TradeVille: Meta Estate Trust atrage capital pentru investiţii noi

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 martie

Sursa foto: facebook / MetaEstateRO

Sursa foto: facebook / MetaEstateRO

Meta Estate Trust SA se aşteaptă să depăşească bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2023, după ce a înregistrat o a doua jumătate de an foarte profitabilă. Compania a anunţat intenţia de a realiza o operaţiune de majorare de capital pentru a atrage fonduri necesare investiţiilor în noi proiecte, conform unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille

Lansată în martie 2021 de către un colectiv de antreprenori din România, Meta Estate Trust se distinge ca fiind un jucător activ pe piaţa imobiliară, sub forma unui holding. Compania a debutat pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti, sub simbolul MET, la data de 29 august 2022. Într-un interval de numai doi ani de la fondare, firma a derulat investiţii în peste 50 de proiecte imobiliare, reuşind să finalizeze profitabil peste 20 dintre ele. Meta Estate Trust colaborează strâns cu dezvoltatorii imobiliari, implicându-se financiar şi achiziţionând proprietăţi în etapele iniţiale de construcţie, atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe importante din România.

Orientările strategice ale companiei cuprind parteneriate pentru dezvoltare comună, proiecte la început de drum, cumpărarea de locuinţe în scopul închirierii acestora, investiţii în ansambluri rezidenţiale noi, opţiuni pe proprietăţi imobiliare şi alte iniţiative de investiţii flexibile în domeniul imobiliar, menite să genereze randamente atractive. Colaborările cu dezvoltatorii vizează proiecte aflate în stadii preliminare, dotate cu permise de construcţie, unde necesităţile de capital pentru dezvoltare sunt considerabile şi finanţarea bancară nu este cea mai favorabilă opţiune.

Anul trecut, Meta Estate Trust a experimentat o transformare radicală a echipei sale de conducere. Sub îndrumarea noului CEO, Alexandru Bonea, direcţia actuală a companiei este concentrată pe amplificarea veniturilor constante, capitalizând în principal pe segmentul de închirieri rezidenţiale. În concordanţă cu acest obiectiv, s-au stabilit multiple parteneriate cu reţele hoteliere de renume, punctul culminant fiind inaugurarea primului hotel Kempinski din România.

Structura acţionariatului este constituită din 65% investitori individuali şi 21% entităţi juridice. Figura principală în rândul acţionarilor este Viman Adrian Vasile, care deţine o cotă de 15% din companie. Cunoscut pentru conducerea companiei Kaufland în România pe o perioada de nouă ani, Adrian Vasile Viman a devenit ulterior CEO şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Kaufland Germania.

Presiuni asupra preţurilor din sectorul imobiliar, în 2024

Pentru anul 2024 se preconizează că presiunile asupra preţurilor vor persista, amplificate de o cerere în creştere şi o ofertă în scădere pe piaţă. Această situaţie de dezechilibru este anticipată să influenţeze evoluţia preţurilor pe o durată medie de timp, potrivit specialiştilor din domeniul imobiliar. Aceştia prognozează că, pe la mijlocul anului, costurile de finanţare vor scădea semnificativ, ceea ce va stimula puternic piaţa imobiliară, conform platformei Imobiliare.ro.

În capitală, suspendarea Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ-uri) a limitat numărul de locuinţe noi în 2023, ceea ce va duce probabil la o reducere a numărului de locuinţe livrate în 2024. O scădere de peste 47% a autorizaţiilor de construcţie în Bucureşti a motivat dezvoltatorii să se orienteze către oraşe regionale precum Cluj-Napoca, Timişoara, Râmnicu Vâlcea şi Braşov. Deşi preţurile materialelor de construcţii au cunoscut o corecţie în 2023, după creşterea explozivă din 2022, acestea au rămas la un nivel superior comparativ cu 2021.

Schimbările fiscale programate pentru 2024, inclusiv eliminarea unor facilităţi fiscale şi modificarea regimului TVA, marile proiecte de infrastructură în desfăşurare şi lipsa forţei de muncă în sector vor creşte considerabil costurile de construcţie, făcând probabilă o rată anuală de creştere de peste 10%, fapt ce se va traduce în preţuri mai mari ale apartamentelor şi chiriilor.

În 2024, se estimează o continuare a scăderii inflaţiei, o accelerare a creşterii economice la 3,1% de la 2,2% în 2023, o creştere a salariului mediu, ca urmare a iniţiativelor guvernamentale şi a recuperării parţiale a pierderilor cauzate de inflaţie de sectorul privat, şi o scădere foarte lentă a ratelor dobânzilor la creditele ipotecare.

Cererea de locuinţe a înregistrat o creştere semnificativă la nivel naţional în ultima parte a anului 2023, cu peste 145.000 de persoane interesate să achiziţioneze case sau apartamente pe platforma Imobiliare.ro, marcând o creştere de aproape 22% faţă de sfârşitul anului 2022. Cea mai mare parte a cererii s-a concentrat în Bucureşti, cu un interes majoritar pentru locuinţele vechi, deşi cererea pentru locuinţele noi a avut un avans remarcabil, de aproape 40% faţă de anul anterior.

Rezultatele financiare ale Meta Estate Trust, peste BVC

La evaluarea din trimestrul al treilea al anului 2023, Meta Estate Trust a anunţat venituri totale de 15,3 milioane de lei şi un profit brut impresionant de 8 milioane de lei. Aceste cifre nu doar că au depăşit previziunile bugetare anuale cu 7%, dar au marcat şi o creştere cu 145% a profitului net comparativ cu anul anterior, atingând nivelul anticipat pentru întregul an.

Conducerea companiei şi-a exprimat în ianuarie satisfacţia pentru depăşirea obiectivelor anuale de profitabilitate încă din trimestrul al treilea, motivând rezultatul prin eficienţă în gestionarea costurilor şi veniturilor. CEO-ul evidenţia atunci pregătirea companiei prin diversificarea surselor de venit şi a segmentelor de consum în portofoliul său de investiţii.

Pe 19 martie, compania a marcat exit-ul din proiectul Mobexpert Homes printr-o promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare pentru ultimul imobil deţinut. Astfel, Rentabilitatea Internă Anualizată (IRR) a investiţiei în acest proiect a fost de 29,6%, cu încasări totale de aproximativ 6,7 milioane de lei. Această mişcare face parte din strategia companiei anunţată în ianuarie de CEO-ul Alexandru Bonea, care preconiza concentrarea pe finalizarea exit-urilor şi reinvestirea capitalului în noi proiecte în a doua parte a anului.

Conform aşteptărilor, rezultatele finale ale anului, care vor fi publicate pe 20 mai, vor depăşi semnificativ estimările bugetare pentru 2023.

În plus, Meta Estate Trust a răsplătit acţionarii cu primul său dividend în numerar, marcând un moment important în distribuirea profiturilor companiei, notează TradeVille

Majorare de capital

Printr-un raport publicat la BVB, compania şi-a anunţat intenţia de majorare a capitalului social cu până la 11.432.603 lei prin emiterea de noi acţiuni. Această mişcare vine în contextul în care compania doreşte să îşi extindă operaţiunile şi caută fonduri suplimentare pentru a face acest lucru. Conducerea companiei a împărţit această majorare în două părţi:

-Emisiune Bonus: o parte din noile acţiuni vor proveni din încorporarea rezervelor companiei din profitul net din 2023, în esenţă, transferând o parte din profituri înapoi în companie sub formă de acţiuni noi.

-Contribuţia în numerar: compania oferă, de asemenea, posibilitatea ca acţionarii existenţi să cumpere noi acţiuni, asigurându-se că îşi pot menţine procentul de proprietate.

A fost supus spre aprobare un alt plan alternativ de majorare a capitalului social, dar cu o sumă uşor mai mică şi printr-un proces diferit care implică atât emisiuni de bonusuri, cât şi compensarea datoriilor.

Acţiunile MET, în scădere

Acţiunile MET se tranzacţionează în scădere cu 18% în ultimele 12 luni, pe un rulaj de 18,7 milioane de lei, şi cu o dinamică de -8% în anul curent. Compania plănuieşte să realizeze transferul acţiunilor de pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare pe piaţa principala a BVB în 2025.

Indicele BET-AeRO a avut, în schimb, o performanţă pozitivă, de +26% în ultimele 12 luni, dintre care +13% a fost realizat doar de la începutul anului.

Perspective - oportunităţi noi de investiţii

Conform interviurilor de la începutul anului ale directorului general, compania şi-a propus să analizeze activ piaţa pentru a identifica oportunităţi noi de investiţii, cu scopul de a construi un nou portofoliu solid. Acest lucru ar putea include atât majorarea capitalului social, cât şi emiterea de obligaţiuni corporative ca măsuri pentru a susţine expansiunea şi a finanţa investiţii mai ample.

Strategia de investiţii a companiei pune accent pe menţinerea şi dezvoltarea parteneriatelor cu dezvoltatorii imobiliari. Aceste colaborări au generat randamente atractive, evidenţiindu-se ca un element central al modelului de afaceri. Totodată, compania urmăreşte creşterea ponderii pe investiţii în active care generează venituri recurente, cum ar fi apartamentele în regim hotelier, şi pe tranzacţionarea imobiliară, care include achiziţii şi revânzări de apartamente.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Meta Estate Trust

Oportunităţi

-Creştere şi adaptabilitate: Meta Estate Trust a demonstrat o capacitate de creştere rapidă şi de adaptare la piaţa imobiliară, reuşind să finalizeze numeroase proiecte într-un timp relativ scurt, într-un moment nefavorabil al sectorului. Datorită anticipării unui stoc redus de apartamente noi în Bucureşti şi a unei cereri consistente, există potenţialul pentru o creştere a valorii proprietăţilor, ceea ce poate aduce beneficii investitorilor în Meta Estate Trust.

-Planul de business: Compania are mai mult rol de intermediar sau finanţator pentru dezvoltatori, neasumându-şi riscurile unei pieţe în scădere. Meta Estate achiziţionează apartamente în faze incipiente, lucru care îi oferă o putere de negociere mai mare, obţinând preţuri favorabile. Totodată, planul de business este unul atractiv şi pentru investitorii cu fonduri mai limitate. Compania doreşte să fie o alternativă mai simplă pentru investiţiile imobiliare, oferind lichiditate şi granularitate acestui sector.

-Potenţial de dividende: Compania a distribuit anul acesta primul dividend, la doar doi ani de la listare. Astfel, modelul de business se aseamănă din ce în ce mai mult cu un REIT, care acordă în mod normal 50% din profit sub formă de dividende.

Riscuri

-Incidenţa dobânzilor: Creşterea ratelor dobânzilor a condus la costuri ipotecare mai mari, ceea ce poate influenţa negativ piaţa imobiliară şi, implicit, performanţa acţiunilor META.

-Concurenţă în sectorul premium/lux: Deşi segmentul de lux are cele mai bune rezultate de livrări, concurenţa în acest segment poate fi intensă, afectând potenţialul de creştere.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: raport companie, metaestate.ro, BVB, Imobiliare.ro.

-------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Mult laudatul Meta. Nu ziceti nimic de diferentele si lupta de la virful companiei care au ajuns in instanta, iar promisiunile de inceput au fost ca distribuie 90% din profit si dividend de doua degeta a ramas de un deget si ala mijlociu

    Le tragi bine din condei baiete dar cine crede e un prost se vad scaderile de la 1.25 la 0.7 survenite si in urma blocarii actionarilor fondatori de a vinde actiuni dupa 6 luni de la listare

    S au oferit informatii prea optimiste la inceput si fara acoperire iar lupta pt ciolan de la virf este evidenta 

    1. Salutare!

      Stie cineva un Broker serios in Romania cu comisioane rezonabile? 

      se mai numeste si dividend trap.... bine ai venit in lumea "investitiilor"...

      s c c r e t 

      Asteptăm."oportunitatea" perlei META la 0,50

      "Rezonabil" exprima o perceptie. Ca "greu", "mare", "cald". Spune o cifra sau un interval.

      (Seriosi sint toti cei autorizati de ASF.) 

    Afacere în familie:Meta estate trust,meta srl,meta administrare,meta căntă și dansează.Stau bine cu anunțurile de recrutare,nume sonore.Restul,totul e in defavoarea actionarilor de retail.Ei plătesc mateapazlăcurile la vărf.

    mai pe scurt: do not trust in Meta Estate Trust & asoc.

    1. mai mult randament a adus aurul in lei decat meta sa ro...

      s c c r e t 

    In trim.III 2023,apelau și la Goldring ptr preț țintă de 1,25lei....MET e o capcană

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb