Cei mai importanţi integratori de sisteme din România au încheiat anul 2023 pe un trend ascendent, iar perspectivele pentru 2024 sunt optimiste, în ciuda multiplelor provocări existente. Sistemul cloud, inteligenţa artificială şi produsele proprii sunt principalele opţiuni pentru consolidarea şi dezvoltarea poziţiei viitoare a integratorilor pe piaţă, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille
Integratorii de sisteme sunt companii care ajută organizaţiile să proiecteze, să implementeze şi să gestioneze sisteme IT complexe. Aceştia sunt specializaţi în eficientizarea stivei tehnologice a unei companii prin integrarea sistemelor pentru a reduce complexitatea, a minimiza ameninţările şi a creşte productivitatea. Companiile integratoare de sisteme joacă un rol crucial în asigurarea faptului că societăţile pot profita de tehnologie pentru a-şi îmbunătăţi operaţiunile, oferind o expertiză extinsă în diverse domenii IT, inclusiv hardware, software, reţele şi gestionarea datelor. Aceştia acţionează ca o punte de legătură între companii şi tehnologia de care au nevoie pentru a funcţiona eficient, oferind expertiză şi resurse pentru o gamă largă de servicii - de la efectuarea unor evaluări amănunţite ale nevoilor până la implementarea şi întreţinerea sistemelor IT.
Printre principalele servicii oferite de integratori se numără: evaluarea şi analiza nevoilor; proiectarea şi integrarea sistemului; implementarea şi gestionarea sistemelor; formare şi asistenţă.
Printre cei mai importanţi integratori din sectorul IT românesc se numără Arctic Stream, Bento şi Connection Consult, toate cele trei companii având o capitalizare bursieră cumulată de 417,4 milioane de lei.
• Inteligenţa artificială, motor important pentru investiţiile din IT
Conform datelor INS, industria IT&C din România reprezenta aproximativ 6,6% din Produsul Intern Brut în 2022, contribuind cu 1,3% la creşterea economică de 4,8% din anul precedent, pe fondul unui nivel al activităţii în creştere cu 20%. La finalul anului 2022, piaţa locală de IT&C a atins valoarea de 9 miliarde de euro, urmând ca în 2025 să ajungă la o pondere de 10% din PIB, segmentul înregistrând o rată anuală de creştere medie de 16% pe an.
De asemenea, la nivel global, se estimează că în 2023 cheltuielile pentru sectorul IT s-au majorat cu 5,5%, până la 4.600 miliarde de dolari, impulsionate în special de segmentul de software, care a marcat o creştere de două cifre în 2023. Potrivit raportului Gartner, trendul pozitiv este dat de încercarea companiilor de a menţine un control eficient asupra cheltuielilor şi de a căpăta un avantaj tehnologic faţă de competitori.
De asemenea, conform raportului ANIS Sentiment Survey, 64% dintre companiile IT din România doresc să încheie anul 2024 cu o creştere a numărului de angajaţi, în timp ce 56% dintre acestea preconizează că vor înregistra o cifră de afaceri mai mare în 2024, comparativ cu anul precedent.
Indicele Confidex, care măsoară nivelul de optimism al managerilor din diferite industrii, a atins valoarea de 50,4 în sectorul IT, peste media generală de 48,1.
Totodată, inteligenţa artificială (AI) continuă să fie un motor important pentru investiţiile din IT, dezvoltând o cerere crescută pentru infrastructură IT, pentru a susţine aceste noi capabilităţi. Astăzi, AI-ul generativ este prezent în tot mai multe companii, ajutând la automatizarea, accelerarea şi îmbunătăţirea activităţii. Este perceput ca o modalitate facilă de a genera conţinut de înaltă calitate. Se preconizează că atât guvernele, cât şi companiile la nivel global vor menţine un nivel ridicat de cheltuieli în sectorul IT pentru a stimula progresul în domeniul AI. Organizaţiile investesc în AI şi automatizare pentru a îmbunătăţi eficienţa operaţională şi pentru a aborda lipsa de personal din sector.
• Perspectivele integratorilor IT din România
- Connections Consult (CC)
Grupul Connections Consult a încheiat anul 2023 realizând creşteri pe toate palierele, veniturile operaţionale majorându-se cu peste 202%, în timp ce profitul net a atins borna de 11,24 milioane de lei (+162% faţă de 2022). În perioada 2021-2024, rata anuală compusă de creştere (CAGR) a veniturilor a fost de 30%, în timp ce la nivelul rezultatului operaţional aceasta a fost de 35%. În cadrul AGA din data de 8 aprilie 2024, Connections Consult a hotărât aprobarea distribuirii unor dividende în valoare totală de 3,3 milioane de lei, reprezentând un dividend brut pe acţiune de 0,2522 lei/acţiune. În baza preţului de închidere din data de 10 aprilie 2024, randamentul dividendului este de 2,93%. De asemenea, grupul intenţionează să distribuie dividend în fiecare an.
În cadrul evenimentului Feel The Markets, preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei, Bogdan Florea, a scos în evidenţă importanţa proiectelor publice în generarea creşterii şi dorinţa de diversificare şi către clienţii privaţi. Beneficiul principal al proiectelor publice îl reprezintă durata acestora comparativ cu cele private, generând venituri pe termen lung.
Compania are în vedere atacarea pieţelor din Marea Britanie şi SUA, momentan companiile din structura grupului pe aceste pieţe fiind neoperaţionale. Totodată, pe măsură ce ecosistemul de companii IT ce vând produse B2B creşte, apare şi nevoia serviciilor, acestea din urmă implementând produsele către companii. Societatea deţine deja expertiză şi echipă pe segmentul AI şi intenţionează să demareze primul proiect public cu impact dezvoltat prin tehnologia AI.
- 2B Intelligent Soft (BENTO)
Bento a încheiat anul fiscal 2023 cu un plus de 64% al veniturilor din exploatare faţă de anul anterior, până la 58,1 milioane de lei, în timp ce profitul net a fost de 13,06 milioane de lei (+133% faţă de 2022). De remarcat că, din totalul cifrei de afaceri, 46% au fost venituri recurente. Pe segmente de business, distribuţia veniturilor este una echitabilă, o pondere de 53% dintre acestea fiind realizate de segmentul IT, infrastructură şi cloud, în timp ce segmentul de Dezvoltare software reprezintă 47%.
Conform declaraţiilor co-fondatorului companiei, domnul Radu Scarlat, strategia actuală şi cea de viitor se bazează pe dezvoltarea propriului produs FSM, cu scopul de a deveni unul dintre principalele produse la nivel mondial. Unul dintre motivele pentru această strategie o reprezintă piaţa globală uriaşă pentru acest produs.
Pe de altă parte, perspectivele şi efectele macroeconomice incerte nu sunt catalogate a fi un risc viitor, în principal datorită nevoii clienţilor de a apela la strategia de cost-saving prin digitalizare, notează TradeVille
Estimările cu privire la BVC 2024 sunt prudente, "preferăm să estimăm prudent şi să depăşim aşteptările", a declarat domnul Scarlat, care, totdată, şi-a exprimat optimismul cu privire la anul 2024 ca fiind "cel puţin la fel de bun ca 2023".
- Arctic Stream (AST)
Integratorul de infrastructură şi securitate IT Arctic Stream a încheiat anul 2023 cu o creştere a profitului net de 35% faţă de 2022, până la 9,15 milioane de lei, în timp ce veniturile operaţionale s-au majorat cu 54%, la 126 milioane de lei. Compania a depăşit previziunile bugetate cu 23% în privinţa veniturilor şi cu 8% profitabilitatea netă.
Compania priveşte cu optimism activitatea din anul 2024, atât prin prisma oportunităţilor oferite de programul PNRR, cât şi prin proiectele de securitate cibernetică şi cloud. Conform declaraţiilor lui Dragoş Diaconu, CEO, "începutul de an a fost bun, dar dificil în măsura în care clienţii îşi concretizează bugetele pentru anul în curs". Pe parcursul anului trecut, Arctic Stream a semnat o serie de contracte semnificative, prin care clienţii, deşi nu au obligaţia de a îndeplini valoarea totală, au arătat rezultate pozitive în primele trei luni din 2024.
În strategia pentru anul 2024, directorul general estimează un procent de creştere de două cifre (low double-digits), la care vor contribui atât proiectele cu marje mari, cât şi cele cu marje mai mici, necesare din punct de vedere strategic. Poziţia financiară sănătoasă caracterizată de nivelul cash-ului în valoare de 26 de milioane de lei este menţinută pentru posibile oportunităţi viitoare, cât şi pentru recompensarea acţionarilor. În acest sens, pentru AGA din data de 23 aprilie 2024 s-a propus spre aprobare distribuirea unor dividende totale de 5,09 milioane de lei, respectiv 1,2 lei/acţiune, având un randament de 3,85%.
În privinţa riscurilor din perioada următoare, variaţia dolarului american, problemele logistice şi de transport pot genera probleme în proiectele aflate în desfăşurare, conducând la devierea proiectelor în termeni de execuţie cu impact direct asupra rezultatelor financiare.
• Evoluţii pozitive pe bursă
În ultimele 12 luni, atât Connections Consult, cât şi Bento şi Arctic Stream au înregistrat o dinamică pozitivă pe bursă, cu creşteri de 114,1%, 160%, respectiv 30%, generând randamente cu mult peste evoluţia indicelui BET AeRO, care a urcat cu doar 21,1% în ultimul an.
Perspectivele pozitive asupra anului 2024 se confirmă şi în evoluţia de la începutul anului, preţul acţiunii Arctic Stream urcând cu 6,85%, cel al Bento cu 18,1%, pe locul 1 situându-se acţiunea CC, cu un avans de 50%. În cazul Connections Consult, aproximativ jumătate din avansul din acest an s-a datorat raportării rezultatelor financiare preliminare aferente anului 2023, după publicare preţul acţiunii urcând cu 20%.
După valoarea tranzacţionată în luna martie 2024, Connections Consult ocupă prima poziţie, cu un rulaj de 3,37 milioane de lei, urmată de Bento, cu o valoare tranzacţioantă de 2,89 milioane de lei, podiumul fiind completat de Arctic Stream, cu 710.255 lei.
În prezent, toate cele trei compani se tranzacţionează la un P/E ratio cuprins între 18-20.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: BVB, em360tech.com, Statista, bursa.ro, INS, rapoarte companii, FeelTheMarkets, prelucrare date TradeVille.
-----------------------------------------------------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2024, 10:48)
În prezent, toate cele trei compani se tranzacţionează la un P/E ratio cuprins între 18-20.
Cum au calculat?
Bento,CC si AST scrie ca au avut profit 13 11 9
Capitalizare 167 107 si 130
P/E 13 10 si 14 cu aproximatie
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2024, 12:29)
INAINTEA DISCURSULUI AU CONSUMAT DROJDIE
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2024, 13:40)
ca sa vezi ghinion,cum a uitat tradeville sa ne spuna ispravile celui mai mare integrator de la noi adica Bittnet
sa auzim cat e PER u acolo
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2024, 17:24)
Unicornu cum sta?
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2024, 18:57)
Sta bine,chiar daca nu are profit...
Imi amintesc prin 2007 la DAFR,cand avea PER de 100 si lumea cumpara cu 2 maini.Acum DAFR e in faliment