Compania de servicii medicale MedLife a încheiat primele nouă luni ale anului 2023 cu o cifră de afaceri în creştere cu 23%, dar cu un profit net în scădere cu 93%, afectat de creşterea cu 26% a cheltuielilor operaţionale totale şi de adâncirea pierderii financiare, care s-a dublat faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille .
Cu o istorie de aproape trei decenii, MedLife este lider de piaţă în sectorul serviciilor medicale private din România. Pe fondul strategiei orientate atât pe achiziţii, cât şi pe creştere organică, MedLife înglobează o reţea extinsă de unităţi medicale (care acoperă 39 de judeţe din România şi trei unităţi în Ungaria), ceea ce face din Grupul MedLife unul dintre cei mai importanţi jucători din Europa Centrală şi de Est.
Succesul Grupului MedLife se datorează şi spectrului larg de servicii pe care acesta le oferă, captând venituri de la clienţi pe parcursul tuturor etapelor de asistenţă medicală. MedLife îşi împarte activitatea în şase linii de business, clinicile şi spitalele fiind principalele motoare de venituri, cu o pondere de peste 59% din cifra de afaceri a grupului. În acelaşi timp, segmentul de vânzări corporative funcţionează ca un canal de aducere a clienţilor înspre celelalte segmente de business.
Acţionariatul majoritar este reprezentat de familia Marcu, care deţine împreună 39% din totalul acţiunilor. În 2004, Mihail Marcu, actualul CEO MedLife, a preluat afacerea de la mama sa, medicul pediatru Mihaela Gabriela Cristescu, după 11 ani de activitate în domeniul bancar. Grupul MedLife s-a listat în 2016, după opt ani în care nu a avut loc nici o listare privată pe BVB. Investitorii instituţionali deţin peste 20% din totalul acţiunilor.
• 2022, un an dificil pentru sistemul medical românesc
România are cea mai mare rată a mortalităţii evitabile dintre statele membre UE, înregistrând valori ridicate ale deceselor atât din cauze prevenibile prin intervenţii de sănătate publică, cât şi din cauze tratabile prin îngrijiri de calitate adecvată. Ca în restul ţărilor UE, principalele cauze ale mortalităţii evitabile în România sunt bolile sistemului circulator, cancerul şi accidentele, însă valorile înregistrate în ţara noastră sunt de 1,5-3 ori mai mari decât media celorlalte state din UE.
Anul 2022 a fost un an destul de dificil pentru sistemul medical românesc, şi nu numai. La finalul anului, când a fost declarată încheiată perioada pandemică, România a rămas cu 6 milioane de vaccinuri pe stoc, care au fost distruse ulterior, pierderea fiind de 100-200 de milioane de euro, potrivit Ministerului Sănătăţii. Tot în 2022, autorităţile au cheltuit 6 milioane de euro pentru 30 de milioane de pastile cu iod, dintre care doar 4% au ajuns la românii eligibili, în încercarea de a preveni efectele nocive ale unui potenţial atac nuclear, după izbucnirea războiului în Ucraina.
În contextul unui sistem public deficitar subfinanţat de către stat, companiile private joacă un rol esenţial în România. Spre deosebire de alte ţări, precum Germania, care alocă 11-12% din PIB pentru cheltuielile de sănătate, cheltuielile de sănătate în România variază între 5-6% din PIB. Limitările bugetare, alături de lipsa de echipamente medicale adecvate şi de corupţie, afectează calitatea serviciilor oferite de cadrele medicale în unităţile publice.
În 2022, România avea un total de 544 de spitale, dintre care doar patru au fost construite după 1989. Acest lucru a favorizat sistemul medical privat, care avea 168 de spitale în 2021.
• Cifră de afaceri în creştere pentru MedLife
MedLife a încheiat primele nouă luni ale anului cu o cifră de afaceri consolidată de 1,6 miliarde de lei, în creştere cu 23% faţă de acelaşi interval din 2022. În ciuda inflaţiei ridicate şi a costurilor crescute, compania a înregistrat o creştere de două cifre în majoritatea sectoarelor de activitate. "Orientarea graduală a companiei din ultimii ani, de la servicii de prevenţie către servicii medicale spitaliceşti şi oncologie a dus la o rezilienţă mai mare a grupului, indiferent de situaţia economică", arată MedLife în raportul său.
Astfel, cea mai mare creştere a fost înregistrată pe segmentul de clinici, de 36%, acestea generând 37% din cifra totală de afaceri, fiind cel mai important segment al companiei. Cifra de afaceri din spitale a crescut cu aproape 29%, generând 22% din total. Singurul segment care a înregistrat o scădere în primele nouă luni este segmentul de farmacii, unde cifra de afaceri a ajuns la 46 de milioane de lei, cu 23% sub nivelul anului precedent.
În ceea ce priveşte performanţa financiară, MedLife a înregistrat un nivel al EBITDA ajustat de 217,7 milioane de lei, cu o marjă de 13%, în scădere cu aproape 10% faţă de nivelul EBITDA înregistrat în primele nouă luni din 2022, de 198,1 milioane de lei, care a implicat o marjă de aproape 15%. Scăderea s-a datorat, în principal, creşterii cu 26% a cheltuielilor operaţionale, dintre care cele mai consistente creşteri s-au înregistrat în cazul amortizării şi deprecierii (+37%, până la 140,9 milioane de lei) şi în cazul cheltuielilor cu terţii (+34%, până la 456,5 milioane de lei). Însă aproape toate categoriile de cheltuieli au avut creşteri de peste 20%, mai puţin cele cu mărfurile, unde majorarea a fost de numai 1%.
Costul finanţării s-a dublat faţă de anul anterior, în timp ce alte cheltuieli financiare au fost de aproape trei ori mai mari, ceea ce a condus la un rezultat financiar negativ de peste două ori mai mare. Prin urmare, profitul net a fost afectat, marcând o scădere de 93% comparativ cu anul precedemt, în timp ce marja netă a ajuns la 0,2%, de la 4,3% înregistrată anul trecut.
În cadrul trimestrului al treilea, MedLife a inaugurat două noi centre de oncologie, în Brăila şi Vâlcea, sub umbrela Neolife, şi a realizat investiţii semnificative în domeniul tehnologiei în centrele existente din Braşov şi Sibiu. Totodată, compania a continuat investiţiile în Spitalul Nord din Pipera, programat să fie inaugurat la sfârşitul lunii noiembrie.
MedLife a anunţat că va continua să se concentreze pe consolidarea marjelor de profitabilitate după investiţiile mari pe care le-a realizat în proiecte de creştere organică. În ceea ce priveşte zona de achiziţii, compania are o abordare mai prudentă, dar acţionează în funcţie de circumstanţele şi tendinţele actuale de pe piaţă. Priorităţile pentru perioada următoare includ inaugurarea Spitalului Nord şi continuarea dezvoltării proiectului MedLife Park şi a altor unităţi medicale noi în regiunea Olteniei şi în vestul ţării, notează TradeVille .
• Acţiunile MedLife, populare în rândul investitorilor
Din punct de vedere tehnic, preţul acţiunilor MedLife se află într-un trend lateral din mai 2022, intervalul de oscilaţie fiind între 3,87 şi 5 lei. Cu toate că, în 2022, preţul acţiunii a cunoscut o scădere de aproape 34%, iar în 2023, a crescut cu doar 3%, acţiunile MedLife au rămas foarte populare în rândul investitorilor români şi ai fondurilor internaţionale, volumul de tranzacţionare din acest an ridicându-se la 157,9 milioane de lei.
Maximul istoric a fost înregistrat spre finalul perioadei pandemice, când preţul a atins 6,5 lei, după o creştere exponenţială în 2021. În prezent, MedLife se situează pe locul 12 în indicele BET din punct de vedere al capitalizării bursiere (2,3 milioane de lei).
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în MedLife
Oportunităţi
- Drone: MedLife a anunţat introducerea în România a transportului probelor biologice de laborator cu dronele, în parteneriat cu compania australiană Skyy Network, fiind primul operator privat din Europa Centrală şi de Est care utilizează acest sistem. Compania va reduce, astfel, cu 50% timpul faţă de transportul la sol, reuşind să livreze rezultate în aceeaşi zi pentru 76% din gama de analize pe care o realizează. Pentru început, transporturile vor avea loc pe raza a patru localităţi din judeţul Bihor către Oradea şi Arad, urmând ca în viitorul apropiat proiectul să fie extins la nivelul întregii ţări. Cu o lungime de 120 km, ruta dintre Oradea şi Arad este în prezent cel mai lung traseu de zbor cu drona pentru probe medicale din Europa, traseul fiind parcurs în mai puţin de o oră. Proiectul beneficiază de avizul Autorităţii Aeronautice Civile Române, precum şi de acordul Direcţiilor de Sănătate Publică din Bihor şi Arad, respectiv al Ministerului Apărării Naţionale.
- Cel mai mare spital privat din ţară: MedLife deţine cel mai mare spital privat din România, Life Memorial Hospital, rezultatul unei investiţii de peste 10 milioane de euro. Spitalul se întinde pe o suprafaţă de 1.400 mp, având şapte săli de operaţie cu dotări de ultimă generaţie şi o capacitate de 231 de paturi. În 2022, în această locaţie s-au efectuat peste 700 de operaţii şi peste 65.000 de intervenţii chirurgicale, pacienţii beneficiind de îngrijirea şi experienţa a peste 300 de cadre medicale. Totodată, spitalul Life Memorial a fost acreditat UNICEF şi ANMCS.
- Evaluarea companiei: Luând în considerare multiplul P/S, de 1,1x, acţiunile MedLife se tranzacţionează sub media companiilor similare, de 1,6x, potrivit simplywall.st, însă sunt mai scumpe decât media europeană a industriei de sănătate (0,7x). Totodată, simplywall.st estimează că acţiunile MedLife se tranzacţionează cu peste 20% sub valoarea lor justă.
- Preţ ţintă: La 9 noiembrie 2023, preţul ţintă mediu al celor patru analişti care acoperă compania era de 5 lei.
Riscuri
- Dividend: Compania nu oferă dividend, spre deosebire de alte societăţi din BET, care oferă randamente foarte mari (15% la OMV Petrom, 9% la Conpet şi Nuclearelectrica, 7% la Romgaz şi BRD etc.).
- Concurenţă puternică: Regina Maria, principalul rival al MedLife pe plan naţional, a preluat pachetul majoritar din clinicile Dentale Dr. Leahu, lider al pieţei de stomatologie, cu 169 de cabinete prezente în 13 oraşe din ţară. Aceasta este cea mai mare tranzacţie a anului de pe piaţa serviciilor medicale naţionale. Reţeaua Regina Maria a ajuns la 6,5 milioane de pacienţi anul acesta, înregistrând peste 800.000 de abonamente medicale. Prin comparaţie, MedLife a informat în cel mai recent raport că a avut peste 6 milioane de pacienţi unici.
- Un grad ridicat de îndatorare: Principala sursă de finanţare a proiectelor MedLife este creditarea. La 30 septembrie 2023, gradul de îndatorare a grupului se ridica la 261% (capital împrumutat raportat la capital propriu).
Sursele menţionate de TradeVille . în acest raport sunt: raport companie, MedLife, Business Review, simplywall.st, Ministerul Sănătăţii, euronews.ro, Statista, Capex, BVB, TradingView, adevarul.ro, EY.
-----------------------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2023, 10:11)
deci M are evaluare ceva mai mare ca TEL insa nu are profit si a avut 100 mil cu pandemia cand faceau teste la de 10x costul
bine ca am gasit TEL cu aceeasi evaluare apx ca sa se vada prapastia,mai ales ca TEL a dat azi rezultate bune(pana intelege si piata ca un 200 mil curat e mai mult decat 400 de anul trecut care era cea mai mare parte din pix,dovada treaba cu dividendele care nu se puteau da ca nici cash nu produsesera,daca era din pix)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2023, 10:40)
Pe bvb? Pai asta e bursa in care One are capitaliz. de 3,8 miliarde si 0,344 profit iar aia Tel are 2,2 cu 0,207,sa zicem ca e pe acolo raportul la ambele. Doar ca una e utilitati, monopol iar alta din imobiliare la care tocmai se incheie bulalSi pe spartul ei face profit din evaluarea la piata a stocului. Acum socoate fiecare cam unde mai e'piata' real.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2023, 15:34)
hahahaha s-au trezit si investitorii dupa cateva ore de la postarea 1 ca de fapt rez transel ectrica s mai bune decat comparativele
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2023, 18:55)
Daca nu le place TEL sa ia TGN ca are profit cat sa 'indestuleze' fondurile perspicace de pensii.Unde mai pui ca e si 60% mai mare evaluarea.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2023, 10:29)
Adica Tradeville ne indica simplywall ca site de evaluari ca unul de luat in seama oh my god,au citit vreodata ce 'analiza' automata fac aia?!
Trecand la lucruri mai serioase,e de bagat la cap ca pe bursele europene se evalueaza astea din sector la 0,7x(si nu se mai ofera si ceilalti indicatori relevanti la care M este in top la modul negativ).
Iar pe o piata dintr-o tara cu rating la limita investment grade,cu un sector sanitar in care e bulversare totala zilnic,nu se stie daca mai e 1 leu de achitat de la CNAS,pe o bursa care tot ateapta promovari pe criteriu de lichiditate cand ea face 7-10 M euro zilnic,M este evaluata la 1,1x P/S,unde S sunt facute prin achizitii cu toptanul,ineficiente si care au indatorat compania cu un grad nesustenabil(macar asta remarca si Tradeviile,mare mirare!)
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2023, 16:15)
Tradeville e aia cu VIVRE
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2023, 11:06)
Conceptul BetterMe pare interesant.
Mai dati si dividend si ma bag.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2023, 11:18)
La ce profit are DIVY nu se poate vedea cifra dupa zero pe ecran smartphone,trebuie laptop
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2023, 11:14)
pe cand o analiza tradevile la APP ca doar ea a fericit bursa cu asa emitent de iprava,la plusuri de pilda as trece ca va incheia anul cu profit aproape cat M,chiar daca paradoxal daca te uiti pe capitalizare,la ambele ar fi o contraperformanta majora
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2023, 12:15)
:))) las' ca vine una la bnet
o sa aflam ca pierderea e chiar de dorit
mai ales la una din IT
trebuie propaganda sa si descarce noule bonduri
intre timp poate corecteaza si rezultatele trimise gresit
mergeti la tabelul cu comparatia lor favorita ttm
e spectacol, totul creste pe coloana lor, chiar daca multe scad
rar am vazut asa panarama
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2023, 12:40)
Bittnet o sa dea erata la gogomaniile alea de calcule cand le cere bvb si asf,altfel ar fi cel mai rusinos IPO din istoria BVB.
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2023, 15:32)
Se vad din Spatiu erorile BNET cu duiumul, dar la ASF nu ca se ocupa cu strans catrafusele clanurile sa faca loc la altele
5. vreau sho
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2023, 11:51)
dividendu mare de la M
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2023, 13:10)
cand o sa plateasca 1800 mil lei credite din profit de 3,7 mil pe 3/4 din an?
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2023, 13:18)
creca ei se bazeaza pe marime si i preia careva pentru asta,clar ca nu pot rambursa,doar ca si la marime le o ia regina maria in fata
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2023, 13:38)
pai sa mareasca tarifele! are corporatristul banet.....:)))