Premier Energy s-a listat, ieri, la BVB. Premier Energy - furnizor de gaze naturale şi electricitate pentru clienţi casnici şi non-casnici, este unul dintre jucătorii privaţi de infrastructură energetică integrată vertical, compania operând atât facilităţi de producere de energie, cât şi reţele şi soluţii de furnizare către consumatorii finali.
Premier Energy - furnizor de gaze naturale şi electricitate pentru clienţi casnici şi non-casnici, este unul dintre jucătorii privaţi de infrastructură energetică integrată vertical, compania operând atât facilităţi de producere de energie, cât şi reţele şi soluţii de furnizare către consumatorii finali.
În România, Premier Energy este principalul furnizor de electricitate şi gaze în zona de sud-vest, cu peste 150.000 de puncte de consum, şi unul dintre marii jucători pe segmentul de energie regenerabilă (circa 1.000 MW capacitate de generare energie electrică verde în proprietate), în timp ce în Republica Moldova, compania e lider pe furnizarea energiei electrice, deservind aproximativ 70% din populaţia ţării. În ultimii ani, pe lângă creşterea organică, compania şi-a accelerat dezvoltarea prin achiziţii. Astfel, la finalul anului 2023, Premier Energy a achiziţionat CEZ Vânzare, aceasta marcând cea mai importantă tranzacţie a anului pe piaţa noastră de energie, crescând numărul de conusmatori finali ai companiei la circa 2,4 milioane de clienţi.
Principalul acţionar al companiei rămâne EMMA Capital, cu o pondere de 71,25%, în timp ce free-float-ul de 28,75% va fi împărţit între 20% retail şi 80% instituţionali, notează TradeVille (https://tradeville.ro/ ?utm_source=bursaro&utm_medium=media&utm_campaign=treviq).
Premier Energy - companie de talie mare din segmentul energetic, vine imediat după calmarea spiritelor privind listarea Hidroelectrica (H2O) la bursă, chiar în iulie anul trecut. Compania şi-a listat acţiunile ieri, după ce a încheiat cu un succes semnificativ oferta primară de acţiuni.
Premier Energy a reuşit să strângă circa 700 de milioane de lei, fiind cel mai mare IPO derulat de o companie privată în ultimii cinci ani. Capitalizarea anticipată a companiei este de 2,4 miliarde de lei, iar free-float-ul este situat la un nivel de 28,75%.
Tradiţional, oferta a fost suprasubscrisă pe segmentul de investitori de retail, care au reuşit să depăşească aşteptările şi de această dată, aducând de aproape opt ori mai mulţi bani decât intenţiona compania să strângă pe acest segment. Astfel, indicele de alocare a fost stabilit la circa 0,1251.
Suma totală subscrisă de către micii investitori ar fi fost îndeajuns să acopere, şi chiar să depăşească, toată cererea de finanţare a companiei, ceea ce ilustrează potenţialul bun al Bursei de la Bucureşti. Investitorii instituţionali au primit o tranşă de 80% din oferta, în timp ce retailul s-a ales cu 20%.
• IPO-urile de la BVB - un punct de interes pentru investitori
Ofertele Publice Iniţiale ale companiilor de pe segmentul de energie au stârnit mereu un interes deosebit printre investitorii de retail, lucru confirmat de gradul foarte mare de suprasubscriere prezent la fiecare dintre aceste oferte.
Astfel, Premier Energy nu este o excepţie, compania atingând pe tranşa invstitorilor de retail o suprasubscriere de aproape opt ori.
Majoritatea IPO-urilor de pe segmentul de energie de până acum au adus un plus de valoare semnificativ investitorilor, cel mai însemnat fiind la acţiunile Transgaz, care au reuşit să le ofere un randament de 43% după listarea la bursă, faţă de preţul din ofertă. Acestea sunt urmate de IPO-ul Transelectrica, acţiunile căreia au crescut cu 35,5% după prima sesiune de tranzacţionare, comparativ cu preţul din ofertă.
• Premier Energy, la BVB
Cu un P/E anticipat de circa 6x, Premier Energy intră în clubul companiilor listate la BVB din segmentul de energie. Comparativ cu capitalizarea societăţilor care fac parte în prezent din indicele BET-NG, care reuneşte segmentul companiilor de energie de la BVB, Premier Energy se va clasa în a doua jumătate, fiind a şaptea companie din clasament, după Transgaz.
Cu toate acestea, noul venit la bursă prezintă un P/E mai mic faţă de medie şi mediană, acesta fiind estimat în prezent la "de circa şase ori valoarea profitului" - aproape de două ori mai mică faţă de medie. Situaţia s-ar putea prezenta atractivă pentru investitorii locali, notează TradeVille.
• Premier Energy a avut rezultate în creştere, în 2023
Premier Energy a terminat anul 2023 cu venituri în valoare de 911,9 milioane de euro (+17% faţă de 2022; +127% faţă de 2021), dintre care majoritatea au venit pe segmentul de distribuţie şi furnizare de energie electrică, care a avut o pondere de 46,7% în cifra de afaceri a societăţii, urmată de venituri din distribuţia şi furnizarea de gaze naturale (pondere de 32,9%) şi venituri din energie regenerabilă (pondere de 19,9%).
În ultimii trei ani, cea mai mare parte din veniturile societăţii a fost generată de activitatea de furnizare şi distribuţie de energie electrică în Republica Moldova.
Profitul brut al societăţii a fost de 102,3 milioane de euro (-54% faţă de 2022), iar profitul net a însumat 78,9 milioane de euro (-57% faţă de 2022 ; +254% comparativ cu 2021).
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Premier Energy
Oportunităţi
-Business diversificat: Premier Energy are un business diversificat, care include atât distribuţie şi furnizare de energie electrică şi gaze naturale, cât şi producere din sisteme proprii, ceea ce îi permite societăţii să realizeze un echilibru mai stabil în afacerile sale.
-Energie verde: Premier Energy se dezvoltă pe partea de energie regenerabilă, o ramură de viitor în mixul de producţie la nivel global. Astfel, în anul 2023, societatea a reuşit să producă o cantitate de energie verde de 1,1 TWh.
-Nivel ridicat al dividendului: Societatea îşi propune să le ofere investitorilor între 30% şi 70% din profitul său net anual consolidat ca dividend în următorii ani.
-Multiplu atractiv: Multiplul P/E estimat al companiei este în jurul valorii de 6x, fiind cu mult mai mic faţă de media segmentului de energie din România.
Riscuri
-Situaţia geopolitică: Premier Energy generează o parte importantă din veniturile sale în Republica Moldova, care este suspusă unui risc mai mare din cauza războiului din Ucraina. De asemenea, infrastructura electrică din Republica Moldova a fost de mai multe ori, în trecut, afectată de bombardamentele ruseşti în Ucraina, factor ce pune un risc suplimentar operaţional pentru companie.
-Reglementarea pe energie: În ultimii doi ani, segmentul de energie din România a suferit mai multe modificări importante în materie de reglementare, ceea ce a pus presiune asupra fluxurilor de numerar ale companiilor şi asupra previziunilor pentru următorii ani.
Sursele menţionate de TradeVille.în acest raport sunt: Premier Energy, raport societate, BVB, economica.ro, analiză şi platforma Tradeville.
--------------------------------------------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.05.2024, 09:52)
Nu, nu e buna pentru ca are un actionar din Cipru. Si in Moldova sunt si ucraineni. Si cica ieri a avut si un fel de marketmaker care vrea sa ne faca sa credem ca actiunea nu scade . Deci nu cumparati nu va luati dupa fondurile de pensii si BERD.
1.1. Asta se aplică și la WINE (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Albert în data de 29.05.2024, 12:31)
Atenție! Purcari e în aceeași situație! NU CUMPĂRAȚI! Lăsați-ne pe noi, ceilalți!
1.2. asta se aplica si la SIFI (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.05.2024, 12:36)
atentiune ca mai sunt societati cu sediul in Cipru.
cumparati tot si nu lasati nimic aici.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.05.2024, 12:50)
nivelul de intelegere e atat de indepartat incat mi-e teama ca NU vor prinde ironia ;)
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.05.2024, 14:42)
Va lăsăm, vă lăsăm !
Va lăsăm sa cumparati acum ca sa ne vindeți la 15. Si H2O o ia incet, incet in aval.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.05.2024, 15:01)
Pai H2O o ia la vale dupa ce s-a listat acum un an la 110 a ajuns 135 si acum stim clar ca nu va avea un an 2024 grozav. Unde e problema?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.05.2024, 13:46)
H2O rectifica bugetul in scadere 15% si profit si dividende.
Par optimisti cu 4 miliarde profit dar si daca le iese sunt la PER 15.Asta daca ne-am lua doar dupa PER si facem abstractie de CAPEX,unde apropo rectifica in jos si investitiile alea ametite.
Sunt curios cum va evolua avand in vedere la cat se tranzactioneaza Peer in Europa.
Nu m-ar mira ca in curand rapoartele alea de analiza care pareau pesimiste sa se fi dovedit chiar optimiste.
Asteptam si PE sa ne spuna cum vede dinamica.Si SNN.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.05.2024, 15:20)
Astea ca astea ca de bine de rau tot au ceva in spate si ceva viitor dar la M ce sa mai spunem?
2.2. 10 lei dividend în 2025 (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Albert în data de 29.05.2024, 16:47)
Am cumpărat la 115 lei - 13 lei dividendul net 2024 = 102 lei - 9 lei dividend net 9estimat de mn) 2025 = 93 lei, rezultă că orice preț peste 93 de lei per acțiune al H2O e ok pentru mine. Consider că cine visează H2O la 100 de lei e desprins de realitate. Să zicem, totuși, că H2O va scădea la 110 lei... De ce aș vinde-o? Acțiunea va fi tractată în fiecare an de dividend, care va fi în fiecare an peste 8%. În condițiile în care inflația scade, mie îmi convine.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de Albert în data de 29.05.2024, 16:52)
După ce am citit bugetul rectificat revin cu o nouă estimare de dividend pentru anul 2025 - 8 lei brut. În sfârșit, eu, personal, nu vând H2O, decât cel mult parțial.
3. H2Obsession
(mesaj trimis de anonim în data de 29.05.2024, 17:05)
fiecare articol PE este stins de fiecare data cu multa apa (H2O)
asta spune multe! ;)
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Albert în data de 29.05.2024, 17:42)
Da. :) H2O atrage multe frustrări. Mai sunt câteva - Bnet, Arobs, Trp...
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.05.2024, 22:50)
Numai bunatati...