TradeVille: Majoritatea companiilor din BETAeRO au avut un rezultat net în creştere, în prima jumătate a anului

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 octombrie 2023

TradeVille: Majoritatea companiilor din BETAeRO au avut un rezultat net în creştere, în prima jumătate a anului

21 din 37 emitenti din BET AERO au avut un rezultat net in crestere în primul semestru al anului 2023 fata de aceeaşi perioadă a anului trecut. Indicele BETAeRO s-a apreciat cu 11,8% de la începutul anului, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

BET AeRO este primul indice al pieţei AeRO dezvoltat de BVB, lansat la data de 11 octombrie 2021. Valoarea iniţială a indicelui a fost de 1.000 puncte. În prezent, cuprinde 37 de companii, iar numărul societăţilor care pot fi incluse în coşul indicelui este nelimitat. BET AeRO este un indice ponderat cu valoarea capitalizării free-float-ului societăţilor, care îndeplinesc atât condiţii cantitative, cât şi calitative.

Piaţa AeRO, anticamera Pieţei Reglementate a BVB

În data de 25 septembrie, Arobs Transilvania Software, cea mai mare companie de tehnologie de la BVB, s-a transferat pe Piaţa Reglementată de pe piaţa AeRO a BVB. Evenimentul are loc la aproape 1 an şi 10 luni de la data debutului la tranzacţionare (06.12.2021) a acţiunilor companiei. Cât timp au fost listate pe Piaţa AeRO, acţiunile companiei au avut o apreciere totală ajustată de 12,2%. În ianuarie 2022, înainte de conflictul din Ucraina, acţiunile se tranzactionau la un preţ mai mare cu aproape 30% faţă de cel de la data debutului la tranzacţionare.

Seria de transferuri de pe Piaţa AeRO pe Piaţa Reglementată a început în anul 2020, odată cu transferul acţiunilor Bittnet Systems (BNET), cărora le-a urmat transferul acţiunilor Chimcomplex Borzeşti (CRC) şi Safetech Innovations (SAFE).

Alte companii care au anunţat în trecutul recent şi îndepărtat intenţia de transfer pe piaţa principala sunt Roca Industry HOLDINGROCK1, DN Agrar şi Life is Hard, cea din urmă făcând demersuri încă din anul 2021 în acest sens.

TradeVille: Majoritatea companiilor din BETAeRO au avut un rezultat net în creştere, în prima jumătate a anului

TradeVille: Majoritatea companiilor din BETAeRO au avut un rezultat net în creştere, în prima jumătate a anului

TradeVille: Majoritatea companiilor din BETAeRO au avut un rezultat net în creştere, în prima jumătate a anului

TradeVille: Majoritatea companiilor din BETAeRO au avut un rezultat net în creştere, în prima jumătate a anului

Majoritatea companiilor din componenţa indicelui BETAeRO au raportat o creştere a rezultatelor nete faţă de primul semestru din 2022. Se poate observa că cele mai multe companii au reuşit să-şi majoreze cifra de afaceri. La polul opus, patru societăţi au observat o scădere drastică a cifrei de afaceri, cu până la 93%, reflectând, în cazul a trei dintre acestea, scăderea activităţii. Acest eşantion de mici dimensiuni include şi dezvoltatorul imobiliar Meta Estate Trust, care, deşi şi-a redus cifra de afaceri, a raportat o creştere a veniturilor din exploatare care o contribuit la obţinerea unui profit net de 4 ori mai mare faţă de primul semestru din 2022.

Dintre companiile indicelui BETAeRO, şase companii au trecut de la profit net la pierdere netă, în perioada analizată. În schimb, doar trei companii (Ascendia, Foraj Sonde şi Chromosome Dynamics) au înregistrat profit net în prima jumătate a acestui an faţă de pierdere netă în intervalul similar din 2023, în prinicpal datorită creşterii semnificative a cifrei de afaceri.

SIFI CJ Logistic, Romnav şi Foraj Sonde au avut cele mai mari aprecieri (în termeni ajustaţi) pe bursă, de la sfârşitul anului trecut. Pentru aceste societăţi, aprecierile au fost semnificativ influenţate de dividendele pe care au hotarat sa le repartizeze.

Evoluţia indicelui BETAeRO

De la începutul anului şi până la data de 2 octombrie 2023, indicele BETAeRO a avansat cu 11,8%. Evoluţia este inferioară în comparaţie cu indicele BET, care a avansat cu 23,2%, în aceeaşi perioadă. În medie, capitalizarea bursieră a companiilor din coşul indicelui, fără a considera ponderile în compoziţia indicelui, a crescut cu 33,1% de la începutul anului. Chiar dacă nu s-a ridicat la performanţa indicelui BET, indicele BETAeRO a avut o evoluţie superioară în comparaţie cu indicele Russell 2000, care a avansat cu doar 0,35%, în acest an. Aşadar, discrepanţele dintre S&P 500 şi BET se păstrează şi la nivelul companiilor cu capitalizare bursieră mică.

TradeVille: Majoritatea companiilor din BETAeRO au avut un rezultat net în creştere, în prima jumătate a anului

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: Manualul indicelui BET AeRO, bvb.ro, baza de date TradeVille, Google Finance

-------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. observ in tabel ca majoritatea companiilor din BET AERO si-au crescut profitul sau au trecut de la pierderi pe profit lm S1 2023 versur S1 2022, titlul este gresit

    1. ai dreptate,sunt 37 din care 10 pe pierdere si 8 cu reducere profit,adica sub jumatate,titlul deriva din text care e analiza marca inregistrata a unora care au facut praf Aero aducand o groaza de pocnitori(ca nu se exclud si alea care fac profit insa el e minuscul fata de estimarile de la listare,pe care Tradeville si-a pus pecetea)

      esti praf cu asemenea comentariu

      1.1 e spot on

      1.2 lucreaza la Tradeville aparent - voi ati plasat obligatiunile Vivre stiind ca e intentie de frauda acolo; de altfel facea BTCP care i-au refuzat 

    Piata Aero e aia in care cele mai multe firme au grad de indatorare foarte mare intr-un peisaj in care pe bursele internationale sunt scaderi mari de frica influentei dobanzilor mari persistente asupra profiturilor?!

    Dupa cum arata cotatiile,nu pare,e o veselie si o exuberanta de nedescris. 

    Incepand cu HUNT luna viitoare urmeaza2-3 ani in care firme masiv indatorate trebuie sa-si rostogoleasca debitele,ca e evident ca n-au cu ce le achita.Atunci sa va tineti distractie cu 'profiturile'. 

    Vivre era cu vreo 5% in Euro!Campioan e AUT24E si 26E cu 4,15% in E cu un munte de datorii.Azi nici direct de la BCE nu te imprumuti la asa dobanda daca ai triplu AAA.Iar astea la noi su rating Junk!

    Priviti bilantul la emitentii de bond si/sau datorie bancara mare pe Aero si observati ca nici in 200 de ani nu pot plati,trebuie sa rostogoleasca,iar asta se face azi incomparabil fata de 'ieri' 

    1. unde vezi tu exuberanta de nedescris pe emitentii de pe AERO ? ai mai si dat exemplul cu hunt care este la -70% de cotatia maxima, cred ca esti un hyater decuplat de realitate

      toata economia mondiala functioneaza pe credit, desteptule

      chiar si bancile care au bani se imprumuta, exemplu TLV care emite acum masiv obligatiuni, chiar si Medlie care creste prin achizitii pe credit, toate firmele au aceasta forma de finantare, esti pe langa subiect  

    Pe AeRO sunt și investitori care vând iluzii pe seama naivilor - se ia o acțiune no name (PVBS, IORB, STNM etc), se cumpără succesiv in câteva zile volume mici dar care cresc prețul cu 100% în doar o săptămână, după care, se așteaptă peștii care sa muște momeala și care sa ducă prețul și mai sus, moment în care cel care a construit jocul piramidal lichidează tot, iar ceilalți se trezesc cu pierdere de 80% pe acea cotație.

    De asemenea, pe Aero mai sunt 2 companii care arata foarte bine ca și indicatori și ca PER (analizat în funcție de datele din primul semestru), Comvex și Concivia Brăila. Prima a dat dividende ok, a crescut de pe urma comerțului cu cereale, dar este firma unor generali cu stele, iar a doua este firma de partid, un fel de Teldrum de Brăila, dar care poate a "câștigat"???????????? recent niște contracte care.i vor dubla cifra de afaceri și profitul. Dacă vor da și dividende vor rupe anul viitor... 

    1. exemplele date de tine pe AERO, adica aceste trei actiuni PVBS, IORB, STNM nu au nici una scadere de 80%, chiar au performat bine in ultimii ani

      despre ce companie vorbesti ca a fost crescuta cu volume mici intr-o saptamana si apoi a scazut cu 80% ?

      sa vedem daca minti sau comentezi aiurea  

      Cei care au jucat vreodată acest joc (eu am participat la jocul PVBS, dar am pierdut doar 10%), au recunoscut patern.ul descris de către mine. Sunt cotații pe val, care nu au niciun fundament economic, dar în care intri greu și mai ieși doar dacă vinzi în pierdere. Într.o săptămâna din iulie PVBS s.a prăbușit de la 4.8 spre 1.81, iar peste încă o săptămâna am avut și 1.25 ca preț. Căderea a fost de 75% în 2 saptamani

      spui de o companie listata in 2012

      asa poate sa fie pe orice emitent cresteri si scaderi  

      Nu am spus ca este vorba de un emitent nou, dar, anul acesta a fost dusa pe culmile unei creșteri de sute de procente, deși este o companie și fără trecut și fără viitor, iar raportul financiar pare alcătuit de către un student restanțieri la conta

    rugam ziarul Bursa sa corecteze aceasta greseala din titlu

    21 din 37 emitenti din BET AERO au avut un rezultat net in crestere la Semestrul 1 2023 fata de Semestrul 1 din 2022, aveti lista mai jos. Tradeville a transmis o informatie gresita voit sau din lipsa de profesionalism ca majoritatea din BET AERO au rezultat net in scadere.  

    cu profit mai mare 19 companii din cele 37 din BET AERO  

    SMTL 

    AG 

    MET 

    PRSN 

    DN AGRAR  

    AST 

    BRNA 

    BENTO 

    MAMA 

    IPRU  

    FOJE 

    CC 

    LIH 

    ASC 

    BONA 

    CL AIM 

    SIFI 

    AAB 

    CHRD 

    2 companii cu pierderi considerabil mai reduse, adica rezultat net mai bun 

    MILK

    2P  

    1. deci majoritatea au crescut profitabilitatea

    trandeville a transmis o informatie eronata din lipsa de profesionalism sau neglijenta

    era simplu sa numere companiile din BET AERO cu rezultat net mai bun la semestrul 1 si vedeau ca majoritatea au raportat mai bine la profit, nu cum au scris ei ca au raportat scadere de profit

    1. nu au corectat,abia acum este gresit titlul!

      era corect inainte,titlul se constituia intr-un citat din Tradeville(de altfel se vede ca in text autotii materialului sustin teza cu scaderea) 

      daca teza lor e complet eronata,nu inseamna ca titlul-citat nu era corect

      poate parea paradoxal,dar jurnalistic era corect prima data 

      Majoritatea companiilor din componenţa indicelui BETAeRO au raportat o scădere a rezultatelor nete faţă de primul semestru din 2022, în timp ce doar 7 din 37 de companii analizate au reuşit să-şi majoreze rezultatele nete cu peste 100% faţă de aceeaşi perioadă din 2022.

      Cand expui analiza cuiva o faci asa cum a realizat-o. 

      era gresit cum a scris tradeville ca majoritatea au rezultat net in scadere, a pus cineva mai sus un comentariu cu lista companiilor si majoritatea au profit in crestere

      nu conteaza ca era gresit cum a scris Tradeville,aia e analiza lor,atat timp cat titlul incepe cu Tradeville : adica'zice' e gresit sa pui cum crezi tu ca e corect(in cazul de fata chiar e corect ca majoritatea au dus-o mai bine)

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb