TradeVille: NVIDIA Corp - în centrul euforiei AI

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 mai 2023

TradeVille: NVIDIA Corp - în centrul euforiei AI

Nvidia a încheiat primul trimestru al anului fiscal 2024 cu rezultate de excepţie, susţinute de o cerere în creştere pentru cipurile AI, care indică faptul că acestea devin din ce în ce mai importante pentru furnizorii de cloud şi pentru alte companii care rulează un număr mare de servere. Cifra de afaceri a companiei a depăşit cu 10% estimările analiştilor, în timp ce profitul net a marcat o creştere de 26% faţă de anul precedent, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al Tradeville.

Nvidia Corporation este a cincea cea mai mare companie de tehnologie la nivel mondial, după capitalizarea bursieră, întrecută doar de Apple, Microsoft, Alphabet şi Amazon şi, probabil, cea mai importantă companie din cursa pentru inteligenţă artificială.

Modelul de afaceri al companiei este centrat pe vânzarea de GPU-uri ("Graphics Processing Unit"), utilizate în toate domeniile, de la console pentru gaming la automobile şi calculatoare persoanle. GPU-urile sunt cipuri de mare putere concepute pentru a reda rapid o grafică realistă pe ecran. Mai mult de atât, Nvidia este cel mai avansat producător de cipuri AI din lume, cu o cotă de piaţă de 75%, fiind furnizor cheie de hardware destinat aplicaţiilor AI pentru Microsoft şi Google, a căror luptă pentru supremaţie în AI se intensifica din ce în ce mai mult.

Compania a fost fondată în 1993 de trei informaticieni americani, Jensen Huang, Curtis Priem şi Christopher Malachowsky, crescând spectaculos la nivel global datorită poziţionării sale că lider în domeniile care au marcat economia din ultimul deceniu: grafică 3D pentru PC-uri, gaming, dată center, cryptomonede şi, în prezent, inteligenţă artificială. În 2007, Nvidia a fost desemnată compania anului de către Forbes pentru creşterea rapidă şi succesul sau.

Principalii acţionari individuali sunt Jensen Huang (care deţine şi funcţia de CEO, cu o cotă de 0,21% din totalul acţiunilor), Colette M. Kress şi Mark A. Stevens, în timp ce dintre actionarii instituţionali, cei mai importanţi sunt Vanguard Group, BlackRock şi FMR. Înainte de a înfiinţa Nvidia, Jensen Huang a lucrat pentru producătorul de cipuri LSI Logic Corp. şi pentru AMD, compania de semiconductori. Huang figurează în 2023 pe locul 76 în lista Fobes a miliardarilor, cu o avere care aproape i s-a dublat în acest an, datorită boom-ului AI, ajungând la 27.3 mld. USD, depăşind ritmul de creştere al oricărui alt miliardar american.

The AI Gold Rush, aşa cum a fost numită de Bank of America

McKinsey & Company a evaluat piaţa mondială a semiconductorilor la 600 miliarde dolari în 2021, preconizând o creştere anuală de 6% până la 8% pentru următorii ani, susţinută atât de tehnologiile AI, cât şi de adaptarea pieţei muncii la lucrul de acasă / sistemul hibrid şi, respectiv, de cererea continuă de smartphone-uri şi servicii de cloud computing. De aceste tendinţe vor beneficia, bineînţeles, cu precădere, marii jucători din piaţă: TSMC, care nu are concurenţi demni de luat în seamă în ceea ce priveşte anvergura şi eficienţa operaţională, şi Nvidia, care deţine o poziţie cheie în întreaga dezvoltare a inteligenţei artificiale şi capabilităţi de a identifica şi valorifica oportunităţi viitoare de inovare.

Însă, povestea semiconductorilor nu e tocmai roz, din cauza escaladarii bătăliei pentru cipuri dintre SUA şi China, care riscă să genereze "pagube enorme" pentru industria tehnologică americană, după cum afirmă Jensen Huang, într-un interviu pentru Financial Times.

Întorcându-ne la inteligenţa artificială, potrivit Forbes, această piaţă se aşteaptă să ajungă la 407 miliarde dolari până în 2027, înregistrând o creştere impresionantă faţă de valoarea de 86,9 miliarde dolari estimată pentru 2022. În acelaşi timp, se estimează că AI va contribui cu o creştere netă de aproximativ 21% la Produsul Intern Brut al Statelor Unite până în 2030, demonstrând impactul său asupra creşterii economice.

În altă ordine de idei, rezultatele unui studiu realizat de Forbes arată că peste 75% dintre consumatori sunt îngrijoraţi de informaţiile eronate oferite de AI, dar că 64% dintre companii se aşteaptă ca AI să crească productivitatea. Un sfert dintre companii adoptă AI din cauza lipsei forţei de muncă, iar companiile chineze au avut cea mai mare rată de implementare AI, de 58%, faţă de 25% în SUA. Un procent substanţial de 77% dintre oamenii implicaţi în studiu sunt îngrijoraţi de pierderea locurilor de muncă din cauza AI, în timp ce alte studii arată că, de fapt, AI va crea aproximativ 97 milioane de noi locuri de muncă.

Cipurile AI - la baza rezultatelor de excepţie din trimestrul întâi 2024 fiscal

Nvidia a raportat, pentru primul trimestru al anului fiscal 2024, o cifră de afaceri de 7,19 miliarde doalri, depăşind cu 10% estimările consensului şi cu 19% cifra de afaceri înregistrată în trimestrul precedent. Cu toate acestea, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, compania a înregistrat o scădere de 13% a cifrei de afaceri. În acelaşi timp, compania încheie trimestrul cu un profit net de peste două miliarde dolari, în creştere cu 26% de la an la an şi cu un profit ajustat pe acţiune (Non-GAAP) de 1,09 dolari, care a întrecut aşteptările analiştilor cu 18%.

Motivul rezultatelor de execeptie a fost o "cerere în creştere" pentru cipurile AI, după cum afirmă Jensen Huang, CEO al Nvidia. Segmentul Data Center a înregistrat vânzări record, de 4,28 miliarde dolari, depăşind cu 10% estimările analiştilor şi cu 14% nivelul de anul trecut. Compania a declarat că această performanţă a fost determinată de cererea pentru cipurile sale GPU din partea frunizorilor de cloud, precum şi a marilor companii de internet de consum, care folosesc cipurile Nvidia pentru a implementa aplicaţii de inteligenţă artificială generativă, precum ChatGPT de la OpenAI.

Segmentul de gaming, pe de altă parte, a înregistrat o scădere de 38% a veniturilor faţă de anul precedent, ajungând la 2,24 miliarde dolari, pe fondul provocărilor macroeconomice. Cu toate acestea, compania a reuşit să depăşească estimările Wall Street şi în acest segment (+13% faţă de nivelul aşteptat de analişti).

Segmentul auto, care include cipuri şi software pentru dezvoltarea maşinilor care se conduc singure, a înregistrat o creştere de 114% a vânzărilor faţă de perioada similară a anului trecut, dar, deşi a atins un nivel record în acest trimestru, rămâne un segment mic, generând vânzări sub 300 de milioane de dolari.

TradeVille: NVIDIA Corp - în centrul euforiei AI

Perspective puternice, mult peste aşteptările pieţei

Nvidia a declarat că se aşteaptă la o cifră de afaceri de aproximativ 11 miliarde dolari, plus-minus 2%, pentru trimestrul în curs, cu peste 50% mai mult decât estimările consensului, de 7,15 miliarde dolari, fiind unul dintre cele mai bune anunţuri de previziuni făcute vreodată de o companie, fapt care a declanşat o adevărată efervescenţă în rândul investitorilor. Prognoza indică faptul că scăderile anuale pe care Nvidia le-a înregistrat anul trecut s-au încheiat şi că vânzările vor fi puternice atât în valoare absolută, cât şi procentual, de la un an la altul.

În acelaşi timp, compania se aşteaptă la marje brute GAAP şi Non-GAAP de 68,6%, respectiv de 70%, plus-minus 50 de puncte de bază şi la cheltuieli de exploatare de 2,7 miliarde dolari.

Având în vedere toate prognozele financiare oferite de companie, analiştii estimează un profit net puţin peste 4 miliarde dolari şi un profit net pe acţiune de 1,75 USD pentru al doilea trimestru. Anualizat, valoarea ar fi în jur de 7 dolari pe acţiune, depăşind ritmul de creştere al profitului net pe acţiune din primul trimestru. Deşi Nvidia se tranzacţionează la un preţ mult peste 50x profitul net estimat, totuşi aproape 70% din analiştii de pe Wall Streat au acordat un BUY rating, cu un preţ ţintă situat în jurul valorii de 310 dolari pentru următoarele 12 luni.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Nvidia

Oportunităţi - Poziţie puternică în domeniul jocurilor video: Nvidia a devenit o forţă majoră în industria jocurilor pe calculator odată cu lansarea seriei RIVA de procesoare grafice în 1997. Doi ani mai târziu, compania s-a făcut remarcată prin lansarea GPU GeForce 256, care oferea o calitate superioară graficii tridimensionale. În 2000, Microsoft a selectat NVIDIA pentru a dezvoltă plăci grafice pentru mult-aşteptată consola de jocuri video Xbox a Microsoft.

- Parteneriat cu TSMC: Nvidia nu se află în concurenţă directă cu TSMC, ci este partener cu acesta, TSMC fiind cea mai mare turnătorie de cipuri din lume, în timp ce Nvidia proiectează cipurile care ajung să fie fabricate de TSMC.

- Nvidia este una dintre cele mai performanţe acţiuni din ultimele câteva decenii: în ultimii 20 de ani, randamentul acţiunii a fost de 24,000%, care ar fi condus la un profit de 239.000 dolari pentru o investiţie de doar 1,000 dolar realizată la începutul acestei perioade.

Riscuri - Războiul rece dintre SUA şi China: Controalele americane la export introduse de administraţia Biden pentru a încetini producţia chineză de semiconductoare, conduc la imposibilitatea de a vinde cipurile avansate ale Nvidia pe una dintre cele mai mari pieţe ale companiei. În acelaşi timp, companiile chineze au început să-şi contruiască propriile cipuri pentru a rivaliza cu procesoarele Nvidia. "Dacă China nu poate cumpără din SUA, îşi va construi singură", a spus CEO-ul Nvidia. "Aşa că SUA ar trebui să fie atentă. China este o piaţă foarte importantă pentru industria tehnologică." Totodată, în eventualitatea unui război în Taiwan, Nvidia şi-ar putea pierde o mare parte dintre clienţii săi.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt raport companie, Seeking Alpha, Forbes, Kiplinger, comunicat companie, Seeking Alpha, Forbes, Financial Times, Britanica, TechTarget, Forbes, Investopedia, Markets Insider

--

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu reprezintă un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. TradeVille îşi propune să actualizeze raportul cel puţin anual Lista potenţialelor conflicte de interese research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb