Microsoft este un dezvoltator de software, servicii şi dispozitive IT. Liniile sale de business includ:
- Productivitate şi Procese de Afaceri, care oferă produse şi servicii pentru îmbunătăţirea productivităţii şi pentru comunicare, adresate unei varietăţi de dispozitive şi platforme;
- Cloud Inteligent, care oferă produse şi servicii de cloud public, privat şi hibrid pentru toate tipurile de servere;
- More Personal Computing, care oferă sisteme de operare (Windows), dispozitive, jocuri şi servicii de publicitate.
• Analiza ultimelor situaţii financiare - trimestrul secund 2023
Conform ultimelor rezultate financiare raportate de Microsoft şi citate de TradeVille în raportul elaborat de Departamentului său de Analiză, veniturile totale au crescut cu 2% în al doilea trimestru fiscal al anului 2023, până la valoarea de 52,7 miliarde dolari, comparabilă cu cea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut, dar sub estimările analiştilor Refinitiv de 52,94 miliarde dolari. Majorarea se datorează, în principal, liniilor Intelligent Cloud şi Productivity and Business Procesess.
Astfel, Intelligent Cloud a generat venituri de 21,5 miliarde dolari (+18% vs T3 2022), în linie cu estimările analiştilor, în timp ce Productivity and Business Procesess a realizat venituri de 17 miliarde dolari (+7% VS T3 2022).
Veniturile din produsele cloud Azure au crescut cu 31%, în T2 2023, în linie cu estimările analiştilor de la Visible Alpha, acaparând tot mai mult din cota de piaţă a liderului AWS (Amazon Web Services). Prin urmare, Azure încheie anul 2022 cu o cotă de 30% din piaţa de cloud computing, în creştere de la 18% în 2018, potrivit estimărilor Bofa Global Research.
Profitul operaţional GAAP s-a diminuat cu 1,8 miliarde dolari (-8% vs T2 2022), pe fondul scăderii vânzărilor segmentului More Personal Computing cu 19% faţă de trimestrul al treilea din 2022, până la 14,2 miliarde dolari.
Cheltuielile operaţionale s-au majorat cu 2,3 miliarde dolari (+19% vs T2 2022), ca urmare a creşterii cheltuielilor cu concedierea angajaţilor, a investiţiilor în cloud engineering, cât şi a achiziţiei noilor companii Nuance şi LinkedIn. Principalele modificări ale cheltuielilor au fost următoarele:
- Cheltuielile de cercetare şi dezvoltare (R&D) în creştere cu 1,1 miliarde dolari (+19% vs T3 2022);
- Cheltuielile de vânzări şi marketing au crescut cu 300 milioane dolari (+6% vs T3 2022).
- Cheltuielile generale şi administrative s-au majorat cu 953 milioane dolari (+69% vs T3 2022), cea mai mare pondere deţinând-o cheltuielile cauzate de concedierea angajaţilor.
Profitul net GAAP a scăzut cu 12% faţă de cel din trimestrul secund din 2022, până la 16,4 miliarde dolari, în timp ce profitul net ajustat pe acţiune GAAP a fost de 2,20 dolari, în scădere cu 11% vs T2 2022, iar cel non-GAAP a fost de 2,32 dolari, depăşind estimările analiştilor de pe WallStreet, de 2,29 dolari/acţiune.
Compania se aşteaptă ca veniturile din Intelligent Cloud, în trimestrul următor, să fie cuprinse între 21,7 şi 22 miliarde dolari, sub prognoza medie a analiştilor, de 22,14 miliarde dolari.
• Val de concedieri
Microsoft intenţionează să concedieze 11.000 de angajaţi (5% din totalul forţei de muncă), în linie cu majoritatea companiilor din sectorul IT din SUA, ca răspuns la încetinirea cererii şi înrăutăţirea perspectivelor economice globale. La sfârşitul lunii iunie, compania avea 221.000 de angajaţi, dintre care 122.000 în SUA, iar restul la nivel internaţional.
• Perspective - ChatGPT, un nou concept
Compania a anunţat că va lansa, în viitorul apropiat, robotul de inteligenţă artificială ChatGPT al OpenAI la serviciile sale Azure bazate pe cloud. OpenAI este o companie de cercetare şi implementare a inteligenţei artificiale. Microsoft informează că serviciul Azure OpenAI, care a fost disponibil doar pentru un număr limitat de clienţi, va fi disponibil pe scară largă, permiţându-le astfel clienţilor să utilizeze produsele OpenAI în aplicaţiile proprii care rulează în cloud.
Partener al OpenAI încă din 2019, Microsoft caută să investească până la 10 miliarde dolari în această companie, în vederea obţinerii unui avantaj competitiv în faţă rivalilor Amazon, Google şi Meta. Conform raportului celor de la Morgan Stanley, modelul lingvistic de căutare ChatGPT, creat de OpenAI, ar putea prelua din cota de piaţa a Google, putându-i perturbă poziţia de principal punct de acces la internet al utilizatorilor. Analiştii estimează o reluare a creşterii veniturilor Microsoft în a două parte a anului, iar în privinţa marjei operaţionale analiştii sunt optimişti în capacitatea companiei de a o menţine la peste 40%, valoare superioară celei întâlnite la companii rivale precum Apple, Amazon şi Meta Platforms.
• Informaţii cu privire la sectorul de activitate
Conform datelor Statista, se preconizează că veniturile generate de piaţa de cloud public vor ajunge la 525 miliarde dolari în 2023, cel mai mare segment al pieţei fiind SaaS (Software aş a Service), cu un volum de piaţă preconizat la 253 miliarde dolari în 2023.
De asemenea, se estimează că veniturile din cloud public vor creşte în perioada 2023-2027 cu o rată anuală compusă (CAGR) de 13,81%, ajungându-se la o valoare de 881 miliarde dolari în 2027.
• Analiza TradeVille poartă următorul disclaimer:
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. TradeVille îşi propune să actualizeze raportul cel puţin anual. Lista potenţialelor conflicte de interese.
Sursele articolului menţionate de TradeVille în acest raport sunt Reuters, WSJ, Bloomberg, raportul companiei.