Preţul acţiunilor Fondului Proprietatea (FP) s-a diminuat fulminant în ultima perioadă, înregistrând 19 şedinţe de tranzacţionare consecutive pe roşu. Scăderile au fost cauzate de reducerea participaţiilor fondurilor de pensii, lucru care a pus presiune semnificativă pe preţ. În acest sens, discount-ul acţiunilor FP (raportat la valoarea activelor) a ajuns să fie unul considerabil, coborând până la 39%, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
Fondul Proprietatea funcţionează ca fond de investiţii alternativ, destinat investitorilor de retail. Acţiunile Fondului Proprietatea sunt listate atât la BVB, cât şi la London Stock Exchange, sub formă de GDR-uri (fiecare GDR conţine 50 de acţiuni). În data de 14 ianuarie 2021, acţionarii au modificat durata de funcţionare a Fondului, de la una nelimitată la una determinată, respectiv până la 31 decembrie 2031, cu posibilitatea prelungirii duratei de funcţionare cu câte cinci ani, sub rezerva aprobării de către AGA Extraordinară.
• Situaţia celor mai importante deţineri şi potenţialul acestora
Chiar dacă principala sursă de dividende a Fondului Proprietatea a fost cedată în vara anului trecut, fondul beneficiază, în continuare, de dividende generoase din partea Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti. Astfel, din profitul net de 453,3 milioane de lei (+49% faţă de 2022), compania va distribui dividende în valoare de 401,8 milioane de lei, urmând ca aproximativ 80 de milioane de lei să revină Fondului Proprietatea. În anul 2023, traficul de pasageri pe aeroportul Henri Coandă şi-a revenit la nivelul pre-Covid, majorându-se cu 17% comparativ cu 2022 şi ajungând la 14,7 milioane de pasageri.
De asemenea, CN Administraţia Porturilor Maritime SA (Portul Constanţa) a obţinut, în anul 2023, un profit record, cu 70% mai mare faţă de anul anterior, ajungând la 195,4 milioane de lei. Cu toate acestea, conducerea companiei naţionale nu a propus distribuirea către acţionari a niciunui dividend din acest profit. În ciuda faptului că Fondul Proprietatea a propus o distribuţie de 44 de milioane de lei, aceasta a fost respinsă de acţionarul majoritar (statul român) în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor din 23 mai 2024.
Societatea Naţională a Sării SA (Salrom) a obţinut un profit net în valoare de 130 de milioane de lei în 2023 (+8,2% faţă de 2022), urmând să distribuie întreg profitul sub formă de dividende, ceea ce va însemna venituri de aproximativ 64 de milioane de lei pentru Fondul Proprietatea.
Complexul Energetic Oltenia SA, care a trecut printr-un amplu proces de reoganizare, a obţinut un profit net scriptic în valoare de aproximativ 1 miliard de lei (-71,4% comparativ cu 2022), însă acesta nu va fi distribuit sub formă de dividende, sumele rămânând la dispoziţia companiei pentru a-şi finanţa investiţiile şi a-şi reorganiza activitatea.
O altă deţinere interesantă din portofoliul FP este Poşta Română, care în anul 2023 a obţinut un profit net în valoare de 14,3 milioane de lei, în creştere cu 27% comparativ cu anul precedent. Cu toate acestea, compania nu poate acorda dividende încă, deoarece are de acoperit pierderile din anii anteriori, care se ridică la peste 180 de milioane de lei.
Astfel, Fondul Proprietatea urmează să primească în decursul acestui an dividende în valoare de 144,4 milioane de lei, în principal de la Aeroporturi Bucureşti şi de la Salrom. De asemenea, cele două companii menţionate se află pe lista Fondului Proprietatea pentru o eventuală listare la BVB, cum s-a întâmplat şi în cazul Hidroelectrica, lucru ce ar amplifica valoarea totală a acestor deţineri.
• Discount tot mai mare
Cea mai recentă actualizare a fondului, realizată la 31 mai 2024, relevă faptul că valoarea unitară a activului net (VUAN) la se ridică la 0,6429 lei. Prin raportare la preţul de închidere din 8 iulie 2024 (0,39 lei) rezultă un discount de 39%, semnificativ peste nivelul de 20-30% oferit în perioada 2014-2023. Scăderile de preţ din ultima vreme au fost cauzate de vânzările masive ale fondurilor de pensii, având la bază, cel mai probabil, incertitudinea cu privire la prelungirea mandatului Franklin Templeton în vederea administrării fondului (în AGA ce a avut loc în septembrie 2023, acţionarii fondului au votat prelungirea mandatului cu numai un an, în loc de patru, la cererea Ministerului Finanţelor).
Din punct de vedere istoric, discount-ul la această oră în piaţă se află peste media ultimilor zece ani, notează TradeVille.
• Preţul îşi continuă căderea
De la începutul anului, cotaţia acţiunii FP s-a depreciat cu 27,3%, afişând o presiune semnificativă la vânzare din pricina ordinelor de vânzare ale fondurilor de pensii. Spre comparaţie, de la începutul anului, în baza preţurilor de închidere din 8.07.2024, indicele BET, din care fondul face parte, s-a apreciat cu 20%.
La sfârşitul şedinţei de tranzacţionare din 8 iulie, preţul acţiunii FP se afla la 0,3800 lei, în timp ce media mobilă simplă de 200 de zile se situa la 0,4862 lei, iar cea de 50 de zile era la 0,4569 lei. În ceea ce priveşte oscilatorul RSI, acesta se situa la 17,1, arătând faptul că, în momentul de faţă, acţiunea este într-o zona accentuată de oversold.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Fondul Proprietatea
Oportunităţi
- Discount impresionant: Acţiunea se tranzacţionează la un discount de 39% faţă de VAN, situându-se peste media anuală a ultimilor zece ani. De asemenea, indicatorul RSI arată că acţiunea este supravândută, după ce recent a înregistrat 19 şedinţe consecutive de scădere.
- Companii de importanţă strategică în portofoliu: În ciuda faptului că principala deţinere a fost vândută (Hidroelectrica), fondul încă deţine pachete de acţiuni în cadrul unor companii controlate de stat cu un potenţial remarcabil, precum Aeroportul Henri Coandă Bucureşti, Portul Constanţa, Salrom, Complex Energetic Oltenia sau Poşta Română.
- Lichiditate sporită, chiar şi după exit-ul Hidroelectrica: În baza datelor din ultimele şase luni, fondul se clasează pe locul 7 la BVB din punct de vedere al lichidităţii (valoarea tranzacţionată de 307 milioane de lei), lucru care facilitează investitorilor achiziţionarea/vânzarea a pachete mari de acţiuni.
Riscuri
- Incertitudine privind administratorul fondului: Americanii de la Franklin Templeton, care administrează Fondul Proprietatea de 13 ani, au primit, în luna septembrie a anului trecut, doar un an de mandat în plus, urmând să se desfăşoare un proces de selecţie pentru un nou administrator. Teama investitorilor, inclusiv a marilor fonduri de pensii, este aceea că noua conducere ar putea fi numită pe criterii politice şi nu pe meritocraţie.
- Diminuarea dividendelor: În urmă vânzării participaţiei în Hidroelectrica, Fondul Proprietatea a păstrat în portofoliu acţiuni care au acordat dividende relativ reduse în trecut. În lipsa unor noi investiţii, Fondul s-ar putea confrunta cu o lipsă de venituri pentru recompensarea acţionarilor, mai ales în contextul în care Portul Constanţa, Complexul Energetic Oltenia şi Poşta Română nu oferă dividende în prezent şi nu se anticipează o schimbare a acestei politici în următorii ani.
- Era post Hidroelectrica: În urma vânzării participaţiei la Hidroelectrica, cât şi a celorlalte două deţineri importante, Enel şi Engie, portofoliul Fondului s-a diminuat considerabil.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: rapoarte companie, economedia.ro, BVB, TradingView.
-------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2024, 07:06)
3,5 mil euro 25% din Posta Romana. Adica 14 mil euro toata Posta Romana. cu mii de imobile in proprietate
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2024, 07:16)
Pai ce conteaza daca are datorii mai mari decat toata valoarea imobilelor alora
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de asdepica în data de 11.07.2024, 08:46)
100 mil euro toată ce Oltenia. A făcut în 2023 200 mil euro profit. PER 0,5...
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2024, 12:23)
nu se vrea listarea salrom, aeroporturi Otopeni, Tarom, Posta Romana deoarece de aici se poate fura intr-o veselie si se pot angaja pilele politice pe criterii de famiglie. Mai pe intelesul tuturora, nu se vrea transparenta Greu , foarte greu s-a fcut listarea Hidroelectrica nu de catre statul roman, ci de catre Franklin Templeton.
2. Mobilizare
(mesaj trimis de Investitor onest în data de 11.07.2024, 08:02)
Toți investitorii de retail ar trebui să ne unim prin vot la alegerea administratorului ! Acest stat hulpav , incompetent și hoț vrea să numească din nou o clientelă politică la conducerea fondului care să devalizeze activele ( vezi precedentul Lulache ). Pe absolut tot ce pune mâna statul român , Posta , Tarom , etc, se de e de rapa , în folosul câtorva care se îmbogățesc nemeritat !!!
Rușine maximă !!!!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2024, 08:13)
Total de acord.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2024, 08:50)
Total de acord
2.3. uite niste exemple (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de corect în data de 11.07.2024, 08:51)
la diverse societati unde am participat la aga, cvorumul era foarte slab, sub 20% in ziua a doua, statul a santajat p2 care tot iese de pe fp, nu stiu cine cumpara, dar cu un cvorum mare ne putem impotrivi.
la protestul contabililor s-au anuntat 3000, au venit 500, restul sunt ignoranti? trebuiau 3milioane pt. teroarea fiscala a lui bolos, dar cine sa solidarizeze? romanii care se turnau la secu inainte de 89? cand o sa intelegem ca gradul de democratie nu e atat de mare in ro, poporul nu este chiar atat de important ca in alte tari? desteapta-te romane si schimba-ti liderii
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2024, 09:01)
Liderii de azi sunt PCR istii de ieri , sau copiii lor
2.5. De acord (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Ecaterina în data de 11.07.2024, 09:56)
Aveți dreptate absoluta în ceea ce spuneți. Franklin și a făcut treaba. Statul roman pe ce pune mana se alege praful. A se vedea marile fabrici și uzine și mai noi acționariatul lor la Santierul Naval Mangalia. S a terminat cu acesta.
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2024, 10:34)
Indiferent cand ai devenit actionar la FP, adica inainte sau dupa listarea H2O, stiai ca statul este hulpav, incompetent si hot. Acum, precum copiii mici, tu strigi ca nu-ti mai convine.
Acelasi stat hulpav, incompetent si hot a dat dividende speciale la H2O pe care si FP le-a luat.
Acelasi stat hulpav, incompetent si hot a tacut din gura atunci cand H2O a fost supraevaluata cras pentru listare.
Mi se pare ca acelasi stat hulpav, incompeten si hot a jucat un rol si in crearea FP.
Sa faci acum pe lupul moralist este cel putin ridicol, daca nu chiar respingator.
2.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.6)
(mesaj trimis de Albert în data de 11.07.2024, 12:22)
Frate, tu când spui că H2O e supraevaluată, înțelegi că o societate care dă dividend de peste 10% este, de fapt, subevaluată? Unde în lume și-n Ro mai prinzi tu dividendul ăsta, atenție, de la o societate de mărimea H2O? Nu mai zic că H2O a avut și creștere... Ține minte de la mine ce-ți spun: atâta timp cât H2O va da dividend peste 8% o așteptați degeaba la 100 de lei. Eu am vândut H2O pentru că am considerat că pot obține mai mult din altă parte, dar investitorii gen COTE nu vor vinde niciodată H2O. Și eu o țin sub observație, dar aștept un preț de 120 lei, nu ce visează alții: 90-100 de lei.
2.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2024, 13:00)
mare adevar!
cu o mentiune: ai ramas agatat cu TP servit de Swiss! (in traducere de specialitate, se defineste ca anchoring bias ;)
deci, ceva ceva lor le-a iesit...
din AT, se vede clar crestere in perioada urmatoare pe h2o
in rest, de acord cu ce ai zis
spqr
2.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2024, 15:59)
Fraților, să propunem din nou la viitoarea AGA, pe ordinea de zi, prelungirea mandatului pentru Templeton cu 4 ani. Dacă fondurile de pensii şi-au făcut exitul iar statul are numai 10%, s-ar putea obține majoritatea.
De ce să transforme acești incompetenți FP-ul în SIF din care să fure și să-și angajeze pilele?
2.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2024, 19:22)
Nu stii ce urmeaza la H2O sau nu vrei sa crezi ca acolo sunt probleme cat ei de mari.
Si sa nu uitam ca acolo "statul hulpav, incompetent si hot" este in continuare actionar majoritar, iar paduchii grasi si lipitorile lacome sunt in continuare la interceptie.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2024, 11:49)
Bye bye FP!
4. fără titlu
(mesaj trimis de Black_Onix în data de 11.07.2024, 12:16)
Nu cred ca FP-ul va mai putea trece de de acest prag de 0.39. Am avut inspiratia de a-mi vinde actiunile la 0.48,asa ca am incheiat colaborarea cu ei. Prin urmare, faceti cum simtiti!! Bafta!
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de asdepica în data de 11.07.2024, 12:31)
Pai, a cam trecut de 0,4...
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2024, 12:43)
fondurile de pensii de ce nu s-au unit ca prin votul lor sa-l mentina pe Franklin Templeton? Inteleg ca statul are 6% din drepturile de vot, dar fondurile de pensii unite, ar fi avut puterea sa-l mentina pe american nu sa vanda si sa scada valoarea FP.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de asdepica în data de 11.07.2024, 12:58)
10% are statul. Fondurile au vandut si au cumparat mult retailul. S-a cam schimbat situatia drepturilor de vot. Acum, statul impreuna cu fondurile au 46,5%, retailul roman 47% iar restul au strainii.
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2024, 16:02)
pentru ca statul i-a santajat sa voteze cu ei. I-a amenintat cu Comisioane mai mari, dubla impozitare la dividende, etc. iar fondurile cum si-asa nu erau banii lor au votat cum le-a dictat statul. E mai bine acum fara ei in actionariat, problema e ca si vand masiv din actiuni si nu stiu cine va mai cumpara.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2024, 23:33)
Oare nu cumva fondurile de pensii au vandut fiindca NU mai intrevad apartia unor venituri din FP?
Mai precis nu vad dividende dar NICI macar o crestere a valorii actiuni!
Sunt 2400 de firme de stat INCA in Romania, in care politrucii politici numesc amante, rude si cunostinte.
Din 2400, fac parte si cele din portofoliul ramas al FP
Din cele din portofoliul ramas NICI una nu este prinsa intr-un contract international cum a fost H20 prinsa ca si jalon de atins in PNRR de catre useristi (si bine au facut, ca altfel H20 nu ajungea pe bursa),
DECI nici gand de vreo listare noua....respectiv banuti noi in pusculita FP!
Firmele din portofoliul ramas FP sunt ca pietrele de moara!
Nici care nu mai fi listata, nici care nu va da dividende babane!
Curios ca se gasesc cumparatori pentru volumele incredibile oferite de fondurile de pensii!
Orice investitor cumpatat sau cu stiinta, ar fi asteptat un pret si mai mic!