar ar putea tempera discuţiile despre o posibilă creştere a dobânzilor", a declarat Ellen Zentner, strateg-şef la Morgan Stanley Wealth Management.
De asemenea, tarifele agresive impuse de administraţia preşedintelui Donald Trump ar putea determina Rezerva Federală să adopte o politică de aşteptare din cauza preocupărilor legate de inflaţie. Proiecţiile economice ale Fed indică aşteptări pentru două reduceri ale ratelor dobânzilor în 2025. Totuşi, preşedintele Fed, Jerome Powell, a subliniat că doar o parte dintre membrii comitetului au inclus în evaluările lor impactul posibil al politicilor propuse de Trump. Preţurile futures sugerează o probabilitate că Fed va păstra ratele dobânzilor neschimbate la întâlnirea din 28-29 ianuarie, dar indică o şansă aproape egală pentru două reduceri pe parcursul anului, fiecare de un sfert de punct procentual, conform datelor CME Group. Prima reducere este estimată să aibă loc cel mai probabil în mai sau iunie.
• JPMorgan - rezultate peste aşteptări
Analiştii prognozau un profit trimestrial de 11,92 miliarde de dolari pentru banca americană, în creştere cu aproximativ 30% faţă de anul trecut şi venituri de 41,49 miliarde de dolari (+7,5% vs 2024). Pe de altă parte, veniturile nete din dobânzi erau aşteptate să scadă de la 24,05 miliarde de dolari la 22,93 miliarde de dolari, din cauza impactului costurilor ridicate ale depozitelor pentru ultimul trimestru, înainte ca ratele mai scăzute ale dobânzilor să contribuie la reducerea costurilor depozitelor. Cea mai mare bancă din SUA are o dinamică impresionantă în ultimele opt trimestre, depăşind de fiecare dată consensul analiştilor cu privire la veniturile obţinute.
JPMorgan a reuşit să depăşească estimările privind veniturile şi profitul trimestrial datorită veniturilor nete din dobânzi şi a rezultatelor îmbunătăţite în ceea ce priveşte tranzacţionarea. Raportat la întregul an, JPMorgan a înregistrat un profit record în valoare de 58,5 miliarde de dolari.
Veniturile trimestriale au crescut cu 11% faţă de anul trecut, însumând 43,74 miliarde de dolari, cu aproximativ 2 miliarde de dolari peste estimările analiştilor, în timp ce profitul a crescut cu 50% faţă de anul trecut, până la 14 miliarde de dolari, păstrând aceeaşi diferenţă faţă de consensul analiştilor. Din punct de vedere al profitului per acţiune, acesta a fost de 4,81 dolari, comparativ cu 4,09 dolari prognozat.
Creşterea profitului a fost amplificată de faptul că, în urmă cu un an, banca a suportat o taxă de 2,9 miliarde de dolari pentru o evaluare specială a FDIC. Cu toate acestea, rezultatele sunt un semn că cea mai mare bancă din SUA continuă să profite de anii de creştere şi îşi foloseşte puterea pentru a obţine profituri considerabile.
Veniturile nete din dobânzi, considerate un motor cheie al veniturilor de către analişti, au însumat 23,5 miliarde de dolari, în scădere cu 3% faţă de anul trecut. Cu toate acestea, suma a depăşit estimarea de pe Wall Street. Banca a declarat că venitul net din dobânzi, excluzând activitatea pieţelor, a fost de 23 de miliarde de dolari, cu 2% sub pragul atins anul precedent. Ratele mai mici, comprimarea marjei depozitelor în toate liniile de afaceri şi soldurile mai mici ale depozitelor în sectorul consumatorilor şi al băncilor comunitare au condus la această dinamică.
Pe segmentele de business, comisioanele de investment banking au crescut cu 49% faţă de anul trecut, în timp ce veniturile din tranzacţionare au urcat cu 21% ca urmare a solicitărilor mai intense ale clienţilor de a cumpăra şi a vinde acţiuni şi obligaţiuni pe parcursul unui trimestru extrem de aglomerat pe Wall Street. Alegerea lui Donald Trump ca preşedinte a determinat o creştere fără precedent a acestei activităţi, generând valuri de volatilitate pe piaţa bursieră.
Cu toate acestea, se observă câteva fisuri în portofoliul de credite al băncii. Valoarea netă a creditelor neperformante, adică a celor pe care nu se mai aşteaptă să le recupereze, a crescut cu 9%, la 2,4 miliarde de dolari, în mare parte din cauza activităţii de carduri de credit.
Divizia de plăţi, care ajută la mutarea şi stocarea banilor în numele milioanelor de clienţi şi consumatori, a raportat un venit record de 18,09 miliarde de dolari. Jamie Dimon consideră că pe termen lung această divizie poate contribui la perturbarea duopolului Visa-Mastercard, notează TradeVille.
• Perspective: venituri din dobânzi de 94 miliarde dolari, în 2025
Jamie Dimon a ţinut să sublinieze încheierea în forţă a anului 2024, cu rezultate solide pentru fiecare linie de activitate a companiei. Printre punctele atinse de către CEO a fost divizia de asset & wealth management care a generat venituri record de 5,8 miliarde de dolari. Totodată, intrările nete de active ale clienţilor au totalizat 486 de miliarde de dolari în 2024, ducând la fluxuri nete cumulate de aproximativ 1 trilion de dolari în ultimii doi ani.
Dimon a adăugat că "în ceea ce priveşte reglementarea, aceasta ar trebui să fie concepută pentru a echilibra în mod eficient promovarea creşterii economice şi menţinerea unui sistem bancar sigur şi solid". Cum era de aşteptat, CEO-ul şi-a dat cu părerea şi despre climatul macro: "Economia SUA a fost rezilientă. Şomajul rămâne relativ scăzut, iar cheltuielile de consum au rămas robuste, inclusiv în sezonul de sărbători".
Dimon, recunoscut pentru pragmatismul său, consideră că "inflaţia poate persista o anumită perioadă de timp", şi consideră condiţiile geopolitice ca fiind cele mai "periculoase şi complicate de la al Doilea Război Mondial încoace".
Pentru anul în curs, JPMorgan întrevede venituri din dobânzi în valoare de 94 de miliarde de dolari şi cheltuieli care le exclud pe cele legale, în valoare de 95 de miliarde de dolari.
• Preţul acţiunii JPM, în urcare
Preţul acţiunilor JPM s-a aflat într-un trend ascendent susţinut încă de la sfârşitul anului 2023. Cea mai mare bancă din SUA a reuşit să le livreze investitorilor randamente peste performanţa indicilor din care face parte, precum şi peste ETF-urile care urmăresc sectorul bancar. Astfel, în ultimele 12 luni, dinamica acţiunilor este de peste 42%, comparativ cu 22% pentru S&P 500 şi 27,5% pentru XLF (ETF-ul pe sectorul bancar). Comparativ cu alte bănci de dimensiuni sensibil egale, JPM este devansată ca randament în ultimele 12 luni de Goldman Sachs(49%) şi Wells Fargo (48,5%), fiind la egalitate cu Bank of America şi devansând Citigroup şi Morgan Stanley. Este important de menţionat că, după victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale, cotaţia a înregistrat un gap up pe grafic, săltând cu 5,4%.
Din punct de vedere al analizei tehnice, cotaţia s-a menţinut peste media mobilă simplă în ultimele 16 luni şi fiecare retracement în media mobilă simplă de 50 de zile a reprezentat un nou moment bun de cumpărare sau acumulare. Gap-ul creat pe 6 noiembrie nu a fost încă complet închis. Ca zone de suport, înaintea publicării rezultatelor financiare, de pe grafic se observă două: prima în jurul valorii de 230 de dolari (minimul lunii decembrie) şi următoarea, mai importantă, în jurul valorii de 220-225 de dolari. Prima zonă importantă de rezistenţă este maximul istoric la 254,31 dolari, înregistrat pe 25 noiembrie. În ultimele două luni, cotaţia a evoluat într-un trend lateral, însă a dat dovadă de relative strength în ultimele două şedinţe pre-raportare, revenind peste mediile mobile exponenţiale de 8 şi 21 de zile.
Din punct de vedere al preţului opţiunilor, piaţa întrevedea o mişcare post-raportare de aproximativ 3,4%. După publicarea rezultatelor, preţul acţiunii a crescut cu aproximativ 2,5% peste valoarea de 250 de dolari, care reprezintă un prag psihologic pentru traderi.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în JP Morgan
Oportunităţi
- Dividende: JPMorgan plăteşte un dividend anual în cuantum de 5 dolari, care are un randament de 2,02%. În ultimii 14 ani, compania şi-a mărit dividendul cu o medie de 2,45%. În prezent JPM plăteşte dividende în cuantum de 28% din profitul obţinut către investitori.
- Trump: Administraţia Trump şi-a exprimat intenţia de a diminua reglementările în sectorul financiar, ceea ce le-ar putea permite băncilor precum JPMorgan să opereze cu mai multă flexibilitate şi să reducă costurile de conformitate.
- BUY: JPMorgan are în prezent zece recomandări de "BUY" ("cumpără") dintr-un total de 23, conform ratingurilor analiştilor de pe WSJ. Preţul ţintă mediu este de 259,65 dolari, cu un maxim la 304 dolari şi un minim la 200 de dolari. Valorile medii sunt peste preţul din piaţă. Totodată, conform consensului analiştilor de pe site-ul de specialitate AlphaSpread, ţinta medie de preţ în următorul an este de 248,82 dolari, cu o prognoză minimă de 159,28 dolari şi o prognoza maximă de 289,8 dolari.
- Răscumpărări: JPMorgan intenţionează să crească răscumpărările de acţiuni pentru a gestiona surplusul de numerar, estimat la 35 de miliarde de dolari, acumulat din profituri record. Opiniile sugerează că, în cazul unui declin economic, surplusul ar putea fi utilizat pentru acordarea de împrumuturi, oferind băncii oportunitatea de a câştiga cotă de piaţă într-un moment în care concurenţii ar putea fi afectaţi.
Riscuri
- Evaluare: Din punct de vedere al valorii intrinseci, preţul acţiunii se află în prezent în zona de supraevaluare, fiind în scenariul de bază cu aproximativ 12% peste. Totodată, analiştii care acoperă compania au o medie a preţului ţintă pentru următoarele 12 luni cu doar 1% peste cel afişat înainte de publicarea rezultatelor.
- Insiders: În ultimele 12 luni, persoane cu funcţie de conducere din cadrul companiei au vândut acţiuni în valoare de peste 200 de milioane de dolari, nefiind efectuată nici o tranzacţie de cumpărare.
- Presiuni inflaţioniste: CEO-ul Jamie Dimon a avertizat în privinţa cheltuielilor guvernamentale şi a altor factori care ar putea menţine inflaţia la un nivel ridicat, ceea ce ar putea afecta marjele de profit şi costurile operaţionale.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: website şi raport companie, Yahoo Finance, Forbes, WSJ, FoxBusiness, CNBC, Barron's, Seeking Alpha, Market Beat.
------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
Opinia Cititorului